Ross Poldark - Návrat domů

Ross Poldark - Návrat domů https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248985/bmid_poldark-ross-poldark-navrat-domu-1Nl-248985.jpg 4 239 81

Poldark série

1. díl >

Důstojník Ross Poldark se po letech vrací z americké války do rodného Cornwallu a těší se, že zase začne vést normální život, bude spravovat rodový majetek a ožení se s dívkou, kterou už léta miluje. Po návratu však zjišťuje, že otec je mrtvý, šlechtické sídlo i veškeré hospodářství zchátralé a že služebnictvo rozprodává všechny zbývající cennosti. Největší bolest však zažívá po zjištění, že se krásná Elizabeth zasnoubila s jeho bratrancem Francisem, protože se domnívala, že Ross ve válce zahynul. Zklamaný důstojník se ale navzdory všemu pouští do práce a snaží se dát do pořádku rodinný majetek a znovu otevřít otcův měděný důl. A také zapomenout na svou životní lásku a zvyknout si, že patří jinému. Pomáhá mu v tom mladičká Demelza, vlastně ještě téměř dítě, kterou najal jako služebnou, aby ji vytrhl z neutěšeného prostředí, v němž dosud žila. Vděčná dívka v něm vidí svého zachránce a odměňuje se mu hlubokým obdivem, ale zároveň usiluje o jistou míru samostatnosti. Vedle ní a s její pomocí se Ross znovu vrací do života… Podle této dvanáctidílné ságy natočila britská televize BBC kultovní seriál, který si získal obrovskou popularitu. V roce 2015 vznikl stejnojmenný osmidílný remake, jenž zaznamenal okamžitý úspěch a zařadil se mezi nejsledovanější seriály posledních let. BBC seriál prodloužila o další sérii, chystanou na rok 2016.... celý text

Žánr:
Romány , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Ross Poldark , 1945


více info...

Přidat komentář

Petrasuvicka
31.01.2023 2 z 5

Asi jsem měla přehnaně očekáváni. Cornwall mám ráda, anglický venkov rovněž, ale spíš jsem čekala víc kolem Rosse, dobrodružství, lásky, všechno je jen tak mimochodem a některé pasáže zbytečné a roztahane, spíš jsem doufala v takovou britskou verzi Körnerove a úplně to neklapalo

SpiritOfBook
16.12.2022 5 z 5

Úžasná série, na niž jsem narazila díky stejnojmennému seriálu.


Laerry
25.11.2022 5 z 5

Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Poldark, knížka je určena přímo pro vás. První díl pokryje několik epizod z první série a je tak zajímavé sledovat jednotlivé odlišnosti mezi jednotlivími médii. Už mě ani nepřekvapuje, že má Poldark modré oči a naopak Demelza tmavé vlasy a hnědé oči, ale to jsou takové detaily, na které si musíte prostě zvyknout. V knížce čas ubíhá dosti rychle a autor se vždy zaměří na nějakou událost, kterou rozepíše, či se naopak omezí jen na několikaslovný popis, co se odehrálo v rámci několika měsíců. Stejně jako v seriálu tak i v románu se dosti řeší situace okolo dolů, což je někdy dost úmorné, pokud vás tahle oblast vyloženě nezajímá. Ale vykreslení krajiny a všemožných postav (kterých je požehnaně) je stejně tak okouzlující, jako v seriálu.

Guepp
13.10.2022

Seriál se mi i líbil, ale kniha mou pozornost neudrzela. Zdlouhave a velmi popisne.

Babo
16.07.2022 5 z 5

Dávám plný počet , možná ne úplně spravedlivě,ale je to po dlouhé době knížka,která mě bavila a těšila jsem se na další díl.
Je lehce šmrncnutá romantikou,ale ne moc. Spíš popisuje obyčejný život na konci 18. století . Kdo by čekal nějaké drama,bude zklamaný,kdo se chce ale ocitnout mimo 21. století,může být spokojený.

čef
09.05.2022 5 z 5

Romantika z minulosti Velké Británie – to jistě táhne. Žádné zklamání tedy také necítím ani v tomto díle, právě naopak. Kromě láskyplných vztahů a sem tam nenávisti jsem zaznamenal spoustu historických detailů ze života konce 18. století a to mne baví více než kdo s kým, proč. Další díly si jistě také přečtu.

