Touha

Touha https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512913/bmid_touha-bvg-512913.jpg 4 309 93

Touha série

1. díl >

Nástupem do Katmerské akademie se mi obrátil celý svět vzhůru nohama. Na téhle škole uprostřed aljašské divočiny je něco podivného, stejně jako na všech mých nových spolužácích. Připadám si tu jako obyčejná smrtelnice mezi bohy nebo příšerami. Členy znepřátelených frakcí spojuje jen nenávist ke mně. A pak je tu Jaxon Vega, upír se smrtícím tajemstvím, ke kterému mě to záhadně táhne. A já se začínám bát, že jsem se tu neocitla jen shodou nešťastných náhod. Někdo mě sem přivedl úmyslně jako návnadu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Crave , 2020


více info...

Přidat komentář

Zuzíček77
28.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Na tuto knihu jsem se neskutečně těšila. Nalákala mě jak reklama tak i anotace a obálka. Celkově je kniha napsaná moc hezky, podíváme se zde do školy na Aljašce s dívkou která vůbec netuší kam se to vlastně stěhuje. Bylo krásné číst o tak vzdáleném místě, na které bych se jinak nikdy nepodívala. Škola je popsaná do takového detailu až si člověk říká jestli tam taková škola opravdu není. Grace je obyčejná holka která přišla o rodiče a musí se přestěhovat za strýcem. Ovšem to neví, že na škole kde si myslí, že ji všichni nesnáší rozpoutá peklo. Jaxon, klasicky tajemný na první pohled hajzlík, jenže přesně tihle kluci mají něco do sebe. Na knize se mi ještě moc líbí, že je o více stvořeních. Druhý díl už na mě čeká a já se na něj neskutečně těším.

Z knihy:
V hloubi duše se od tebe neliším. Vysnila jsem si tě, přála jsem si tvou existenci.

A v tu chvíli mi to dojde. Jaxon nikdy neměl být hrdinou mého příběhu, protože já měla být hrdinkou toho jeho.

nikolthestrange
23.03.2024 1 z 5

Nechala jsem se nalákat atmoškou sálající z úchvatnýho fan-artu Lukáše Vašuta. Bohužel jedinou pozitivní věcí na knize za mě byly názvy kapitol o.O


Zuzka_Zuu
25.02.2024 5 z 5

Kniha byla čtivá, děj krásně ubíhal, na to, že se celý děj knihy odehrál v nějakých deseti dnech od příjezdu Grace na Katmerskou akademii, tak se hlavní hrdinka opravdu nezastavila.
Nechybí klasická naivní hlavní hrdinka, která i přes to, že má vlastně všechno před sebou nevidí vůbec nic. Nechyběla romantická zápletka, hrdinské vysvobození hlavní hrdinky v nouzi a srdcervoucí momenty ostatně tak, jak to v těchto knihách s paranormální tématikou bývá.
Pokud milujete YA fantasy s nadpřirozenými bytostmi (ne jen upíři a vlkodlaci), tak máte tu pravou knihu.
Série navazuje na další díl, zbytek u nás zatím přeložen nebyl, ale vzhledem k popularitě knihy bych se nebála, že by pokračovaní nepřeložili.
Bonusové kapitoly z pohledu Jaxona na konci knihy byly vítaným zpestřením a zodpověděli nevyřčené otázky.

Grace_Foster
24.02.2024 5 z 5

Nejlepší kniha na světě. Kniha je napsaná tak, že se dobře čte. Příběh je geniální. A co tedy nechápu proč to srovnávat se Stmíváním?

teepe
14.02.2024 5 z 5

Mě se to vážně líbilo, od první stránky jsem byla zvědavá. Čtivě napsáno. do konce prvního dílu jsem se nemohla odtrhnout.

strana394
09.02.2024 4 z 5

Autorka vytvořila zajímavý svět, kde se kromě upírů objevují i draci, měniči a čarodějky. Ocenila bych více informací o mýtických postavách. Kdo všechno může být nadpřirozený, kde byli, než šli na akademii, jejich schopnosti apod. Ale jelikož se jedná o 6dílnou sérii, věřím, že se toho spoustu dozvíme v dalších dílech.

