lexikon_tf lexikon_tf komentáře u knih

☰ menu

Knihkupec z Kábulu Knihkupec z Kábulu Åsne Seierstad

Velice zajímavý pohled na jednu afghánskou domácnost, kde vládne autoritativní patriarchát. Kniha je psaná formou beletrizované reportáže z pozorování jedné rodiny a jejich každodenního života.

Válečná reportérka Åsne Seierstad měla v roce 2002 tu vzácnou možnost zblízka vnímat vztahy v rodině kábulského knihkupce Sultána Chána. Přiblížila nám tak pro mnoho z nás nepředstavitelné životní podmínky, kdy v jedné domácnosti spolu žije mnoho členů, včetně několika manželek, které se vzájemně nesnášejí, ale musejí spolu sdílet jednu střechu nad hlavou.

Jelikož o všem rozhoduje hlava rodiny, ženy ani nejsou mnohdy zvyklé mít vlastní názor, nebo projevovat emoce (mít pocity je pro ně hanba), nebo jít samy například na trh je nemyslitelné (raději poprosí děti ze sousedství, aby je doprovázely).

Ve vyprávění nahlédneme i do aktuálního dění v zemi, prostřednictvím Sultánovy rodiny sledujeme místní politické poměry, válečný konflikt i regionální mocenské boje (boje o čest a samozřejmě o peníze).

Společně s knihkupcem Sultánem Chánem cestujeme po zemi, kde díky svým známostem a své odhodlanosti hledá skulinky, jak tisknout nové knihy. Ne vždy se mu to podaří, ale jeho houževnatost je nesmírná a odolává útlakům v podobě např. pálení knih vojáky a dalším příkořím, která v těchto končinách, bohužel, stále přetrvávají.

Samotná postava knihkupce na mě na jednu stranu působila moderně až liberálně, ale i tak si Sultán Chán zachovával svou surovou a despotickou osobnost, která vůči ostatním členům rodiny nebo okruhu známých působila nesmlouvavě a krutě.

Čtení je to obohacující, i přes množství postav, které v příběhu vystupují, si člověk udělá obrázek o afghánské kultuře. Velice doporučuji!

18.04.2024 5 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Od autorky je toto moje první kniha, kterou jsem četla, ale jelikož mě velice zaujal styl psaní, určitě si nenechám ujít její další knihy. Navíc se mi moc líbí, že jsou autorčiny knihy inspirovány názvy básní z Kytice od K. J. Erbena. Mám ráda, když mají knihy styl a kontinuitu.

V Příbrami je poblíž náměstí nalezen velmi podchlazený opilec, který v nemocnici záhy umírá. Nebožtík se však před časem zmínil známému, že má pocit, že po něm někdo jde. Souvisí to snad s prací v továrně, kde byla oběť zaměstnána?

Proto se do případu s vervou vrhá kriminálka s vyšetřovateli Tomášem Vyskočilem a Honzou Richterem, což jsou mimochodem sympaťáci, a snaží se co nejdříve vyřešit záhadný propletenec intrik a lží, do kterých se sami začínají nechtěně nořit.

Moc pěkně napsaná čtivá detektivka, hltala jsem stránky a byla jsem velmi napnutá, jak to všechno dopadne. Za mě velké doporučení a musím si brzy přečíst i předchozí autorčiny knihy (Vodník a Klekánice).

14.04.2024 5 z 5


Velká výstava Velká výstava Marie Hermanson

Moc krásný příběh, mám ráda, když mě kniha příjemně překvapí!

Vyprávění nás zavede do Göteborgu do roku 1923, kde právě probíhá Jubilejní výstava. Je to pro všechny velká událost, a tak se postupně seznamujeme s mladičkou Ellen, která je na začátku své novinářské kariéry, s mladým detektivem Nilsem, chlapcem Ottem a jeho oslicí, kteří jsou na výstavě velkou atrakcí, a v neposlední řadě se potkáme také s panem Albertem Einsteinem, který se vydává do Göteborgu přednášet právě na velké výstavě.

Poutavé, napínavé i dojemné, takové bylo toto putování s Albertem Einsteinem a ostatními, moc mě to bavilo. Všechny postavy se hezky vzájemně propojují a doplňují a vytvářejí velice pěkný příběh, kterému nechybí šmrnc a přitažlivost 20. let minulého století. Moc doporučuji!

