Elena to ví

Elena to ví https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518126/bmid_elena-to-vi-65e1b821aa3fc.png 4 53 22

Elena to ví je příběh o nedokonalém vztahu mezi matkou a dcerou, společenských silách, omezujících ženskou každodennost, ale také o pokoře, vytrvalosti a ochotě věci měnit. Rita byla nalezena oběšená ve zvonici kostela. Toho dne pršelo. Případ byl uzavřen jako sebevražda, ale její matka se s tím nemůže smířit. Elena, s Parkinsonovou chorobou v pokročilém stadiu, se vydává na obtížnou cestu pátrání po pravdě a hledání viníka. Do kostela by Rita šla jen v případě, že by se něčeho bála víc než blesků, opakuje na policii. Ritě kdysi táta řekl, že kostel je jako místní hromosvod, a ona se k němu od té doby za deště nikdy nepřiblížila. U policie a justice se Elena setkává jen s alibismem. Případ byl přece uzavřen, byla to sebevražda. Elenin stav se zhoršuje, plete si slova, zapomíná, ale tu a tam se zničehonic rozpomene na věci, které by mohly pomoct vyšetřování.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Elena sabe , 2007


více info...

Přidat komentář

zuzulique
08.04.2024 4 z 5

Silný príbeh o matke trpiacej Parkinsonovou chorobou, ktorá síce o sebe ešte vie, ale vie aj to, že skôr či neskôr jej myseľ skončí v hmle. Na zvonici kostola nájdu jej obesenú dcéru Ritu a ona je presvedčená, že ju niekto zavraždil, odmieta sa zmieriť s aktom sebebraždy, pretože svoju dcéru samozrejme dokonale pozná, vie o nej všetko. Elenine života sú striktne ohraničené jednotlivými tabletkami, ktoré jej pomáhajú zvládať priebeh choroby, naplnené rutinou a činnosťami presne vyrátanými na minúty. Anotácia mylne zavádza čitateľov, že pôjde o akúsi detektívnu novelu, no nedajte sa pomýliť. V centre deja stojí predovšetkým nedokonalý vzťah matky a dcéry, no venuje sa aj veľmi univerzálnym a nadčasovým témam, ako sú prekážky brániace žene v práve kontrolovať vlastné telo, mýty a realita materstva, psychické a fyzické obmedzenie ženskej každodennosti, narastajúce obavy chorého a starnúceho tela, vyrovnávanie sa so svojím vlastným upadaním vo svete všadeprítomného ageismu a nevšímavosti spoločnosti voči starším a invalidným osobám.

Katania
13.02.2024 4 z 5

Příběh to byl silný, ale asi mi tam neci chybělo. Nevím přesně co, ale nemělo to na 100% wow efekt.


lexikon_tf
11.02.2024 4 z 5

Asi bych po knize jinak nesáhla, kdyby mi ji nedoporučila a laskavě nezapůjčila má milá @marketa_kom_books, moc děkuji!
Anotace zdánlivě slibuje detektivní příběh, ale tady se jedná spíš o psychologickou sondu do života matky a dcery, jejichž vztah nebyl celý život žádná procházka růžovým sadem.

Elena je starší dáma stižená Parkinsonovou chorobou, se kterou nás průběžně barvitě seznamuje. Její dospělá dcera Rita prý spáchala sebevraždu, ale Elena tomu nevěří, je přesvědčená, že by to její dcera nikdy neudělala. Rozhodne se tedy na vlastní pěst dokázat, že Ritu určitě někdo zabil, i když její nemoc jí náročné pátrání moc nedovoluje.

Elena se tedy vydává na vysilující cestu za jednou dávnou známou, které kdysi s Ritou pomohly. Ale jak příběh retrospektivním vyprávěním odhaluje, zjišťujeme, že Elena má jeden pohled na věci, avšak ostatní jej tak úplně nesdílejí a asi nikdy nesdíleli.

Tato útlá novela je zpovědí staré nemocné dámy, která se nedokáže (anebo nechce) smířit ze ztrátou blízké osoby. Také je zde silně zmíněno téma mateřství a jeho význam, který je samozřejmě pro každou ženu jiný.
Veselé čtení to není, nicméně má silné poselství.