Neskutečné, kolik akce, vtipu, chemie, romantiky a napětí se vtěsná do knihy o pěti stech stránkách, která zachycuje časový horizont zhruba deseti dní. Styl psaní autorky mi naprosto sedl. Knížka je šíleně čtivá, krátké kapitoly vás nutí číst dál a ty jejich názvy názvy byly fakt výborné. No posuďte sami --> Máš v kapse dřevěný kolík, nebo jsi jen rád, že mě vidíš? Nic tak vyjádří mám tě rád´ jako špičák v krku

Hlavní hrdinka je trošku naivní, lehkovážná a v mnoha případech si z věcí nedělá velkou hlavu, i když by teda rozhodně měla. Já na ty temné, nebezpečné a tajemné kluky v knihách prostě slyším. Takže vás asi teď nepřekvapí, když řeknu, že mě Jaxon stejně jako Grace totálně dostal. Touha je typem knihy, nad kterou nesmíte moc přemýšlet. Nečekejte, že by postavy konaly chytrá rozhodnutí nebo že by se romance pohybovala logickou rychlostí. Bylo tady tolik klišoidních věcí, ale takových, které fakt chcete číst. Ne každému to sedne, ale pokud ke knize budete přistupovat jako k parodii na Stmívání, tak si to fakt užijete.

Jak už to u knih v sérii bývá, příběh skončil napínavě a já jsem rozhodně hodně zvědavá, jak se s tím autorka popere v dalších dílech. Bonusové kapitoly z pohledu Jaxona byly příjemnou změnou.

Takže, pokud milujete YA fantasy příběhy s romantickou linkou o upírech a dalších mytických postavách, tak tahle kniha by Vás rozhodně neměla minout!

Za knihu moc děkuji nakladatelství Albatros. #spoluprace
IG: @strana394
Hodnocení: 4,7/5

Karina_
03.02.2024 5 z 5

Začátek byl nezajímavý, nemohla jsem se začíst. Později mě ale milostná dějová linka pohltila. Samozřejmě je to klasický příběh něžně dívky a bad boye co nesnáší sebe i celý svět, ale kdyby to bylo jinak, nikoho to nenadchne.
Rozuzlení bylo velmi čtivé, trochu jsem to čekala, ale i tak mě překvapilo, jak se děj vyvíjí. Knihu jsem přečetla za jeden den, takže jsem zvědavá na druhý díl.

CarollDashie
20.01.2024 2 z 5

Zase jsem se nechala nalákat na skvělé hodnocení českých bookstagramerů, ale bohužel je to za mne jeden velký krok mimo.
Hlavní postavy: Grace je dost naivní holka, která na to, že ji umřeli rodiče, zapomene v momentě, co se zamiluje do Jaxona. Jaxon je ten sexy badboy s tím, že moc velkou hloubku nemá. Macy nemá vůbec žádnou osobnost a od půlky knihy tam ani není. Strýc Grace (už si opravdu nepamatuju jak se jmenuje ~ a nějak mi to nevadí, že jsem to zapomněla), který je ředitel akademie, neřekne Grace, kam se ve skutečnosti dostala a že by si mohla dávat větší pozor. Zároveň na to, že je dospělý člověk a ředitelem poslouchá náctiletého hezounka? Proč by to dospělý člověk vůbec dělal?
Děj knihy nic moc, posledních 100 stran se konečně něco děje, ale není to nic moc úžasného.
Spousta lidí tuto knihu srovnává se Stmíváním, ale toto se nemůže označovat ani jako parodie.

Do databáze knih dávám 2*, jen z důvodu, že podle recenzí vím, že tato kniha má spoustu příznivců a nechci ji dávat odpad/1* abych nakazila průměr. Ale jinak bych dala 0,5*. Toto už nikdy víc.

