KristinaKubok KristinaKubok komentáře u knih

☰ menu

Honicí psi Honicí psi Jørn Lier Horst

Detektivky jsou vlastne mimo muj obvykly zaber zajmu, ale kniha se mi libila. Poslouchala jsem jako audioknihu, ktera je dobre nactena. Svym zpusobem poznavam v ni urcity seversky zpusob vypraveni jako treba u Jonassona (i kdyz jiny zanr).

16.02.2022 4 z 5


Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Skvělý, redigovany, lehce sebezpytujici zivotopis. Je k nevire, co lidske telo vydrzi. Ozzy musi mit nejake samoregeneracni organy. Poslouchala jsem jako audioknihu. Trochu spis jako reklama na drogy? Ze alkohol a drogy skodi je povera? Hahaha. Musi mit tym straznych andelu.

20.01.2022 5 z 5


Pravidla mozku dítěte Pravidla mozku dítěte John Medina

Jako plus vnímám, že autor vychází i z vědeckých studií nejen ze své osobní zkušenosti, ze které čerpá tedy také velice (možná příliš).

Negativum: příliš rozvleklé; málo zhuštěn; extrémně pop science-málo informací, hodně omáčky;

Závěr: čekala jsem víc naučnou knihu. Nechtěla jsem přeskakovat, aby mi něco neušlo, takže jsem přečetla každé slovo, ale budu si dělat teď výtah a vidím to tak na 2 stránky

09.01.2022 3 z 5


Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Je tezke hodnotit obsah, tim, ze je to skutecne velmi az absurdni pribeh. Je ale vyborne napsany, poutavy, skutecny pribeh. Divka zijici na "okraji spolecnosti", avsak "dobrovolne". Vhled do, pro me, uplne ciziho prostredi po vsech strankach. At uz z pohledu lidi, kteri ziji v komunite, nebo jsou vychovavani v extremne nabozenskem prostredi.

Co si z knizky "odnasim"? Rekla bych, ze ponauceni, jak bychom jako rodice vzdy meli byt respektujici ke svym detem a neurcovat jejich zivoty na zaklade toho, co je nejlepsi pro rodice. I kdyz je pravda, ze Tarin otec je/byl/bude zaryte presvedcen, ze asi vse udelal spravne.

Uvedomeni, jak dulezita je psychiatricka pece. Kdyby byl otec Tary mozna lecen, "nemanipuloval" by zivoty svych deti mozna timto smerem?

07.10.2021 5 z 5


V bílém plášti V bílém plášti * antologie

Neurazi, nenadchne. Trochu nudné. Poslouchám jako audioknihu, která je velmi mile načtená, ale odkládám.

06.09.2021 2 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Příběh tří generací čínských žen. Velkých hrdinek, stejně jako ostatní ženy a muži žijící pod kterýmkoliv uzurpujícím, utlačujícím, tyranizujícím, nespravedlivým, hloupým, krátkozrakým režimem. Ochutnávka toho, co všechno musí lidé, pro nás na opačném konci planety, přežívat, zažít, vydržet. Pro mě místem vzdálené a nakonec bohužel tak blízké. Stejné tragédie jako se děly v Evropě.
Máme obrovské štěstí, že nakonec nyní žijeme v zemi, kde největší problém je korupce, dotace...

Kniha je poměrně jednoduše psaná (zlehčující formou), možná až styl psaní zlehčuje váhu tématu. Proto ubírám hvězdičku. Zároveň tím, že jsem doposud téměř nic o Číně nevěděla, tak dobře funguje jako přehled zrychlené historie 20. století (až se ve jménech a místech chvílemi člověk ztrácí).

04.06.2021 4 z 5


Máme na vybranou Máme na vybranou Edith Eva Eger

Pro mě jedna z nejstěžejnějších knih, kterou jsem kdy četla. Kniha je neuvěřitelně komplexní. Autorka je inspirativní po všech lidských stránkách, které si nedovedete ani představit. Ukázkou toho, co se dá zvládnout introspekcí a prací sám na sobě. Co zvládne člověk psychicky i fyzicky vydržet a dál žít, když má v sobě motivaci žít. Kniha, ke které se určitě budu po letech vracet a znovu v ní hledat nové poznatky a inspiraci.
Kniha je rozdělena do několika částí a všechny jsou důležité, velmi dobře napsané a není tam nic navíc. Žádné zbytečné, prázdné pasáže. Každé slovo nese význam a má důvod proč je otištěné.
Doporučuji všem. A osobně se domnívám, že by měla být zařazena mezi povinnou četbu například na gymnázia. Je biografíí, historickou knihou, psychoterapeutickou i knihou s vhledem do psychologie, je motivační a krásná. Děkuji paní doktorce Edith Evě Eger, že nikdy nic nevzdala.

