Pravidla mozku dítěte

Pravidla mozku dítěte https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127707/pravidla-mozku-ditete-127707.jpg 4 12 5

Tento bestseller staví most přes propast mezi vědou a rodičovským přístupem. Dozvíte se v něm o nejnovějších vědeckých objevech z oblasti výchovy chytrých a šťastných dětí, přináší poznatky, které mohou doslova způsobit revoluci v rodičovství.

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Computer Press (CP Books)
Originální název:

Brain Rules for Babies , 2010


více info...

Přidat komentář

Bonda
28.01.2022

Některé klíčové body: význam her s otevřeným koncem. Význam empatických reakcí, pojmenování a uznávání pocitů od rodičů. Žádný intelektuální tlak na dítě – nebo se dítě přestane zajímat o svět a začne se zajímat o to, jak uspět. Pěkně zpracované téma přetížených matek (nerovnoměrné zatížení rodičů) a z toho plynoucí ztráty rodinné pohody. Rodičovské hádky jsou pro dítě stresující faktor a stres zabraňuje rozvoji poznávání. Kontroverzní bod: autor nezavrhuje některé druhy trestů (samozřejmě NE fyzických trestů). Děti kolem čtyř let se podle něj vyjadřují ve prospěch trestů, když hodnotí ve vymyšlených příbězích chování fiktivních rodičů a dětí.

KristinaKubok
09.01.2022 3 z 5

Jako plus vnímám, že autor vychází i z vědeckých studií nejen ze své osobní zkušenosti, ze které čerpá tedy také velice (možná příliš).

Negativum: příliš rozvleklé; málo zhuštěn; extrémně pop science-málo informací, hodně omáčky;

Závěr: čekala jsem víc naučnou knihu. Nechtěla jsem přeskakovat, aby mi něco neušlo, takže jsem přečetla každé slovo, ale budu si dělat teď výtah a vidím to tak na 2 stránky


Dandy1
22.04.2017 4 z 5

Doporučuji všem rodičům. Je tu krásně popsáno, co opravdu děti od nás potřebují.

Danafantom
13.06.2016 5 z 5

Velmi sympatická kniha o výchově. Autor je nejen vědec, ale také otec, a člověk. Je zde poukázáno na řadu výzkumných objevů, které jsou však dány do lidské roviny (a ani k nim nepotřebujete slovník :D). Takže se zde dočtete, že mozek je orgánem pro přežití a ne pro učení, a jestli chcete mít chytré dítě, buďte na svou ženu hodní, a nelakuje rodičovství na růžovo, nýbrž konstatuje, že to bude těžké, že vás nejspíš čeká nedostatek spánku, společenská izolace, nerovnoměrné pracovní zatížení a deprese. No, jsem mamina od čtyř dětí, tak už docela vím, o čem rodičovství je... :-)
Citace: "Všechny děti potřebují pravidla, ale každý mozek je zapojen odlišně, takže musíte dobře znát emocionální říši svého dítěte ze všech stran - a podle toho přizpůsobit své disciplinární strategie."
Jedna z nejlepších knih o rodičovství, kterou jsem kdy četla. Možná proto, že John Medina pochopil, že "celé rodičovství je o rozvíjení lidských srdcí."
Doporučuju

martinka_d
21.05.2016 3 z 5

Zajímavé a celkem poučné, mě osobně zaujala až poslední kapitola.

Štítky knihy

mozek

Autorovy další knížky

John Medina
americká, 1956
2012  77%Pravidla mozku
2011  85%Pravidla mozku dítěte
2019  83%Nestárnoucí mozek