Sváteční vražda

Sváteční vražda https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522985/bmid_svatecni-vrazda-650b36a7b0aa3.jpg 3 39 17

Zábavná detektivka z prostředí meziválečné anglické šlechty. Je prosinec 1938 a na anglické šlechtické sídlo Westbury Manor se sjíždí hosté na vánoční svátky. Místo očekávaných společenských her, vybraných pokrmů a vánočních dárků jim však Štědrý večer nadělí překvapení v podobě mrtvoly jednoho z hostí. Ukázkově nedovtipný konstábl Jones označí jako příčinu úmrtí sebevraždu, jenže jednomu z hostů, amatérskému detektivovi Hughi Gavestonovi, se celá věc nezdá. Tajně se pustí do vyšetřování, aby nalezl vraha ještě předtím, než se všichni zase rozjedou do svých domovů.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Murder Most Festive , 2020


více info...

Přidat komentář

pip11
09.03.2024 3 z 5

Sice to byl pěkný příběh, ale dost rozvláčný. Vraha jsem si tipla na začátku knihy a trefila jsem se, bylo to lehce předvídatelné. Nalákala mě hezká obálka, avšak příběh nevyužil svůj potenciál.

Marthas
09.03.2024 odpad!

Tak bohužel tato kniha byla pro mě zklamáním. Těšila jsem se na detektivku ze "staré dobré Anglie" a počítala tak trochu s tím, že bude alespoň lehce připomínat stylem slibovanou A. Ch. Nu možná, když se lehce zamyslím, tak jisté rysy tam podobné byly. Přišlo mi to, jako by se jednalo o nepříliš dobře slohově vybavenou satiricky laděnou karikaturu napodobující nepříliš zdařile romány Agathy Christie, ne-li se do nich přímo strefující. A já jako zarytý fanoušek A.Ch. to musím náležitě ocenit.
Na této knize byla dobrá pouze nádherná obálka, která mě spolu s lákavou anotací navnadila. Troufám si pochybovat, že by se autorka na něčem z toho nějak podílela, takže ji to nezachrání od potupného hodnocení. Sem tam občas probreskl záblesk humoru, ale že bych se mohla potrhat smíchy, se nestalo.


Áňa 998
28.02.2024 3 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace moc děkuji @albatrosmedia ♥️
.
Když jsem knihu zahlédla, říkala jsem si, že to bude dobré čtení mezi romantiku, kterou o svátky čtu asi nejvíc v kalendářním roce. Zároveň zůstanu u téma Vánoc, takže mám vyřešené dvě mouchy jednou ranou!
.
Doufala jsem, že se dočkám příběhu na styl Agathy Christie. Svým způsobem ano. Dokázala jsem si okolo panství pobíhat slečnu Marplovou nebo milého Poirota. Pak tu byla obálka, která se strašně povedla! Říká Vám: jsou Vánoce, ale tady se něco stane!
.
Vše začíná nevinně. Ocitáme se v roce 1938 na sídle Westbury Manor, kam se sjede společnost na Vánoce. Co vypadá jako klidné posezení se rychle mění na noční můru. Tím je objev mrtvoly. Přijede policie, rychle vše uzavře... Ale tím to nekončí. Je tu jeden zvědavec, amatérský detektiv, který se pustí do pátrání. ️‍♂️
.
Právě amatérský detektiv, Hugh Gaveston, byl jedinou postavou, kterou jsem si oblíbila. Postav tu bylo docela hodně a jak přemýšlím, tak nemůžu jmenovat další, která by se mi nějak více vryla do paměti.
.
Styl, jakým je kniha napsaná, pro mě byl docela oříšek. Děje se tu toho hodně, ale zároveň jsem nebyla schopná se do příběhu tolik položit, začíst se a nepřestat. Měla jsem pocit, že se vznáším jakoby nad příběhem.
.
Sváteční vražda nebylo špatné čtení. Akorát jsem od knihy asi čekala větší napětí. Musím ale říct, že mi vyhovovaly krátké kapitoly. Takže za mě takový sváteční průměr!

BohyněKuchyně
13.02.2024 3 z 5

Jsem fanynka napínavých detektivek. Na knihách o Sherlocku Holmesovi a knihách od Agathy Christie jsem vyrůstala. Takže jsem se na tuhle knížku těšila fakt moc. Nebyla určitě špatná, ale pořád se mi nedařilo do ní pořádně ponořit, začíst. Místy jsem se přistihla, že mě trochu nudí a myšlenky odlétají jinam. Možná můj problém...Bavila mě atmosféra vánočních svátků, které totálně narušila vražda mezi skupinkou rodiny a přátel. Pomalu se rozmotává spletenec vztahů a pátrání po vrahovi vezme do rukou detektiv amatér Hugh. Podezírá samozřejmě všechny. Ale podaří se mu vůbec vypátrat vraha? Nebo má pravdu policie, že jde o sebevraždu?

akinomV
03.02.2024 4 z 5

Po dlouhé době povedená detektivka ve stylu Agathy Christie. Jen mi nesedl styl psaní autorky, její popis "pozorovatele" mě v knize rušil a nebavil. Postupem času byl tento pozorovatel víc upozaděn a kniha dostala opravdu spád. Já jsem spokojená.

