LenaWirus LenaWirus komentáře u knih

☰ menu

Twisted Lies: Lži na ostří nože Twisted Lies: Lži na ostří nože Ana Huang

Bezpochyby nejhorší díl série. Ani jsem to nedočetla do konce, jelikož už to prostě nešlo. U této knihy zřejmě přetekla moje tolerance pro absurdnost. Stella je absolutně nezajímavá postava, ačkoliv je zde očividná snaha udělat z ní stydlivou multitalentovanou bohyni a Christian je jednoduše zbohatlý de*il. Sexuální scény jsou v každém díle jako vloženy přes ctrl+c, jenom oplzlé hlášky se stupňují - na tomhle už není nic sexy, je to pouze oplzlé. Mrzí mě to, jelikož tato dvojice mohla mít potenciál, který ale autorka naprosto zazdila.

20.04.2024 2 z 5


Láska mezi řádky Láska mezi řádky Lauren Asher

Příjemná romantika, ačkoliv se jedná o jedno velké klasické klišé. On je bohatý nedostupný krasavec, ona pozitivní sluníčko, které roztaje jeho ledové srdce. Zamilují se do sebe, on jí zlomí srdce, aby se ho pak snažil získat zpět a je ochotný se kvůli ní všeho vzdát. Nic nového, ale je to příjemná čtivá oddechovka.

02.02.2024 3 z 5


Nelítostný princ Nelítostný princ Sophie Lark

Tato autorka by mohla dávat lekce toho, jak stvořit absolutně nesympatické, otravné, hrubé a nepochopitelné knižní postavy. Nečekala jsem žádný vrchol literárního umění, samozřejmě vzhledem k žánru je třeba odpustit jistá klišé. Vytvořit ale z obou hlavních hrdinů privilegované spratky na facku, kteří si pouze dokazují svou "sílu", nevychovanost a nabubřelost po celou dobu knihy, k tomu je asi opravdu třeba špetky "talentu". Mám ráda tyto typy love story a dokážu toho od autorů opravdu hodně přejít, ale tohle byla pohroma. Žádné další díly této série, vlastně ani jakékoliv další počiny této autorky, číst určitě nebudu. A ještě poslední poznámka k tomuto veledílu - jaký druh neumětela dává proboha do popisu sexu výrazy typu "vulva"?

27.10.2023 2 z 5


Jak se stát lepším jezdcem Jak se stát lepším jezdcem Kristýna Šmídová

Kniha má být zřejmě inspirativní, nedozvěděla jsem se ale nic, co bych už jinde nečetla nebo mnohokrát neslyšela. Jsou to pouze obecné řeči, které sice na papíru vypadají hezky, ale nic konkrétního Vám nepředají.

21.10.2023 2 z 5


Anna Elliotová Anna Elliotová Jane Austen

Anna Elliotová byla jedna z posledních knih, které jsem od Austenové ještě nečetla a vzhledem k tomu, že je J. A. součástí letošní výzvy a tuto knihu jsem již měla doma, konečně se na ni dostala řada. Jak již psal někdo v komentářích níže - tato kniha skutečně nemá téměř žádný děj. Klade se důraz na vztahy, pocity a dialogy postav, mě to ale v tomto případě vůbec nevadilo. Mám ráda vztahové rozbory a například u Emmy byly dialogy a popisy myšlenek mnohem rozsáhlejší a Emmě ubírá na líbivosti její namyšlenost, Anna byla přinejmenším skromná a milá žena. Vzhledem k době, kdy byla kniha napsaná, jsem nečekala nějaké dechberoucí zvraty. Ocenila bych ale rozvinutější konec.

17.10.2023 4 z 5


Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Tohle mě tak hrozně nebavilo - přečetla jsem sice jenom pár stran, ale i těch pár stran bylo utrpením.

30.09.2023 1 z 5


Les bez srdce Les bez srdce Joanna Ruth Meyer

Velice hezky napsaná pohádka pro dospělé. Místy temný a krutý příběh, nicméně ačkoli jsem si od začátku myslela, že toto nemůže mít šťastný konec, nakonec jsem se ho alespoň z části dočkala.

