Válka s Mloky

Karel Čapek

Autor ve svém slavném románu popisuje nezadržitelnou invazi nepřátelské síly, která byla zpočátku bezvýznamná, ba směšná. Zároveň však upozorňuje na skutečnost, že demokratické síly ji ve svém důsledku podporovaly a tím pádem se spolupodílely na svém zničení. Touto kritikou postihuje především politické, průmyslové a obchodní kruhy. Ve smírné ukončení už nedokáže věřit – spoléhá na to, že se „mloci\" postaví jedni proti druhým a vzájemně se vyhubí. Čapek dokázal své poselství vyjádřit s nenapodobitelným vtipem, ironií a postřehem pro detail. Díky tomu je Válka s mloky i po více než šedesáti letech jeden z jeho nejčtivějších románů a právem patří do literárního odkazu dvacátého století. Nové vydání je kvalitně provedená kniha, která nesmí chybět v žádné knihovně. V knize uvedeno chybné ISBN 80-86201-39-2... celý text

Komentáře knihy Válka s Mloky

Vendula39
04.02.2026

Sdílím podobný názor, jako někteří čtenáři níže. Z první části knihy jsem byla uchvácená, ta preciznost při popisování mloků, jejich chování, způsob života. Prostě WOW. Druhá polovina díla se spíše táhla. Nemusím zkrátka data, články či výstřižky z časopisů, které zde byly zmíněny, poměrně ve vysokém počtu a popisující vlastně jednu a tu samou situaci, pouze v různých částech světa. Celkově však knihu hodnotím velmi kladně. Je to skvost, který stojí za přečtení.

DomYell
31.12.2025

Pana Čapka mám rád. Tohle je úžasné dílo, které věkem nestárne a jen nabírá na svém významu. Jestliže se válka s mloky dala použít, jako varování před nacismem v době, kdy vznikala..tak si troufnu říct, že význam knihy přetekl do našeho století a naší doby jako varování před Čínou.

MíšaS.
26.12.2025

Poslední letošní rest...
Kniha má skvělou myšlenku, je vynikající v popisu proměny mloků a lidí, Čapek je výborný pozorovatel lidské povahy, ale asi v půlce jsem začala být z příběhu "unavená".
Jak jsem psala, poslední letošní rest, knihu jsem dočetla, líbila se mi, ale mezi oblíbené se nezařadí. U mě vedou jednoznačně Věc Makropulos a Bílá nemoc.

Emily82
25.12.2025

Naprosto geniální dílo. Četla jsem již několikrát a vždy u Čapka najdu něco nového. Obdivuji krásný jazyk i nadčasovost děl. Neuvěřitelné, že dilo napsal ještě před válkou a okupací, před 90 lety.

mantikora
07.12.2025

Opět nezklamal, čtu jeho knihy po letech znovu a pořád si myslím, že je to asi můj nejoblíbenější český spisovatel, vždycky v těch knihách najdu něco nového pro mě aktuálního v dané fázi života. :)

Marla
05.12.2025

Mrazivé, nadčasové , nesmírně čtivé

Snow2
01.12.2025

Jak ohodnotit knihu, kde mi první část přišla bolestná, vůbec mi nesedla a několikrát jsem i zvažoval o jejím odložení, jen aby mi ve druhé a třetí části byl naservírován možná nejzasvěcenější vhled do lidské nátury, který se mi dostal do rukou za poslední roky? Čtyři a půl hvězdy; níž jít nemohu, a je mi líto, že nemohu jít ani výš.

t-z
17.11.2025

Válku s mloky jsem četl poprvé v roce 1996 a to jsem ji přečetl jedním dechem. Dnes už to tak rychle nešlo, bůh ví proč má po těch letech jiné povinnosti, ale znovu mě bavila i když trochu jinak a ta nadčasovost díla je ohromující.

Beatnice
17.11.2025

(SPOILER) Další příběh z pera Karla Čapka, který jednoznačně ukazuje na jeho obavu ze zneužití nových technologií a z negativního vývoje společnosti. Stejně jako v R.U.R. varuje před nadměrným používáním (zneužíváním) robotů, tady varuje před využíváním zvířat k práci. Myšlenka je jasná. Pokud budeme někoho dlouhodobě využívat a chovat se k němu nelidsky, může se nám to dost nepříjemně vymstít.

marketa7
28.10.2025

Válce s Mloky se mi dařilo během školních let nějak vyhnout, s o to větší chutí jsem se do ní nyní pustila v rámci ČV, a díky za ni. Připomněla mi, jak velký byl Čapek spisovatel.
Příběh mne bavil, byť byl náročnější na sledování vzhledem ke střídání novinových článků s dějem případně se zápisy z jednání, a k tomu prostý pan Povondra. Dílo nadčasové, i dnes k zamyšlení.

