Zatmění

Zatmění https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327697/bmid_zatmeni-Sps-327697.jpg 4 64 15

Poldark série

< 5. díl >

Ross Poldark se po řadě osobních i finančních ztrát snaží zajistit svou ženu Demelzu a syna Jeremyho, ale stále naráží na svého úhlavního nepřítele, mstivého bankéře a podnikatele George Warleggana. Hluboce zakořeněná vzájemná nenávist obou mužů dostává další rozměr po Georgeově sňatku s křehkou Elizabeth, Rossovou první láskou a vdovou po jeho bratranci, která přivádí na svět dítě a zjišťuje, že její manželství s bezcharakterním, všeho schopným zbohatlíkem dostává první trhliny. Zlá krev mezi oběma rodinami zasahuje i do rodícího se vztahu mezi Demelziným bratrem Drakem, synem nuzného horníka, a Elizabethinou příbuznou Morwenou, která žije s Warlegganovými jako vychovatelka jejich syna. Jediné uklidnění nastává mezi Rossem a jeho ženou Demelzou, kteří k sobě po překonaných tragédiích a hlubokém rozkolu způsobeném Rossovou nevěrou znovu nacházejí cestu, a dokonce k sobě mají blíž než dříve. Do jejich života však zasáhne válka, když Ross zjistí, že jejich přítel doktor Dwight Enys upadl do francouzského zajetí, a vydá se ho osvobodit. Stejně obětavě se snaží pomáhat svým zbídačeným sousedům, zasaženým krizí a chudobou, která sužovala Cornwall koncem 18.století.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Black Moon , 1973


více info...

Přidat komentář

georginaa
19.11.2023 5 z 5

Trochu jiné od prvního dílu, ale to se dá čekat po letech, že to bude pokračovat v jiném duchu. Všichni stárneme a zrovna tak i postavy v těchto románech. Je to opět poutavé, nemohla jsem se od toho odtrhnout.

LenaWirus
05.08.2023 4 z 5

Autor psal tento díl po dlouhém odstupu od posledního a zdá se mi, že tato pauza celé sérii prospěla. Všechny knihy byly zábavné, ale zde jakoby přišel svěží vzduch. Událo se zde mnoho, něco šťastného, něco smutného, leckdy se autor vyjadřuje jednoduše a stroze, jindy používá dlouhé rozbory a dialogy. Určitě budu v sérii i nadále pokračovat.


čef
14.06.2022 5 z 5

Toto pokračování napsal autor po letech, ale kouzlo se naštěstí neztratilo. Pořád je zde trocha napětí, trocha romantiky a něco historických souvislostí a detailů. Postavy sice dlouze rozprávějí, ale jejich mluva je dostatečně inteligentní a zajímavá. Dobré pokračování to tedy je.

Szilvia1
20.05.2022 5 z 5

Pátá část série Poldarku je hlavně o záchraně doktora Dwighta,který je v zajateckém táboře,v příběhu se něco dozvíme i o obyvatelech Nampary ale i osudech jiných.Konec je smutný,ale nutí čtenáře číst další díl,aby se dozvěděl o dalších osudech rodiny Poldarku a jejích známých.

Damonka12
28.10.2020 4 z 5

Série pokračuje dále ve svém stylu, skvělý historický román.

Atuin
06.01.2019 3 z 5

Chvilku jsem se nechala ošálit a málem jsem dala tomuto dílu znovu 4*, ale po přečtení dojem rychle vyprchal. Po raketovém vstupu obsah celkově zvlažněl a zmalátněl, autor se svého času snažil nakombinovat všechny možné prvky z knih na které si lze vzpomenout. ( Od Rozumu a citu po Ságu rodu Forsythů)...ze začátku( 1,2 díl)si tak nelámal hlavu s formou a bavil se skutečně jen příběhem, od chvíle kdy začal dohánět svou inspiraci ( konec 3.dílu, s určitostí od 4. dílu), to trochu ztratilo kouzlo. Nebo je to jen únava materiálu. Pokud dokázal napsat 12 dílů takto už to je celkem obdivuhodné, ale víc jak 3 či 3,5/5 že mě kniha asi už nedostane, ačkoliv mě osudy hrdinů dál zajímají. To je tak jak se jednou ocitnete v sérii :-)

Lee7
12.11.2018 4 z 5

No co čekat.. pořád napínavé, pořád něco silného... mám je v oblibě a čekám, co se stane dál

MayB2
12.09.2018 4 z 5

Po všech těch historicko-romantických spiscích, které jsem v létě četla, je tohle balzám. Hezky napsané, hezky přeložené, postavy i děj uvěřitelné.

ivulka15
30.08.2018 5 z 5

Já tuto ságu prostě miluji.