14.04.2024 5 z 5


Poprava Poprava Yrsa Sigurðardóttir

Už 4. díl série s Huldarem a Freyou, kteří spolu válčí pracovně i osobně, jsem si opět nemohla nechat ujít, protože autorka je moje oblíbená spisovatelka.

Na starém popravišti uprostřed islandského lávového pole je nalezeno tělo mladého investora, na první pohled by se smrt mohla jevit jako sebevražda. To by však mrtvola nesměla mít v hrudi zabodnutý obří hřebík s připevněným vzkazem.

Stejné noci, jako je objevena mrtvola muže, je v jednom bytě nalezen samotný čtyřletý chlapec, který zde však nebydlí. Byt patřil právě onomu mrtvému investorovi.

Jak spolu případy souvisejí? Na to musí přijít Huldar společně se svým týmem a na pomoc jim spěchá také Freya, jakožto zkušená dětská psycholožka.

Nadšení se u mě konalo i zde, pro mě je totiž autorka zárukou perfektního thrilleru, navíc z drsného severu, o němž tak ráda čtu (ale nejspíš bych tam nejela, tam bych zmrzla). Kdo mě ale nesmírně vytáčí čím dál víc, je Huldarova nadřízená Erla. Já mám pochopení pro spoustu postav i jejich vrtochy a starosti, ale tahle paní je mi tak protivná, že jsem si musela prostě postěžovat.

Znáte tuto sérii? Já se moc těším na další díly (už mám před sebou jen dva). Velice doporučuji!

14.04.2024 5 z 5


Kniha, kterou posypal hvězdný prach Kniha, kterou posypal hvězdný prach Nora Eckhardtová

Velice zajímavý příběh, který mě hned vtáhl do děje. V Praze v roce 1874 se dva konkurenční nakladatelé vsadí, kdo z nich vydá úspěšnější knihu. A že jsou pro tuto zpočátku nevinnou sázku nakonec ochotni obětovat skoro cokoli!

S vtipem i napětím vyprávěný krásný a dobrodružný příběh se mi ohromně zalíbil a fandila jsem střídavě oběma soupeřům.
A jak to nakonec dopadlo? Přečtěte si sami, je to velice neotřelé téma a prostředí staré Prahy je tady tak kouzelně popsáno. Moc doporučuji!

12.04.2024 5 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Moje první setkání s autorkou a určitě ne poslední. Mám ráda psychologické thrillery, takže se už teď těším na další autorčiny knihy.

Mladí manželé se nastěhují do luxusního obytného komplexu v uzavřené komunitě. Koupě domu však byla až zázračně výhodná, copak se za tím asi skrývá?

Alice začne pátrat po historii domu, ptá se sousedů, s nimiž se s manželem snaží navázat přátelské vztahy, ti se však o domu a jeho bývalé majitelce vyjadřují jen neradi nebo vůbec.
Alici to nedá spát, nejen proto, že se v domě začínají dít divné věci.

Moc pěkně rozehraný psychologický thriller, kde pod povrchem bublá zlo a je blíž, než si hlavní hrdinové obvykle myslí.
Líbily se mi postavy i závěrečné rozuzlení, nechyběla akce ani napětí. Doporučuji všem, kdo mají rádi psychologická dramata!

09.04.2024 5 z 5


Temná pláň Temná pláň Andy Maslen

Už třetí případ detektiva Forda, kterému všichni přezdívají Henry, ale my vlastně stále nevíme, jak se skutečně jmenuje. Snad se to někdy dozvíme!

Tentokrát nás vyprávění zavede do vojenského výcvikového prostoru, kde je nalezena mrtvá vojačka. Vypadá to na sebevraždu, ale detektivovi Fordovi se to nějak nezdá a začíná tedy pátrat po vrahovi. Vyšetřovatelé však mají málo času, jelikož celá vojenská jednotka má záhy odlétat na zahraniční misi.

Opět plno skvělého pátrání po padouchovi, detektiv Ford je sympaťák a i když má doma vlastní starosti (úmrtí manželky a pubertální syn, který stále nezná pravdu o smrti své matky), je to jeden z mých oblíbených hrdinů.

Jednotlivé díly na sebe nenavazují, jen je lehce protíná soukromá detektivova linie, ale i tak je vždy vysvětleno pozadí příběhu. Těším se na další díly a vřele doporučuji!