SBH
27.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Staromilská „vintage“ detektivka, odehrávající se v roce 1938. Musím pochválit překlad, který na mě opravdu dýchl zastaralou, nicméně libozvučnou češtinou. Dojem vyšel na jedničku.
Vlastní vyšetřování mělo spád a odpovídalo klasickým britským detektivkám. Pachatele jsem podezírala od začátku, akorát mi chyběl motiv, ale ten jsem nemohla odhadnout. Opět tato složka byla za mě v pořádku.
Ohledně postav jsem měla už trošku problém. Víc než skutečné lidi připomínaly karikatury a nepůsobily věrohodně. Uznávám, i to odpovídalo stylu, jakým se psalo před sto lety, ovšem to mi už skřípalo. S tím souvisejí šroubované a nepřirozené dialogy. Chudák Freddie působil vyloženě jako paňáca, Stephena bych vystřelila na Měsíc, i hlavní hrdina Hugh se vyprofiloval až něco za půlkou.
Jsem ráda, že jsem knihu četla až po Vánocích, protože atmosféra svátků v sídle Westburyových byla vyloženě tragická, i kdyby k žádné vraždě nedošlo. Neutuchající sled přetvářky, jedovatostí, zlé vůle a falše nikterak nelákal, neustále zdůrazňovanou „vřelost“ rodiny bych si ráda odpustila. V té souvislosti se divím, že se Hughovi vůbec podařilo dojít ke správnému řešení.
Pěkná obálka, slušné pátrání, postavy víc zajímavé než sympatické, příjemně krátké kapitoly a čtivý text. Na ukrácení dlouhé chvíle dobré, ale bohužel nic víc.

Firstovka
27.01.2024 5 z 5

Líbilo se mi to, nechala jsem si nadelit pod stromeček a nezklamalo. Prostředí anglického šlechty a jejich zámku mám moc ráda.
Do posledka jsem nevěděla kdo je vrah

lexikon_tf
21.01.2024 5 z 5

Sváteční detektivka, kterou jsem si dala tematicky přes svátky. A hezky mi sedla, mám ráda tento styl důkladného vyšetřování a hledání pachatele.

Na anglické šlechtické sídlo se sjíždějí hosté, aby zde společně oslavili vánoční svátky. Na Boží hod ráno je však jeden z hostů nalezen mrtev. Přivolaný konstábl je se vším hned hotov, prý jasná sebevražda, hotovo, veselé Vánoce. Ale jednomu ze zvídavých pozůstalých se na celé věci něco nezdá a nenechá se odbýt, vytrvale a tajně pátrá na vlastní pěst a hledá pravdu. Kdo za tím vším stojí a jaký měl zloduch motiv?

Krásná a zábavná detektivka ze starého anglického panství, moc jsem si užila celé pátrání i popis prostředí šlechtického sídla se všemi lordy, siry a sluhy. Hezké to bylo, doporučuji nejen přes svátky!

alnahu
05.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Detektivní příběh,který se odehrává o Štědrém dni na panství Westburových,kam na sváteční hostinu pozve lady Westburyová několik vybranych hostů.Po vydařené hostině si hosté popřáli krásný večer a šli ulehnout do svých pokojů.
Tento poklidný čas naruší ráno nalezená mrtvola jednoho z hostů na zahradě.
Je to taková lehká ,oddechová detektivka,pro fanoušky knih od Agathy Christie.

Katka900
29.12.2023 5 z 5

Klidná detektivka, která mi připomněla mou oblíbenou autorku. Vrah teda dost jasný od začátku, nicméně neurazilo.

chrudas
29.12.2023 5 z 5

Líbilo se mi to, i když komentáře nic moc. "Klidná " vánoční detektivka s britským humorem, který mi nepřišel špatný. Dle mého se autorka snažila o humor i dialogy z 30 let minulého století.

Nessie72
26.12.2023 2 z 5

Bohužel, není to nic moc. Vraha i motiv odhadnete záhy, napsané je to prapodivně, snaha o humor, snad lépe nekomentovat. Krásná obálka.

Slůník
18.12.2023 4 z 5

V oblasti detektivek nejsem nejostřejší tužka v penálu, takže pátrání po vrahovi mě bavilo, včetně autorčiných jemně ironických poznámek ke všem postavám.

mikika
16.12.2023 5 z 5

naprosto roztomilá vánoční záležitost, připomínka všech Agatiných detektivek, odehrávajících se na šlechtickém panství. velmi jsem se bavila i všemi těmi narážkami na obvyklé žánrové postupy, se kterými si tu autorka pohrává.

Gibis
10.12.2023 2 z 5

Nalákala mě hezká obálka a vánoční námět, těšila jsem se na napínavou klasickou detektivku. Ale bylo to slabé, ač to zajímavě začalo, po nálezu mrtvoly už to byla docela nuda a musela jsem se nutit, abych udržela pozornost a dočetla.

babicka_amalka
13.11.2023 3 z 5

těšila jsem se, hodně; a taky jsem byla pak hodně zklamaná - neseděl mi styl, mnohdy křečovitě a upoceně se snažící o humor (bezvýsledně); škoda....

Renike
06.11.2023 3 z 5

Kniha nebyla špatná, ale neseděl mi autorčin styl. Strašně dlouhé složité věty na půl strany, zbytečně. Čekala jsem napětí, vánoční atmosféru, ale nedostala jsem. U nás je to autorčina první kniha, jestli vůbec první její netuším, ale k ní se už vracet nebudu. Obálka hezká.