Žena v bílém kimonu

Žena v bílém kimonu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440133/bmid_zena-v-bilem-kimonu-Ml8-440133.jpg 4 99 35

Žít a milovat je štěstí, žít pouze pro lásku je bláhovost. Rok 1957, Japonsko: Sedmnáctiletou Naoko čeká sjednané manželství, které její rodině zajistí dobré postavení v tradiční japonské společnosti. Jenže Naoko se zamilovala do amerického námořníka a stačí jeden krok, aby svou rodinu odsoudila k hanbě a společenskému pádu – je těhotná. S důsledky se budou muset vypořádat až následující generace… Dnešek, Spojené státy: Po smrti milovaného otce objeví Tori dopis se šokujícím sdělením, které ji přiměje k rozhodnutí: udělá všechno, aby odhalila tajemství, jež obklopuje otcův život. Napínavé pátrání ji po několika překvapeních zavede až do odlehlé vesnice na japonském pobřeží, a Tori dochází k poznání – jestliže chce připravit usmíření, musí zahnat démony minulosti. Příběh vyrůstá z drsného, málo známého období před několika desítkami let a inspirovaly ho skutečné události. Předkládá barvité portréty dvou výrazných žen: jedna řeší hlubokou rozpolcenost mezi příkazy rodné kultury a voláním vlastního srdce, zatímco druhá se odvážně vydává na nejistou cestu, aby zjistila, co pro ni vlastně představuje DOMOV. Navzdory tomu, že obě ženy oddělují oceány i celá desetiletí, jsou nerozlučně svázány společným tajemstvím. Jakmile se jednou sejdeme a popovídáme si, staly se z nás sestry. Japonské přísloví „Sugestivní výpověď o tom, jak houževnatě člověk lpí na naději.“ - Kelli Estes „Román vrhá světlo na jednu z temných kapitol japonské minulosti.“ - Booklist... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Leda
Originální název:

The Woman in the White Kimono , 2019


více info...

Přidat komentář

PetaZ
27.02.2024 4 z 5

Pribeh to byl hezky,jestli se to tak da rict, ale nebylo to zadne wow, to, co by me zajimalo nejvic, bylo useknuto a opacne.. Jinak byla kniha i celkem predvidatelna,jedine,co me teda sokovalo byla porodnice...

LenaWirus
30.06.2023 1 z 5

Tak toto mě nudilo už od první stránky. Bohužel dočítat nebudu. Zkusila jsem si dát pauzu, že bych se ke knize vrátila po nějaké době, ale zázrak se nekoná a odkládám.


Tom.Majka
25.06.2023 5 z 5

Tak to bylo tak krásný,ale závěr takový smutný,doufala jsem v jiný konec, šťastnější,no ale i tak moc hezké.

Niu
11.05.2023 5 z 5

Já nemám slov. Prostě skvost. Ať jsou příběhy v knihách o Japonsku jakkoli silné, smutné i nádherné, současně si zachovávají poklid typický jen pro tuto kulturu. A chtělo tomu, aby se mi pod ruku dostaly hned 3 knihy s japonskou tématikou (tato, Čajovna v Tokiu a Čtvrtá opice). Na náhody nevěřím :o) Bylo to moc krásné čtení a jednoznačně doporučuji.

Marcii
28.03.2023 5 z 5

Pěkná kniha,velice.5*

anezur33
27.03.2023 4 z 5

Krásná ,zajímavá a smutná kniha. Stojí za to si ji přečíst.

Lennuse
23.02.2023 5 z 5

Kniha o lásce, naději, bolesti a smíření... Dvě dějové roviny, Japonsko 50. léta minulého století a současná Amerika, mají jedno společné... nenaplněnou lásku, zakázanou lásku, lásku japonské dívky Naoko a amerického námořníka Hadžima (Jimmyho). Dojemný milostný příběh dvou mladých lidí pocházejících z odlišných kultur, poukazuje na rasové a společenské předsudky a na tragický osud dětí smíšené rasy, které se v té době narodily. Autorka překvapila úžasným stylem psaní, velice povedený je i překlad knihy, která navíc přibližuje japonské tradice, kulturu a rodinné zvyky. Moc doporučuji.