Zuzana215
18.01.2024 5 z 5

Knížka mě naprosto uchvátila..
Stmívání neznám, jelikož jsem nikdy neměla v plánu si přečíst ,,blbost plnou upírů a nadpřirozena" a děj filmů znám leda tak z ukázek..
Super sexy ochranitelský upír byl Edward Cullen možná v knižním zpracování, ale ve filmovém? No to sotva, absolutně asexualní herec, sorry dámy..tenhle jde absolutně mimo mě...

Ale to jsem pouze vybočila..
Za mě 5* a otevírám druhý díl..

Dizzy3
08.01.2024 5 z 5

Předčila očekávání! Mne se příběh opravdu moc líbil. naopak mi spousta věcí přišla poměrně originálních (ale třeba nemám až tolik načteno). Se Stmívaním to mělo společnýho maximálně super sexy ochranitelskyho upíra :D což hodnotím jenom kladně :D Grace byla místy typická puberťačka se stíhacími sklony, ale nemůžu jí to vyčítat asi bych dopadla uplně stejně ohledně Jaxona :D konec byl nečekaný a ja jen doufám, že v dalším díle nevznikne nějaky trojuhelník, i kdyz je Flint celkem sympaťák, tak všichni víme, kdo je prostě bezkonkurenčně lepší! Navíc druh a družka, takže se opovaž Grace! :D

Alethea_k
05.01.2024 3 z 5

Knížka je fakt spatlanina všeho, co souvisí s nadpřirozenými bytostmi. Stmívání je oproti tomu naprosto seriózní a kvalitní četba :D
Ale když přistoupíte na fakt, že je to jeden velkej bizár a všichni kolem dělají z hlavní hrdinky blbku, jde to přečíst celkem snadno. Odpočinkovka za 1, jakákoliv hloubka textu za 5. Ale to se asi od tohohle žánru fakt neočekává.
Co k tomu dodat, hl. hrdinka nic neví, nikdo jí nic neřekne, je zamilovaná, i když pomalu neví jak se ten vyvolený jmenuje atd. atd. :D No... Ani po přečtení si nejsem jistá, jak to v tom "světě" funguje, kde všude je problém, souhlasím s předchozími názory, že to celé působí jako nedotažená fanfikce. Je super, že tam je válka na spadnutí, ale bez detailů či znalostí toho, co kdo dokáže, je to dost o ničem. Nehledě na to, že hl. hrdinka něco umí a taky nevíme přesně co - nebýt jedné věty na konci knihy, nemáme představu... Snad to bude v dalším díle všechno. A dobře si rozmyslím, jestli se na něj vrhnu. Vědomí, že to má mít podle goodreads 6 dílů, to celé shazuje ještě o něco víc.
Jinak... Na ty kapitoly z pohledu Jaxona jsem se těšila a přišly mi ve výsledku strašně nudné, táhlo se to. Kvůli tomu jsem strávila s knihou zbytečně o hodinu déle.

Janulkaxxx
02.01.2024 2 z 5

Rekla bych ze neurazi, ale ani nejak nenadchne. Celkem naivni ale to jsem cekala.

Papimami
01.01.2024 4 z 5

Nadšení ke čtení této knihy mi docela pokazily recenze i když musím říct, že neprávem.
Z anotace je jasné, že se jedná o YA, tedy spíše o Y, proto jsem nečekala nějaký převratný děj, naopak jsem byla mile překvapená, že kniha nebyla jen o
"má mě rád, nemá mě rád", ani nebyla plná sáhodlouhých myšlenkových pochodu puberťáků.
Mě kniha bavila i když nejsem cílový čtenář.

Librorumistka
30.12.2023 2 z 5

Od téhle knihy jsem neměla velká očekávání, ale i tak se jí podařilo mě zklamat. Doufala jsem, že dostanu průměrnou, ale velice čtivou, upíří romanci, což se ovšem nestalo. Romantiku i upíry tu sice najdeme, nicméně v zcela hrozném podání. Kniha mi přišla neskutečně zdlouhavá a její čtení mě vůbec nebavilo. K tomu má kniha opravdu hloupé postavy, nad jejichž chováním mi zůstával rozum stát. Nepotěšila mě ani instatní romantika a ani děj, protože v celé knize se toho příliš neděje a najednou na konci dostanete podivnou a spletitou zápletku. Tohle za mě zkrátka ne!