28.03.2024 5 z 5


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Moje oblíbená oddechová romantika od autorky mě ještě nikdy nezklamala. A i tentokrát se mi příběh o ilustrátorce Elle moc líbil. Kniha se neřadí do žádné série, což nikterak nevadí a já jsem si čtení opět užila.

Ella má za sebou rozchod, lépe řečeno takové odloučení, na kterém se s partnerem nějak domluvili. Dostala nabídku hlídat kmotře dům na venkově, zatímco ta je na cestách, a tak se to Elle náramně hodí, aby si pročistila hlavu a utřídila nějak svůj život.

Po příjezdu do domu však Ellu čeká překvapení v podobě přítulné labradorky Tess. Ella se příliš netváří na to, že by se měla starat o cizího psa, tedy je jejich soužití zpočátku docela rozpačité.

Avšak nebyl by to příběh od Julie Caplin, kdyby se zde neobjevila neočekávaná romantická linka a spousta pestrých i dojemných chvilek.
Ella mě občas docela štvala tím, jak se chovala a nejraději bych jí někdy nafackovala, ale i tak se mi příběh opět moc líbil a já jej velmi doporučuji!

27.03.2024 5 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Polednice je prvním dílem ze série s vyšetřovatelem Tomášem Volfem, a jelikož jsem měla tu čest číst jako první díl s názvem Nalezení, musela jsem si nutně doplnit celou sérii a dát si ji pěkně od začátku!

Mladá a trochu nesourodá dvojice začínajících vyšetřovatelů Tomáš Volf a Eva Černá dostanou první případ - na sídlišti je nalezena mrtvá dívka. Vrah si své oběti vybírá za bílého dne, možná proto dostal přezdívku Polednice.

Tomáš s Evou musí ve svých nových rolích uspět nejen před nadřízenými, ale také sami před sebou, i když to každý bere tak trochu po svém. Podaří se jim nakonec odhalit tajemného pachatele?

Příběh mě hned vtáhl do děje a skvěle se mi četl, líbilo se mi i prostředí rozpáleného panelového sídliště se záhadným padouchem (a dokonce jsem ho i sama odhalila, což se mi většinou moc nedaří). Charaktery obou vyšetřovatelů se časem vybrousí, teď jsou to oba taková mladá policajtská ucha, ale víme, že máme před sebou ještě pár pěkných dílů, na které se už teď moc těším!

22.03.2024 5 z 5


Golem Golem Gustav Meyrink (p)

V rámci skupiny #klasikomilove jsem si v aktuálním kole s tématem Fantastika vybrala Golema od Gustava Meyrinka. Dostala jsem se díky příběhu do staré Prahy, přesněji do židovského ghetta, kde hlavního hrdinu sužují noční můry, v nichž se objevuje záhadná legendární postava Golema.

Děj ani tak nastínit nechci nebo by mi to nejspíš moc nešlo, po přečtení knihy u mě převládá temný pocit (ale takový ten správně temný a tajemný). Příběh je totiž spletí snových obrazů a místy až hororových prvků. Vyprávění vtáhne čtenáře přímo do srdce staré Prahy, jejíž atmosféra je zde perfektně vykreslena a já měla chuť toulat se tímto městem spolu s vypravěčem.
Kdo máte rádi tajemno, velmi doporučuji!

18.03.2024 4 z 5


Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Tohle byla taková krása! Už dříve jsem od autorky četla Děti Volhy a moc se mi kniha líbila, tedy jsem si musela přečíst i tuto její prvotinu. A líbila se mi dokonce víc než Děti Volhy.

Příběh ze Sovětského svazu z let 1930-1946 vypráví o mladé Zulejce, která nezná nic než těžký život s hrubiánským manželem a jeho tyranskou matkou v jedné zapadlé tatarské vesnici. Starost o hospodářství, o tchyni a manžela, v drsných podmínkách, to je denní rutina, kterou Zulejka považuje za samozřejmou, jelikož nic jiného nikdy nepoznala.

Pak však dochází k rozkulačení, jejího muže zabijí a Zulejku posílají na dalekou Sibiř, aby tam spolu s ostatními „nepohodlnými“ spoluobčany vystavěli v nehostinné tajze nový pracovní tábor.

