KočkomilkaJana KočkomilkaJana komentáře u knih

☰ menu

Kosti pod mechem Kosti pod mechem Zuzana Hartmanová

V dnešní době je obtížné najít fantasy knihu, která nebude plytká, nadupaná dějem od první do poslední stránky, kde vyčerpáním padne vše, o co se autor snažil. Zuzana Hartmanová pojala Kosti pod mechem povídkovým stylem. Chápe dynamiku příběhu. Respektuje ji a rozvíjí příběh, který si opravdový fanda fantasy užije. Nečekejte od knihy honbu za senzací. Čekejte poctivost, úctu a dodržování hodnot. Dobrá, abych vás nebalamutila, na kapku krve čas od času v příbězích z dob Nerghana narazíte.

22.04.2024 5 z 5


V temnotě V temnotě Mike Omer

Pokračování série s forenzní psycholožkou a agentem FBI nemá svou recenzi na blogu ani Databázi knih. Možná ani mít nebude, protože šlo o tak průměrné a celkem neuspokojivé dílo, že se mi jednoduše nic psát nechtělo. O čem totiž povídat? Že se postavy pomaličku, ale opravdu pomaličku, vyvíjejí? Že autor jede v zažitém stylu jedničky, kdy do zajímavého příběhu motá minulost? Sice V temnotě obsahuje i pár zajímavých momentů s novinářem, ale matka jedné oběti a počínající romantický vztah našich hrdinů to celé kazí. A to nemluvím o té rušivé minulosti, která dává celé FBI na frak. Za přečtení kniha stojí. Násilí, s jakým se v příběhu potýkáme je vykresleno do detailu, lov vraha je také napínavý a vcelku logický. Jenže to není kniha, kvůli které bych ráno vstala dřív, abych napsala plnohodnotnou recenzi.

07.04.2024 3 z 5


Vesmír rozhodl jinak Vesmír rozhodl jinak Theresa Black

Jsem ráda, že Vesmír rozhodl jinak je poměrně útlá knížka na den a noc. Pohladí po duši, přiměje se zamyslet, nezabíhá do hloubky vážných témat (jen k nim pobídne) a čekáme od ní, že je primárně o vztahu a reálie jsou na druhém nebo i posledním místě - prostě je tolik neprožíváme (plus jsou originální a zajímavé, paralelní vesmíry a cestování nebo hodinky - to vše bylo jednoduše osvěžující). Žádné ucajdané či zdlouhavé popisy, ale hezky zaměřeno s jasným cílem. Jsem spokojená.

05.12.2023 5 z 5


Vánoce v knihkupectví Vánoce v knihkupectví Jenny Colgan

Dávam malé hodnocení. Dala bych i menší, ale celistvost Carmen v různých situacích byla skvěle zpracovaná (bohužel to kolem v každé z linií příběhu už ne) a šlo o vánoční Edinburgh - to je ta druhá hvězdička. Jinak všechno, co bylo zajímavé, co by v podstatě vydalo za samostatný román, bylo jak z rychlíku.

24.11.2023 2 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Tak to koukám, tohle byla jízda! Autorka nás napínala do poslední chvíle - člověk si sice mohl domyslet, kdo, co kdy, kde a jak. Ale stejně si musel počkat na potvrzení paní Jášové. Těšte se na recenzi, již brzy!

13.11.2023 5 z 5


Purpurová síť Purpurová síť Carmen Mola

Pokud neznáte Obřad, nezoufejte. Purpurovou síť si užijete i bez něj. Celou recenzi přidám v průběhu týdne, ale už v komentáři bych knihu k přečtení doporučila. Mně se líbilo především morální a psychologické pozadí. Nechtěla jsem si připouštět skutečnost, že tohle se někde ve světě klidně dít může. Triu pánů se Purpurová síť povedla i díky členění textu, postupnému rozkrývání karet. Mouchy samozřejmě najít jdou, ale to na všem. Každopádně Mola teď patří k autorům lepších krimithrillerů.

06.11.2023 5 z 5


Neodpovídej Neodpovídej Lucie Bechynková

Jde o prvotinu, takže chápu, že to má nedokonalosti. Ale čtivá detektivka je, na vyjadřování si člověk zvykne. Myslím si, že potenciál jako autorka Bechynková má. Ale chtělo by se to ve vlastní tvorbě, té románové, ještě hodně vypsat.