12.05.2021 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je podle mě velmi dobrá současná spisovatelka. Co se mi líbí je, že umí zachytit s až bolestivou upřímností charakter lidí. Má velmi dobrý jazyk, určitě si ke každé své knize dělá hluboké rešerše, protože knihy jsou různorodé a barvité.
Po Dědině jsem sáhla jako po oddechové knížce po všech těch těžkých tématech z druhé světové války a ze začátku jsem si říkala, že jsem se fakt trefila sama sobě do sliny. Bohužel knihu odkládám ve 3/4 a už mě nebaví a po druhé, třetí povídce bohužel strmě upadal zájem.
Poslouchala jsem jako audioknihu, kdy obzvláště chválím pana Vyorálka!

26.04.2021 3 z 5


Neviditelný Neviditelný Jaroslav Havlíček

Výborně napsaný román, čtivě, napínavě, barvitě,

24.04.2021 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

(SPOILER) Nejsem si jistá, co si o autorce knihy myslet. Autorka si vybrala zasadit příběh do doby, která je v naší novodobé historii jedna z nejkomplikovanějších a nejhrůznějších. Je to tedy tak, že příběhy napsané z doby 20. století budou v sobě automaticky nést sílu a bylo by "neslušné" říct, že příběh je špatný, když hovoří o hrůzách z koncentračních táborů?

Z knihy jsem měla pocit, jako by se autor trochu vyžíval v utrpení a chtěl tak čtenáři nabídnout vzorek všeho, co za zrůdnosti, utrpení a bolest mohou lidé zažít-přežít. Ale formou školního slohu.

Kniha je rozdělená dle mého pohledu do třech částí a jde příliš po povrchu a ve spěchu. První část příběhu-problémy s početím, staří rodiče, brzká smrt prarodičů, továrníkova dcera (spousta témat). Druhá část-pokusy na hlavní hrdince v koncentračním táboře. Třetí část-domácí násilí na přeživší šoa žárlivým alkoholikem (poslední část mi přijde naprosto zbytečná pro příběh) po válce a s tím spojenými problémy se znárodněním, nenavrácením majetku atd.

24.04.2021 2 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Velmi identický postup a vykreslení příběhu jako u Analfabetky. Četla jsem obě knížky po sobě, první Analfabetku a tím pádem mi přišel Stoletý stařík jako slabší kopie toho samého příběhu. I tak velmi vtipné.

19.04.2021 3 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Osobně mě bavila Analfabetka více než Stoletý stařík... Výborně zvolená doba příběhu a prolnutí se skutečnými událostmi.

19.04.2021 4 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Velmi dobře napsaný thrillerový příběh. Motivací ke přečtení této knihy mi byla zvědavost a netrpělivost, když seriál vycházel pouze po dílech. Seriál se poměrně drží přesně knihy až na úplný závěr a i když byl seriál velmi dobře vykonstruován, tak v knize bylo napětí ještě lépe vystavěné.

19.04.2021 3 z 5


Mělas to vědět Mělas to vědět Jean Hanff Korelitz

Z toho typu žánru bych více doporučila knihu Ostré předměty - Sharpen Objects. Ani tak, ale není kniha špatná. Motivací ke přečtení této knihy byl seriál na HBO, který vycházel pouze po dílech a zvědavost mi nedala, tak než seriál skončil, tak jsem knihu během dvou dnů přečetla. Překvapením je, že je kniha "úplně jiná" než seriál. Výsledek stejný, ale příběh vlastně jiný. Nicole Kidman zahrála stejně jako Hugh Grant postavy výborně, ale v knize byly vykresleny jinak a možná lépe? nelze ted srovnávat filmové zpracování a knihu samotnou.

