Procedura

Procedura https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36997/bmid_procedura-zZb-36997.jpg 4 23 3

Magický postmodernistický román předního nizozemského autora mísí napínavý příběh s historickými fakty, kabalistické nauky se současnými filozofickými proudy a výsledky moderní vědy se zapomenutými postupy středověkých alchymistů. Znovu, a přesto úplně jinak vypráví prastarý příběh o tajemství stvoření; inspiruje se při tom mj. známou pověstí o pražském rabínu Jehudu Löwovi a jeho hliněném Golemovi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

De procedure , 1998


více info...

changaj
changaj
31.03.2020 4 z 5

Mnohovrstevnatý až hermetický román. Motivy jednotlivých částí se fraktálně objevují v jiných částech. Tématem je stvoření člověka, živé bytosti. Tvoření "mužské" a "ženské", umělecké a vědecké. Tvoření jako božský inspirovaný proces i jako rouhání - stvoření temné, za které se platí životem samotným.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
22.05.2017

Tajemství (s)tvoření, přechod mezi neživým a živým, neexistujícím a existujícím, touha porazit smrt. Jednotlivé části jsem vnímala jako sevřenou strukturu (už jen ty tři názvy!), ozvuky se během četby vynořují neustále, měla jsem z knihy výborný pocit, který se však během "akčního" závěru poněkud rozsypal.
V knihovně jsem po Proceduře sáhla náhodou na výstavce nizozemské literatury. Kdybych věděla víc o obsahu, asi chvíli počkám a nebudu ji číst v devátém měsíci, ale co už. Rozhodně mě zlákala prozkoumat další autorova díla.


kuřátko
kuřátko
10.01.2015 4 z 5

Moje první kniha od H. Mulische. Jednotlivé části spolu sice přímo nesouvisí, ale jednotné téma tam je. Filozofické pasáže jsou chvílemi docela náročné, ale ne natolik, že by se jimi nemohl kdokoliv prokousat. A části knihy, kde má havní roli příběh, ukazují, že Mulisch je skvělý vypravěč. ... Dobrá kniha pro ty, co se chtějí nad knihou zamyslet a ne jen přečíst ji.