Szilvia1
03.04.2022 5 z 5

První část o Poldarku je pěkně napsaný příběh,kde se dozvíme dost o těžbě cínu,ale mě bavily nejvíce rozhovory s Demelzou a jejích služebných,tam jsem se dobře bavila.Přečtu si i další díly.Jsem zvědavá jak to dopadne s Demelzou a Rossem.

milena8281
02.02.2022 4 z 5

Po zhlédnutí seriálu jsem začala číst knižní předlohu. Seriál je skvělý, knihy jsou trochu rozvláčnější, ale zase dávají možnost víc nahlédnout do Rossovy mysli. Překvapilo mě, že Demelza přišla do Nampary ještě jako dítě. Samozřejmě hlavní hrdinové seriálu byli velmi výrazní a nejde si Rosse a Demelzu představovat jinak, hlavně Demelza jako brunetka mi v mysli nenaskakuje vůbec.
Pohodové čtení.

malýčtenář
01.02.2022 4 z 5

Zpočátku jsem byla trochu zklamaná, ale ďěj se rozběhl a zakratko mě
mě vtáhl do děje. Sice jsou pasáže o problémech týkající se práce v dolech, které mě moc nezaujaly,ale jinak jsem s knihou docela nadšená. Asi budu číst i další díly.

LenaWirus
28.01.2022 3 z 5

Knihu jsem začala číst s představou romantického historického románu, o což se vlastně tak úplně nejedná. Romantiky zde moc není, vztah Rosse a Demelzy přijde na řadu až v poslední části knihy, a to svatbou z čista jasna bez varování. Náznaky samozřejmě byly, ale jejich manželství se událo velmi náhle bez vysvětlení a vlastně tak trochu z popudu jedné společně strávené noci, což mi trochu omezilo sympatie vůči Rossovi. Trochu těžko uvěřitelný byl pro mě jejich vztah i tím, že se Ross Demelzy ujal už jako malé dívky, ačkoliv on byl dávno dospělý muž. Demelza byla zpočátku dětinská a otravná, ale postupně jsem si ji oblíbila. Ross je vlastně takový mrzutý bručoun, který jen tak nepookřeje, ale vlastně není v jádru vůbec zlý.

SynD
05.01.2022 3 z 5

(SPOILER) příjemná pohádka pro dospělé (dámy) ideální k čajovému pečivu, nebo při chřipce. spravedlnost zaručuje protagonista, umírají zde jen staří, nemocní či zlí lidé. škoda jen, že to se schovankou vzalo tak rychlý obrat; ženskou autorku by tuším stejná situace inspirovala k napsání mnoha vzájemně toužebných kapitol.

jediná vada na kráse je antisemitská notička - nejzápornější postavy (bratři - jeden úchylný násilník, druhý prostě darebák s orientálníma očima) jsou zároveň jediné postavy židovského vyznání. a diskutabilní je i romantizující pohled na domácí násilí, který předkládá jedna z postav - parafrázuji: "když víš, že tě miluje, nevadí ti, když ti naloží pár na hřbet."

naopak nesmírně osvěžující je - po Cizince Diany Gabaldonové - nulový počet znásilnění, pokud jsem dobře počítala. ať už to způsobil odlišný přístup autora, nebo rok vydání (který mě dost šokoval, protože kniha nijak věkovitě nepůsobí), je to velmi příjemné.

Allena24
01.10.2021 5 z 5

Kniha na mě zamrkala v knihovně. Přidávám se ke spokojeným čtenářům, kteří si libují, že je to příjemná změna od detektivek. Anglický venkov má své kouzlo, i když doba ve které se román odvíjí je těžká.

georginaa
28.09.2021 5 z 5

O Cornwallu se často píše v knihách, vznikají neskutečné romány a příroda je tam nádherná, možná i divoká, vláká vás myšlenka, že byste ta místa jednou chtěli navštívit (aspoň mě ano). Tento příběh se dost složitě čte, pro plno informací, ale od toho to je historie, že. Nicméně po přečtení jsem shlédla první sérii seriálu a moc se mi to líbilo i ve filmové podobě. Takže hodnotím zcela kladně a kdo má rád tento žánr, určitě se mu to též bude líbit jako mě.