Pett
03.02.2024 5 z 5

Ledové Elenino království mi trochu zapřáhlo záložku... možná z důvodu absence vřelosti a přehršle bezcitné tvrdosti vyprávění to nebyla úplně láska na první začtenou... nicméně... nepříjemně chladná jízlivost vztahu matky a dcery... náročnost bytí chátrajícího nemocného... těžkost žití blízkého pečujícího... kvalita života u obou víceméně na hranici zoufalosti... to vše mi ulpívá na duši a rezonuje mnou ještě teď... dlouho po dočtení... nejde tu o případ... jde tu o nekompromisní pohled na komplikovanost lidské (ne)existence. Ámen!

markej
24.01.2024 4 z 5

Eleně je přes šedesát, trpí Parkinsonovou chorobou v pokročilém stadiu a její dcera Rita spáchala sebevraždu. Elena si je ovšem jistá, že to musela být vražda, neboť okolnosti Ritiny smrti podle Eleny jasně ukazují na to, že takovýmto způsobem by Rita svůj život nikdy neukončila...

Musím říct, že s knihou jsem zpočátku trochu bojovala, ten rozjezd byl pro mě až příliš pomalý. Jelikož ale recenze slibovaly velmi překvapivý závěr, vydržela jsem... Opravdu zajímavé souvislosti se pro mě začaly vynořovat až v poslední čtvrtině knížky, a protože jsem očekávala to velké překvapení, v duchu jsem si vymýšlela různé bombastické konce, a když konec opravdu přišel, byla jsem z něj vlastně poněkud zklamaná, čekala jsem víc, i když teď s odstupem se mi to závěrečné poselství zamlouvá...

Knížka předestírá několik závažných témat: téma stáří a nemoci a následné nemohoucnosti, závislosti na ostatních a osamělosti, téma komplikovaného vztahu matky a dcery a toho, jak své děti opravdu známe (anebo neznáme), v neposlední řadě i téma potratu a toho, zda je každá žena předurčena k tomu, aby se stala matkou, či zda má právo se rozhodnout o tom, zda dítě chce, či nikoli (což je v Argentině, kde se příběh odehrává, stále hodně palčivé téma).

Knížku nakonec doporučuju, zároveň ovšem přiznávám, že nejlepší pro mě byla až na pár desítkách posledních stran a že kdybych nečetla recenze, možná bych ji i odložila...

Hodnocení: 3,75 * z 5 *

pajaroh
23.01.2024 3 z 5

Přes první polovinu jsem se málem neprokousala, rozjezd je opravdu pomalý. Téma těžké, různé mezilidské propletence a odlišné pohledy, nemoc i kontroverzní témata. Přestože mi není blízké prostředí ani mentalita, jsem ráda, že jsem knihu dočetla, zapřemýšlela nad ní.
Jak už zde v komentářích zaznělo, přebal - přestože je velmi pěkný - naprosto nevystihuje zaměření a atmosféru knihy, díky čemuž se podle mého často dostane do rukou čtenáři s jiným očekáváním.

vnimat_Krasu
22.01.2024 3 z 5

Elena není můj šálek. Vlastně jsem drahnou dobu hypnotizoval řádky, aby se vydaly směrem k minimalistický detektivce, spíš než k rachitickýmu roadtripu. Dokážu však ocenit, jak mistrovsky dovede autorka iritovat. A některá slovní ekvilibristika mezi matkou a dcerou už nebyla ani tak hádkou, jako spíš regulérním hororem. I přes originální závěr se ale Eleně nedokázala prodrat přes mou hroší kůži. A po několika týdnech mi v paměti zbude nanejvýš ta podivná obálka, která spíš než ubohou ženu s Parkinsonem připomíná medvídka Paddingtona.

Dela111
14.01.2024 3 z 5

Výstižný komentář k této knize tady napsala Vampucha.
Anotace je velmi lákavě napsaná a svádí k představě detektivky, je to však klamavé. Já bych dokonce řekla, že anotace je napsaná špatně. Tohle je pořádné psychologické drama. Elena to ví přináší zpověď osamělé nemocné ženy, která odmítá přijmout sebevraždu jako příčinu smrti své dcery.
Námětem knihy je hledání skutečné příčiny smrti dcery hlavní hrdinky Eleny a především pohled na obtížný vztah, který mezi sebou matka a dcera měly. Mnoho prostoru zde dostávají také popisy projevů Parkinsonovy nemoci. Jsou zde detailně popsané všechny zdravotní potíže, které Elena má, je vylíčeno, jak těžký je každodenní život s touto nemocí, jak se dříve jednoduché úkony změní ve velké překážky. Tato nemoc člověku změní život, učiní ho velmi těžkým a vyrovnání se s tím může být obtížné nejen pro nemocného, ale i pro jeho blízké.
Tohle je těžší, hloubavá četba, je to o poznání sebe sama, které může být i bolestné. Není to kniha pro každého.
3,5*

