To přichází děsy

To přichází děsy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494561/bmid_to-prichazi-desy-uQx-494561.jpg 4 148 35

Lidé udělají cokoliv, aby zachránili sebe nebo své milované. Píše se rok 1996. Simon Haspekl se po sebevraždě svého otce stává obětí dlouhodobé a kruté šikany. O dvacet let později je nalezeno tělo mladého muže… a touto smrtí se kolotoč drastických událostí teprve roztáčí. Případu se ujímá kapitán Šenkýř. Ostřílený kriminalista musí co nejdřív zjistit, kdo za vraždami stojí a zda je mezi nimi spojitost. To, co odhalí, vyrazí dech nejenom jemu. Některá tajemství jsou totiž příliš temná i pro tento svět. Děj se odvíjí ve dvou časových linkách. První linie se odehrává v roce 2018 poté, co je na staveništi nalezeno tělo mladíka a případu se ujímá kapitán Šenkýř, k němuž se právě na nějakou dobu stěhuje jeho synovec. Netrvá dlouho a v lese je nalezeno tělo dalšího mladého muže a dívka, která se stala hlavní podezřelou, beze stopy zmizela. Kriminalista musí zjistit, kdo za oběma vraždami stojí a zda je mezi případy spojitost. Druhá dějová linie se dívá do minulosti v roce 1996, kde je hlavní postavou mladík Simon Haspekl, který se po sebevraždě svého otce stává obětí dlouhodobé a kruté šikany. Až se obě linky konečně protnou, budete u toho chtít být... Nebo radši ne?!... celý text

Přidat komentář

lucie2371
17.02.2024 3 z 5

Trochu jsem se ztrácela v ději i postavách, kterých bylo trochu více než jsem zvyklá.
Příběh samotný také není úplně napínavý a tak dávám tři hvězdičky.
Ovšem na českého autora to nebyla úplně nejhorší kniha.

MMacicekk
12.02.2024 4 z 5

Moje pátá přečtená kniha od tohoto mladého nadějného autora. Po hodně drsném prologu se odvíjí velmi čtivý příběh odehrávající se ve více časových rovinách. Tato kniha je hodně podobná předchozí knize Já, smrt, a to jak z hlediska většího množství postav, tak i problémy, s nimiž se postavy potýkají. Zpočátku je těžké udržet pozornost a vyznat se v postavách, ale čím víc stránek budete mít přečtených, tím bude orientace snazší. Postupně budou jednotlivé střípky do sebe zapadat a bude se vám odhalovat temný příběh, který má kořeny v minulosti.

Jediné, co mi vadilo, bylo velké množství vražd a nešťastných úmrtí, což mi nepřišlo moc reálné. Navíc některé události nebyly vůbec vysvětleny, což je škoda. I přesto však mohu tuto knihu doporučit. Pokud vás autorovy knihy baví, s touto opět nešlápnete vedle.


FejKýý
23.01.2024 4 z 5

Tohle je má pátá kniha kterou jsem od autora přečetla. Dvě se mi líbily a dvě pak ne. Tak jsem se bála, jak tohle dopadne.. Ale bylo to zcela zbytečné. Kniha je od začátku do konce dobrá a čtivá. Prolog byl tedy pěkně drsný. Máme tu zase hodně postav a jede to na podobný princip jak v knize Já, smrt. Paradox je, že ta se mi moc nelíbila. Ale tahle hodně a byla to paráda. Knihu jsem přečetla i docela rychle, než jsem měla v plánu. Těším se na další zbývající knihy autora, které mě ještě čekají.

hledaseniki
12.12.2023 4 z 5

Už ani nevím, kdy jsem objevila Aleše Novotného a jeho knihy, ale vím, že mě nikdy nezklamal. Letos je to už třetí kniha, kterou jsem od něj četla a To příchází děsy je asi jedna z nejtemnějších knih, kterou jsem od něj četla, působí neskutečně reálně, což je teda šílená představa, ale při tom čtení jsem ten pocit měla.
V příběhu je víc dějových linek, což mnohým může vadit, mě osobně to vyhovuje, ale jedna věc se kterou jsem problém měla, byl počet postav v příbězích, z počátku jsem se musela vracet, abych si připomněla, kdo je kdo, ale po čase se v tom orientujete, což je za mě jediné mínus knihy. Kniha se nedala odložit, takže jsem jí přečetla na jeden zátah i přesto, že jsem skoro nespala. Tohle mělo všechno co by dobrá kriminálka mít měla, není to žádná bichle, takže je to bez nějaké té omáčky a proto mě jeho knihy baví, jde k věci a navíc jeho vypravěčský styl mi sedí. Rozhodně doporučuji

Fazulina
28.10.2023 1 z 5

Nedočetla jsem... asi jsem příliš konzervativní, ale už mi to LGBT leze krkem, všude. Navíc to přeskakování v čase, spousta jmen, a po přečtení komentářů i nejasný konec, mě odradily.

