Poprava

Poprava https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466477/bmid_poprava-ENI-466477.png 4 371 105

Freyja & Huldar série

< 4. díl >

Mladý a bohatý investor je nalezen oběšený na starém popravišti v lávovém poli Gálgahraun poblíž Rejkjavíku. Je ale zřejmé, že nejde o sebevraždu. Do hrudi má zabodnutý čtyřpalcový hřebík a k jeho tělu je připevněn útržek papíru. Případ je spojen s opuštěným čtyřletým chlapcem, kterého najdou v bytě zavražděného a který ví jen to, že jeho mamince se má brzy narodit další dítě...Vyšetřování dvojice Freyja & Huldar pokračuje 4. dílem série.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Gatið , 2017


více info...

Přidat komentář

lexikon_tf
14.04.2024 5 z 5

Už 4. díl série s Huldarem a Freyou, kteří spolu válčí pracovně i osobně, jsem si opět nemohla nechat ujít, protože autorka je moje oblíbená spisovatelka.

Na starém popravišti uprostřed islandského lávového pole je nalezeno tělo mladého investora, na první pohled by se smrt mohla jevit jako sebevražda. To by však mrtvola nesměla mít v hrudi zabodnutý obří hřebík s připevněným vzkazem.

Stejné noci, jako je objevena mrtvola muže, je v jednom bytě nalezen samotný čtyřletý chlapec, který zde však nebydlí. Byt patřil právě onomu mrtvému investorovi.

Jak spolu případy souvisejí? Na to musí přijít Huldar společně se svým týmem a na pomoc jim spěchá také Freya, jakožto zkušená dětská psycholožka.

Nadšení se u mě konalo i zde, pro mě je totiž autorka zárukou perfektního thrilleru, navíc z drsného severu, o němž tak ráda čtu (ale nejspíš bych tam nejela, tam bych zmrzla). Kdo mě ale nesmírně vytáčí čím dál víc, je Huldarova nadřízená Erla. Já mám pochopení pro spoustu postav i jejich vrtochy a starosti, ale tahle paní je mi tak protivná, že jsem si musela prostě postěžovat.

Znáte tuto sérii? Já se moc těším na další díly (už mám před sebou jen dva). Velice doporučuji!

lapagerie
11.03.2024 3 z 5

Moje první knížka od autorky. Příjemné počtení, nenudila jsem se, ale ničím se nevymyká. Jedna z mnoha severských detektivek a myslím, že mi brzo vypadne z paměti.
MOŽNÝ SPOILER:
Dost mě zklamalo odhalení, co závažného se skrývalo na té tak utajované webové stránce.


uzivatel6305
06.02.2024 4 z 5

Další díl a opět vysoká úroveň. Nechci nic prozrazovat, ale mustr je asi v celé sérii hodně podobný, ale opět mi nezbývá, než souhlasit (tedy s pachatelem), a ten kdo říká, že nesouhlasí, je pokrytec.

Baví mě styl psaní paní Yrsy, jen ty konce mi dávají zabrat a musím je číst většinou dvakrát.

Vztah Huldara a Freyi je jiný než v ostatních detektivkách/thrillerech, nejde jim to moc hladce, ale...

Už se chystám na další díl, jen to musím trošku proložit něčím dalším. Yrsu opravdu doporučuji. Vrhněte se na ní! :)

Dada077
06.02.2024 3 z 5

audio, číta Klára Cibulková
Moje prvé stretnutie s touto autorkou. Zatiaľ nebude patriť medzi moje top, ale dej pomerne dobrý, trochu som sa strácala v menách až do konca knihy -- Sibi, Sidi, a ešte zo dve varianty patriacich tak mužom, ako aj ženám. Na "isladštinu" si treba privyknúť :)

konicekbily
19.01.2024 5 z 5

Dobře promyšlená zápletka dovedená do konce s důkladným objasněním. Autorčin zajímavý styl mne provedl s jejími hlavními postavami zajímavým příběhem. Nemám námitek!

ElizPetrova
14.01.2024 3 z 5

Kniha byla napínavá, obzvlášt první část a opět velmi dobře a čtivě napsaná. Ale ze série se mi líbila nejméně. Od poloviny se příběh trochu táhl a už dopředu jsem tak nějak tušila, kdo za tím vším stojí a finální rozuzlení bylo na mě trochu moc překombinované.. A taky jsem postrádala Freyju, hrála tady velmi okrajovou roli.