19.04.2021 2 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Vím, že v nějaký moment mi i některé postavy lezly na nervy nebo jejich chování. Někdo by mohl namítnout, že byl příběh už příliš natahován. Nebo, že daná dějová linka už mohla vyhasnout a ne ji stále oživovat. Ale opak je pravdou. Přesně tak se přece chovají lidé. stále opakují stejně chyby. Stále chtějí nedostupné partnery. Chtějí lásku. Potom zase přijde na pořad dne rozum a mezitím jsou rozpolcení, stejně jako my všichni. Nevíme často, co přesně chceme a až to máme, tak zjistíme, že jsme to vlastně nechtěli, nebo nám to škodí, ale každý se musí spálit, i když to čtenáře "bolí číst".

19.04.2021 5 z 5


Geniální přítelkyně (komplet) Geniální přítelkyně (komplet) Elena Ferrante

Úžasně napsaný, čtivý román. Všechny díly jsem zhltla snad ještě rychleji než Harryho Pottera před 20 lety. Možná tím sama sebe shazuji, ale tenkrát to pro mě byla nejlépe napsaná kniha, jakou jsem kdy četla.
Stejně tak mě chytly všechny díly Neapolské ságy, od kterých jsem se skutečně nemohla odtrhnout a všechno šlo v ten moment na vedlejší kolej.
Postavy jsou přesně vykreslené a výborně popsané. Stejně tak i prostředí a doba, do které jsou romány zasazeny. Řekla bych téměř nejlépe napsané literární postavy, s jakou jsem se dlouho nesetkala.
Autor/ka má velmi dobrý styl psaní, díky kterému se nezasekáváte, nenudíte a v momentě začtení se octnete v Neapoli 50.+let. Cítíte prach, špínu, chudobu, radosti i utrpení té doby. Soucítíte se všemi postavami. Nezáleží na tom zda je příběh pravdivý nebo ne, zda byl inspirován skutečnými lidmi, nebo přímo napsán podle nich, ale cítíte, že kniha není scifi.
Zařadila bych ji vlastně mezi sociologicko demografický román.
Výborné také je, že s dalšími díly neupadla kvalita knih. Byla jsem skutečně zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet dál, záleželo mi na postavách jak Eleny, Lily-Liny i všech ostatních rodin kolem nich. Jak všichni dopadnou a skončí. Příběh nemá mít dobrý nebo špatný konec. Je to život, jistá sociologicko-historická sonda, kdy nikomu nefandíte jen jako cestopis či životopis odkrýváte životní osudy.
Člověk si dneska neuvědomuje, jak "se máme dobře". Kdy se nemusíme rozhodovat, zda děti pošleme do školy, protože si to finančně nemůžeme dovolit apod.
Vím, že v nějaký moment mi i některé postavy lezly na nervy nebo jejich chování. Někdo by mohl namítnout, že byl příběh už příliš natahován. Nebo, že daná dějová linka už mohla vyhasnout a ne ji stále oživovat. Ale opak je pravdou. Přesně tak se přece chovají lidé. stále opakují stejně chyby. Stále chtějí nedostupné partnery. Chtějí lásku. Potom zase přijde na pořad dne rozum a mezitím jsou rozpolcení, stejně jako my všichni. Nevíme často, co přesně chceme a až to máme, tak zjistíme, že jsme to vlastně nechtěli, nebo nám to škodí, ale každý se musí spálit, i když to čtenáře "bolí číst".

