Atlas ptáků České a Slovenské republiky

Atlas ptáků České a Slovenské republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80280/bmid_atlas-ptaku-ceske-a-slovenske-repub-aa0-80280.jpg 5 26 8

Celobarevná příručka pro určování ptáků hnízdících nebo častěji zastižených na území obou republik. Na 118 barevných tabulích je vyobrazeno přes 400 druhů ptáků. Informační text k jednotlivým druhům uvádí charakteristické určovací znaky, typické chování, transkripci hlasů, nejnovější údaje o výskytu, početnosti a stupni ohrožení. Na barevných mapkách je znázorněno hnízdní a zimní rozšíření v území, připojeny jsou i diagramy výskytu, hlasových projevů a hnízdění.... celý text

Přidat komentář

soukroma
30.09.2023 3 z 5

Pokud by to byl Atlas ptáků Evropy, bez debat bych dala pět hvězd. Ovšem pokud v Atlase ptáků České a Slovenské republiky listuji a nacházím jeden za druhým takové druhy, které k nám nezavítají nikdy, nebo jen v počtu jednoho dvou (mj. supi, chaluhy), pak jsem zmatená a zklamaná. Jen zlomek, na konci celého pěkně vyvedeného atlasu s krásnými kresbami (včetně svatebního šatu či opeření mláďat), se týkal našich vskutku domácích druhů.

Nermal
07.07.2022 5 z 5

Nové, přepracované a aktualizované vydání zahrnuje vyobrazení přes 400 druhů ptáků, včetně diagramů výskytu, hnízdění a transkripce hlasů ptáků.


Josh
31.01.2022 5 z 5

Kapesní formát a hlavně obsah, pečlivě vybrané a přitom komplexní informace, jež zahrnují také mapu výskytu pomohou laikům rozeznávat ptáky. A není jich tady málo!! Bohužel s vědomím, že jich početně i druhově ubývá.... Kdy jste naposledy viděli "obyčejného" vrabce, kterého poznali malé děti? Úžasné obrázky, ptáci jako živí! Jejich kvalitu sice vysoce oceňuji, ale že tam nejsou fotografie nemusí být úplná výhoda v praxi. I když není nad živého ornitologa po ruce :o)

V_M
13.01.2022 5 z 5

Mám doma třetí, aktualizované vydání z roku 2021, na kterém spolupracoval i ornitolog Karel Šťastný, a knihu rozhodně doporučuju všem zájemcům o živou přírodu, a to nejen k listování, ale i (byť k tomu formát atlasu většinou nesvádí) k zevrubnému přečtení a studiu od začátku až do konce. Přesně to jsem totiž u příležitosti letošní ptačí hodinky udělal - tedy ne, že bych potřeboval kvůli těm několika ptáčkům u krmítka znát všech 400 v tomto atlase popsaných a nádherně zobrazených (často včetně vajec, mláďat, různých variací barevnosti a vypodobení v letu) ptačích druhů, ale člověk se - ve zhutnělé, ale precizní formě - dozví spoustu zajímavostí nejednou dost překvapivých. Věděli jste, že u nás mohou hnízdit papoušci, že sem vzácně zalétá ibis, plameňák i sup mrchožravý, anebo že jsme vlivem vlastní nešetrnosti a neschopnosti ochránit zejména nížinné oblasti přišli v době poměrně nedávné o spoustu pozoruhodných ptáků - např. nádherného mandelíka hajního, dropa velkého či několik druhů slavíků a ťuhýků? Obecně je smutné a alarmující, že u mnoha druhů je, pokud jde o početnost, uvedeno "silně se snižuje", ba co hůř - těch, jejich početnost stoupá anebo je alespoň stabilní, je v knížce minimum. Právě s početností a rozšířením souvisí má jediná výtka, potažmo pochybnost: vlevo na okraji stránky jsou u všech druhů, které se u nás nevyskytují jen raritně, připojeny mapky výskytu (hnízdění, zimování apod.) - domnívám se, že je nikdo nekontroloval a neredigoval, protože v mnoha případech jsou naprosto identické třeba pro deset druhů za sebou, i když se habitat příslušných ptáků poněkud liší, jindy kupříkladu u druhů horských nebo u druhů s nepatrnou početností zahrnují celé naše území, ač je zřejmé z podstaty věci, že se nemohou vyskytovat všude. Snad by mi autoři, jinak samozřejmě přední znalci našeho ptactva, nějak oponovali, ale podle mě je zkrátka jistější tyto mapky vnímat jen velmi orientačně a relevantnější informace získat třeba v nedávno (2021) vydaném novém hnízdním atlase nebo jiných podobných specializovanějších příručkách.

ArwenAragorn
12.06.2019 5 z 5

Používám ho, třeba když vidím v zimě nějakého neznámého ptáčka u krmítka. Dobré obrázky a dostatečný popis.

tatjana1737
13.02.2016 4 z 5

K Vánocům jsem dostala vytoužené ptačí krmítko, a tak teď pozoruji, kdo k nám létá na slunečnici a "ptačí mls". Ptáčci vůbec netuší, že na naší terasu létají ku mojí potěše, a já vždy celá nadšená obvolávám příbuzenstvo, že tentokrát přiletěla sojka, brhlík, dlask nebo hýl.

Abych mohla ptačí návštěvnictvo poznat, prosila jsem ještě o atlas našeho ptactva a dostala tento. Pořád mám ale jinou představu, líbila by se mi knížka, v níž bych našla obrázek či foto ptáčka a informace o tom, kde žije, jaká má hnízda, kolik vajec apod., a to nejen ve zhuštěné podobě. Prosím případné ornitology, jestli o podobném titulu vědí, aby mi dali vědět.

Atlas není špatný pro první vhled, i když na můj vkus je hodně stručný (je nutno si však uvědomit, že jde o atlas ptáků ČR a SR, takže zhuštěná podoba je na místě) a ilustrace, jak uvádí uživatel Lavran, mne občas zmátly. Naše krmítkové návštěvníky jsem však zatím všechny identifikovala, i když to někdy muselo být podle obrázku a jistota nebyla vždy zcela 100%. Pro amatéry a ty, které zajímá, jací ptáci kolem něj žijí, je knížka myslím docela dobrým pomocníkem, odborníci asi sáhnou po jiné.

Lavran
27.12.2013

Pokud s poznáváním našich opeřených přátel začínáte, nebo je pro vás pozorování ptáčků jen příležitostným koníčkem, pak atlas nemohu než doporučit - pro běžnou potřebu, jakou je určování nejběžnějších druhů, je jistě skvělým společníkem (byť mně osobně ilustrace páně Dungela, při vší úctě k jeho nespornému umu, přijdou spíše matoucí než věrné). Hodláte-li se však ptáčkaření věnovat více do hloubky, pak raději (což už stejně dobře víte) sáhněte kupříkladu po Ptácích Evropy, Severní Afriky, Blízkého východu (viz http://www.databazeknih.cz/knihy/ptaci-evropy-severni-afriky-blizkeho-vychodu-185821) - to je nejen bezkonkurenční určovací příručka, ale také - přinejmenším na některých panelech - velmi krásné výtvarné dílo. I když to poslední asi platí pro všechny knihy tohoto druhu. :)

KrvMys
28.02.2013 5 z 5

Výborná knížka na poznávání našich ptáků :-) S touhle všechny poznáte ;-)