TomTomis
28.12.2023 4 z 5

Kniha se mi v rámci svého žánru líbila. Vztah hlavních představitelů mi leze na nervy. Podobně jako v dílech s Cormoranem Strikem...
uvidíme, jak dopadne další díl ...

snimcibdim
04.11.2023

Klasická Yrsa. Propracovaná zápletka, osvědčený tým i prostředí. Série si drží svou laťku.

lalela
17.10.2023 5 z 5

Napětí od začátku až do konce, skvělá knížka od severské autorky. Když trošičku odbočím, všechny ty křestní jména mě nenechávaly při čtení myslet na nic jiného než na knížku :) Strašně se mi líbil začátek, kde nevíte, proč, jak, za co, kdo, kde, kdy, a krásně se to rozjelo a skvěle četlo.

janastok
13.10.2023 4 z 5

Povedený díl série, trochu ukecaný konec, samé vysvětlování, ale v samotném závěru pochopíme proč.

senora
14.09.2023 3 z 5

Autorku mám v oblíbených, ale tady jsem se opravdu nudila.

juliesze
05.09.2023 4 z 5

Zajímavé zvrat a závěr, který hodnotím kladně a nečekaně. Autorce se podařilo uchovávat napětí celou dobu.

Niu
18.08.2023 5 z 5

Ve srovnání s DNA a Černou dírou ze stejné série, tahle byla zatím nejpovedenější. Ale ještě jsem nečetla Katarzi. Poprava byla čtivá, temná, velký prostor dostalo dost nepříjemné téma. Ale ten závěr? Jako jo, určitě trochu přitažený za vlasy a pravděpodobnost toho všeho ... no, ale proč ne, život přináší různé shody okolností, co běžně nevymyslíte. Ale ten úplný závěr tu knihu položil do jiné roviny, lepší. Trošku se mi pletla jména Siggi, Sibbi a Systa :o) Jinak ráda čtu islandské krimi, takže obecně jména v nich neřeším (a výslovnost už vůbec ne :o) ). Freyja měla trochu míň prostoru. Erlu asi nejsem schopná pochopit, ale právě tím, jaká je, tak to má šmrnc. Huldar teď celkem v pohodě. Humor obstarávala v tomto dílku Saga. Doporučuji.

Miliarda
16.08.2023 4 z 5

Na poli krimi stále nadstandard, ale za mě osobně nejslabší díl ze série. Děj je až moc překombinovaný, jedna ze dvou hlavních postav Freya je odsunuta zcela na vedlejší kolej a celý případ je vyřešen v podstatě naprostou náhodou. Autorka v minulých dílech série ukázala svůj literární um a věřím, že tato kniha je jen drobné škobrtnutí a s další knihou o Huldarovi a Freye se dostane zpět na původní úroveň.

princesse
10.08.2023 5 z 5

Ze třech přečtených dílů zatím Poprava nejlepší. Skvěle se četla a zápletka výtečné vymyšlená. Jen bych už uvítala méně IT technologií v hlavní roli.

IHT
06.08.2023 5 z 5

Spokojeny. Poslouchal jsem audio a nemohl se odtrhnout. Zaver se mi moc libil, fakt vtipna pointa. Akorat hlavni hrdinove se nejak neposouvaji...

Privilegius
01.08.2023 3 z 5

Příběh byl docela dobrý, ale čekal bych víc. Autorku mám moc rád, ale knihy z této nové řady čtu tak nějak z povinnosti. Hlavním hrdinům, nevím proč, nemohu přijít na chuť...

martineden
10.07.2023 4 z 5

Tak to byla opět jízda! Yrsa umí. Těším se na další díl.

zuzca.h
07.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Pro mě zatím nejslabší díl celé serie Freyja a Huldar. Chvílema mě čtení i nudilo a to se mi u Yrsy zatím nikdy nestalo... Až opět konec nabral na obrátkách, domovníka jsem podezřívla už poměrně dlouho ale "náhodného" komplice jsem teda netypla vůbec. Každopádně na konci do sebe vše hezky zapadlo proto 4 hvězdy.

vera4669
17.06.2023 3 z 5

Tak tento díl mě nějak nebavil. Zápletka nebyla špatná, ale kdyby měla kniha o 200 stránek méně, vyšlo by to na stejno..vše tak nějak o ničem, zdlouhavé, žádné pořádné vyšetřování, takže dočetla jsem, ale dalo to práci..
Snad bude další díl na lepší vlně