KrvMys KrvMys komentáře u knih

☰ menu

Ledový drak Ledový drak George R. R. Martin

Ledový drak je pohádka s hořkosladkým koncem, avšak život také nemá sladké konce. A to nám právě Martin ve většině svých děl sděluje. Svět není jen černý a bílý, co je černé může být bílé a i bílé může uvnitř skrývat temnotu. Na to bychom neměli zapomínat.
Přesto se mi kniha velmi líbila a mrzí mě, že jsem neměla možnost si ji přečíst v dětství. Možná bych prožívala tento jednoduchý příběh o Adaře a drakovi o dost víc. Ale to tak prostě je, málokdy se dospělí dokážou vžít do dětských srdcí, tak aby pochopili. Přesto má tato kniha své čestné místo v mé knihovně a už se velmi těším, až ji budu moct předat dál svým dětem.

Stojí za to si sehnat vydání od Triton, ilustrace krásně doplňují a oživují děj.

29.05.2019 5 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Pro mne jednoznačně oddychová kniha, která nenadchne, ale ani nenaštve. Příběh je zajímavý a jednoduchý, chybí mi tam ale složitější opracování děje a postav. Přesto je to zase něco jiného. Zkoušela jsem číst i druhý díl, ale po první kapitole jsem toho radši nechala. Kvalita bohužel rapidně klesla.

02.01.2015 3 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Smutná, ale dokonalá :) Věřila jsem každé větě, která tam byla napsaná.

01.11.2014 5 z 5


Nevěra Nevěra Paulo Coelho

"Abys poznal, kdo jsi, musíš někdy ztratit sám sebe."

Citát, který mne upoutal a zajistil, že jsem si knihu chtěla ihned přečíst. Přečetla jsem ji skoro hned, čte se vážně dobře, ale nechalo to ve mne rozporuplné pocity. Na jednu stranu je kniha o ničem, na druhou stranu, tam najdete spoustu myšlenek k zamyšlení. Zápletka sama o sobě se mi vůbec nelíbí. Navíc jsem čekala, že když člověk má ztratit sám sebe, tak to neznamená, že už není spokojený s životem, ve kterým má vše o co člověk usiloval. Asi si pod tím, každý představuje něco jinýho ... Každopádně 3 hvězdy dostala Nevěra ode především za myšlenky, které ke konci řekl Lindě její manžel.

22.10.2014 3 z 5


Sny o vůni citronů Sny o vůni citronů Kajsa Ingemarsson

Moc milý příběh, který se mi dost líbil :) Určitě doporučuji na oddechové a nenáročné čtení.

30.06.2013 5 z 5


Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu Laini Taylor

Tak tohle mne naprosto ohromilo. Žádný citový výlevy o nadpozemsky krásných andělích, ani o nehynoucí lásce. Prostě skvěle promyšlený romantický román ve fantasy světě. Opravdu super, nemůžu se dočkat na druhý díl.
Dávám plnej počet bodů, je to opravdu fantastický ;)

03.05.2013 5 z 5


Vytržení Vytržení Lauren Kate

Prozatím pro mne nejlepší díl :) Méně chaosu v ději, lepší dějová linie a rozuzlení nemělo chybu. To se mi opravdu líbilo. Hlavně to nakonec dávalo smysl. Cestování časem bylo skvělé, i když jsem doufala, že se tam toho dozví daleko víc. Samozřejmě když je to o lásce, tak se dá čekat citové výlevy, ale bylo jich tu o hodně méně než v předchozích dílech, tam to bylo místy dost nesnesitelný. Těším se na další díl, doufám, že tam bude mít Lucifer větší prostor :D

22.04.2013 4 z 5


Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Zbožňuji tyto témata, která většinu lidí děsí, na ně jen pomyslet. Ale oni se dějí a pořád a pořád .... Neměli bychom zavírat oči. Poklona pro mistra, který se nebojí !!!

15.04.2013 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Na Kingovi oceňuji nejvíc, že se dokáže pustit i do témat, které by jiné ani nenapadlo. Tohle zvláštní pojetí zmrtvýchvstání je dost obdivuhodné. I když byl začátek dost zdlouhavý, tak konec ve mne hodně zanechal ...

