Myšlenky zločince v české kotlině

Myšlenky zločince v české kotlině https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519155/bmid_myslenky-zlocince-v-ceske-kotline-64aa5c92349b5.jpg 4 32 9

Děsivá výprava do mysli zlodějů a vrahů se známou kriminalistkou Absolvovala studijní pobyty u FBI a Kanadské královské jízdní policie. Podílela se na vyšetřování nechvalně proslulých Orlických vražd. Za více než třicet let své kariéry pomáhala objasnit stovky vražd, loupeží i znásilnění. Jiřina Hofmanová je legendou české kriminalistiky. Ve vzpomínkách na své nejslavnější případy vám dá nahlédnout do pokřivené mysli lidí, kteří si vědomě vybrali cestu zločinu. Poznejte skutečnou práci vyšetřovatelů, která často stojí na dechberoucí analýze chování a emocí pachatelů!... celý text

Přidat komentář

ArthasKarfa
02.02.2024 4 z 5

Kniha je zajímavým shrnutím od člověka, který u policie působil dlouhý čas a líčí svojí kariéru a snahu prosazovat nové metody v pátrání po vrazích a dalších nebezpečných pachatelích. První část je kromě samotného výčtu životních milníků velmi zajímavým exkurzem do několika případů a jejich následného vyšetřování. Část, která mě opravdu bavila se týkala Orlických vražd a jejich podrobného popisu včetně výslechů pachatelů. Méně zajímavou částí knihy jsou neustálé exkurze snahy zavedení systému ViCLAS do policejního vyšetřování, spory s vedením odborů a oddělní a celkový negativní pohled na všechny kolegy u policie, kteří těmto metodám nepřáli sluchu. Rozhodně je paní Hofmanová skvělou policistkou a její práce pomohla objasnit nemalé množství kriminálních případů. Celkově však kniha vyzní spíše kysele a kriticky vůči všemu co se neslučovalo s jejím dlouholetým názorem na modernizaci policejních metod vyšetřování. Čtivé je to spíše pro lidi, kteří mají policejní práci rádi bez příkras a nezajímají je velké případy, ale spíš jak to skutečně je.

okeey
08.01.2024 5 z 5

Jedná se de facto o pozoruhodnou autobiografii Jiřiny Hofmanové, která se z učitelky stala vyšetřovatelkou. Autorka nás seznámí se svou třicetiletou praxí v oboru, odhalí nám radosti i strasti své práce, píše o konkrétních případech, některých i velmi známých a o práci policie jako takové a musím přiznat, že některé věci mě velmi překvapily.
Nečetla jsem knihu na jeden zátah a bylo to dobře, protože tato kniha patří k těm, které se mají číst po částech, aby člověk určitým myšlenkám porozuměl. Kniha se mi četla dobře a jsem ráda, že se s každou další knihou dovídáme víc a víc o této tematice, možná dnes už lépe řečeno fenoménu. Rozhodně doporučuji.


Áňa 998
22.10.2023 4 z 5

Autorka je osoba na svém místě. Přes třicet let se zabývá vyšetřováním zločinů, jako jsou vraždy, znásilnění a loupeže.
.
Kniha je vlastně jejím životopisem. Čtenáři se v deseti kapitolách seznámí s prací autorky, jejími začátky a pracovními postupy.
.
Nechybí ani konkrétní případy. Tady asi nalákám hlavně zájemce o téma Orlických vražd. Tuhle část knihy bych sama za sebe hodnotila jako nejlepší. Byla to také jedna z mála kapitol, které jsem vlastně přečetla v celku.
.
Nedoporučuji knihu číst na jeden zátah. Dejte si na ni čas. Já si jí dávkova postupně a myslím, že to vůbec nebylo na škodu, spíše naopak. Je tu tolik informací, zajímavostí. Kniha je velmi dobře zpracovaná, ale byla tu místa, kdy jsem se trošku nudila.
.
Pro lepší představu jsou v knize různé fotografie (černobílé) ke kterým nechybí popisky. A ta obálka? Lesklý detail puzzlí? Nádhera!
.
Tahle kniha není na jeden večer, ale pro fanoušky true crime tématu je rozhodně vhodná. Prostor v knize je využit do poslední strany. Jiřina Hofmanová (pro mě do teď neznámá) napsala obsáhlou a zajímavou knihu. Musím jí zatleskat nejenom za knihu, ale i za neskutečnou práci, kterou ve svém životě doposud odvedla

