Beze svědků

Beze svědků https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407610/bmid_beze-svedku-R4f-407610.jpg 4 280 92

Deset let čeká Laurel Macková na odpověď, co se stalo s její zmizelou dcerou Ellie. Milovanou, obdivovanou a bezproblémovou. Jednoho dne odešla do knihovny a od té doby ji nikdo neviděl. Pátrání vyšumělo do ztracena, nenašla se jediná stopa, jediný svědek. Pak přijde telefonát od policie. Našly se Elliiny ostatky. Jenomže pořád nikdo neví, co se dělo těch deset let. Unesl ji někdo? Utekla z domova? Zoufalá Laurel potkává šarmantního Floyda a jejich zprvu nevinný flirt rychle přeroste v hlubší vztah. Laurel věří, že ji v životě zase potkává něco hezkého. Jenomže setkání s Floydovou dcerou Poppy otevírá hluboké rány… Malá Poppy je totiž neuvěřitelně podobná zmizelé Ellie, když byla malá. Nenápadné okolnosti se pomalu propojují a Laurel konečně nachází odpovědi. Ale opravdu chce znát celou pravdu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Thrillery

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Then She Was Gone , 2018


více info...

lucakuca
lucakuca
22.03.2024 4 z 5

Byla to jízda, ano byla to jízda! Od začátku jsem v napětí, vím kdo je zlej, kdo bude zlej, a jak to ASI dopadne. Když konec nastal, připadala jsem si lehce ochuzená.
Konec mi připadal (můj problém, jasné?!) moc jednoduchý. Čekala jsem konec složitější, drsnější. Větší boj, větší potvrzení té aury.
Ale to jen na okraj. Čtivé, zajímavé a "To nechceš zažít."

Kat9
Kat9
07.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Super thriller přečtený jedním dechem! Zaujal mě originální styl psaní autorky, který příběhu dodával dynamiku. Ačkoli jsem přibližně tušila, jak to asi bude, nikdy jsem to neodhadla tak docela a vždy tam bylo něco, co mě překvapilo.
Na knize se mi líbilo, že kromě napětí byla také na více místech smutná a dojemná (zejména babička, epilog, celý osud Poppy a Ellie, vztah Laurel a Hanny), a popravdě, některé části mi přišly i jaksi humorné, ač tedy absurdně (zejména některé myšlenky Noelle, ačkoli v reálu bych se tedy nesmála...)


KnihomolkaEva
KnihomolkaEva
12.12.2023 3 z 5

Asi první kniha, u které mi rozuzlení bylo jasné už po přečtení anotace. A ta svatba na konci mi taky moc neseděla. Pod dohledem i Rodina z podkroví se mi líbily víc. Ale čtivé to bylo. Slabší tři hvězdy.

Schary
Schary
30.11.2023 5 z 5

Výborný thriler, zajímavá originální zápletka, takový lidský příběh, jediná nevýhoda je, že se od knihy nedá odejít.

Leny66
Leny66
26.07.2023 4 z 5

Zpočátku jsem byla trochu rozpačitá, ale knížka se dobře četla a líbila se mi. Bylo to místy neuvěřitelné, ale nakonec, proč ne?
Dávám 4 hvězdičky.

Langosh
Langosh
11.05.2023 4 z 5

Velmi čtivá jednohubka, přečteno za 4 dny o dovolené. Jen jsem osobně čekal trochu temnější, hroznější konec, s nějakým bojem na konci, víc napětí. Přesto ale chudák Ellie. Zajímavý styl psaní, kdy vlastně autorka postupně takovými flashbacky odkrývá, co se stalo, a čtenář se to vlastně dozví nebo začne tušit, jak to bylo, dříve než Laurel. Výtku mám k postavě Poppy, respektive k tomu, jak je vyspělá. Takové řeči od devítileté holky? Nevím nevím. Víceméně zázrak že přežila a že vyrůstala a vyvíjela se.

Madi
Madi
09.03.2023 4 z 5

Hodně fajn kniha. Vytkla bych ty aury, vůbec se to do příběhu nehodilo.