12.04.2013 5 z 5


Tygrovo prokletí Tygrovo prokletí Colleen Houck

Příběh o obyčejné dívce, která jako jediná dokáže zlomit kletbu překrásných indických princů :-) Hmmm ... Noo ... začátek mne docela bavil, ale jakmile se děj přesunul do Indie, úroveň rapidně klesla. Nejspíš už jsem si zvykla na daleko složitější a propracovanější děje a popisy. Místy jsem se dokonce cítila i trapně za samu autorku, že dokáže něco takového vyplodit, jelikož se postavy občas chovaly naprosto nesmyslně. A natož o nějaké psychologii postav nemůže být ani řeč.
Nakonec však dávám 2 hvězdy za příjemné přiblížení mýtů a kultury Indie. Osobně si ale čtení druhého dílu dost rozmyslím.

05.03.2013 2 z 5


Atlas ptáků České a Slovenské republiky Atlas ptáků České a Slovenské republiky Karel Hudec

Výborná knížka na poznávání našich ptáků :-) S touhle všechny poznáte ;-)

28.02.2013 5 z 5


Osmák degu Osmák degu Vladimír Motyčka

Skvělá knížka i pro pokročilejšího chovatele. Najdete tam úplně všechno :)

11.02.2013 5 z 5


Křečci a jejich chov Křečci a jejich chov Vladimír Motyčka

Výborná příručka i pro pokročilejšího chovatele :) Líbí se mi hlavně seznam a popis nejběžnějších chovaných druhů.

11.02.2013 5 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Bombastický námět, to se musí nechat. Hladové hry, kde se děti vraždí, aby nakonec zůstal jen jeden vítěz, takové knihy se hledají velice těžko (:-)). Náměty, které vás ohromí a přitom poukazují na důležité věci, nutí vás určitým způsobem k zamyšlení. Přesto i když děj je velice jednoduchý a snadno se čte, je i hodně překvapující. Avšak mne osobně tam chyběly větší emoce. Přece jen se jedná o dost vážné téma, smrt... Ještě k tomu v roli splátců jsou tu děti !! Čekala jsem větší citové projevy hlavně vůči Kapitolu. Myslím, že by to bylo vzhledem k situaci určitě na místě. Navíc když hlavní hrdinka prošla až na konec a zjistila na vlastní kůži, jak krutě s nimi zachází. Určitě by ani neškodilo tam více vykreslit hlavní postavy, především onu hlavní hrdinku. Musím říci, že ani na konci prvního dílu jsem vlastně netušila, jaká Katniss doopravdy je. Ale přesto dávám 4 hvězdy za velmi poutavý příběh, který tu bude ještě dlouho chvíli přetrvávat.

Doporučila bych určitě i film, který je výborně natočen a emocím tam dávají mnohem větší průchod, i když nedokáže poukázat na detailnější věci, které by nám vykreslily celou situaci například ohledně Katniss a Peeta nebo života v jednotlivých krajích.

15.04.2012 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Na začátku děje jsem si myslela, že Bilbo Pytlík je takový ňouma, pomalu jsem však přicházela na to, že se v něm přece jen skrývá daleko víc, jak několikrát opakuje Gandalf. Hned od začátku mne děj plně spoutal a já jsem se nemohla odtrhnout od skvělého vypravěčského talentu, který tu ukazuje Tolkien. Myslím, že by se od něj mohli dnešní autoři mnoho co učit. Je to pohádka, která má vše, co by měla mít, napětí, dobrodružství, dobro a zlo a svého hrdinu, který nás přece jen něčemu přiučí.
Kloním čepec také před panem Tolkienem, jak krásně do detailu dokázal vymyslet fantastický svět.

16.01.2012 5 z 5


Muka Muka Lauren Kate

Tak jsem to zhltla za jediný den. Druhý díl je určitě daleko lepší než první. Myslím, že se autorka zlepšuje nejen v ději, ale i vykreslení situace a postav. Přesto spousta situací zase nedávala smysl, někdy mi opravdu připadá jako by autorka vynechávala či zapomínala na důležité spojitosti, které jsou v knize brány jako samozřejmosti, ale nějak jsme nevyčetli, kde se to vzalo. Jinak ubrala bych v první části neustálé láskyplné kňučení a možná opakování děje, ale myslím si, že to ve čtení nijak nebránilo. Četla jsem už i horší.
Nejvíce jsem si užila konec. Díkuvzdání bylo opravdu pěkné, místy jsem se smála a zakončení bylo to pravé.
Doufám, že třetí díl bude snad poslední a i kdyby nebyl tak doufám, že nás autorka konečně odmění rozuzlením a odpovědmi, aby to vše už dávalo větší smysl.

Škoda, že si autorka nedala více záležet na detailnějším popisu děje, postav i situací, myslím, že by se dalo z této série dostat daleko víc. Ale třeba to přijde časem se zkušenostmi ;-) Každopádně si myslím, že Lauren nepíše vůbec špatně.

