Stephen King jde do kina

Stephen King jde do kina https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55013/bmid_stephen-king-jde-do-kina-fXL-55013.jpg 4 354 39

Povídky a novely série

< 10. díl >

Pět skvělých Kingových příběhů spojuje kromě mistrné zápletky a mrazivého napětí také to, že se staly předlohami k filmovému zpracování. Autor se s námi v knize podělil o několik svých vlastních postřehů ke každému z filmů. Tento titul by rozhodně neměl chybět v knihovně žádného z Kingových fanoušků. A pro ty čtenáře, kteří doposud neměli možnost se s tvorbou Stephena Kinga seznámit, je to jedinečná příležitost, jak se začít příjemně bát... Kniha obsahuje pět literárních děl Stephena Kinga, která se stala (vedle dalších) předlohou k filmovému zpracování. Každou povídku, novelu či román (původní název předlohy, pokud se liší, je uveden v závorce za názvem filmu) doplňuje vždy několik autorových postřehů, dojmů či připomínek k danému filmu. Téměř ve všech filmech zazářily známé hollywoodské hvězdy - v Pokoji 1408 (1408) John Cusack a Samuel L. Jackson, v Děsu v prádelně (Šroťák) Ted Levine a Robert Englund, v Srdcích v Atlantidě Anthony Hopkins, ve Vykoupení z věznice Shawshank (Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank) Tim Robbins a Morgan Freeman a v Kukuřičných dětech (Děti kukuřice) Peter Horton a Linda Hamiltonová. * Součástí knihy je DVD "Pokoj 1408"... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Stephen King Goes to the Movies , 2009


více info...

Clara_C
Clara_C
30.07.2023 5 z 5

Je to King a výběr zfilmovaných kousků. Oceňuji autorův komentář před každou povídkou i seznam jeho nejoblíbenějších filmových adaptací. Musím se po letech podívat na Vykoupení z věznice, Pokoj 1408 je pro mně nový a Tělo jsem četla, tedy zkusím i film. Nicméně Kukuřičné děti u mě fungují jenom na papíře, některé pocity a fantazie se prostě do filmu nenacpou.

Luigi1
Luigi1
24.06.2023 5 z 5

Vyjímka potvrzuje pravidlo tato povidková kniha se mi moc líbila


okeey
okeey
07.06.2023 5 z 5

Na tohle jsem se hodně těšila, ačkoli jsem viděla pouze filmy Pokoj 1408 a Vykoupení z věznice Shawshank a oba vyloženě žeru. Bohužel pokoj 1408 mě zklamal, měla jsem
velká očekávání a povídka nám skoro nic nedává. Ale tím moje negativní hodnocení končí, protože zbytek povídek byla naprostá fantazie. Šroťák byl neskutečnej a obsahoval všechno, byl krátký, rychlý, krvavý a úderný. Ničemové ve žlutých pláštích byla místy dlouhá
povídka, klidně by to mohla být samostatná kniha, ale celkově gradovala skvěle. Vykoupení je srdcovka, od začátku do konce absolutně skvělý, dle mého je to nejlepší Kingovka a nejlepší filmové zpracování, tomu se nedá nic vytknout. S kukuřičnými dětmi
jsem se setkala poprvé, a to tajemno zpočátku mě hned chytlo a také jí hodnotím kladně. Rozhodně doporučuji.

luksky
luksky
06.02.2023 3 z 5

Nejlepší povídka samozřejmě Vykoupeni z věznice :-)

esfinge
esfinge
13.12.2022 5 z 5

Přestože jsem všechny povídky už znala, tak jsem si je moc rada přečetla a oživila znovu. Vykoupení z věznice Shawshank je top, ta neomrzí nikdy. Filmové zpracování je také naprosto dokonale.
Ale i ostatní povídky jsou parádní.
Jenom mohl King více věnovat popisu filmového zpracování dle svého pohledu.

Werčíík
Werčíík
12.12.2022 5 z 5

Skvělé povídky. Škoda, že vsuvky ohledně filmových zpracování nejsou delší, ale jinak nemám žádné výhrady. Za mě TOP byl Pokoj 1408.

Blaufik
Blaufik
18.10.2022 4 z 5

Možná je malinko škoda, že kniha je klasickým souborem povídek, s tím rozdílem, že byly zfilmovány. Myslím si, že mnohem zajímavější mohly být i vsuvky o tom, jak dané filmy vznikaly nebo s jakými problémy se jejich tvůrci potýkali.
Něco na způsob literatury faktu, doplněné o dané povídky.

I tak je však kniha skvěle sestavená a příběhy v ní obsažené jsou ukázkou toho, jak autor umí čtenáře zaujmout a vtáhnout do děje.

pazdy15
pazdy15
08.10.2022 4 z 5

Moc hezké povídky a také jejich filmové zpracování :) Za mě TOP Věznice Shawshank a Pokoj 1408.