Jana283
10.01.2024 4 z 5

Jedna z knih, ke které bych se bez recenzí na DK asi nedostala. A byla by to škoda, i když veselé čtení to není. Elena ztratí dceru. Je přesvědčena, že ji dokonala znala, ale mýlí se. Tak jako se mýlila její dcera Rita, když kdysi dávno pomohla neznámé ženě a domnívala se, že pro ni udělala to nejlepší
Kniha o hledání pravdy a nacházení sebe sama.
Pro mne také hodně informací o životě pacienta s Parkinsonovou nemocí. Alzheimerova choroba je v poslední době téma, o kterém se hodně píše a je natočeno několik filmů, viděla jsem i divadelní hru. Parkinsonova nemoc je ale také velmi krutá a pacienti se stávají fyzickými i psychickými zajatci svého těla: „Někdy však, to teď Elena ví, vůle nestačí.“

Vampucha
03.01.2024 3 z 5

Nenechte se zmást anotací, která ve vás vyvolá dojem, že se jedná o detektivní příběh. Tato novela rozhodně není detektivkou. Je to příběh jedné staré ženy, která se nechce nebo možná nedokáže smířit se ztrátou své dcery.
Je to hodně o vztahu matky s dcerou a o nemoci, kterou tato stará žena trpí. Elena trpí parkinsonem a její stav se velmi zhoršuje, sotva chodí, zapomíná Přesto si je jistá, že smrt její dcery je vražda, nikoli sebevražda, jak to policie uzavřela. Elena k tvrzení, že se jedná o vraždu má své důvody, ale nikdo ji nechce poslouchat. Ví však o jedné osobě, která by ji s pátráním mohla pomoct. A tak začíná boj s časem, časem jednoho dne, aby se Elena pod vlivem prášků, které jí pomáhají ovládat svaly, dostala tam kam potřebuje.

Během její cesty a popisu jejího stavu, zároveň retrospektivně poznáváme i její dceru a to co se jí stalo.
Příběh je hodně depresivní právě kvůli nemoci, kterou Elena trpí. Autorka popisuje vše velice barvitě a i když jsem s Elenou soucítila, byla chvílemi velmi panovačná a nesympatická. Žal je ošklivá věc, každý se se ztrátou blízké či milované osoby vyrovnává jinak a až na konci knihy vlastně pochopíte, že Elena je jen stará osamělá smutná žena, která už na světě nikoho a nic nemá.

Je to o smrti, možná o vraždě, možná o sebevraždě, ale je to také o přijetí pravdy a nějakém smíření sám se sebou.

Hvězdinka
20.12.2023 1 z 5

Novela, která mi vůbec nesedla. Děj se odehrává v jeden den a vleče se to jako rok. Pohled do hlubin nemocné ženy, která se nechce smířit se vším.

zupri
17.12.2023 3 z 5

"Někdy je snazší křičet než plakat."
Asi nejsem úplně cílová skupina této knihy, ale tento citát je skvělý.

Kizuizi
05.12.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že asi jako vícero lidí, kteří si přečtou anotaci, jsem čekala detektivku. Ohromně jsem se spletla, protože i když tu detektivní nádech je, je to vlastně taková niterní zpověď, která se čtenáři dostane pod kůži.

Elena to ví je zpovědí, a to hned v několika směrech. Je zpovědí o vztahu matka-dcera, který by nejspíš každému úplně nevyhovoval, ale Eleně a Ritě asi ano. Je zpovědí o nemoci (o té ku*vě nemoci), která postupně ovládá člověka, aniž by se o to sám prosil. A je zpovědí o mateřství, o tom jak pro každou ženu znamená mateřství něco jiného, o tom jak každá to své dítě zná nebo nezná, o tom že by každá měla mít právo výběru.
Elena to ví je útlounká knížka se silným příběhem, ze které může i mrazit a já vám ji mohu jedině doporučit. Trochu se však bojím toho, že mnoho čtenářů tohle čtení vzdá, protože bude čekat "odlehčenou detektivku" a už u prvních stran pochopí, že to tak není. Také se bojím nepochopení toho, co příběh chce říct, proto si dovolím doporučit ji spíš starším čtenářům.

