Warleggan - Nad propastí

Warleggan - Nad propastí https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321696/bmid_warleggan-nad-propasti-AF7-321696.jpg 4 74 19

Poldark série

< 4. díl >

Ross Poldark se po návratu z války v Americe, otcově smrti a sňatku s mladičkou služebnou Demelzou pouští do obnovy hospodářství a otevírá rodový měděný důl. Neustále však naráží na nedostatek peněz a ohrožuje tak nejen holou existenci své rodiny. Snaží se udržet důl v provozu za finančního přispění bratrance Francise, ale místo toho upadá do dluhů stále hlouběji. Přitom po celou dobu čelí svému úhlavnímu nepříteli, bezskrupulóznímu finančníkovi a majiteli dolů Georgi Warlegganovi. Další krizí prochází i jeho vztah s manželkou Demelzou. Po tom, co rodinu postihne další těžká ztráta, je zřejmé, že manželům Poldarkovým hrozí nebezpečí na všech frontách. Dramatické zvraty prožívají i ostatní lidé z Rossova okolí – obětavý mladý doktor Dwight Enys, Caroline Penwenenová, sestřenka Verity s manželem i hornické rodiny z chudého zkoušeného Cornwallu na konci osmnáctého století.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Warleggan , 1953


více info...

Přidat komentář

LenaWirus
28.08.2022 5 z 5

Každý díl je lepší než ten předchozí. Všechny postavy se dále rozvíjejí, příběh se žene dál - v tomto díle se hlavním hrdinům příliš nedaří, ať už v osobní nebo pracovní rovině. Elizabeth je naprosto nesnesitelná, dospěla jsem k závěru, že její krása je na ní to jediné pozitivní, jinak je sebestředná, nestálá, sobecká, marnivá. Ross se taky neukázal opět zrovna v lichotivém světle. Demelza je zde jediná rozumná. Těším se na pokračování série.

Babo
31.07.2022 5 z 5

S přibývajícími stránkami ,příběh zraje jako víno. Jedno neštěstí za druhým . Nesnesitelná Elizabeth,nepochopitelný Ross a skvělá Demelza a Dwight .
Je to sága,která se čte sama a tak už čtu 5.díl. Nechápu,že je zde jen tak málo komentářů .
Už jen něco přes 2 000 stran.


čef
11.06.2022 5 z 5

Tato série mne udivuje duchaplností dialogů hlavních hrdinů a rovněž tak i neortodoxním popisem charakterů zejména kapitána Poldarka, ale i ostatní postavy jsou popsány velmi živě bez strnulých schémat. Příběh se posunul do prvních let po Velké francouzské revoluci, už se válčí a tak se těžba cínu začíná vyplácet. Dobrý díl se strhujícím dějem.

Szilvia1
16.05.2022 5 z 5

Pěkný díl,jdu na další.

snowpinkee
26.12.2020 5 z 5

Další díl, další pecka. Miluji tuhle ságu. Navazuji hned dalším dílem. ????????

annes
08.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Tak, konečně dočteno..rozečetla jsem a stejně jako u předešlých dílů mi trochu trvalo se začíst, ALE tenhle díl mi fakt škaredou obálku (jakože george fakt nesnáším) vykompenzoval všemi těmi vztahovými situacemi, které v díle nastávají. Ross a jeho holky, Elizabeth a její muži a v neposlední řadě i příběh Dwighta a Caroline mi připravil hezké i úzkostné chvilky. Nejvíc mi samozřejmě daly pasáže s Demelzou a jejími myšlenkami a proslovy. Dnes by se tato žena pravděpodobně rozvedla hned v květnu a zůstala sama se svými úvahami a dítětem.
No celkově shrnuto za mě rozhodně povedený díl!

Damonka12
27.10.2020 4 z 5

Super historická sága, která určitě stojí za přečtení.

Lee7
02.11.2018 4 z 5

Vždycky mě zajímá jak daleko se dostanou jejich životy. Velmi hezky napsané..

Michalka98
04.09.2018 5 z 5

Další skvělá kniha ze série Poldark! Moc se mi líbil popis postupného opětovného sbližování Rosse a Demelzy. Doporučuji.

de_baques
18.05.2018 5 z 5

Jsem zvědavý na další díl, autor se každým dílem zlepšuje. Kniha se čte velmi dobře, je plná zvratů, napětí a očekávání. Nebylo by marné, kdyby do každého dílu vytiskli schématickou mapku, aby se člověk lépe zorientoval v místních názvech, šlechtických sídlech apod.