SynD
SynD
13.02.2023 1 z 5

věrohodností a prokresleností postav to na mě působilo jako storka, kolektivně vymýšlená holkama na táboře po večerce. na takovém tom táboře bez mobilů, kde se musí zabavit jinak. úplně slyším jejich chichotání, "ty jsi blbá!" a radostný řev při vymýšlení detailů jako křečci nebo barva aury.

Karin94
Karin94
05.02.2023 4 z 5

Toto bola druhá kniha, ktorú som od tejto spisovateľky čítala a musím uznať, že bola o trochu lepšia, aj keď aj tu sa našli nejaké mínusy. Do knihy som sa pustila hlavne kvôli opätovnej chuti prečítať si niečo napínavé, ale žiaľ, táto chuť ostala nenaplnená.

Úplne na začiatku knihy sú poznámky autorky, kde píše, že čitateľom bude z príbehu tuhnúť krv žilách. Nemala som popravde taký pocit, dokonca je kniha miestami viac než predvídateľná, pretože autorka všetko naservírovala ako na zlatom podnose. Ale samozrejme, že očakávajte aj odhalenia, ktoré by ste nečakali. Mimochodom, námet knihy bol dosť psycho, čo sa mi páčilo.

V postavách som sa stratila okamžite, ako som začala príbeh čítať. Bolo ich priveľa a vyslovene natlačené na seba tak, že som nevedela, kto ku komu patrí.
V kapitolách som sa spočiatku strácala, keďže boli písané jedna cez druhú, ale našťastie to už potom pokračovalo dobre.
Na začiatku, keď sa ešte vyšetrovalo zmiznutie Ellie, tak to bolo čo? Akože, knižná polícia si s tou našou môžu navzájom podať ruky ohľadne robenia veľkého hovna.

Vážne som sa zamýšľala nad tým, či dať tri a pol alebo štyri hviezdičky, pretože kniha je naozaj úplne obyčajná a rozhodne som očakávala väčšie zvraty. Nakoniec som sa rozhodla pre štyri, ale aj to so zavretými očami. Inak ak očakávate thriller, tak sa pripravte skôr na psychologickú drámu. V každom prípade si to musí prečítať každý sám a vytvoriť si vlastný názor.

Kekik
Kekik
10.01.2023 4 z 5

Jedná se o mé první seznámení s autorkou, a já jsem spokojená. Kniha si na nic nehraje, autorka se ani nesnaží mlžit až do poslední chvíle. A to se mně na tom líbilo nejvíce. Nereálnost příběhu neřeším. Vždyť to bych mohla psát téměř u každé knihy. Epilog vhání slzy do očí.
Těším se na další setkání s autorkou.

veronika4001
veronika4001
22.12.2022 4 z 5

Je zvláštní, že Floyd oslovil Laurel jménem. Vždyť se nikdy neviděli! Přitom tohle Laurel nezarazilo a nezabývala se tím. Namísto toho ji zaujal jeho přízvuk. Proč? Až potom se mimo jiné dovtípila, že ji zná z internetu kvůli její nezvěstné dceři. Tímto způsobem je to nedotažené, protože každý by se přece zajímal, odkud ho/ji ten dotyčný zná. Na druhou stranu se jedná o hezký příběh, který má mnoho otazníků čekajících na odpověď. Co je lákavé, je ono zrcadlo minulosti a současnosti, jež se naskýtá u obou dcer - Ellie a Poppy. Rozplétání je podivuhodné a ještě podivuhodnější je zadostiučinění Laurel, která se dozvídá fakta skrze jinou "rodinu".

xena2711
xena2711
12.12.2022 5 z 5

Tak to zas byla jízda.. Parádní psychothriller, který nemá moc reálnou zápletku, ale je dokonale napsaný a nenechá Vás knihu odložit. Napínavé, prostě geniální.

tess.de.veles
tess.de.veles
17.11.2022 3 z 5

Dle hodnoceni, ktere jsem si zde precetla jsem ocekavala, ze se z knizky posadim na zadek a spadne mi brada....Bohuzel, to se nestalo.... Davam tri hvezdicky....ale nic hlubokeho ve mne kniha nezanechala....nic, zkratka nic.....Malo uveritelny pribeh.....zadna hloubka....ac se o ni aurorka zrejme pokousela....