Leona333
18.10.2023 3 z 5

Číst tuhle knihu, bylo jako si sednout na kolotoč - řetízák... Zadělat pojistný řetízek a už to frčí. Vše se šílenou rychlostí roztočí a vy se v té jízdě "pomalu" a jistě ztrácíte. Nevíte odkud - kdo právě pobaveně, nebo vytřeštěně ječí - výská..., se vás snaží zachytit a posléze prudce odstrčit. A na samém závěru si přejete, aby už vše přestalo, utichlo a vy jste leckdy plní adrenalinu, někdy plní vděku..., slezli po schůdkách dolů.
Jsem ráda, že jsem knihu zvládla přečíst, i když mi pro tentokrát ta spousta postav moc nesedla... Stejně tak i to dnešní zprofanované LGBT. To už autor použil, sám sebe vrátil do pomyslného "kolotoče" v jiném, ze svých knižních děl...

berila
03.09.2023 2 z 5

Jsem zklamaná, mohl to být dobrý thriller, autor psát umí. Ale orientace v postavách a hlavně neustálé přeskakování v čase, to jsem tedy nedala. Musela jsem si vše zapisovat, abych alespoň něco pochopila. Co mi však nejvíce vadilo - vůbec nebyl objasněn počáteční zločin a od něj se část příběhu odvíjela, takže já se za sebe zdráhám knihu doporučit k přečtení.

čef
04.07.2023 4 z 5

Nijak mi nevadilo časové přeskakování mezi událostmi, naopak si myslím, že to dodávalo příběhu šťávu. Jinak je to kriminálka, kde pachatelé různě trpí a vyrovnávají se svou sexualitou a špatnými činy, za pomoci blízkých i Boha svatého. Neotřelá krimi se silnou psychologickou linkou, ale trocha poučování o toleranci se zde bohužel také najde.

Anie94
03.07.2023 5 z 5

Tvorbu Alese Novotneho mam strasne rada i kdyz uz davno nejsem cilova skupina. Autor me vzdy vtahne do pribehu a nepusti, dokud nezjistim jak to cele bylo. V pocatcich jsem byla z deje zmatena, ale casem se to krasne poddalo.

Dostala jsem presne to, na co jsem od autora zvykla - akci, napeti, super dej, uveritelne postavy. Ocenuji i citlive zarazeni LGBT problematiky do knih. Vetsinou knihy s LGBT tematikou nectu. Jako vzdy musim ocenit zpracovani dulezitych temat do deje, jako je napriklad sikana. Uz se nemuzu dockat dalsich knih!

sezonni.ctenar
23.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Velmi pěkné a čtivé, sice velice podobné knize Já, smrt, stejné typy lidí, podobné osudy postav, téměř bych řekla na jedno brdo, ale nevadilo mi to, protože tím pádem to bylo taky hezky čtivé a napínavé.
Jedna věc v knize mi ale vrtá hlavou, nevím, jestli to tam nebylo řečené a zůstalo tím pádem čtenáři neznámé anebo mi to nějak uniklo: kdo byl ten vrah, co hned na začátku vyvraždil Gustavovo (Jakubovo) rodinu?

Acquenta
21.04.2023 5 z 5

Stačí podlomit psychiku a už je tady vrah... ... Knížka tak smutná, že vám budou vlhnout oči při čtení posledních stránek a to nemusíte být rodič... Knížka, kterou jsem zhltla za jediný den.. A knížka, na kterou budu vzpomínat. Život dětí by neměl být tak krutý a dospělí by mnohdy měli vidět svět jejich očima.. Možná by té krutosti ustalo...

jarin58
17.12.2022 5 z 5

Vyzkoušel jsem tohoto českého autora poprve a nelituji.Přes počáteční rozpaky a moji špatnou orientaci v postavách jsem rád že jsem knihu neodložil a pokračoval.Hodnotím na výbornou.

Becca_
04.12.2022 4 z 5

Autor má obrovský cit pro český jazyk. Jediné mínus pro mě bylo velké množství postav a možná už trochu moc událostí na jednu knihu.