Po strastiplné a nekonečně dlouhé cestě vlakem a lodí, když se konečně Zulejka s ostatními dostanou na místo určení, začíná nová etapa pro všechny - přežít v nesmírně těžkých a pro všechny nových podmínkách. Navíc Zulejka záhy porodí syna, jehož otcem je její zabitý muž.

Velký prostor zde dostává i těžký život na Sibiři, kromě Zulejky a jejího chlapce poznáváme i spoustu dalších postav, s nimiž jsem také většinou sympatizovala. Vyprávění nás dovede až do roku 1946, kdy je Zulejčinu synovi 16 let a chce z tábora uprchnout.

Román je krásně vystavěn a popisy krajiny i charakteristiky postav jsou tak poctivě precizní a uvěřitelné, až se mi mnohdy tajil dech. Že autorka umí tuto atmosféru krásně vystihnout, jsem se přesvědčila i u jejího dalšího díla. Dojemné, nádherné a ač se jedná o těžké téma v krutých časech, je zde cítit neuvěřitelná síla a naděje. Kdo jste ještě nečetl, velice doporučuji!

10.03.2024 5 z 5


Dívka na pláži Dívka na pláži Anna Johannsen

Další díl s vyšetřovatelkou Lenou Lorenzen, opět zasazený do ponurého ostrovního prostředí, kde Lena tentokrát řeší záhadnou smrt mladé dívky.

Mladá dívka, která je nalezena na pláži mrtvá, vykazuje na první pohled známky sebevraždy - má pořezaná zápěstí. Jak ale vyšetřování postupuje, opět nic není jak se zdá, a tak se Lena pouští do rozplétání složité dívčiny rodinné situace (dívka totiž pocházela z přísně ortodoxní náboženské rodiny).

V tomto příběhu nyní dostává větší prostor i soukromý život Leny a jejího partnera Ercka, který trpí tím, že Lena je hodně vytížená. Tato dějová linka mi jako doplnění nevadí, ale mnohem raději se při čtení věnuji vyšetřování.

Čtení jsem si opět moc užila, nechybělo napětí ani šokující zvraty, určitě si ráda přečtu i další díly této série, budou-li. Doporučuji!

28.02.2024 5 z 5


Smrt je dřina Smrt je dřina Chálid Chalífa

Smutný román s humornými až absurdními prvky, který vypráví příběhy obyčejných lidí v zemi zasažené a zdevastované válkou.

Silný příběh o třech sourozencích, kteří se rozhodnou splnit otcovo poslední přání - převézt jeho tělo do rodné vesnice. Jedou stovky kilometrů napříč zemí, na cestě se setkávají s nejrůznějšími překážkami, a kromě rozkládajícího se otcova těla (které „samozřejmě“ vezou na sedačce přikryté dekou) musejí čelit i podivným obviněním (např. zatčení mrtvého těla, což bylo absurdně úsměvné).

Příběh je o to smutnější, že tito sourozenci mezi sebou nemají zrovna nejlepší rodinné vztahy, cestou se spolu střídavě hádají nebo spolu nemluví. Cesta, která by běžně trvala pár hodin, se natáhne na několik úmorných dní plných strachu a nebezpečí.
Podaří se jim dopravit otce na slíbené místo posledního odpočinku? Přečtěte si, moc doporučuji!

25.02.2024 5 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Na třetí díl z hebridského souostroví jsem se moc těšila a byla jsem zvědavá, jak to dopadne s Finem, který se vrací na rodný ostrov Lewis, aby se zde natrvalo usadil.

Bývalý detektiv Fin si najde práci jako šéf ostrahy u místního vlastníka rozsáhlých pozemků. Při obchůzkách narazí na svého dávného kamaráda Piskoře, který je však majiteli pozemků trnem v oku, jelikož tam nezákonně pytlačí a je nyní na Finovi, aby mu domluvil.

Při náhodném samovolném vypuštění jezera v horách je objeveno dávno ztracené letadlo, které kdysi patřilo Finovu a Piskořovu příteli Roddymu. U nálezu letadla je shodou okolností s Finem i Piskoř, kterého tento objev natolik vykolejí, že uteče a zmizí.

Fin se tak postupně zanořuje hluboko do minulosti, z níž se dozvídáme i jak to bylo s jejich tehdejší kapelou, jejímž frontmanem byl kdysi právě Roddy. Co se vlastně tenkrát před 17 lety stalo, když Roddyho letoun havaroval?