21.09.2023 4 z 5


Kapitánova čest Kapitánova čest Lucie Jehličková

Moc jsem se těšila - upoutávky s odkazem "pro fanoušky Bridgertonových" mě nepochybně zlákaly. Bohužel to ale vůbec nebylo tak čtivé, jak bych čekala. Všehovšudy se příběh odvíjel přijatelně, předvídatelně (to ale není nutně špatně) a samozřejmě s happy endem, nicméně ženská aktérka byla šíleně otravná a iracionální. Jack sice vypadal ze začátku slibně, po přečtení knihy jsem si ale uvědomila, že kromě jeho zjevného pohledného zevnějšku na něm nebylo vůbec nic zajímavého. Přiznám se, že jsem trochu zklamaná. České autory ze zásady nečtu, jelikož ze zkušenosti většinou stojí za starou belu. Občas výjimku udělám, zde jsem ale znovu zklamala.

15.09.2023 3 z 5


Tlukot tisíců srdcí Tlukot tisíců srdcí Kiera Cass

Romantická, ale zároveň místy temná love story - zakázaná láska prostě táhne a táhnout bude vždycky. Zpracování bylo jednoduché, jelikož se ale jedná o nenáročný žánr YA, tak mě to neuráží. Postavy byly samozřejmě téměř dokonalé (jak jinak) a konec velice šťastný (byť naprosto nereálný). Autorka si sice dala alespoň trochu práce s popisem území , království a rodokmenu, v celkovém kontextu to ale působilo dost chabě. Hodnotila bych jako oddychový průměr pro nenáročné.

28.08.2023 3 z 5


Runy osudu Runy osudu Christina Courtenay

Tak zde se mi autorka přímo trefila do vkusu. Už z prvního dílu jsem měla radost, u druhého jsem byla nadšená. Tématiku romantického cestování v čase mám obzvlášť ráda. V Runách osudu se vypráví příběh o Linnee, dceři Haakona z první knihy. Mužský protagonista byl zde naprosto dokonalý (pokud přivřeme oči nad tím, že Linneu uvěznil, udělal z ní otrokyni a pak ji chtěl prodat za vysoký zisk). Nefandím příliš hrdinkám, které jsou vykreslené jako krasavice, po kterých všichni touží a převyšují svou krásou všechny ostatní, ale dokážu toto vzhledem k celkovému dojmu z knihy odpustit. Konečné cestování tam a zpátky a znovu tam a zpátky už bylo trochu moc přitažené za vlasy, ale jinak jsem si užila oddychovou romanci s nebezpečným pohledným vikingem, který se do blonďaté krasavice z budoucnosti samozřejmě nemohl nezamilovat. Nemám ráda série, ale vzhledem k tomu, že se zde jednalo o volné pokračování se zaměřením na jiné postavy než v minulém díle, doufám, že se dočkáme i další knihy s vikingskou tématikou.

24.08.2023 5 z 5


Dívka, had, trn Dívka, had, trn Melissa Bashardoust

Zprvu oceňuji nezvyklé arabské prostředí, jména a zajímavě pojatý retelling Růženky, celkově jsem ale z knihy nadšená nebyla. Od začátku příběhu je neustále zmiňována Sorájina kletba, kterou ale relativně brzo zlomí (opravdu se mi to zdálo jakoby nic na to, že jí měla od útlého věku a byla kvůli ní tak velice nešťastná). A potom se hned dozvíme, že její ctitep vlastně není ctitel, ale příšera, a od té doby je jeho postava pojata jednoduše černobíle - zloduch bez možnosti nápravy a konec. Dále nejsem fanda LGBT tématiky a kdybych věděla, že hlavní hrdinka hned po zklamání od muže přejde na druhý tábor, knihu bych nečetla. Vysvětlení toho, proč bylo na Soráju uvaleno prokletí, je nakonec jednoduché a hloupé, protože náš zloduch nás poté upozorní, že kdyby Soráju nepotkal, tak by si na ni ani její matku nevzpomněl. Pozdější nová varianta kletby s trny a šlahouny byla zajímavější, celkový dojem z knihy to už ale zachránit nemohlo.

22.08.2023 2 z 5


Moudrost koní Moudrost koní Grant Golliher

Velice čtivé a přínosné. Pro jezdce a milovníky koní ideální kniha.