PetraBery
25.10.2022 3 z 5

Tak i já se přidávám k těm, kterým dělalo problém se orientovat v postavách a časech knihy. Konec osvětlil mnohé, přesto bych asi potřebovala příběh číst znovu, aby si všechno sedlo na správné místo. Autorův styl mi vyhovuje, takže přečtení jeho další knihy se vyhýbat nebudu.

Christie2020
19.10.2022 3 z 5

Na základě recenzí jsem se opravdu soustředila na text a postavy, i když jich bylo skutečně dost, se mi nepletly. Opravdu dobré je i soustředit se na datum před každou kapitolou. Kniha se četla skvěle, ale opět jsem čekala víc.
Některé pohnutky mi přišly zvláštní a některé reakce přitažené za vlasy. A asi mi vadilo i příliš mnoho smrtí a vrahů…

ennlady
08.10.2022 3 z 5

Tak já jsem docela zklamaná. Po dobré zkušenosti s knížkou Pamatuj na smrt jsem se těšila na další dílo mladého autora. Ale ouha. Zmatek v postavách (a to jsou česká jména!), motanice jednotlivých časových rovin, divný konec, něco jsem úplně nepochopila a popravdě i někde divně překombinovaný styl psaní, našlo se i pár pravopisných chyb. Škoda.

efka.saf
22.09.2022 4 z 5

Vždy, než knihu rozečetu, trošku proletím komentáře, abych věděla, do čeho jdu. Díky tomu jsem očekávala chaos v postavách a čase, ale říkala jsem si, že když se budu soustředit, určitě to tak zlé nebude. Bylo. Takový chaos jsem v knize nezažila ani nepamatuju. I když nám autor vždy nadepsal přesné datum, moc mi to nepomohlo. Postav neustále přibývalo, jednou jsme byli v minulosti, jednou v současnosti, pak v ne tak dávné minulosti, pak v minulosti o něco dávnější, pak v současnosti, ale v té trochu dávnější, následně v minulosti nedávné a pak v současnosti. A tak pořád dokola. Upřímně řečeno, nemít čas a zabývat se knihou delší dobu, asi bych se nezorientovala vůbec. Nicméně i tak mě kniha pořád celkem bavila. Po dvou třetinách už se příběh začal rozmotávat a dílky do sebe pomalu zapadaly. Ve finále jsme byli svědkem spousty zmařených životů a lidských osudů, nelehkých životních příběhů a nefunkční rodina s kostlivcem ve skříni byla v tomto příběhu standart. Mimo to nám autor ale naservíroval i hluboká přátelství, lásku v nejčistší podobě a nesmírně zajímavé lidské charaktery. Příběh byl mnohovrstevnatý, žádnou plochost ani černobílost zde nečekejte. Trošku záhadou mi byla role kapitána Šenkýře, který vystupoval tak ve 3 kapitolách a k vyřešení případu taky nijak nepřispěl :⁠-⁠). Nu což. Na závěr bych ještě chtěla vyzdvihnout jazyk a vypravěčský styl autora, protože oboje bylo na úrovni. Autorova práce s jazykem byla příkladná a jeho styl vyprávění mě ve finále opravdu bavil. Aleš Novotný mě spisovatelsky nakonec celkem zaujal a určitě si od něj půjčím i nějaké další příběhy psané v podobném duchu.

TomTomis
21.09.2022 4 z 5

Knížky od tohoto autora mám moc rád. I díky LGBT tématice, kterou do románu zařazuje. Kniha plná napětí se kdesi v polovině láme a nám začíná být jasné, kdo a co. Místy jsem měl ve jménech a časovýcch rovinách zmatek. Ale nakonec jsem si vše v hlavě srovnal a nějak pochopil, kam autor míří. Prostřednictvím tohoto příběhu nastoluje i zajímavé otázky týkající se víry, míry šílenství...

intelektuálka
15.09.2022 4 z 5

Tady opravdu děsy přicházejí .... hned v úvodu knihy téměř horrorovém ....

" Za každým zločinem se skrývá příběh .... když ho dáš celej dohromady, objevíš to, co hledáš ...."

A mně se ani moc objevovat nechtělo .... tolik dětí zraněných prostředím a nedostatkem rodinného zázemí ....

Je zde hodně témat, které se promítají v životě mladých lidí a jejich návaznost potom vede k objasnění ....

V každém člověku je hranice dobra a zla - záleží na okolnostech, které nás ovlivňují ....

Mně je z této knihy smutno .... toto by se dětem nemělo dít ....

Mladý autor mne zaujal a určitě se podívám na další tituly.

Pepina19
14.09.2022 2 z 5

Chaos v postavách, který se na konci sice objasní, ale i tak se mi to moc nelíbilo.