11.01.2012 3 z 5


Pád Pád Lauren Kate

Tak jsem konečně tuto knihu dočetla. Uff!! Musí říci, že konec se mi četl daleko lépe než začátek. Konec měl větší spád a větší napětí, kdežto začátek je dost zdlouhavý a vykreslení situací je dost neohrabané. I když jsem byla na konci, pořád jsem netušila, co se tam vlastně děje a proč. Veškeré vyprávění je zmatečné a mnohokrát mi tam jakoby chyběly nějaké detaily, informace či něco, co by mne více přiblížilo k ději a postavám. Připadala jsem si ještě více zmatenější než samotná hrdinka :)
Každopádně se mi líbí nápad s anděli. Je to zase úplně něco jiného než pořád motivy upírů. Určitě tam každý může najít různé motivy jiných fantastických děl, ale v dnešní době v takové kupě příběhů si nevybereme. Všude něco je.
Musím však podotknout, že po přečtení jsem byla lehce zklamána z málo prokreslených postav a i samotného děje. Epilog, který mne snad měl navnadit na druhý díl, mne spíše více zmátl. Nejdříve to vypadalo, že je tam jasně vymezené dobro a zlo a pak jak kdyby autorku napadla nová věc a trošku se to změnilo. A najednou nevíme na čem jsme.
S nadějí rozuzlení si koupím druhý díl a budu doufat, že se autorka nerozmyslí to natáhnout na deset dílů, pochybuji, že už pak budeme vědět, o čem to vlastně skutečně je. To je podle mne největší chyba dnešních autorů. Vidina velkých výdělků z mnoha knih, ale kvalita už je tatam. Děj je jen opakováním předešlého děje a po přečtení se nedovíme nic.
Ještě jedna poznámka. Nelíbilo se mi usekávání kapitol. Ocenila bych větší dokončení rozepsané situace. Ne že v jednu chvíli jsou u vody, kde něco probíhá a pak otočíte stránku a hned se tam děje úplně něco jiného a vy vlastně čekáte jak dopadne ta rozepsaná situace, o které se jen tak zmíní. Jsem ale určitě zvědavá, co mi přinese druhý díl :)

06.01.2012 3 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

My děti ze stanice zoo je kniha, která většinu lidí zavede do úplně jiného, neznámého světa. Svět obrácený úplně naruby. Děti od jedenáctého roku jsou vtaženy do světa drog, prostituce a kriminality. A co mne nejvíc udivilo, že se to odehrávalo už v 80. letech minulého století.
Z počátku jsem nevěřila ani jedné stránce, co tam psala, přesto mne tento smutný příběh vtáhl a nemohla jsem přestat číst. Nemůžu ani několik měsíců potom najít správná slova, která by vyjádřila mé pocity. Člověka to úplně dostane, čím si ty děti musely projít a jak je ten svět hrozně těžký, pokud jim chybí nejdůležitější opora života a to jsou milující rodiče. Souhlasím tedy, že by tuto knihu měla číst většina teenagerů, ale myslím si, že by ji měli číst hlavně i jejich rodiče, protože ve většině případů za to mohou právě oni.

01.12.2011 5 z 5


Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Řekla bych, že Letopisy jsou jakoby takové dětské fantasy, které opravdu ocení nejvíce děti. Prozatím jsem přečetla dva díly (tento a Čarodějův synovec), které se mi vcelku líbily. Je to mnohokrát hodně naivní, ale není to složité a děj je velice originální. Nejsem zarytý věřící. Zde mi ale náznaky na křesťanství vůbec nevadily, ba naopak si myslím, že se dětem aspoň vštípí nějaké morální hodnoty. V tomto věku už ocením více filmové zpracování než knižní a moc mne mrzí, že jsem tuto knížku nečetla dříve. Avšak těším se, až ji budu moci číst svým dětem.

09.08.2011 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Dlouhý pochod je závod mladých chlapců, kteří vlastně ani nevědí, proč se tam přihlásili a až po době zjišťují, že to byla opravdu sebevražedná mise. 1:100 je jejich šance! Tento několikátý pochod, kde vystupuje jako hlavní hrdina Ray Garraty, boří rekordy všech pochodů dosud. Ale k čemu to je, říkám si, když dočítám konec. Pro mne byly asi nejvíc fascinující davy kolem chodců, kteří dychtivě čekaly na smrt dalšího chodce a fandily nebo sázely na toho svého. Ač neuvěřitelný námět, v průběhu jsem si opravdu říkala, zda takový závod neexistuje. Obdivuji Kingův styl psaní, jednoduchý, ale zanechá ve vás mnoho.

31.07.2011 5 z 5