Cteme_s_Terkou
28.12.2023 3 z 5

Hlavní hrdinka Grace, jíž zemřeli po autonehodě oba rodiče, je nucena přestěhovat se ze slunečného San Diega do školy, kterou na věčně zasněžené Aljašce vede její strýc a zároveň bratr jejího otce. Toto přestěhování Grace umožní navázat přátelství se svou sestřenicí, kterou neviděla asi 10 let. Jak se totiž později ukáže je právě její sestřenka snad tou jedinou, které může Grace bezpodmínečně věřit. Brzy totiž pochopí, že škola, na kterou přišla, není jen tak obyčejná soukromá střední, jak si původně myslela. Musí se vypořádat nejen s výškovou nemocí, která souvisí s tak razantní změnou prostředí, ale i s city k přehnaně přitažlivému, a zároveň nejoblíbenějšímu klukovi na škole. A to ještě ke všemu, když se ukáže, že skrývá děsivé tajemství. Je však jediný, kdo něco tají?

První polovinou mi trvalo strašně dlouho se prokousat a musím říct, že mi to až neuvěřitelně připadalo jako taková novodobá verze Stmívání. Jen s tím rozdílem, že tam místo na Shakespeara koukají na Upíří deníky. Když se nad tím tak zamyslím je pravdou, že třeba takovou Graceinu sestřenici bych bez problémů přirovnala k Alici Cullenové. Několikrát jsem při čtení zvažovala, že knihu odložím, nebo že s ní alespoň mrsknu někam hluboko do šuplíku a raději si přečtu to Stmívání. Nicméně styl psaní jako takový mě velice chytl, takže jsem to neudělala a zpětně jsem za to ráda. Když jsem se prokousala ohranou první půlkou, děj začal nabírat na obrátkách a já už nebyla se svými odhady tak přesná jako doposud. Pak už jsem jen se zatajeným dechem hltala každé další slovo a modlila se spolu s hlavními hrdiny, aby vše dobře dopadlo.

M.C.SMITH
27.11.2023 1 z 5

Od knihy jsem nečekala mnoho. Spíše takovou pitominku pro mladé dívky. Ano, je to převážně pro náctileté, ale i tak mne kniha příšerně zklamala. Vykrádačka na všechno upíří. Od Stmívání, přes Upíří deníky až po Vampýrskou akademii.
Čtení mne vůbec nebavilo, musela jsem se k tomu hrozně nutit.
Je mi velmi líto, ale tohle opravdu ne.

Thalin
09.11.2023 1 z 5

Od knížky jsem neměla kdo ví jaká očekávání. Už jen kvůli tomu, že je to údajně tik tok trend (a právě kvůli tomu jsem se jí spíš trošku vyhýbala) a mě bylo jasné, že to bude spíš pro mladší čtenáře a nejspíš i lehce naivní.
Ale že až takhle? Jak už tu padlo mockrát, knížka je spíš taková splácanina několika už existujících ság, jako je Stmívání, Upíří deníky a viděla jsem tam i prvky dalších. Celou dobu to na mě působilo spíš jako fan-fikce, napsaná patnáctkou.
Chtěla jsem ale něco odpočinkového a lehčího. Takže dobře mi tak!
Knize by prospělo mít tak o sto stran méně, protože první půlka se neuvěřitelně táhne a nic se tam neděje. Teda kromě neustálého omílání, jak by Grace na škole neměla být, jak je to tam pro ni nebezpečné, pár rádoby drsných výhrůžek, bla, bla. Pořád dokola, ale nikdo jí, až do nějaké sto sedmdesáté strany, není schopný říct proč a jí samotné to nedochází.