MamaKnihomolka
MamaKnihomolka
17.05.2022 4 z 5

5 povídek. 5 filmů. 5 skvostů z pera Stephena Kinga.
Tato kniha nemá vlastně žádný nový obsah. Všechny povídky, které zde najdete jsou zveřejněny v jiných Kingových dílech. Tyto konkrétní jsou navíc i zfilmované, ale já osobně nemůžu posoudit, jak moc dobře. No... Mám co dohánět.
•••
1408 je kratší povídka o strašidelném pokoji v hotelu, něco vám to připomíná? Ano! Osvícení. Ale nenechte se zmást, toto je něco úplně jiného!

Šroťák opět kratší zajímavá povídka z prostředí prádelny. Musím říct, že některé popisy byly skvěle brutální.

Ničemové ve žlutých pláštích. S touto jsem se trošku prala. Začátek byl docela zdlouhavý a celkově jsem k povídce tak nějak nepřilnula. Vyvrcholení a konec byl dobrý, ale celkový požitek mi nezlepšil.

Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. To bylo ovšem úplně něco jiného. Je to jediná povídka, kterou znám, už jsem ji četla a viděla i film. A byla jsem nadšená! Má asi nejoblíbenější povídka od Kinga. Vážně doporučuji všem, kteří Kinga třeba nečtou, nesedl jim styl jeho psaní nebo jste se k němu prostě jen ještě nedostali. Povídka se čte krásně, je tak akorát dlouhá a když to završíte filmem, věřím, že budete nadšeni.

Děti kukuřice je krátká, ale za to svižná a děsivá povídka z horké Nebrasky a polí kukuřice.
•••
Pro fanoušky autora toto asi není žádná novinka, ale pro ty, kteří mají radši filmy si myslím, že je fajn. Pustíte si film a kdo by si nechtěl přečíst jeho literární předlohu? Nebo obráceně? Povídka a pak film? To už je na vás...

Karoley
Karoley
06.01.2022 5 z 5

Další skvělá sbírka povídek od Kinga. Nalezneme zde příběhy, které se staly předlohami pro filmové zpracování. Nejvíce se mi líbily povídky Vykoupení z věznice Shawshank, Pokoj 1409 a Děti kukuřice.

Skallarix
Skallarix
12.06.2021 4 z 5

Povedený výběr hororových povídek, které se dočkaly filmových adaptací. Musím uznat, že v některých případech se mi ono filmové zpracování líbilo více, ačkoliv to zní třeba barbarsky. Konkrétně se jedná o adaptaci pokoje "1408", kterou si pochvaloval i sám autor. Je pravdou, že polovinu povídek ve verzi stříbrného plátna zatím neznám, takže mám asi co dohánět.

Nejvíce mě zaujala povídka "Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank" - notoricky známá záležitost, která se ani mezi horory (s bubáky a nadpřirozenými prvky) nedá řadit, to spíše mezi thrillery, či dramata. A pak ještě jedna - "Ničemní muži ve žlutých pláštích". Ničemové jsou jedni z těch, které jsem doposud neznal. Navíc jsou jedním ze střípků ságy Temné věže, ve které jsem na počátku a kterou zatím objevuji.

Celkově? Zajímavý výběr. Stojí za to...

Sammy.Boy
Sammy.Boy
27.02.2021 3 z 5

Hned v úvodu se musím omluvit za hodnocení pouhými 3*, ale tentokrát jsem ke knize (jako k celku) vůbec nepřilnul! Líbily se mi 3 povídky, to ano (Šroťák, Vykoupení z věznice Shawshank a Kukuřičné děti), ale 3týdenní louskání stránek bylo na můj vkus prostě zdlouhavé. Na druhou stranu jsem to z úcty k autorovi chtěl dočíst. Subjektivně prozatím jeho nejslabší titul. STEPHEN KING JDE DO KINA, ale já v tomto případě zůstávám doma.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
08.01.2021 4 z 5

Pět povídek, které vyšly v různých knihách a které byly zfilmovány. Pro čtenáře Stephena Kinga celkem zbytečná kniha, ale třeba pro filmové fanoušky, kteří tolik nečtou, ale filmy se jim líbily a chtějí si přečíst předlohu, je to naopak přínosné než se probírat knihami SK a hledat v jaké té které sbírce povídka vyšla. Povídky jsou dobře vybrány, všechny tyto díla se mi zfilmované líbily. Za nejlepší natočený film z této povídky považuji pochopitelně Vykoupení z věznice a poté Děti kukuřice, ale i ostatní jsou výborné. V tomto souboru mi ovšem chybí, podle mého názoru jedno z nejlepších Kingových filmových zpracování a to Tělo nebo-li Stůj při mě. Ale to je jen a pouze můj subjektivní názor.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
12.09.2019 4 z 5

Stephen jde kina!

Já hlupačka myslela, že to je sbírka povídek, které jsou adaptovány! Konec. Všechno. A tečka. Ne tenhle formát. A přístup. Přesto mi to přišlo trochu jako "musel jsem", proto jsem se moc nerozkecal. Max stránka :(

Ale...

...tuhle sbírku jsem si půjčila především protože jsou v ní dvě povídky, které jsem ještě nečetla. Tj 1408 a Ničemní muži ve žlutých pláštích...

...původně jsem plánovala hodnotit dvě povídky. Nakonec tedy hodnocení jenom jedné povídky a taky nějaké ty nadšené pindy. Hodnocení knihy jako celku je tedy pouze orientační. Hodnotím povídku, kterou jsem ještě nečetla, ne knihu. Přestože je hezké, že tam je pár slov autora k adaptacím, je to málo a v malém prostoru, abych to knize přečetla jako bonusovou hvězdu. Protože kdo má rád Kinga, tyhle všechny povídky už dávno četl jinde. A nebudeme si lhát, tenhle výtisk je jenom další kniha, kde je něco, co už je jinde (kdyby ty komentáře byly delší, tak to ocením mnohem víc). Ve výsledku nic víc. Moje nadšení v úvodu neberte vážně. Není to nadšení na 100%.

Tentokrát tedy rychlejší čtení, než jsem původně doufala. V rámci kontextu jsem se rozhodla číst Ničemové ve žlutých pláštích v jiné sbírce. Zakomponované mezi dily Temné věže. Ukecalo mě to. Jo, konečně se do ní pustím. A jestli se k tomu konečně příští rok nedostanu, asi si najdu třešeň. Nemá někdo mašli? :(

Knihomolová
Knihomolová
17.07.2019 5 z 5

Za Ritu, Ničemy a Šroťáka musím dát plnou palbu pěti hvězd. Tyto tři povídky jsou skvělé. Ničemové jsou pro mne o chlup víš, asi pro toho dětského vypravěče. Bobby mě bavil, dojímal, byly to docela i nervy... Nemůžu se zbavit dojmu, že pro to, aby člověk tak dokonale popsal ty nejhlubší pocity svých hrdinů, musel si ty pocity zažít. A říkám si, jak si to ten chlap může z dětství tak dobře pamatovat? Protože s každým jeho dětským hrdinou se i já rozvzpomenu na své dětsví a své pocity z tehdejší doby. Jakoby mi zase bylo 10! Vyskakují na mne situace, které už jsem dávno zakopala do těch nejhlubších děr podvědomí. Jakoby zmáčkl knoflík a moje cédéromka se rozjela. King je prostě mistr slova. Bez debat, je to král.

annes
annes
01.05.2019 4 z 5

Vykoupení jsem kdysi viděla ale přečíst si to bylo úplně něco jinýho! Na pár stránkách se semlelo tolik věcí! Vážně super:-)

Adellll
Adellll
06.02.2019 5 z 5

Všechny příběhy se mi líbily. Nejlepší je podle mě určitě Vykoupení nebo Ničemové ve žlutých pláštích. Šroťák mi přišel lehce bizardní a Pokoj 1408 takový na Kinga průměrný. Kukuřičné děti byli lehce nadprůměrné. Příběh měl zajímavý námět. Určitě stojí za přečtení.

Nazli
Nazli
18.01.2019 4 z 5

Král se vrací na scénu, pardon, na filmové plátno, a spolu s ním výběr z toho nejlepšího. Opět poklona, mistře.

MortRainey
MortRainey
28.06.2018 5 z 5

Výběr z pěti povídek a novel s osobními předmluvami Stephena Kinga vč. jeho hodnocení filmových zpracování. Kromě výborného a napínavého čtení, jsem Kingův fanoušek;-), je to opět zajímavý pohled na věčnou diskusi, zda je lepší kniha nebo film;-) V některých případech dokonce i sám King dává přednost filmové podobě svého psaného díla a to u filmu s velkým "F" - Vykoupení z věznice Shawshank!
Na závěr knihy to dokazuje svou osobní TOP 10 jeho nejoblíbenějších filmových adaptací;-) I když povídkových výběrů z pera Stephena Kinga vyšlo už mnoho, právě tento stojí za přečtení a to nemusíte být jen fanoušci jeho "kratšího díla", ale právě jeho filmových zpracování;-)

qydko
qydko
29.04.2018 5 z 5

King je prostě a jednoduše hvězda.