kuřátko kuřátko komentáře u knih

☰ menu

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Samotná detektivní zápletka mě tolik nezaujala, dokonce musím říct, že mi snad i trochu bylo jedno, kdo je pachatelem ... to je u takového románu docela podstatná výtka, nicméně autorka píše natolik skvěle, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout (asi spíše kvůli hlavním postavám- Cormorana a Robin). No jo, Rowlingová by čtivě napsala snad i kuchařku.

30.06.2015 4 z 5


Dvacet let s Islandem Dvacet let s Islandem Jan Burian

Den před naší dovolenou na Islandu jsem se vypravila do knihkupectví, jestli tam náhodou nebudou mít nějaký cestopis.. regál byl dost malý, tak jsem tomu moc šancí nedávala .. naštěstí tam měli ale tuto skvělou knihu- poučnou, zábavnou, plnou zajímavých tipů, která místa navštívit ... Udělala bych z toho povinnou součást výbavy turistů, co na Island jedou. ;)

30.06.2015 5 z 5


Noc nic nezadrží Noc nic nezadrží Delphine de Vigan

Asi rok jsem se vyhýbala darované knize, na jejímž přebalu jsem se dočetla, že s v ní střídají sebevraždy, incest, nevěra, smrt a nemoc. Ne že bych takové knihy nečetla, ale když už to někdo takhle uvede, čekala jsem hodně depresivní záležitost. Všechny zmíněné věci se v knize sice objevují, ale vedle nich se logicky- aby to trochu kontrastovalo- objevuje i mnoho lásky, radosti a chuti do života (vlastně tedy píšu něco, co jiiž je na přebalu knihy- že je to o síle tyto věci překonat). Navíc autorka píše velmi poutavě. Kniha tedy nakonec nepůsobila nijak depresivně, prostě jen tak nějak opravdově jako život.

10.01.2015 4 z 5


Procedura Procedura Harry Mulisch

Moje první kniha od H. Mulische. Jednotlivé části spolu sice přímo nesouvisí, ale jednotné téma tam je. Filozofické pasáže jsou chvílemi docela náročné, ale ne natolik, že by se jimi nemohl kdokoliv prokousat. A části knihy, kde má havní roli příběh, ukazují, že Mulisch je skvělý vypravěč. ... Dobrá kniha pro ty, co se chtějí nad knihou zamyslet a ne jen přečíst ji.

10.01.2015 4 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Vlastně bych to ocenila tak 4 hvězdičkami, kniha je to napínavá a čte se skvěle, ale je to již třetí kniha od tohoto autora a už nejsem stylem psaní a zápletkami tolik ohromena. Pořád se mi jeho knihy líbí, po dlouhé době mě někdo naučil tešit se na detektivky, ale asi budu muset jeho knihy číst trochu s větším odstupem. Z tvorby tohoto autora je pro mě dokonalý Levhart.

18.08.2014 3 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Zábavné a přitom moudré.

18.08.2014 4 z 5


Pád Pád Simon Mawer

Sice jsem trochu nabyla podezření, že tentokrát můj oblíbený autor píše až moc podbízivě a děj je hodně vykonstruovaný , ale stejně jde dle mého o skvělý román. Škoda jen, že konec byl až moc doslovný, trocha otevřenosti na závěr by neuškodila- stejně závěr potvrdil něco, co čtenář již tušil. .. Horolezectví mě nikdy nelákalo a nikdy lákat nebude, ale díky tomuto románu se ve mě o něj minimálně probudil zájem. Po vynikajících "brněnských knihách" a hodně dobré "francouzské" je tu skvělá "horolezecká" a já jsem hrozně zvědavá, jaké bude téma knihy další!

19.04.2014 5 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Harry Potter to není, detektivní zápletka vlastně není nijak extra propracovaná, zpětně mi ten příběh přijde místy hodně vykonstruovaný, ale autorce se prostě nedá upřít, že je to skvělá vypravěčka!! Skoro 500 stran jsem přečetla hrozně rychle a to ne proto, že by to bylo jednoduché, ale prostě proto, že je to dobré. A na Cormorana se už zase těším!

19.04.2014 4 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Nikdy jsem nebyla fanouškem detektivek, ale zdá se, že díky tomuto autorovi a hlavně díky této knize změním názor. Skvělá kniha.

19.04.2014 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

První kniha od tohoto autora nenadchla, ale ani výrazně nezklamala.

19.04.2014 3 z 5


Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Poutavá a napínavá kniha. Nedosahuje sice kvalit skvělého Skleněného pokoje a ještě skvělejšího Mendelova trpaslíka, ale i tak jde o nadprůměrně dobrou knihu, kterou bych doporučila, samozřejmě hlavně těm, co mají rádi historická dramata z období války.

22.05.2013 4 z 5


Právo na návrat Právo na návrat Leon de Winter

Od daného tématu jsem nečekala natolik čtivou knihu. V doslovu přirovnávají nizozemského autora k našemu M. Vieweghovi, což mě nijak nepotěšilo, protože Viewegha moc nemusím, ale co se týče čtivosti, tak to asi sedí. Od téhle knihy jsem se nemohla odtrhnout. Je to celé napsané hodně efektně, je tam několik "silných", dojemných scén (zvláště u "americké" epizody jsem to nedokázala odložit). Možná by bylo lepší, kdyby se autor nesnažil celý děj tak moc uzavřít, v závěru už kniha není zase tolik strhující a snaha relativně rychle pospojovat všechny události a nitky působí trochu násilně, nicméně se mi to celé moc líbilo a knihu určitě doporučuji.

05.04.2013 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Před asi 10ti lety jsem tuto knihu nedočetla, nedokázala jsem se tím prostě prokousat. Dnes jsem ji sice přečetla, ale nemůžu říct, že bych si ji nějak zvlášť užívala. Příběh je to určitě originální, zajímavý, ale filozofické pasáže moje zaujetí vždy zbrzdily. Neberu to ale přímo jako nedostatek knihy, prostě nemám na takové dlouhé a početné filozoficko- historické pasáže moc náladu. Tak snad někdy příště. :)

05.04.2013 3 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Moje třetí kniha od Iana McEwana. Na Pokání nedám už dlouho dopustit, Solar mě zase tolik nenadchl, ale touhle knihou mě opět dostal. Romance je to vcelku obyčejná, ale McEwan ji dokáže popsat poutavě, perfektně kombinuje děj v přítomnosti a vzpomínky na seznamování. Napětí touha i obavy postav jsou zcela zřetelné, vše to pomalu ale jistě postupuje ke klasickému "McEwanovskému zvratu", i když v této knize tento zvrat vlastně není tolik překvapivý. Krátký závěr knihy popisující události po svatební noci je navíc neskutečně dojemný. Kam se na to hrabou klasické červené knihovny. ;-)

12.03.2013 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Výborná kniha, i když- snad kvůli velkému očekávání- pro mě zase ne až tak jedinečný zážitek. Autorka píše více než poutavě- zvlášť v první půlce knihy jsem se nemohla odtrhnout. Druhá část už trochu ztrácí tempo, některé záznamy z archivů jsou místy vyloženě nudné, ale zase chápu, že v knize mají svůj účel.

05.03.2013 4 z 5