19.04.2021 5 z 5


Příběh ztracené holčičky Příběh ztracené holčičky Elena Ferrante

Úžasně napsaný, čtivý román. Všechny díly jsem zhltla snad ještě rychleji než Harryho Pottera před 20 lety. Možná tím sama sebe shazuji, ale tenkrát to pro mě byla nejlépe napsaná kniha, jakou jsem kdy četla.
Stejně tak mě chytly všechny díly Neapolské ságy, od kterých jsem se skutečně nemohla odtrhnout a všechno šlo v ten moment na vedlejší kolej.
Postavy jsou přesně vykreslené a výborně popsané. Stejně tak i prostředí a doba, do které jsou romány zasazeny. Řekla bych téměř nejlépe napsané literární postavy, s jakou jsem se dlouho nesetkala.
Autor/ka má velmi dobrý styl psaní, díky kterému se nezasekáváte, nenudíte a v momentě začtení se octnete v Neapoli 50.+let. Cítíte prach, špínu, chudobu, radosti i utrpení té doby. Soucítíte se všemi postavami. Nezáleží na tom zda je příběh pravdivý nebo ne, zda byl inspirován skutečnými lidmi, nebo přímo napsán podle nich, ale cítíte, že kniha není scifi.
Zařadila bych ji vlastně mezi sociologicko demografický román.
Výborné také je, že s dalšími díly neupadla kvalita knih. Byla jsem skutečně zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet dál, záleželo mi na postavách jak Eleny, Lily-Liny i všech ostatních rodin kolem nich. Jak všichni dopadnou a skončí. Příběh nemá mít dobrý nebo špatný konec. Je to život, jistá sociologicko-historická sonda, kdy nikomu nefandíte jen jako cestopis či životopis odkrýváte životní osudy.
Člověk si dneska neuvědomuje, jak "se máme dobře". Kdy se nemusíme rozhodovat, zda děti pošleme do školy, protože si to finančně nemůžeme dovolit apod.

19.04.2021 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Úžasně napsaný, čtivý román. Všechny díly jsem zhltla snad ještě rychleji než Harryho Pottera před 20 lety. Možná tím sama sebe shazuji, ale tenkrát to pro mě byla nejlépe napsaná kniha, jakou jsem kdy četla.
Stejně tak mě chytly všechny díly Neapolské ságy, od kterých jsem se skutečně nemohla odtrhnout a všechno šlo v ten moment na vedlejší kolej.
Postavy jsou přesně vykreslené a výborně popsané. Stejně tak i prostředí a doba, do které jsou romány zasazeny. Řekla bych téměř nejlépe napsané literární postavy, s jakou jsem se dlouho nesetkala.
Autor/ka má velmi dobrý styl psaní, díky kterému se nezasekáváte, nenudíte a v momentě začtení se octnete v Neapoli 50.+let. Cítíte prach, špínu, chudobu, radosti i utrpení té doby. Soucítíte se všemi postavami. Nezáleží na tom zda je příběh pravdivý nebo ne, zda byl inspirován skutečnými lidmi, nebo přímo napsán podle nich, ale cítíte, že kniha není scifi.
Zařadila bych ji vlastně mezi sociologicko demografický román.
Výborné také je, že s dalšími díly neupadla kvalita knih. Byla jsem skutečně zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet dál, záleželo mi na postavách jak Eleny, Lily-Liny i všech ostatních rodin kolem nich. Jak všichni dopadnou a skončí. Příběh nemá mít dobrý nebo špatný konec. Je to život, jistá sociologicko-historická sonda, kdy nikomu nefandíte jen jako cestopis či životopis odkrýváte životní osudy.
Člověk si dneska neuvědomuje, jak "se máme dobře". Kdy se nemusíme rozhodovat, zda děti pošleme do školy, protože si to finančně nemůžeme dovolit apod.

19.04.2021 5 z 5


Přiznání Alana Turinga Přiznání Alana Turinga David Lagercrantz

Jako velký fanoušek příběhů, které jsou založeny na pravdivých událostech pro mě byla knížka dobrým doplněním a vhledem do "duše" Alana Turinga.
Knihou-příběhem vás provede detektiv, řadový policista, který nechtěl zamést kauzu jen tak pod koberec a právě díky těmto jednotlivcům si můžeme uvědomit, že i jednotlivec může změnit budoucnost (přehnaně řečeno). Skvěle mi napomáhalo, že znám příběh Alana Turinga i jeho filmové zpracování v roli s Benedictem Cumberbatchem.
Výstavba knihy je přiměřeně poutavá, i proto dávám méně hvězdiček. Občas je příběh zbytečně zavedený do detailů policistova života a prolnut jistými cliché situacemi.

19.04.2021 3 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Autorka bohužel zcela přesně odvyprávěla příběh skoro každého lékaře v naší zemi, i těch, kteří nemají apriory žádnou závislost. Číst tuhle knížku pro mě bylo svým způsobem bolestivé, připomínka reality, která je vždycky krutější něž fantasy nebo scifi.

04.07.2020 5 z 5