19.08.2023 4 z 5


Zatmění Zatmění Winston Graham

Autor psal tento díl po dlouhém odstupu od posledního a zdá se mi, že tato pauza celé sérii prospěla. Všechny knihy byly zábavné, ale zde jakoby přišel svěží vzduch. Událo se zde mnoho, něco šťastného, něco smutného, leckdy se autor vyjadřuje jednoduše a stroze, jindy používá dlouhé rozbory a dialogy. Určitě budu v sérii i nadále pokračovat.

05.08.2023 4 z 5


Kdekoliv Kdekoliv Sarah Sprinz

(SPOILER) Knihu jsem si koupila po velké propagaci a povedené obálce, čekala jsem ale něco kompletně jiného. Hlavní mužský hrdina Henry - měl být laskavý, sexy, citlivý kluk, pro mě byl ale pouze nudný. To samé Ema - stále si opakuje, jak před ostatními nebrečí a nedává najevo bolest, přitom celý čas pouze fňuká, jak k ní byl život nespravedlivý. Kniha vlastně nemá ani žádný koncept - ona nastoupí na novou školu, aby našla tátu. Zakouká se do kluka, který se pak rozejde s přítelkyní, aby byli spolu. Ona v půlce knihy prostě najednou tátu najde a tato linka končí. Potom se stane smutná událost a dokonce knihy všichni jenom brečí a truchlí. Toto se za mě určitě nepovedlo a pokud by se mě někdo zeptal, o čem kniha byla, tak já popravdě ani nevím. Ona totiž regulérně nebyla o ničem.

19.07.2023 2 z 5


Šťastně až do smrti Šťastně až do smrti Julia Quinn

Hodnotila bych jako průměrný dovětek série. Některé příběhy byly nudné, jiné překvapivě zábavné, jiné přínosné, další úplně zbytečné. Chápu, že u některých epilogů se mohli takto dokončit nevyřešené otázky, bohužel ale u zbylých působily dodatky tak, že autorka musela nuceně něco vymyslet, aby měl každý sourozenec svoji kapitolu.

07.07.2023 3 z 5


Podkoní, nebo vévoda? Podkoní, nebo vévoda? Valerie Bowman

Jednoznačně horší než první díl, ale i tak velice čtivé, zábavné a oddechové. Narozdíl od první knihy mi zde nesedla ženská postava a upřímně ani Rhys mě nijak nenadchl. Možná bych dokonce byla více zvědavá na nějakou příběhovou linku Julianiny sestry Mary. A navíc nenávidím otevřené konce, takže se mi zde ty negativa četně sešly, ačkoliv to vcelku není špatné. Určitě si počkám i na další díly série.

05.07.2023 3 z 5


Jeden rok Jeden rok Eleanor Corvin (p)

Když tahle kniha vyšla, měla na knižních fórech celkem velkou propagaci a velmi kladné recenze. Bohužel nadšení nesdílím - vůbec mě to nebaví a řadím do nedočtených. Možná je problém s hlavní hrdinkou - nevadí mi přidrzlost ani sarkasmus, zde je to pro mě ale moc uměle nucené.

30.06.2023 2 z 5


Žena v bílém kimonu Žena v bílém kimonu Ana Johns

Tak toto mě nudilo už od první stránky. Bohužel dočítat nebudu. Zkusila jsem si dát pauzu, že bych se ke knize vrátila po nějaké době, ale zázrak se nekoná a odkládám.

30.06.2023 1 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Tato kniha mě mile překvapila, jednalo se o zajímavě pojmutý příběh z prostředí knihoven, kde knihy ožívají a můžou způsobit spoustu problémů. Také mě pozitivně překvapil systém čarodějnictví - tedy že každý čaroděj potřebuje ke své magii démona, kterému ze sebe musí něco obětovat. Za dlouhou dobu jsem narazila na ženskou hrdinku, která nebyla otravná a naprosto neracionální. Vzhledem k epilogu se bude zřejmě jednat o sérii, což mi přijde zbytečné. Hodnotím kladně.

30.06.2023 4 z 5


Touha Touha Tracy Wolff

Omlouvám se, ale tento brak se nedá ani dočíst. To je tak hloupé a přehnané od první stránky, že jsem to nezvládla. A to většinou nemám problém s touto literaturou - stmívání jsem měla ráda i navzdory tomu, že je to blbost. Tohle je ale pouze trapnost a ukázka absolutního autorského netalentu.

19.06.2023 odpad!