Atuin
06.04.2018 3 z 5

Jsem po přečtení tohoto dílu maličko v rozpacích. Autora jako by opustila taková ta míza, vlastní pro takové příběhy. Přišlo mi to oproti předchozím třem poněkud mdlé a odnikud nikam vedené. Na proti formě, kterou se snažil autor pilovat a pilovat mu z toho jaksi unikl obsah a celé se to zploštilo.
Tím nechci říct že mě kniha úplně a navždy zklamala, ale mírné rozpaky vyvolala, od série mě však neodradila. 3,5/5

markéta23
26.03.2018 5 z 5

Opět skvělé! Tento díl se povedl, napínavý a dojemný...

Silmarien
06.03.2018 4 z 5

Tento diel mal spád. Stalo sa v ňom v podstate všetko, čo sa nadhodilo v predošlej časti, ak nie priamo, tak aspoň pocitovo, všetko čo sme tušili, že by sa mohlo stať a diať. A hoci sa problémy hlavným hrdinom ďalej nevyhýbajú, celá časť mi prišla predsa len láskavejšia ako tá predošlá. Možno to bolo preto, že Graham sa viac ponoril do postáv, vyhrotené situácie si vyžiadali väčší záber do ich pováh a motívov konania.
Dobre.

ivulka15
22.10.2017 5 z 5

Tato historická sága je prostě moje krevní skupina.Užívám si každou stránku a s hrdiny knihy prožívám každý neúspěch i úspěch, každé jejich citové vzplanutí.

weberda
10.10.2017 4 z 5

Myslím, že pěkné, ale na ty předchozí díly to nemá.

Quantenera
09.10.2017 5 z 5

Tuto rodinnou ságu mám moc ráda! Kniha byla místy velmi napínavá a zároveň i smutná. Těším se na další díl, který by měl vyjít v prosinci.

snimcibdim
02.10.2017 3 z 5

Od prvního dílu se můj názor moc nezměnil, Poldark si drží svoji parketu.
Zajímavý a napínavý příběh (povětšinou podle hesla: "nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř") a věrohodně vykreslené prostředí a život té doby na tom místě.
Zároveň ale pro mě stále ploché nebo ne zrovna uvěřitelné charaktery postav a černobílé vztahy.
Co se týče dialogů, autor se od prvního dílu ke čtvrtému buď zlepšil, nebo jsem si zvykla (ostatně první díl pokládám celkově za nejslabší).
Pokud vás baví anglické historické reálie, "velké" příběhy, dlouholeté "ságy", historické náměty - nebo vás bavil seriál - tak mohu sérii doporučit - díky silnému příběhu je velmi čtivá. Jen nepočítejte s tím, že je to další Dickens nebo Hardy. Není. Je to prostě jen taková lepší (přičemž ale to "lepší" si dovoluji dvakrát podtrhnout) cornwalská "Dynastie" (pro mladší ročníky: mám na mysli svého času známý TV seriál).
Nakonec doušku jen ke čtvrtému dílu. Kdybych nevěděla, že to celé ještě pokračuje, klidně by to tu pro mně mohlo skončit. Všechny dějové linie se vlastně nějak uzavřely, naštěstí ne vždy jen jednoznačně happy-endově - což dávám autorovi ke cti - že pouze cukrová vata to není.

Channach
11.07.2017 5 z 5

Naprosto nadčasová série. Nechápu, že první knihu z ní vydal už v roce 1945. I ve čtvrtém díle si Winston Graham udržel nastavený standard. Poldark se nečte. Poldark se prostě a jednoduše žije. Více v mé recenzi v záložkách.

flanker.27
07.07.2017 5 z 5

Winston Graham zvládá dialogy a jemné nuance ve vyjadřování postav jako málokdo. Nejen že má zvládnuté prostředí (popis hornických technik, chování různých společenských tříd), ale navíc to doplňuje skvělou psychologií. Dokáže roztáhnout dialog na deset stran, aniž by to bylo nudné, aniž by se postavy opakovaly, aniž by to bylo mlácení prázdné slámy. Během dialogu postavy skutečně mění své postoje a názory, někdy jedna věta či slovo dokáže zhatit to, o čem druhý prvního celou dobu přesvědčuje a podobně. Tvrdím, že knihy jsou čím dál lepší, bohužel seriál naopak na konci druhé série (a nejspíš začátku třetí - tam to ještě nemohu porovnat s předlohou, ale tipuji, že si to tvůrci příliš upravují) začíná jet vlastní cestou (celé to usmíření Rosse s Demelzou je v knize zcela jiné a asi tak stokrát lepší) a obávám se, aby to neskončilo jako třeba Hra o trůny, u níž se tvůrci evidentně rozhodli předlohu zcela zničit.

Štítky knihy

Cornwall

Kniha Warleggan - Nad propastí je v

Přečtených100x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených7x
Knihotéce169x
Chystám se číst52x
Chci si koupit24x
dalších seznamech2x