Belforn
22.10.2025

Kniha, která byla technicky poměrně složitá na čtení, protože se skládala z různých textů - promluv vypravěče, novinových záznamů, útržků textu apod. Hlavní příběhová linka je ale jasně Čapkovská. Lidstvo, které se žene samo do záhuby, nicméně pořád zůstává jiskřička naděje. Velmi dobrá část je vlastní promluva autora, kde jsou navrhnuta jak východiska, tak poměrně zajímavá zpřesnění. Celkově dílo hodnotím jako zdařilé, byť z Čapkových děl ho řadím mezi nejnáročnější.

Silber
14.10.2025

(8/10) Po R.U.R. jsem se konečně dokopal i k tomuto a vlastně mi tyto dvě díla nepřijdou úplně nepodobná. Zatímco R.U.R. je divadelní hra, která nemá prostor příběh zcela rozvinout, tak zde už toho najdeme více a ano, opět mi z toho nebylo dobře. Ať už si lidstvo vyrobí nový druh lidí určené jen k práci, nebo zotročí rasu inteligenci projevujících zvířat, pořád je to příšerné a vlastně jsem se i těšil, až se Mloci vzbouří a lidem to jejich chování oplatí. Kniha není psaná zcela klasicky - nemáme tu jednu ústřední postavu a část knihy je dokonce složená z novinových článků a výstřižků. Co mě zaujalo, je závěr, kde se autor vlastně dohaduje sám se sebou - netradiční a přitom to tam i dobře sedí.

JointlieKat94
30.09.2025

Ekniha, nedočetla jsem.
Opravdu jsem se s tím rvala celý měsíc, prokousala jsem se k 80. stránce.
A to jsem si domů pořídila to krásné vydání s ořízkou, tak to se mi třeba bude číst lépe..

Nebavilo mě to. Mrzí mě to. Zkusím to jindy.

alabra
28.09.2025

Nadčasová kniha, hluboké znalosti historie, lidské psychiky, moudra, lidskosti, přes patrný odstup autora, který je zde komentátorem, jsou patrné jeho názory na politiku, ženskou otázku, vzdělávání a další oblasti.

gonzi
25.09.2025

Kniha ma bavila,je to súhrn historických udalostí v trocha scifi forme.Román je nadčasový akoby predpovedal udalosti,ktoré sa stali až po autorovej smrti.

Kochy84
19.09.2025

Naposledy jsem to četl jako středoškolák a musím uznat, i optikou čtyřicátníka je to skvělá a pravdivá knížka.
Je to vlastně takové varování. Stejně jako každá perla nejdřív začíná jako malé bezvýznamné zrnko písku, i ty největší lidské chyby začínají vpravdě nevinně a touhou vydělat.
Možná bych se na malou chvilku zastavil u formy, trochu mi to připomnělo Světovou válku Z. Taky jde vlastně o velké množství více či méně zajímavých epizodek, které při hlubším zamyšlení složí dohromady celkový obraz zkázy. Vším tím se vine přispění malého českého člověka, který si možná klade za vinu víc než skutečně způsobil. Možná kdyby pan Povondra mohl znát Jurský park a teorii, že život si vždycky najde cestu, umíralo by se mu lépe s tím, že kdyby kapitána Van Tocha nepustil k panu Bondymu on, udělal by to někdo jiný.
Ještě je tu jedna důležitá věc kterou je třeba zmínit, některé části knížky nezestárly hezky, různé ty národnostní stereotypy třeba. Židé jako komické postavy, to už by dneska opravdu neprošlo .

Fajne
09.09.2025 audiokniha

Tento román mám od Karla Čapka nejraději. Proto, když došlo v ČJ u syna na povinnou četbu se zadáním: cokoliv z Karla Čapka poslouchali jsme jako audioknihu v autě. Jednalo se o starou nahrávku rozhlasové hry z Radioservisu namluvenou např. Filipovským, Pivcem, Högerem, Adamovou a Hrušínským. Vřele doporučuji je to fantastické zpracování.

Svitka222
15.08.2025

Dechberoucí román, při kterém mi zamrazilo. Skládá se celkem ze třech částí, z čehož jedna je psána formou novinových výstřižků, což je zajímavé zpestření knihy. Líbí se mi ta propracovanost a promyšlenost příběhu, všechny detaily, drobnosti a dopady - v Čapkově podání se zdá vše tak logické a reálné, že by člověk dokonce věřil, že někdy někde nějaké mloky najde...

anebar
13.08.2025

Logická souslednost, malebný jazyk, a jak se tu už píše, obsahuje morální poselství.

Věci, ve kterých si libuji. Ano, je to starší kniha, ale stále jde číst i mileniálem.

Jen pozor! Po přečtení budete mít o lidstvu horší mínění. A podložené důkazy.

mondenkind
10.08.2025

Jedna z nejvýjimečnějších knih, která kdy byla napsána - vezmeme-li v potaz morální poselství, rozmanitost jednotlivých textů, míšení stylů a žánrů, a nadto slovní zásobu českého jazyka... Krása nesmírná!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi