Černočerná tma

Černočerná tma https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95644/mid_cernocerna-tma-pDo-95644.jpg 4 1602 294

Povídky a novely série

< 11. díl >

Ve čtyřech temných příbězích nám mistr napětí Stephen King připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života. Nejenže si nemůžeme být jisti, jestli opravdu známe své nejbližší, ale ani nevíme, čeho jsme v jistých situacích sami schopni. "V každém z nás se skrývá cizinec…," tvrdí autor. Znásilněná žena v povídce Velký řidič nepochybně neměla tušení, že dokáže převést svou teoretickou znalost vraždění do praxe (je spisovatelkou detektivních románů) a farmář z úvodního příběhu jenom toužil dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ostatně ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Full Dark, No Stars , 2010


více info...

Monnyska
Monnyska
08.02.2024 5 z 5

Velmi povedené, čtivé, starý dobrý King.. zanechá ve čtenáři stopu a ještě dlouho musí o příbězích přemýšlet... dokázala bych si všechny povídky představit jako román. Četla bych to se stejným nadšením

Pythonissam
Pythonissam
25.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Mé první povídky od Kinga, které se mi dostaly do ruk, a jsem nadšena! Překvapilo mne na začátku že první dvě povídky jsou obsáhlejší než druhé dvě, ale řekla jsem si, že uvidím co z toho vznikne.
První povídka o farmáři mne dostala, stejně jako o spisovatelce. Obě měly ten temný nádech, morbiditu, které u tohoto autora miluji, a užila jsem si je nejvíce. Jako by ten člověk byl přímo v té situaci. Třetí mne tak nenadchla a přišla mi slabší, ale nemám od Kinga tolik knih ještě přečtených, a jsem zvyklejší na krev a morbiditu. Poslední příběh mi připomněl všechny ti krimi co sleduji a čtu, ale tohle bylo skvěle napsáno ze strany ženy sériového vraha, jak by to asi bylo. Úžasné.
Dovětek autora mne mile překvapil, a četla jsem jej celou dobu s úsměvem.


okeey
okeey
02.01.2024 5 z 5

Konečně jsem prolomila povídkové prokletí u Stephena Kinga, volejte sláva a tři dny se radujte!
V této knize najdeme 4 příběhy, ne zrovna pozitivní, jak je u Kinga zvykem, ale jeden lepší jak druhý. Na rozdíl od jiných povídkových knih, jsou tu jen 4 příběhy, takže jsou dostatečně dlouhé na to, aby vás vtáhly do děje a dokázali jste si příběh náležitě užít. Nevyhneme se tu detailním, leckdy i nechutným detailům, ale to ke králi hororového žánru neodmyslitelně patří. Ano, tuhle knihu jsem si moc užila, vřele doporučuji.

Bakana
Bakana
29.12.2023 4 z 5

Nejvíc se mi líbil dovětek od autora na konci. Něco v tom smyslu, že on nechce psát o neobyčejných lidech v obyčejných situacích, ale o obyčejných lidech v neobyčejných situacích.
V žádné ze situací, které byly vykreslené v povídkách, bych se asi nezachovala jako hlavní postava. Jsem posera, který by běžel na policii, případně trpně snášel svůj úděl. No ale taky jsem se v žádné z těch situací neocitla, takže těžko můžu soudit, že?

Timkim
Timkim
20.12.2023 4 z 5

Vynikající kniha. Přesedlal jsem z románů na povídky a nebylo to vůbec zlé. První byla skvostná, ten popis vraždy, řezání...pěkně detailně popsáno. Druhá taktéž, úplně jsem to viděl před sebou. Další dvě spíš nechávají na fantazii čtenáře, jak s tím naloží. Každopádně, vše předloženo pěkně syrově, bez zbytečných omáček okolo. Velice povedené. 90%

jejda.majda
jejda.majda
12.12.2023 5 z 5

Na co jsem tak dlouho čekala, že jsem si prvního Kinga přečetla až teď? Stydím se. Bylo to tak skvělé!