Protože je hloupá. Grace je nevěřitelně tuctová a nezajímavá, ale stejně po ní každý jde. Tenhle typ hrdinek je docela otravný, protože bývají dost hloupé, naivní, bez schopností nebo charakteru, ale jen ony dokážou všechno zachránit a ten největší borec a nej sexy týpek na škole, chce zrovna ji. Hrozné otravné a nerealistické klišé.
Grace je naivní, hysterická a hloupá puberťačka. Neustále někde padá, takže se jí stokrát za knihu někdo ptá, zda je v pořádku a ona sama dokáže mlet jen o to, jak je Jaxon sexy. A to je tak jediné, co se o něm dá říct, protože má nulovou osobnost. Snaží se tvářit jako démonický bastard a král školy, kterého se všichni bojí a lezou mu do řiti, i když k tomu není důvod.
Všichni, včetně něj, jsou od prvních stran tajemní jak hrad v Karpatech a působí to hrozně směšně. Chybí tomu zkrátka nějaké propracování. Jediné, trošku vtipné, byly názvy jednotlivých kapitol. Jenže kvůli jejich odlehčenosti čtenář nedokáže brát knihu a dění v ní dost vážně.
Ale Je to čtivé a kapitoly krátké. To je tak ale jediné, co hodnotím kladně. Další díla rozhodně číst nebudu.

Mamka_cte
03.11.2023 4 z 5

Na tuto knihu jsem se kvůli recenzím a propagaci, která se na mě vrhala ze všech stran strašně těšila, ale nakonec jsem z toho nebyla tak úplně paf.

Když jsem si štafetu vyzvedla, tak jsem se docela divila, kolik stran měla. Občas mi přišlo, že tato novodobá parodie na Stmívání měla dost hluchých a nevyužitých míst. Ale i tak, se mi čtení líbilo a měla jsem i docela rychle přečteno.

Moc se mi líbila škola a její popisy. Na takové škole bych strašně chtěla studovat! Super bylo také postupné odkrývání zástupců fantasy postav a jejich moci.

Co mi drásalo nervy byla hlavní a obvzlášť naivní hrdinka Gracy, ale v plno momentech jsem se s ní i sžila. Třeba když zjistila, na jaké škole to vůbec je. To bylo dost vtipné a já bych reagovala asi podobně.

Naopak upír Jason Vega byl super postava. Takový tisíckrát vylepšený Edward 2.0 s težší minulostí a rodinou.

I zde se objeví romantický trojúhelník, ale ne takový jako ve Stmívání.

Záporáci v knize hrají velikou roli a já hned věděla kdo je kdo.

Nejvíce mi utekl konec knihy, i když byl dost přitažený za vlasy a já párkrát kroutila hlavou. Ale kvůli tomu, jak kniha skončila, si další díl knihy určitě budu chtít přečíst.

Tweety0207
01.11.2023 3 z 5

Knihu by som označila za typ "neurazí / nenadchne". Hlavná hrdinka bože nemám slov. Prvých cca 350 strán bolo nudných. Koniec sa trošku rozbehol a konečne sme sa niečo dozvedeli . Kniha sa čítala fakt dobre ale v momente keď som ju odložila nemala som žiadnu potrebu sa k nej vrátiť. Pre knihu už nie som cieľová veková skupina. Odporúčam skôr mladším čitateľom.

stelka_knihomol
28.10.2023 5 z 5

Přátelé, tak tohle bylo dokonalé! Nemůžu uvěřit, že v tolika stránkách uběhlo tak málo času. Já jsem tuhle knížku přímo hltala, opravdu moc se mi to líbilo. Jo, bylo to dost klišé, ale snad poprvé v životě mi to vůbec nevadilo.
Já osobně jsem tam teda neviděla žádný milostný trojúhelník a navíc mi přijde divné, že na sobě mohou být dva lidi za tak málo dní tak moc závislí, ale tak upíři, že jo.
Vážně doporučuju, hrozně hezky napsané a čtivé.