Silmarien
05.07.2018 4 z 5

Pre mňa oddychový diel. Problémy sa síce hrdinom a vedľajším postavám nevyhýbajú, ale aspoň tam nie je ten večne sa hojdajúci Damoklov meč finančného bankrotu, ktorý sa nad Rossom vznášal prvé štyri časti. Demelza a Ross po veľkom rozpore z minulej doby nažívajú v relatívnej spokojnosti a tak sa môžu sústrediť na problémy ostatných - a tých bude.

Páči sa mi Grahamov štýl, je taký akurát. Nevyhýba sa dlhým opisom, keď je to treba, ale ani nerozpisuje a siahodlho neanalyzuje každé hnutie mysle, niekde stačí naznačiť a pochopíme. Mám pocit, že sa viac venuje vnútornému svetu postáv, ale nie je to úkor deja.

Príjemný pohodový román, ktorému atmosféra Cornwallu a vždy prítomného vetra s morom dodáva špeciálny nádych.

P. S. Koniec som čakala, ale aj tak mi to bolo ľúto. Sľubuje to riadne haló do šestky.

Artep25
01.06.2018 4 z 5

Všechny díly se četly velmi dobře a když jsem to spojila se seriálem ,tak zážitek byl zajímavější .

weberda
27.05.2018 5 z 5

Opět poutavý příběh.Těším se na další díl.

Channach
18.05.2018 5 z 5

Pan Graham se v Zatmění hodně věnuje vedlejším postavám starým i novým, což je na jednu stranu dobře, protože obyvatelé Nampary jsou tak v relativním bezpečí a klid si po bouři minulých dílů zaslouží. Věnuje se tedy hodně vedlejším postavám - starým i novým. A konec mě prostě... šokoval. Já nejdříve čtu knihu, než si pustím seriál, takže čekám na Čtyři labutě a buším na vrata třetí série. Více v mé recenzi v záložkách.

flanker.27
13.04.2018 5 z 5

S postupem času se sága stává překvapivě ještě čtivější. Nepřestanu obdivovat Grahamovu schopnost napsat poutavý dialog, který se může táhnout třeba na deset stran a stále je zajímavý. V porovnání se seriálem tyto další díly zvyšují náskok. Např. vysvobození doktora Enyse ze zajetí působí v knize mnohem realističtěji, navíc je to dobře propojeno s neúspěšným pokusem exulantů vyvolat v Bretani povstání. Konec knihy je pak velmi syrový, osud Morwenny a poslední den tety Agathy byly popsány velice sugestivně. Jen jedna věc mne pobavila. Zatímco předchozí díly jsem v Neoluxoru nacházel v sekci "historické romány", tentokrát to bylo v oddíle "literatura pro ženy". Asi jsem změnil pohlaví a nevím o tom :))

Ladiva
10.04.2018 5 z 5

Opäť výborné pokračovanie série Poldark. Autor tentokrát venuje viac pozornosti aj vedľajším postavám - teta Agáta, Morwena. Na pútavosti knihy to však ani v najmenšom neuberá. Dúfam, že sa dočkáme aj ďalších častí, na ktoré sa veľmi teším.

Štítky knihy

Cornwall

Autorovy další knížky

Winston Graham
anglická, 1908 - 2003
2015  85%Ross Poldark - Návrat domů
2016  86%Demelza - Dáma z chatrče
2016  86%Jeremy Poldark - Nový začátek
2018  89%Zatmění
2020  86%Cizinec z moře

Kniha Zatmění je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce162x
Chystám se číst47x
Chci si koupit26x
dalších seznamech2x