SilvieSisinka
SilvieSisinka
23.10.2022 5 z 5

Knihu jsem koupila s obavami zda mě bude bavit a musím říct to byla úžasná jízda.Tohle je kniha,která se čte jedním dechem.

poiu
poiu
12.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Laurel Macková má tři děti. Nejstarší je chlapec Jake, potom dcera Hanna a nejmladší a dcera Ellie. Ellie je vzorná a bezproblémová studentka, která ale jednoho dne záhadně zmizí. Laurel po ní nepřestává pátrat, ale policie už je bezradná... Po deseti letech už pátrání pomalu vzdává, když se náhle objeví Elliiny ostatky....


Kniha je velmi čtivá, vlastně se o ní skoro nedá odtrhnout, ale je tu několik ALE:
(POZOR SPOILER!!!!!!!!!):
- To se vážně 15 letá holka pokusila o útěk jen jednou?
- Co to okýnko? Nedalo se otevřít? Pokud ne, dalo se na něj bouchat, vždyť vedlo na ulici! Pokud se otevřít dalo, dalo se jím buď prolézt nebo aspoň volat o pomoc. (Pokud se otevřít nedalo, jak se tam dostával čerstvý vzduch?)

Otázky, samé otázky..... :-)



A taky matka mi nebyla moc sympatická: "To tys měla zmizet a ne tady jíst toast s fazolemi."

Ukázka:
"Ta otázka Laurel zaskočí. Nezněla totiž, jestli ji nenáviděly, ale jestli ji nenávidí. Vybaví si včerejší telefonát s Blue a Jakem. Vybaví si, že Hanna je ochotnávést pouze tu nejzákladnější lidskou komunikaci, i to, jak si ji oba potomci drží od těla."

Larel matce Ruby: "Chci, abys věděla, že jsi ta nejlepší a nejbáječnější máma na světě a já mám mimořádné štěstí, že jsi tu se mnou tak dlouho. (...) A že jsi nemohla být v ničem lepší, než jsi byla."

"Laurel," odtuší Paul opatrně, "řekl bych, že jestli od tebe Hanna něco opravdu potřebuje, tak odpuštění."
"Odpuštění?" diví se Laurel. "A co bych jí měla odpustit?"
Nastane dlouhá odmlka, Paul si rozmýšlí, jak odpovědět.
"Měla bys jí odpustit...," řekne nakonec, ".... že není Ellie."

Olous1
Olous1
08.09.2022 5 z 5

Musím říct, že mě kniha opravdu velmi překvapila. Jsem nadšená,toto byla jízda. Přestat číst se opravdu nedalo. Na konci jsem byla i naměko. Rozhodně doporučuji všem přečíst.100%. I když byl děj předvídatelný,na zážitku to rozhodně neubralo.

Pavlína2019
Pavlína2019
29.08.2022 5 z 5

Druhá moje kniha od této geniální autorky - a opět pecka jako hrom!
Jsem ohromně nadšená.

Přestat číst se prostě nedá, napínavá je velice - paní autorka má neskutečnou fantazii.
Číst takovéto knihy mě prostě neuvěřitelně baví a rozhodně doporučuji všem!

PetraN17
PetraN17
01.08.2022 5 z 5

Zajímavé a originální čtení :))

Tyna03
Tyna03
11.07.2022 4 z 5

Kniha se dobře četla, měla velmi zajímavý příběh, i když děj je docela předvídatelný.

Adriena838772
Adriena838772
27.06.2022 5 z 5

Jeto takové zvláštní a tajemné a hodně dobře napsané.Mám ráda takové hle zvlážtn í tajemné knížky a hodně zajímavé