Válka a naděje

Válka a naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223161/bmid_valka-a-nadeje-I72-223161.jpg 4 22 9

Podtitul: Osobní příběhy z I. světové války. Výjimečná kniha o první světové válce, která se nesnaží rozebírat její příčiny, průběh anebo důsledky, ale popsat, jaká vlastně byla. Na osudech dvaceti různých lidí – mužů i žen, lidí starších i mladších, vojáků i civilistů různých národností – představuje autentické válečné zážitky, pocity i dojmy. Dává nám možnost sledovat rozmanité osudy zmíněných jednotlivců, a poskytuje tak obraz první světové války nejen jako určité události, ale i jako osobního prožitku a zkušenosti.... celý text

Literatura světová Válečné Příběhy
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Beauty and the Sorrow , 2011


více info...

Přidat komentář

Adigiotto
04.01.2023 5 z 5

Chvalabohu, že moderná historiografia si začala všímať obyčajných ľudí tam dole. O kráľoch a dobyvateľoch sme čítali dosť. Nestíhate sa čudovať nad tým, akými útrapami si ľudia prešli a čo nás zatiaľ našťastie obišlo. Dôležitá kniha.

Radium
31.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Velké dějiny vyložené prostřednictvím dějin malých. Z této knihy se čtenáři nedozvědí, jak dlouho trvala bitva u Verdunu, kolik v ní padlo lidí na té které straně a vlastně ani to, jak nakonec dopadla. Zato přesně zjistí, jak se cítil a na co myslel voják, který se měl do tohoto mlýnku na maso vrhnout.
V tom je právě kouzlo této originální knihy. V příbězích a prožitcích osob z masa a kostí, které doplňují v jiných knihách snadno zjistitelná fakta. Dá se říci, že právě díky těmto příběhům budu suchopárné údaje živější a snadněji zapamatovatelné.
Jelikož se jedná o reálné osoby, čtenáře by jistě zajímaly i další osudy těchto postav, které bohužel nejsou uvedeny. Což ovšem není v době internetu takový problém, při troše hledání a překládání lze nalézt všechny. Potěšitelné je, že se ti, kteří byli v nejhorších situacích – pokud tedy přežili – dožili vysokého věku.
SPOILER
(A. B. 68 let, L. T. 75 let, E. M. 79 let, A. L.-R. 87 let, A. R. 88 let, F. F. 91 let, P. M. 93, W. C. 94 let, P. K. 99 let)
KONEC SPOILERU
Co mě ovšem mrzí, je nerovnoměrnost výběru postav. Z celého Rakouska-Uherska sledujeme pouze jednoho důstojníka, který o potížích řadových vojáků potažmo civilistů moc svědectví neposkytne. A velká výtka jde i za redakcí českého vydání. Nejen, že se jedná o překlad překladu, v němž se ztratí mnohé kouzlo původního textu, ale také se to v knize hemží překlepy, chybami v sazbě (!) i faktografickými nedostatky (opravdu by v roce 1914 použil dánský voják slovo „robot“?).


KristynaKohleo
23.11.2020 5 z 5

Postřehy z první světové války trochu jinak než jak je znám od Remarqua. Skvělé.

Kozel
06.02.2020 4 z 5

Válka je bojem těch obyčejných. A tohle je neskutečně nádherná paleta těch, kteří se Velké války účastnili. Přiznávám, že mé vědomosti o první světové válce jsou velmi chabé, ale věřím, že byla velmi podobná jako tahle kniha. Zdlouhavá, zmatená, plná chyb i kontrastů, ohlušující, tichá, nová. Zároveň velmi osobní, konkrétní, dojemná, dramatická, anonymní. Velký a konečný konflikt mezi světem starým a novým. Peter Englund stvořil dílo, které skutečně vtáhne, Velkou válku představuje neotřelým způsobem a čtenáři nabízí těžko opakovatelnou příležitost podívat se na celek i části pomocí dvaceti lidí, z nichž většina vstoupila do války sotva po dvacítce, ale konec je zastihl mnohem starší.