Pěkně vystupňované napětí a tajemství, které postupně směřovalo k odhalení padoucha mě, jako v předchozích dílech této série, nesmírně bavilo. Opět mě uchvátila barvitě vylíčená příroda nehostinné krajiny drsného severu a opět jsem tipovala špatně, kdo za to všechno může. Za mě velká spokojenost a tuto sérii moc doporučuji!

18.02.2024 5 z 5


Elena to ví Elena to ví Claudia Piñeiro

Asi bych po knize jinak nesáhla, kdyby mi ji nedoporučila a laskavě nezapůjčila má milá @marketa_kom_books, moc děkuji!
Anotace zdánlivě slibuje detektivní příběh, ale tady se jedná spíš o psychologickou sondu do života matky a dcery, jejichž vztah nebyl celý život žádná procházka růžovým sadem.

Elena je starší dáma stižená Parkinsonovou chorobou, se kterou nás průběžně barvitě seznamuje. Její dospělá dcera Rita prý spáchala sebevraždu, ale Elena tomu nevěří, je přesvědčená, že by to její dcera nikdy neudělala. Rozhodne se tedy na vlastní pěst dokázat, že Ritu určitě někdo zabil, i když její nemoc jí náročné pátrání moc nedovoluje.

Elena se tedy vydává na vysilující cestu za jednou dávnou známou, které kdysi s Ritou pomohly. Ale jak příběh retrospektivním vyprávěním odhaluje, zjišťujeme, že Elena má jeden pohled na věci, avšak ostatní jej tak úplně nesdílejí a asi nikdy nesdíleli.

Tato útlá novela je zpovědí staré nemocné dámy, která se nedokáže (anebo nechce) smířit ze ztrátou blízké osoby. Také je zde silně zmíněno téma mateřství a jeho význam, který je samozřejmě pro každou ženu jiný.
Veselé čtení to není, nicméně má silné poselství.

11.02.2024 4 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Na nejnovější knihu od autorky jsem se nesmírně těšila. A jako vždy jsem po přečtení nadšená! Navíc toto je první díl nové série s vyšetřovatelem Týrem, tak se těším o to víc na další díly.

Příběh začíná nálezem čtyř mrtvol v jednom velkém domě. Najde je soused, který si o rodinu začínal dělat starosti. Dlouho je neviděl, určitě ani nikam neodjeli, protože auta parkují u domu, překoná tedy ostych a dostane se dovnitř, kde na něj čeká hrůzné překvapení.

Mladá studentka Sóldís se přihlásí na práci soukromé učitelky dvou dcer, které žijí s rodiči v odlehlém luxusním sídle na islandském venkově. Rodiče obou dívek jsou tak trochu zvláštní, ale Sóldís potřebuje tuhle práci, a tak se snaží potlačit neblahé ukazatele, že tam je asi něco špatně.

Ve vyprávění se střídá současná a minulá linka a my tak postupně odhalujeme, co se v onom domě stalo a do poslední chvíle, jak je u autorky zvykem, napjatě pátráme po pachateli. I tady byl příběh vyšroubován do nervydrásajících otáček a já, jako milovník thrillerů, jsem si opět velmi přišla na své. Zajímavá byla taky část s vyšetřovatelem Týrem a jeho minulostí. Uvidíme, jak se rozvine v dalším pokračování. Moc doporučuji!

06.02.2024 5 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Novela o dobrákovi Billovi, který odhalí temné tajemství kláštera, kde se u jeptišek údajně skrývají mladé dívky, které “je potřeba napravit. Příběh je zasazen do nedávné minulosti, o to víc působí mrazivě nejen díky tomu, že se odehrává v Irsku kolem Vánoc.

Bill moc nevěří tomu, co se mezi lidmi o klášteře a jeptiškách povídá, ale jednou se přesvědčí na vlastní oči, že v klášteře není všechno úplně v pořádku.

Co teď? Má si zachovat odstup aby si nenadělal nepřátele, nebo má prokázat odvahu a má učinit to, co mu srdce a lidskost velí?

Ač je to jednohubka na jeden večer, tak se jedná o krásné, čisté, něžně lidské a smutné čtení. Tíživé téma Magdaleniných prádelen je zde naznačeno tak, že se chci o této otřesné historii dozvědět více. Moc pěkně vykreslená atmosféra starobylých svátků ve stylu Vánoční koledy, o laskavosti, dobrém skutku a jeho důsledcích, které si sami musíme domyslet. Velmi doporučuji!

28.01.2024 5 z 5


Sváteční vražda Sváteční vražda Ada Moncrieff

Sváteční detektivka, kterou jsem si dala tematicky přes svátky. A hezky mi sedla, mám ráda tento styl důkladného vyšetřování a hledání pachatele.

Na anglické šlechtické sídlo se sjíždějí hosté, aby zde společně oslavili vánoční svátky. Na Boží hod ráno je však jeden z hostů nalezen mrtev. Přivolaný konstábl je se vším hned hotov, prý jasná sebevražda, hotovo, veselé Vánoce. Ale jednomu ze zvídavých pozůstalých se na celé věci něco nezdá a nenechá se odbýt, vytrvale a tajně pátrá na vlastní pěst a hledá pravdu. Kdo za tím vším stojí a jaký měl zloduch motiv?

Krásná a zábavná detektivka ze starého anglického panství, moc jsem si užila celé pátrání i popis prostředí šlechtického sídla se všemi lordy, siry a sluhy. Hezké to bylo, doporučuji nejen přes svátky!

21.01.2024 5 z 5


Zaříkávač koní Zaříkávač koní Nicholas Evans

Moc krásný a silný příběh a jsem ráda, že jsem si jej v rámci čtenářské výzvy přečetla! Film jsem neviděla, možná se na něj někdy podívám, ale tato kniha byla nádherná.

Třináctiletá Grace si jednoho zimního rána vyjede s kamarádkou na projížďku na koních. Stane se však tragická nehoda, kdy do dívek narazí neovladatelný náklaďák.

Grace se svým koněm Tulákem nehodu sice přežijí, ale vyváznou s těžkými zraněními a traumatem. Rodina odmítá koně nechat utratit, a tak začíná dlouhá pouť za záchranu koně i psychického stavu Grace.

Graceina matka, úspěšná šéfredaktorka, najde daleko v horách na ranči v Montaně člověka, který prý umí pracovat s divokými a nezvladatelnými koňmi, takzvaný zaříkávač koní. Vydávají se tedy s dcerou i koněm napříč Amerikou, aby zachránili, co zachránit půjde.

Dojemné, krásné, plné lásky i bolesti, nádherné přírody a křehkých mezilidských vztahů. Původně jsem myslela, že hlavní hrdinkou bude samozřejmě Grace a její kůň, ale tady se do popředí dostává vztah matky a pubertální dcery, která je navíc zmrzačená, traumatizovaná, obě mají strach a hledají k sobě cestu, která byla i před nehodou ne úplně bez překážek. Moc doporučuji a připravte si kapesníky!

15.01.2024 5 z 5


Oko Oko Bernard Minier

Již osmý díl skvělé série s mým oblíbeným vyšetřovatelem Martinem Servazem (Harry H. promine), tentokrát ve strašidelných kulisách hororových filmů.

Slavný režisér hrůzostrašných snímků se uchýlil do horského sídla, které samo o sobě připomíná filmové dekorace. Návštěvy sice nepřijímá, ale v případě mladé studentky filmové školy udělá výjimku - je dívka nadšenou fanynkou nebo má jiné úmysly, proč se za ikonou hororové scény vydává sama na odlehlé místo v horách?

Když se začnou vynořovat ohavné vraždy, Martin Servaz má co dělat se šílencem, který se evidentně inspiroval tvorbou hororového režiséra.
Začíná opět hon na vraha plný napětí a akce, scény prodchnuté nechutnými detaily a hrůzu nahánějící vražedné praktiky.

Čtení jsem si nesmírně užila a zážitek jsem si umocnila tím, že jsem si dala tři díly pěkně po sobě (Údolí, Lov a Oko). Oblíbila jsem si ponurou pyrenejskou atmosféru a hlavní hrdina Martin Servaz mě nepřestává bavit. V tomto díle jsem však utrpěla doslova šok, tohle mi autor neměl dělat, ale víc neprozradím. Navíc na konci knihy je skvělý seznam hororových snímků - i když nejsem úplně fanoušek tohoto žánru ve filmové podobě, překvapilo mě, kolik jich z tohoto soupisu znám. 
B. Miniera velice doporučuji všem milovníkům dobrých thrillerů!

13.01.2024 5 z 5