KrvMys KrvMys diskuze u knih

☰ menu

Inheritance Inheritance Christopher Paolini

Odkaz dračích jezdců se mi dostal pod kůži hned od prvního dílu. Když shrnu první až třetí díl je to velkolepý příběh o obyčejném farmáři, který se stane poslední nadějí ve svobodou Alagaesii, která je sužována velmi obávaným a mocným Galbatorixem. Už od prvního dílu je nám jasné, že to hlavní hrdina nebude mít tak jednoduché, jak to obvykle bývá. Nakonec se však s pomocí dostává až na konec svého cílu a poráží mocného krále.
První, druhý i třetí díl jsou velkolepá díla, která nám ukazují velice složitý svět, který má svou důležitou historii, která zde také hraje velkou roli (hlavně na konci). Avšak co se týče čtvrtého dílu, jsem trochu zklamaná. Čtvrtý díl je podle mne hodně ochuzen o různé historické odbočky a zajímavosti a tak podobně, místo toho tu máme vyčerpávající popisy méně důležitých "bitev", ať se týkají Vardenů nebo samotného Eragona, a krajiny, kterou už tak dobře známe (kromě Urubaenu, kam jsme se vlastně zatoulali jen vzpomínkou a Vroengardu). Nu což, říkala jsem si, že to třeba vynahradí samotný konec. Bohužel ani to tak nebylo. Souboj Eragona a Galbatorixe (na který jsme všichni tak dlouho čekali a byli jsme na něj tak dlouho připravováni) byl vtěsnán do pár stránek a král vybuchl ve světelné kouli. Abych pravdu řekla, dost jsem vlastně netušila, co se na konci stalo, jestli je mrtvý nebo zmizel. Zjistila jsem to, až když vlastně řekli, že vybuchl.
Moc se mi však líbil způsob, jakým ho Eragon přemohl, přesto mi připadal jeho konec až moc rychlý. Osobně jsem čekala velkolepější konec, při kterém se dozvíme více informací i o samotném Galbatorixovi.
Podle mého čtvrtý díl lehce pokulhává za ostatními.
Líbilo se mi však, že tam na konci popsal i situaci po ovládnutí země. Většinou to v posledních dílech nebývá a my si to musíme trpělivě domýšlet. Sice jsme s Eragonem prožívali více nových dobrodružství, přesto by možná tři knihy stačily.

Každopádně vyzdvihuji Paoliniho styl psaní, s kterým se opravdu můžou chlubit jen dobří autoři. Dokáže krásně popsat nejen krajinu, ale i výborně charakterizovat postavy a vymyslet příjemný příběh, který na konec končí důstojně a tak jak si každý zaslouží.

I když jsem trochu zklamána jednoduchostí posledního dílu. Celou triologii Odkazu dračích jezdců hodnotím 5 hvězdami. Myslím, že poslední díly se píšou opravdu těžko, hlavně když si autor připraví takhle krásnou půdu. Těžko se pak splňují všechna očekávání.
Určitě se budu těšit na další díly či aspoň dodatky k této sérii, které by nám odkryly více informací o tom jak si Eragon se Safirou počínají v jiné zemi.

11.04.2012 4 z 5