I když se jedná o knihu povídek, příběhy jsou poměrně dlouhé, takže vás dokážou dostatečně vtáhnout do děje a udržovat v napětí. Postav nikdy není mnoho a je dost času na jejich vypracovanou psychologii. Prostě všechno je tak, jak má být.

Kingův styl psaní mě opravdu hodně bavil a fakt mi sedl. Rozhodně si od něj chci přečíst něco dalšího. Vlastně spoustu dalších knih.

mataaskorice
mataaskorice
05.11.2023 4 z 5

První povídka Černočerné tmy s názvem 1922 pro mě bylo takové utrpení, že jsem knížku na více než měsíc odložila. Pak jsem se zkusila hecnout a knížku nějak dorazit a ejhle - obrat. Další povídky jsou dobré. Velmi surové, přitom okořeněné morbidním humorem. Zkoumají duši hrdinů do těch nejtemnějších zákoutí a tato psychologická expedice do netušených míst v mysli každého z nás je vážně vydařená. Až na úvodní povídku skvělé počtení.

Crimble
Crimble
23.10.2023 4 z 5

Kingův vysoký standard. Někdy trochu rozvleklý, ale prostě dobrý.

Adilajla
Adilajla
21.09.2023 4 z 5

Toto bylo moje první kniha od toho autora a u první povídky jsem byla trochu v šoku a znechucena. I tak mě to nutilo číst dál. Ale ostatní povídky bylo mnohem lepší. Určitě chci zkusit další knihy !

PanKrbec
PanKrbec
25.07.2023 4 z 5

Mně osobně se nejméně líbila hned ta první povídka "1922", která mi, až na samotný závěr, připadala zbytečně utahaná a tím pádem nudná. Příběh samotný i vykreslení venkova a atmosféry té doby se mi líbilo, ale mohlo to být vše klidně o polovinu kratší. Ostatní tři povídky už se mi líbily hodně a vylepšily tak mé pocity z knihy jako celku.

Marekh
Marekh
19.06.2023 5 z 5

Kniha obsahuje 4 povídky: 1922, Velký řidič, Prodlužování času a Dobré manželství. Všechny povídky se mi líbily, byly zajímavé. Nejvíce se mi líbila povídka Dobré manželství. Povídka Prodlužování času se mi také líbila, ale mohla být více propracovanější a závěr u této povídky jsem čekal trochu jiný.

Kniha má pěknou obálku a v závěru knihy se nachází DOSLOV.

SeanFifield
SeanFifield
18.06.2023 4 z 5

Čtyři příběhy v Černočerné tmě jsou velmi povedené, tajemné, napínavé a z části i hororové. Osobně se mi nejvíc líbila povídka první s názvem 1922.

Megynka
Megynka
17.06.2023 4 z 5

Konečně opět King podle mého gusta. Přiznám se, že jeho fantasy mě za srdce moc nechytlo (i když fantasy je vlastně skoro všechno), ale tohle je super. Konečně v tom vidím to, co na jeho psaní tak strašně miluju!
.
Tyto 4 povídky vám dostanou nejen svou surovostí, ale hlavně myšlenkou a upřímností. Dostanou vás realitou a budete si je pamatovat po zbytek života. Nahlédnete do temnoty lidské duše a budete se jen ptát - kam až je člověk ochoten zajít, aby dosáhl svého...?
.
Za mě vede jednoznačně povídka 1922. Wilfred miloval svoji půdu víc, než cokoli jiného a jeho žena mu stála v cestě. Kdy byla ta chvíle, kdy se to ještě dalo zvrátit? A dalo se to vůbec? ...
Třetí povídka (Prodlužování času) pak byla nejslabší, ale i tak knihu opravdu velice doporučuji a jsem strašně ráda, že jsem opět objevila svého milovaného spisovatele takového, jakého si ho pamatuji ...

bookcase
bookcase
10.06.2023 5 z 5

Hodně dobrá sbírka povídek, čte se skvěle, nic nedrhne a tentokrát ani nic nepřebývá, žádné škrty nejsou třeba :).

