Langosh Langosh komentáře u knih

☰ menu

Jiná válka: Židé a Arabové v Palestině za druhé světové války 1935-1945 Jiná válka: Židé a Arabové v Palestině za druhé světové války 1935-1945 Dan Diner

Kniha pojednávající o druhé světové válce z trochu jiného pohledu, hodně se točí kolem Židů a Arabů, jak říká název, ale nejen kolem nich. Mluví se tak nějak o celé druhé světové válce, byť zde nejsou žádné detailní popisy bitev, to by ani nešlo, nicméně autor poukazuje na to, že na problematiku Židů a Arabů je nutné koukat z globálního hlediska a každá bitva a událost byla pro jejich budoucnost důležitá.

Co bych knize vytkl, skákaní z tématu do tématu a skoky v čase, tak to kolikrát vypadá chaoticky. Tak se o některých událostech dovídáme několikrát a může to být matoucí. Když už to takhle musí být, tak by jako příloha mohl být nějaký výpis nejdůležitějších událostí chronologicky dle času.

Nicméně kniha obsahuje spoustu zajímavých věcí. O této oblasti se zas tolik neví, tak se čtenář dozví o tom, co se dělo v Iráku, Íránu, proč byl pro Brity tak důležitý Blízký a Střední východ (ropa, zásobování SSSR), o vztahu k Židům a Arabům, k Indii, atd. Nastiňuje důležitost bojů ve Středomoří, byť se může zdát, že to bylo nedůležité bojiště, ovšem jeho důležitost byla vysoká.

Docela pro mě zajímavá informace, že Židé nebyli moc oblíbení ani v Polsku, ani Britové jim nechtěli moc pomáhat a za vším sledovali vlastní zájmy. Jsem si myslel, že nápad odstěhovat Židy na Madagaskar měli Němci a ne Poláci...

31.03.2024 4 z 5


1944: Válka ve středním Tichomoří - Trnitá cesta k Mariánským ostrovům 1944: Válka ve středním Tichomoří - Trnitá cesta k Mariánským ostrovům Edwin Palmer Hoyt

Podrobný popis bitvy ve Filipínském moři a vysvětlen význam této bitvy a příčin japonské porážky. Podrobné popisy dobývání Saipanu, Guamu a dalších ostrovů. Popisy krvavých bojů, ve kterých však měli Američani nad Japonci materiální i početní převahu.

19.07.2023 5 z 5


Beze svědků Beze svědků Lisa Jewell

Velmi čtivá jednohubka, přečteno za 4 dny o dovolené. Jen jsem osobně čekal trochu temnější, hroznější konec, s nějakým bojem na konci, víc napětí. Přesto ale chudák Ellie. Zajímavý styl psaní, kdy vlastně autorka postupně takovými flashbacky odkrývá, co se stalo, a čtenář se to vlastně dozví nebo začne tušit, jak to bylo, dříve než Laurel. Výtku mám k postavě Poppy, respektive k tomu, jak je vyspělá. Takové řeči od devítileté holky? Nevím nevím. Víceméně zázrak že přežila a že vyrůstala a vyvíjela se.

11.05.2023 4 z 5


Hrbáč Hrbáč Paul Féval

Zklamán jsem nebyl, kniha byla čtivá, taková dobrodružná romantika, hlavně první půlka, možná první dvě třetiny. Znám asi dvě zfilmované verze a tedy musím říct, že až na jména postav je kniha úplně o něčem jiném, tak jsem docela koukal, co se v knize děje.
Jen mě zklamal závěr. Natahovaný různými proslovy, monology, sentimentálními dialogy, aby pak velký závěr, na který se čtenář těší nejvíce, byl odbitý na pár stránkách a závěrečnému souboji věnováno pár řádků. A nějaké pěkné zakončení, svatba, zmínka jak hlavní hrdinové a hrdinky žily dál, nic takového. Nechápu, proč jsme na více než 20 stránkách měli číst lživou obhajobu Gonzagua u prince vladaře, aby pak ten velký závěr dostal tak málo prostoru.
Jen mě napadá otázka, proč se vlastně Lagardére nevrhl na Gonzagua rovnou v ten večer vraždy a na místě ho nezabil, příležitost měl, místo toho ho jen zranil na ruce. Ale to by nebyl zbytek románu :D

28.04.2023 4 z 5


3x slečna Marplová 3x slečna Marplová Agatha Christie

Velmi čtivé. Nicméně zločiny dost komplikované a dokázat je by bylo značně obtížné. Ale to tak někdy bývá i dnes.