Mona-Lisa
28.11.2023 5 z 5

Elena to ví je jiná knížka. To poznáš od první stránky.
Vleze ti pod kůži a už nevyleze.
Elena ví, jaké je ztratit blízkého člověka.
Jaké je existovat s nemocí.
Elena v těle, které ji už nějakou dobu nepatří.
Ovládané tou ku*vou, jak ji sama nazývá.
Uf, takovou depresivní nálož jsem opravdu nepředpokládala. Takovou hutnou, opravdovou knihu, které věříte všechno.
Knížka, u které hýbáte krkem, rukama, nohama, velebíte své zdraví a jedna návštěva vám vyrazí dech.
Já vám víc prozrazovat nechci. Dejte si ji jako já bez přípravy. Půjde tu o ztrátu, nemoc a velmi hmatatelné čtení.
Z toho konečného setkání se mi chce brečet blahem a křičet z plných plic: TOTO je kvalitní literatura dámy a pánové, tleskám a klaním se.

Janamed
24.11.2023 4 z 5

Na to, že tato útlá kniha zpracovává těžká rodinná témata, je napsána neuvěřitelně poutavě. Po formální stránce autorka zvolila skvělý způsob prolínání současnosti s minulostí a s rafinovaností postupně odhaluje otřesnou zpověď, která poté (rovněž i pomyslně) poznamená život všem zúčastněným (jako by to nemohlo být horší).

Jeden den Eleniny cesty tak v sobě nese nejen útrapy, které člověk postižený Parkinosonovou chorobou musí snášet (od vlastního fungování těla po postoj společnosti a státu k postiženému člověku), ale především emocionální vypětí (počínaje vztahem matky-dcery, svobodu volby, přijímání konformity a ztrátou houževnatosti konče). Kniha se tedy sice tváří jako detektivka, ale ta spíše ustupuje do pozadí a přenechává prostor bolavým životním příběhům, které když se vás nedotknou přímo, je velmi těžké je soudit/pochopit. Soucit je totiž pouze jeden z úhlů pohledu, o který však stojí málokdo. Elena to ví, mne určitě nezklamala!

KarolVoda
19.11.2023 5 z 5

Skvěle napsané.

Knižní střípky
17.11.2023 5 z 5

Útlounká knížečka, která mi ale nedala spát, dočetla jsem ji již před několika dny, ale stále na ni myslím, nemůžu ji dostat z hlavy. Výborná záležitost. Kéž by si ji přečetlo co nejvíce lidí...

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

lucie.svobodova
15.11.2023 5 z 5

Rita byla nalezena oběšená ve zvonici kostela. Toho dne pršelo. Případ byl uzavřen jako sebevražda, ale její matka ví, že se dcera nezabila.

Tak začíná anotace knihy. Čekali byste dle ní napínavou detektivku plnou tajemství a jejich postupného rozplétání? Tak ne, přesně tohle vás nečeká, i když při čtení anotace to byla i má první myšlenka

Je to totiž mnohem náročnější čtení. Najdeme zde mnoho těžkých témat. Ať už je to téma nemoci (Elena trpí Parkinsonovou chorobou), náročného vztahu matka - dcera, mateřství, které každá žena může vnímat úplně jinak a může od něj čekat i něco jiného, ztráty blízké osoby a mnoho dalších.

V poslední době se ke mně dostalo více knih s tématem nějaké nemoci, ať už známé nebo méně známé nebo určitého postiženi. A já si myslím, že je dobře, že se začínají čím dál více tyto témata do knih zahrnovat. I kdyby si měl díky tomu jen jeden člověk ze sta uvědomit, že to není žádná (_._), takhle žít, bude to mít určitě vliv na vnímání takto nemocných / postižených lidí.