Luigi1
Luigi1
09.06.2023 3 z 5

Tato kniha se mi velice dobře četla

Tupoun
Tupoun
24.05.2023 3 z 5

Jako celek je Černočerná tma dle mého souborem čtivých detektivních thrillerů, tu lepších, tu slabších, ale není to klasický King. Nejsou to horory, byť likvidace manželky (a té krávy taky) v povídce 1922 je syrová, prvních pár stránek ve Velkém řidiči rovněž, trošičku náznaku ďábla v Prodlužování času a reportážní popis několika vražd v Dobrém manželství. Tedy alespoň pro mě to není ten klasický King, který mě vystraší svým spojením temné hrůzy ve zdánlivě obyčejném životě zúčastněných. Je tady napětí, ale jiného druhu. Mrkl jsem pak i na film 1922 a je to prostě trochu drsnější drama. Nic víc, nic míň.
Ty "pouhé" tři hvězdy nejsou v mém hodnocení o kvalitě knihy, ale o Kingovi, Mistrovi hororů obecně a Kingovi v této knize. Chris Carter taky popisuje brutální vraždy a nejsou to horory. Prostě jak říkám na začátku, je to jiný King nežli náš zbožňovaný King, kdy máte strach zhasnout a zavřít oči, ale to neznamená, že by to byla špatná kniha povídek.

evvva
evvva
22.05.2023 5 z 5

King je prostě KING...tak dokonale,bez skrupulí popsat ty nejhorší možné scénáře, takto vtáhnout čtenáře do děje každé jedné povídky tak,že sami slyšíte tiché škrábání krys za zdí...ty neskutečné dialogy vraha a oběti v povídce Velký řidič...to dokáže jen Pan spisovatel...a to pro mě Stephen je!

Anor505
Anor505
27.04.2023 3 z 5

Dlouho jsem měla Stephena Kinga na seznamu autorů, které chci vyzkoušet. Díky výzvě jsem se k němu konečně pročetla.

1922: Tahle novela byla z celé sbírky nejslabší. Dobře tu byla vykreslená bezútěšná atmosféra amerického venkova, ale jinak to byla zoufalá nuda, která byla místy proložená nějakou tou nechutností. Docela zajímavý byl příběh syna, ale ten tvořil jen zlomek celého dílka. Na konci jsem měla chuť knihu odložit a dál nečíst.
Velký řidič: Hrozné klišé, ale aspoň to bylo akční a napínavé. Hlavní hrdinka byla sice trochu šílená, na druhou stranu, kdo by se jí divil.
Prodlužování času: Zajímavé, ale hodně rychlé - jako koncept, který nikdo nerozvinul.
Dobré manželství: Povedená povídka, pro mě byla z celé knihy nejzajímavější a byla jsem ráda, že jsem vydržela až do konce.

Poslední část knize výrazně vylepšila moje hodnocení, ale nejsem si jistá, jestli se někdy pustím do další kingovky. Tuším, že příběhy budou hodně různorodé a pokud do toho půjdu, tak budu muset pečlivě vybírat.

Pavelpi
Pavelpi
12.04.2023 4 z 5

Horory jim podobné nemám moc rád. Knihu jsem přečetl v rámci ČV.Šlo to celkem dobře, ale jak říkám, není to moje oblíbené.

sedw
sedw
04.03.2023 5 z 5

King ve vrcholné formě, všechny příběhy byly parádní, kdybych měl ale vyzdvihnout, tak vyberu Velký řidič a Dobré manželství. I zbylé dva však bavily od začátku do konce, jen u nich chybělo tak velké napětí, jako u zmíněných. Co je na této sbírce super, je její rozmanitost. Každý příběh je úplně jiný, takže není šance, aby se dostavil stereotyp.