01.11.2023 2 z 5


Přání! Přání! Leandra Sold (p)

Poměrně často teď od detektivek ulítávám k fantasy knihám. Ráda se vracím do světa čar a kouzel. Po znovupřečtení celého Pottera jsem se vrhla na Čarodějku - Šepot kouzel a byla jsem rozčarovaná. Ale ne v tom pozitivním slova smyslu. Náhodou jsem pak ve své podzimní náladě, těšíc se na moje nejoblíbenější roční období (zimu), narazila na Přání od Leandry Sold. Četla jsem již její Paní jara a byla jsem překvapená kvalitou. Že Sold patří mezi naděje české fantastiky v Přání jen potvrdila

01.10.2023 5 z 5


Kontrakt Kontrakt Melanie Moreland

Kniha na jeden den či noc. Povedená, milá, sladká - vše, co člověk v depce potřebuje. Ale upřímně byla kočka až moc dokonalá a to mne trošku rozladilo.

01.09.2023 4 z 5


Myšlenky zločince v české kotlině Myšlenky zločince v české kotlině Jiřina Hofmanová

Této knize bych dala hvězdiček i 10! Nejen obsahově, ale i fyzicky, nádherně zpracovaná kniha! Těch detailů! Jen mne hrozně mrzí, jaký kolos ta naše policie je a jak moc se brání pozitivní změně....

01.09.2023 5 z 5


Vše, čím jsme nikdy nebyli Vše, čím jsme nikdy nebyli Alice Kellen

No, nepodívala jsem, že jde o dvoudílnou knihu... Takže jedná hvězda dolů za klišoidní závěr. Jinak jde o sakra emotivní knihu, kdy jsem většinu času brečela.

24.08.2023 4 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna M.W. Craven

Než napíšu a zveřejním recenzi, dávám 4 hvězdy proto, že bylo málo Tilly :) jsem náročná!

24.08.2023 4 z 5


Jen mezi námi Jen mezi námi T. L. Swan

Tři hvězdy jen proto, že Christopher byl v jádru dobrý člověk a dával ze sebe maximum. Jinak asi nejslabší díl celé série. Začátek vypadal slibně, pak se děj bohužel až na mírné zvraty táhl a vlastně člověk čekal tragédii hrozně dlouho dopředu, než přišla. Což mi čtení hodně zprotivilo - nuda a očekávání něčeho nepříjemného. To od knih nechci.

18.08.2023 3 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Pád do tmy nemá žádná vyloženě hluchá místa či obtěžující a fantasticky neuvěřitelné okamžiky. Jen pár skutečností si žádalo povytažení obočí a otázku Jako vážně?. Dokonce se v poslední třetině knihy věnuje psychologickému vývoji traumatizovaných maličkých dětí. A to mne vede k jedinému černému puntíku, který u díla mám - jak to tedy bylo s tím bazénem?

29.07.2023 5 z 5


Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Můj první Kotleta a ještě v audioverzi. Stránský luxusní, takže proto ty hvězdy. Každopádně poslech zpočátku nešel lehce a zvažovala jsem, že s tím seknu. Pak se "to" rozjelo a já se bavila. Hluboké? Možná. Korektní? Vůbec - takže luxus. Blbina? No a co. Hele jako guilty pleasure to je super. Trávím poslechem jízdy autem a bavím se.

28.06.2023 5 z 5


Poslední nadechnutí Poslední nadechnutí Václav Křivanec

Ve všech akčních knihách jsou detektivové superhrdinové. Málokdy jde o normální lidi. V Posledním nadechnutí byl vrah nadprůměrně inteligentní a své plány měl propracované, takže relativně uskutečnitelné - protože jak odstraníte kamery a vyměníte SPZ u aut, můžete si v knize dělat co chcete. Detektivové pak byli normální chytří lidé, kteří dobře odváděli svoji práci. Že měli svoje manýry, aby působili více americky, autorovi odpouštím. Protože nikdo z nich neměl žádnou superschopnost. Nikdo netrpěl brilantními dedukčními schopnostmi. Nikoho nepostihl colombovský komplex, že by hned tušil vraha a šel po něm. Nikdo neovládal žádný bojový sport, neřídil jako profesionální závodník nebo svou střelou nikdy neminul. Možná u jednoho detektiva šlo o zázrak nebo o tajně trénovaného potápěče, že nezůstaly následky, ale jinak právě pro tento fakt - absence superschopností - bych knihu doporučila jako průměr - neurazí a zaujme.