04.04.2023 5 z 5


Opravdové zločiny Opravdové zločiny Lucie Bechynková

Stejné jako další díl. Čtivé, zajímavé. Hodně příběhů o zločinech, hlavně tedy vraždy. Krátké, stručné, výstižné. Z některých příběhů fakt mrazí. Pár rozhovorů na konci to krásně doplňuje. Podcast neposlouchám, mám radši knižní formu. Za mě spokojenost.
Někdo tu napsal, že jde vlastně jen o přepis článků z internetu nebo překlad. Jak jinak to autorka měla sepsat? Když logicky jiné informace, než které jsou na internetu, nemá a nemůže mít? To má jet do Ameriky nebo jinam, kde se ten zločin stal a pátrat po informacích?

Ovšem pravda, že některé příběhy jsou až moc stručné, že byly jen na 2-3 stránky. Doporučil bych takové vynechat a víc probrat jiné případy, o kterých je více informací. I kdyby kniha byla delší nebo by bylo více dílů. Však by to nevadilo.

Uvítal bych určitě další díly :)

28.11.2022 4 z 5


Opravdové zločiny 2 Opravdové zločiny 2 Lucie Bechynková

Hodně příběhů o zločinech, hlavně tedy vraždy. Krátké, stručné, výstižné. Za mě super. Z některých příběhů fakt mrazí. Pár rozhovorů na konci to krásně doplňuje. Podcast neznám, na knihu jsem narazil v knihkupectví. První díl jsem přečetl krátce po druhém. Oba díly mi připadají stejné.

31.10.2022 4 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Pěkná, i když čekal jsem víc bojů, více krve :D Válka mafiánských rodin byla na můj vkus až moc zjednodušena, zkrácená, pár vět a bylo po válce. Když jsem to četl podruhé, tak se mi tato kniha líbila ještě více. Jen si myslím, že ta vedlejší dějová linie kolem Johnnyho, Lucy a Nina dostala až moc prostoru, vůbec nechápu, k čemu tam byli a co to mělo co společného s Corleonovými. Místo jejich příběhu mohlo být více prostoru věnováno válce mafiánských rodin. Proto ubírám jednu hvězdičku. Naopak Luca Brasi dostal docela málo prostoru, čekal jsem, jak tam bude likvidovat nepřátele, podle toho popisu, jak je nelítostný. Jinak začátek a konec famózní, mělo to tempo, zajímavé myšlenky. Ale že by to bylo dílo zas tak úžasné, to si také nemyslím. Děj zpomaloval hlavně Johny a Lucy, čekal jsem od nich něco mafiánského, že Johny dostane úkol od dona, ale nic. Film (jedničku) jsem viděl a podle mě moc rychlý, kdybych neznal knihu, asi bych některé scénky nepochopil.

01.08.2022 4 z 5


Obrat v ponorkové válce - Příčiny a následky 1939-1943 Obrat v ponorkové válce - Příčiny a následky 1939-1943 Jochen Brennecke

Podrobná a zajímavá analýza příčin prohry německých ponorek za 2. světové války. Plná čísel a informací o technice, radarech, atd.

18.05.2022 5 z 5


Bossing na jehlách: O kobrách, kudlankách a jiné havěti v práci Bossing na jehlách: O kobrách, kudlankách a jiné havěti v práci Julie Růžičková

Velmi dobře a čtivě napsané. Zajímavé pro mě o to víc, že přesně v tomto konkrétním Bizáru, o kterém mluví Bizárka, pracuji, byť na velmi nízké pozici v mimopražské pobočce. Představa, že tahle Kobra sedí v představenstvu naší společnosti....

09.04.2022 5 z 5


Válka a naděje Válka a naděje Peter Englund

Zajímavě pojatá kniha o 1. světové válce. Čtivá, zajímavá. Osudy několika účastníků války na obou stranách. Co beru jako hlavní pozitivum, že zde byla zaznamenaná válka vlastně téměř na všech frontách, i osud námořníka.

Zaujal mě osud R. Nogalese, který do války ani nemusel, ale přijel jako dobrovolník z Jižní Ameriky a hledal, kde by ho chtěli, nakonec ho chtěli jen v Osmanské říši.

Dále minitažení v Africe v podání osudu A. Buchanana. O této oblasti se příliš neví, nešlo o žádné velké bitvy, ale spíš taková partyzánská válka, nahánění nepřítele, lov. Krom vojáků jsou zde zastoupeni také civilisté na obou stranách, letec.