Paris131
02.03.2021 2 z 5

(SPOILER) Asi dvě stě stran jsem čekala, kdy už se konečně začne něco dít! Skoro celý děj mi však přišel o tom, jak muži v čele s Rossem stále konverzují o práci! Když na to přijde, tak on někoho vytáhne z maléru. Jako například Demelzu, kterou zachrání i s jejím psím přítelem před chuligány z ulice. Čekala jsem, že v této části bude děj zajímavější, ale opět jsou tu nějaké ty konflikty s nepříliš oblíbenými sousedy, nebo řeči o práci. A tak to jde skoro celou knihu! Dokud Demelza trochu nedospěje, jinak se objevuje na stránkách jen poskvrnou, a pokud už se objeví, tak jsou to nevýznamné situace. Spíše takové zmínky. Jako já chápu, že to v té době nějak takhle chodilo, ale prostě… stránky, kde se vedou řeči o politice a práci, tam jsem zívala nudou.
Ross Poldark je samozřejmě sympaťák a džentlmen, po kterém musí ve skrytu toužit každá žena. Je citlivý, ale zároveň mu to neubírá na mužnosti. Prostě přitažlivá kombinace! Jestli jsem knihu dočetla, tak nejspíš kvůli téhle postavě.

Demelza se vyskytuje spíše až ke konci, a je zkrátka taková dětinská, praštěná. Víc mi z ni v hlavě neutkvělo. No, a ten jejich vztah... přišlo mi, že vznikl, ze dne na den. Že se tomu vztahu autor příliš nevěnoval, takže za tohle taky velké mínus. Skoro nic mezi nimi neproběhlo, a najednou byly spolu. Bylo to takové uspěchané! V té době bych čekala, že vztahy vznikají nějak postupně a pomalu se vyvíjejí. Mám obavy, že se Winston Graham více věnoval řečem o práci, a hrdinským skutkům, na úkor jejich vztahu...

Ale když už spolu byli, tak mě ty jejich postelové rozhovory dost bavily! To jsem se docela nasmála. Ke konci mě tedy Návrat Poldarka zaujal trochu více! I když měl příběh docela velký potenciál, tak nebyl využit - za mě teda bohužel, celkově jsem z knihy zklamaná! Čekala jsem trochu něco jiného, ze zvědavosti si snad přečtu druhý díl, uvidíme. Třeba mě ještě autor překvapí!

Saraken
01.02.2021 5 z 5

Super velmi sa mi paci pribeh ... odporucam

moudivlacek
09.08.2020 5 z 5

Nádhera! Příběh venkovského šlechtice, který je po návratu z války konfrontován s bídou na svém panství, kdy krátce před jeho návratem mu umřel otec. Záhy zjistí, že jeho milovaná si bere jeho bratrance. Myslí si, že skončil svět. Jednoho dne na tržišti zachrání děvče, které mu v budoucnosti změní nejen život, ale i postoj k lidem a okolí. A dá mu to, po čem on moc touží. Pocit přátelství a lásky. A překvapen Ross zjišťuje, že on skutečně cítí lásku.

klarushka-1
04.07.2020 1 z 5

Osobně se mi tato kniha moc nelíbila. Přišla mi jako fakticky popis děje, ale ne ponoření do citů, událostí... Je to škoda, těšila jsem se na ni.

keselylenka
08.06.2020 4 z 5

Ach ta očekávání.
Při čtení této knihy jsem si naplno uvědomila, jak odlišně vnímají tyhle mnoholeté ságy mužští a ženští autoři (alespoň podle toho, co jsem dosud četla). Očekávala jsem něco jako Cizinka, rozumějme, ne cestování v čase, ale trošku love story, nějakou tu surovou Anglii. Obojí to bylo, ale celé to pro mě nějak postrádalo tu romantickou šťávu.
Stylem psaní mi to hodně připomínalo Husitskou epopej, kde taky postavy najednou někoho poznaly, najednou se vzali, najednou měli děti, ale nějak tomu chybělo to romantické dusno mezi tím, které tak miluji.

SPOILER
Typicky chvíle, kdy se Demelza rozhodne, že svede Poldarka, za jednu stránku je hotovo a v další kapitole začínáme informací, že se vzali.

Nicméně i tak je kniha hezká a rozhodně si přečtu další díly.

Lucy2211
18.02.2020 5 z 5

Má oblíbená historická série. Od roku 2015 čtu každý rok. Nikdy mě neomrzí, i když vím, jak vše dopadne, stejně mě příběh pohltí a já se ve společnosti Rosse, Demelzy a dalších skvělých hrdinů mohu procházet po sluncem zalité pláži a cítit vítr ve vlasech. Winston Graham vytvořil věrohodný příběh, který musí zaujmout snad každého, kdo se rád začítá do románů, obzvláště těch historických.

marketa4469
06.02.2020 5 z 5

Moc zajímavá kniha a zajímavý začátek série :-)