V.Lenka
17.02.2023 4 z 5

Hezký a smutný příběh se skrývá v knize s nevkusnou obálkou. Inspirováno skutečnými příběhy. Hodně věcí je nevyřčených, je jen naznačeno a vytušíte mezi řádky.

melien
03.12.2022 5 z 5

Není třeba moc slov. Smutný ale krásný příběh.

soukroma
19.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Rozjezd takový smutný, ze současnosti v USA, pomalý z minulosti v Japonsku, takže jsem se rychle mrkla na doslov/poznámky autorky na závěr (fakta versus fikce), z nichž jsem si udělala aspoň rámcový obrázek, oč vlastně mělo jít. Celý příběh to ale dohromady nedalo, takže jsem se pak už s povděkem začetla do dramatického a gradujícího příběhu poválečného vzplanutí mezi mladou Japonkou a Američanem, sedmnáctiletým vojenským námořníkem, a co z toho vzešlo.
Zajímavé, dojímavé, dnes už asi nepochopitelné, přesto uvěřitelné - zejména tam a tehdy. Nicméně mne mrzí, že autorka svůj příběh nekorunovala vysvětlením nebo aspoň nějakým náznakem, proč se Hadžime vlastně nevrátil, a ani se nepokusila fabulovat. Držela se raději jen svých několika klíčových záchytných bodů v poznámkách.
Pominu-li některé příliš romantické a rozvláčné až frustrující pasáže (mj. závěrečné setkání s Naoko, která se ne a ne rozpovídat ani odpovídat na jakoukoli otázku) se mi to četlo vcelku dobře. Každopádně pro mne další zajímavé setkání s Japonskem před 65 lety i v současnosti. 75%

Zuzana08
17.11.2022 5 z 5

Zase jedna z mála nenápadných knih bez jakékoli reklamy, která vás tak moc mile překvapí svým příběhem.
Krásný román, který přitom není nikterak naivní a předvídatelný. Smutný příběh a přitom je tam tolik pokory a smíření s vlastním osudem.

zandu
31.10.2022 5 z 5

Nemám slov. Ke konci si připravte kapesníky, já bulela jak želva.

RoseDadas
30.10.2022 5 z 5

Styl vyprávění čtenáře pohltí hned od prvních stran, jazyk je velmi pěkný, obohacený o některé japonské výrazy. Autorka si zvolila dvě dějové linky, jednu z minulosti a jednu ze současnosti, dvě silné ženské hrdinky. Naoko jsem si oblíbila okamžitě a s napětím jsem spolu s Tori odkrývala její osud.

Autorka si dala velikou práci s dohledáváním informací v historických pramenech, aby mohla odvyprávět málo známou etapu japonsko-amerických dějin. Na konci knihy je vysvětlení některých reálií, přičemž nad některými člověk jen žasne, že se něco takového opravdu dělo.

TVer
29.09.2022 5 z 5

Krásná kniha, dojímavý příběh. Moc sa mi líbila a líbilo se mi také vyprávění z pohledu Naoko a později Tori.

Veroba
26.09.2022 5 z 5

Nádherný příběh.

denisa7430
18.07.2022 5 z 5

Dechberoucí, srdce drásající...ale tak nádherná!

Terinka-ka
02.07.2022 5 z 5

Hodně silný, emotivní a uplakaný čtení️

Mojepočteníčko
09.05.2022 5 z 5

Neřeknu vám víc, než to, že jsem měla zlomený srdce. Po dlouhý době fakt hodně a fakt pořádně. Moc mě mrzí, že knížka není prakticky vůbec vidět. Velké doporučení!

tereza8418
20.12.2021 5 z 5

Rada ctu knihy popisujici asijskou kulturu,kulturni rozdily. Tohle je krasne napsany silny pribeh,ktery si chcete precist. Kapesniky s sebou.

Zuknihomol
06.12.2021 5 z 5

Jsem knihou unešená. Přesně takový typ knih miluji. Knih, které vyprávějí silný příběh inspirovaný podle skutečných událostí. Knih, které odhalují tajemství dějin a zapomenuté duše. Všem čtenářům vřele doporučuji, je to kniha která ve vás bude ještě dlouho rezonovat, která vás pohladí i zasmuší, která vám přinese vhled do jiné kultury i do kousku americko-japonských dějin. Je to kniha o lásce, smíření, boji i naději. Pro mě bude navždy pokladem.