03.04.2023 1 z 5


Mycroftova nebezpečná hra (komiks) Mycroftova nebezpečná hra (komiks) Mickey George

Nemám nic proti komixům. Zrovna nedávno jsme z půdy snesli pětiletému synovi Pink pantera v komiksovém vydání a s radostí jsme si ho prohlíželi a četli. Enola a Mycroftova nebezpečná hra je vizuálně opravdu krásná. O kresby se postarala Giorgia Spositová a barvičky doplnila Enrica Angiolini. Jména mně osobně nic neříkají, ale provedení se jim povedlo. Vycházely z filmové předlohy Netflixu, takže jsem se na Sherlocka těšila. Horší to bylo s textem. O ten se postarala Mickey Georgeová a byl suchý a těžkopádný. Ať se holky kreslířky snažily o napětí a akci sebevíc, smysluplné dialogy či větší hloubka či nedejbože mysterióznost, která každou holmesovskou akci doprovází, se vytratily.

01.04.2023 2 z 5


Šachmat Šachmat R. L. Mathewson

Celkem zajímavé pro mne bylo zjištění, že Connor byl větší sympaťák než většina těch nafoukaných boháčů z jiných sérií. Byl pozorný a pečující tak moc, až jsem si říkala, že takový ROZHODNĚ žádný chlap být nemůže. I tak na něm Mathewson hezky vystavěla návod, čeho by si muži u žen mohli všímat a co by je mohlo potěšit. Jasně, že šlo o kýč a klišé o sebe zakopávalo navzájem! Ale když se proti Connorovi postavila malá a sexy (Proč jsou ty holky malé? Chci být taky malá a ne 173 cm vysoká!!!) Rory s neskutečnou zálibou v horké čokoládě a tvrdohlavostí vznikla parádní výbušná dvojka.

30.03.2023 3 z 5


Tajemství černé dámy Tajemství černé dámy Kateřina Loučková

Našla jsem však více pozitiv než negativ a knihu Tajemství černé dámy miluji. Nejen kvůli prostředí, které autorka popsala dostatčně a přesto střídmě, že nenudila. Nejen kvůli magii, která byla decentní a Loučková ji dokázala dát potřebné základy, byť ne hluboké. Nejen kvůli romantické lince, která byť byla bez sexu či vlastně jeho popisu - byla skvostná. Katka Loučková umí podnítit fantazii čtenáře! Nejen kvůli krásně propracované detektivní pasáži, která se zakládala na pevných základech a logicky se dal sledovat vývoj událostí a postavy od počátku jely hezky podle scénáře. Postavám se člověk dostal do hlavy a ony se mu na oplátku dostaly do srdce.

Celá recenze bude na stránkách Knižní díry.

02.12.2022 5 z 5


To přichází děsy To přichází děsy Aleš Novotný

Příběh To přichází děsy mi přijde skvěle zvládnutý. I když Novotný skáče z obrazu do obrazu, vše pomaličku splétá dohromady tak, aby vás nejen překvapil, ale i mistrně skryl odpovědi na otázky, které čtenář v hlavě má od prvních stránek. Thriller To přichází děsy je nejen temný, napínavý a zamotaný ve vztazích a jménech, Novotnému se povedlo do povídání schovat jednoduchost moderní doby a krásnou bodrost vlka samotáře. Až na to, že jsem nenašla místo, kdy měly přijít děsy, se mi situace kolem několika chlapců a dívek četla skvěle. Občasný překlep, shoda podmětu s přísudkem - chyby většinou byly v pasážích, kdy napětí stoupalo, takže jsem je dokázala přejít.

Celá recenze je (nebo brzy bude) na webu Knižní Díry.

18.06.2022 3 z 5