Nebála bych se u této útlé knížky říct, že “detektivní děj je jen takové pozadí. Pozadí k náročnému životnímu příběhu.
Jak jsem již zmínila, kniha je nabitá především tématy k zamyšlení. Řekněme, že je takovou “zpovědí. Ale rozhodně to není podané otravným / rušivým způsobem, jak by někoho mohlo napadnout.

Setkáte se zde se srdceryvným příběhem plným emocí a bolesti. Příběhem, jak si člověk dokáže jít za svým, i když je to pro něj velice bolestivé a náročné.

Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu útlou knížku, nebudu zde pitvat okolní děj, do komentáře přidám anotaci a vy neváhejte a do této jednohubky se určitě pusťte! Budete překvapeni, co z ní “dostanete.

MamaKnihomolka
01.11.2023 5 z 5

Tato tenká kniha v sobě skrývá neskutečné věci. I přesto, že má velmi pozitivní recenze a dokonce byla ve výběru do Bookerovy ceny, jsem nevěděla co od ní čekat a nebýt spolupráce, která mě donutila si přečíst anotaci by mě ani obálka nenalákala.

Znáte někoho kdo trpí Parkinsonovou chorobou ? Já ne, ale musí to být hrozně náročné jak pro příbuzné, tak i pro samotného nemocného. Díky Eleně nahlédnete do pocitů postiženého touto 'k*rvou nemocí ' jak Elena sama říká.
Další co z knihy přímo křičí je komplikovaný vztah matka - dcera. Ten vztah se mi nějakým způsobem příčil. Přišlo mi, že Elenu dcera vůbec neměla ani trochu ráda a už vůbec nedokázala pochopit, že to co Elena dělá nebo naopak nedělá, nedělá schválně.
Co je pro zdravé lidi jednoduché a úplně přirozené, pro nemocné Parkinsnem je to skoro nadlidský úkol. Kniha přímo vybízí se vžít do Eleniny situace.

V této útlé knížce se toho skrývá tolik. Autorka se zabývá současnými problémy, kdy se ženám brání mít kontrolu nad svým vlastním tělem, mýty o mateřství, celkové omezení žen ve společnosti, nemoci a omezení ve stárnoucím těle a nevšímavost a arogance vůči invalidům.
Celkově má kniha i zvláštní styl psaní. Občas to na mě působilo jako doslova útržky Eleniny mysli.

Za mě je smrt Eleniny dcery a její snaha přijít pravdě na kloub je jen jakési pozadí toho všeho. Ve skutečnosti se v knize odehrává něco mnohem hlubšího.
Celá kniha je vlastně rozdělena do tří částí a je to jeden den Eleniny cesty za někým, kdo by ji mohl pomoct.

Toto je úžasná kniha o poznání, utrpení, uvědomění si, pokoře, vytrvalosti a ochotě měnit věci.
Kdo neví co k Vánocům, tuto si rozhodně napište na seznam!


P. S.
Až před vámi bude sotva chodit nějaký starý člověk a bude mu zkrátka něco trvat dlouho. Buďte trpěliví a empatičtí. Protože nikdy nevíte co prožívá, jak nebo čím trpí.
A ještě jedna věc, která nic nestojí... Buďte k nim laskaví.

Ctenar1202
24.10.2023 5 z 5

Od knihy jsem čekala detektivní příběh ztížený nemocí jedné z hlavních postav, ale dostala jsem něco naprosto jiného. Velice niterný příběh, který jde až na dřeň s bojem se zákeřnou nemocí, která když se zahryzne, tak nepustí a pomalu člověka sžírá. Elena bojuje statečně, ale setkává se s nepochopením okolí a o to je její boj horší. To co pro nás, zdravé lidi je naprostá banalita, je pro Elenu nepředstavitelný problém. Třeba jen přejít ulici. Parkinson jí nedovolí stát vzpřímeně, a tak vidí lidem maximálně do půli těla. Vyšetřovací linka ohledně smrti její dcery je tak druhou kolejí, která nám spíš doplňuje celý příběh. Ono, i pro dceru byla starost o matku s takovou nemocí velice obtížná. Proč musela Rita zemřít? Opravdu se sama oběsila ač měla panickou hrůzu z bouřky a deště a ven by rozhodně sama nevyšla? Nebo už měla veškeré péče dost a toto pro ni bylo vysvobození?

Kniha Elena to ví ve vás zanechá spousty emocí a její dokonalá obálka vám nabídne srdceryvný příběh.