11.12.2019 4 z 5


Plešatá zpěvačka / Židle Plešatá zpěvačka / Židle Eugène Ionesco

Plešatá zpěvačka je teda pěkná pitomost, ale pobavila :D

18.09.2019 4 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Kniha čtivá, zajímavá, napínavá (nikdy nevíte, odkud se vynoří Raptor a koho zabije), úplně jiná než film. Jen mě štvala Lex s tím jejím věčným "mám hlad", zatímco kolem zuří boj s dinosaury :D

14.08.2019 5 z 5


Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Skvělé klasické dílo. Plno příběhů, čtivé, vtipné, zajímavé. Sice jsem nepřečetl na jeden zátah, vždy jsem tuto knihu vzal, přečetl nějaký příběh a četl jinou knihu, ale vždy jsem se k Dekameronu rád vracel. Je ze 14. století a jak moc se lidé změnili? Přiiš ne.

31.07.2019 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Pěkná, i když čekal jsem víc bojů, více krve :D Válka mafiánských rodin byla na můj vkus až moc zjednodušena, zkrácená, pár vět a bylo po válce. Když jsem to četl podruhé, tak se mi tato kniha líbila ještě více.

Jen si myslím, že ta vedlejší dějová linie kolem Johnnyho, Lucy a Nina dostala až moc prostoru, vůbec nechápu, k čemu tam byli a co to mělo co společného s Corleonovi. Proto ubírám jednu hvězdičku.
Naopak Luca Brasi dostal docela málo prostoru, čekal jsem, jak tam bude likvidovat nepřátele, podle toho popisu, jak je nelítostný.

Jinak začátek a konec famózní, mělo to tempo, zajímavé myšlenky. Ale že by to bylo dílo zas tak úžasné, to si také nemyslím. Děj zpomaloval hlavně Johny a Lucy, čekal jsem od nich něco mafiánského, že Johny dostane úkol od dona, ale nic.

Film (jedničku) jsem viděl a podle mě moc rychlý, kdybych neznal knihu, asi bych některé scénky nepochopil.

07.05.2019 4 z 5


Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Popis ukrutností ve východní Evropě spáchaných SSSR a Německem. Neuvěřitelné, co všechno se mohlo dít. Až mě po přečtení napadlo, že je škoda, že válka po kapitulaci Německa nepokračovala zničením také SSSR. Sovětský režim byl stejně zvrácený, nemorální, vražedný, krutý a nelítostný jako nacismus, ale tehdy se o tom nevědělo. Pak ještě ta fraška při Norimberských procesech. Poprava nacistů, kteří vraždili po tisících? V pořádku.

Ale potrestal někdy někdo ty horlivé bolševiky, kteří podobně vraždili rolníky, Poláky, aj? Potrestal někdo Stalina za vyvolaný hladomor, který způsobil smrt milionů lidí? Potrestal někdo velitele gulagů stejně jako velitele německých vyhlazovacích táborů?

07.05.2019 5 z 5


Americká tragédie Americká tragédie Theodore Dreiser

Skvele dilo. Ctive, zajimave, napinave. Rozdily ve spolecnosti, vztahy muzi zeny, kriminalni a pravni veci, vira. Lze toho zde najit mnoho, mnoho temat.

Nejvetsi nestesti bylo v tom, ze Clyde chtel tak moc patrit do bohate spolecnosti, az provedl ten hrozny cin, a spolecnost? Odvratili se od neho, nechali ho v tom, prece si nezkazi povest ve spolecnosti. Takze k cemu to nakonec vse bylo? Zmarene zivoty k nicemu.

21.04.2019 5 z 5


Krakatit Krakatit Karel Čapek

Co jsme se učili na gymplu, tak jsem čekal něco jinýho. Máte pravdu, bylo to hodně o Prokopových milostných pletkách. Ale mě osobně to nějak ani nevadilo. Kniha byla čtivá, zajímavá, sem tam i komické situace (hlavně zběsilý Prokop mlátící vše kolem).

07.02.2019 4 z 5


Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Edgar Allan Poe

Zajímavý soubor povídek. Některé povídky hororové, jiné thriller, jiné zábavné, jiné takové obyčejné, jiné zajímavé svým tématem. Ale všechno čtivé.

06.01.2019 4 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Zajímavá kniha. Po tom, co jsme se před lety učili ve škole, tak jsem čekal trochu něco jiného, ale kniha čtivá, zajímavý nápadů. Zajímavá a řekl bych pravdivá vize, jak by to mohlo být, kdyby se někdy podařilo najít nějaký takový nový druh.

16.12.2018 5 z 5