Nedá se říct, který příběh je nejzajímavější, mohu však zmínit, že mě osobně nejvíce oslovily cesty zdravotní sestry Florence Farmboroughové, bojující s láskou i odporem k Rusku, pod nímž sloužila, Alfreda Pollarda, jehož odvaha je dost inspirující, nebo Rafaela de Nogales, který byl odmítán tak dlouho, až skončil v pasti pod praporem Osmanské říše a jehož zrak musel čelit brutalitě vůči křesťanům, či Paola Monelliho, který byl nucen sledovat neschopnost Italů během celého konfliktu. Avšak na víc jak pěti stovkách stran není slabého příběhu.

Langosh
11.12.2019 4 z 5

Zajímavě pojatá kniha o 1. světové válce. Čtivá, zajímavá. Osudy několika účastníků války na obou stranách. Co beru jako hlavní pozitivum, že zde byla zaznamenaná válka vlastně téměř na všech frontách, i osud námořníka.

Zaujal mě osud R. Nogalese, který do války ani nemusel, ale přijel jako dobrovolník z Jižní Ameriky a hledal, kde by ho chtěli, nakonec ho chtěli jen v Osmanské říši.

Dále minitažení v Africe v podání osudu A. Buchanana. O této oblasti se příliš neví, nešlo o žádné velké bitvy, ale spíš taková partyzánská válka, nahánění nepřítele, lov. Krom vojáků jsou zde zastoupeni také civilisté na obou stranách, letec.

Massek
14.04.2019 5 z 5

S dílem Petera Englunda jsem se poprvé setkal u Nepokojných let. Když jsem s odstupem času zjistil, že vyšlo i české vydání jeho knihy o první světové válce, neváhal jsem a sehnal jsem si ji v antikvariátu.
Není to klasická badatelská práce, autor velmi čtivě kombinuje osobní vzpomínky účastníků konfliktu s krátkými popisy celkové situace a lehkým včleněním do historického kontextu. Kapitoly jsou krátké, rychle se střídají a knihu jsem přečetl v rychlém tempu. Přímé citace z korespondence či deníků dodávají ještě větší autentičnost a vcítění do motivů či prožitků skutečných osob.
Většina osudů je z pohledu účastníků na straně Dohody. Z těch několika osob zastupujících země centrálních mocností je za R-U monarchii v podstatě jen maďarský kavalerista. Nevidím to ale pro českého čtenáře jako nějakou nevýhodu, zvláště když při stoletém výročí konce války vyšlo nedávno dost jiné literatury o osudech našich vojáků. Máme alespoň možnost náhledu na konflikt z obou bojujících stran.
Škoda jen, že jsem našel i pár gramatických chyb, asi se přeci jen projevila délka knihy na redakční práci. Ale jinak super kniha a doporučuji (nejen) všem zájemcům o velkou válku.

evask
10.06.2018 3 z 5

Nebavilo mě to. Tento styl psaní mně vůbec nesedí. Krátké reportáže psané v přítomném čase.

Karihavet
20.02.2017 5 z 5

P. Englund píše o historii z pohledu jednotlivce a jeho života zasazeného do reality historických událostí. Přiblížení reality hrůzných let I. světového konfliktu je vidět částečně z pohledu dějepisáře, ale především z osobních zkušeností pro tentokrát 20 hlavních účastníků (odlišných národů ve vybraných státech konfliktu) a jejich blízkých. "Obyčejné" životy hrdinů dokonale vykreslí postoje, motivace a odpovědnost každého jedince na válce nebývalého rozsahu. Zkrátka opětovně platí staré známé: Kdo se nepoučí z historie, je odsouzen si ji zopakovat.

Knihu jsem zhltnul za cca 3 týdny. Autor dostál kvality svých předešlých děl.

tomas0346
19.10.2015

Hele nechci prudit ale neznamená náhodou (The Beauty and the Sorrow)
V překladu Krása a smutek