Lka
19.10.2023 3 z 5

Zajímavá kniha o životě Jiřiny Hofmanové, která byla původně učitelka a pak se stala vyšetřovatelkou. Zaráží mě, jak se k některým věcem stavěla policie. Plno inovací by pomohlo k větší objasněnosti případů, ale bohužel...
Velice mě bavily jednotlivé příběhy, obzvlášť kauza Orlických vražd a líčení myšlenek Michaela Kutílka. Naopak, vůbec mě nebavilo popisování činností policie, metody vyšetřování a dalšího. Pro běžného čtenáře velice nezáživné.

Dezolát...
26.09.2023 3 z 5

Je sice pravda, že většina knihy je spíše odborná, ale i pro lajka stravitelná.. Celkový dojem z knihy mě potěšil a paní Hofmanové každopádně palec nahoru, nejen za napsání knihy, ale i za svoji práci.

Medovnice
22.09.2023 3 z 5

Bývalá středoškolská učitelka, shodou náhod (snad) schopná vyšetřovatelka, suchopárně a zcela v duchu úmorně nudné středoškolské přednášky popisuje svůj život ve službách policie. Případy zajímavé, ale styl to úplně zabil, strašná nuda. Škoda, no.

eva3992
10.09.2023 3 z 5

Autorka pracovala jako kriminalistka více než třicet let. Za tu dobu pomáhala objasnit stovky vražd, loupeží a znásilnění. Pomáhala zavést nové postupy ve vyšetřování, a hlavně dokázala nahlédnout do mysli vraha.

True crime příběhy jsou v poslední době čím dál více v oblibě, já sama je mám ráda, proto, když se takováto kniha objevila z českého prostředí, neváhala jsem a nutně jsem si ji potřebovala přečíst.

Autorka nám přiblíží svůj život, jak vyrůstala, jak se dostala k práci vyšetřovatele. Jaké byly její začátky, jak se dále vzdělávala, jak se cítila v pozici ženy v oboru, kde pracují převážně muži. Uvidíme vývoj ve vyšetřování od roku 1992 až po současnost.

V knize samozřejmě najdete spoustu kriminálních případů, zejména pak vraždy a různé násilnosti. Některé z nich (v podstatě všechny) jsou neskutečné, nepředstavitelné a občas se mi hrůzou z činů stáhnul žaludek. Dostaneme si i k vyšetřování tzv. Orlických vražd, o kterých jsem moc nevěděla a kniha mi poskytla jasný popis, takže jsem hned o něco chytřejší.

Toto všechno bylo zhruba v prvních dvou třetinách knihy, pak ale přišel obrat a poslední třetina mě prostě nebavila. Byla hlavně o tom, jak prosadit nové metody ve vyšetřování a jak je těžká domluva s nadřízenými. Chápu, že to byla důležitá součást práce paní Hofmanové, ale pro mě, běžného čtenáře, to bylo nezajímavé a nepodstatné.

Naštěstí nakonec byl popsán ještě případ prvních sériových vrahů v České republice, a to bylo opět skvělé.

Rozhodně díky popsaným vyšetřování kniha stojí za přečtení a je na každém, jak si přebere tu část knihy, která pro mě osobně nebyla zajímavá.

Jane2016
02.09.2023 5 z 5

Wau, tohle bylo něco neuvěřitelného. Myšlenky zločince mě zpočátku zaujaly chytlavou anotací a zajímavou obálkou. Každopádně po dočtení celé knihy Vám mohu říct, že se jedná o jednu z nejpropracovanějších a nejlepších českých true crime knih, které jsem doposud četla. A věřte mi, že jsem jich přečetla opravdu hodně.

Kniha je pečlivě zpracovaná, najdete zde nepřeberné množství příběhů z praxe, detailně zpracované téma orlických vražd, postupy v jednotlivých vyšetřováních, právní předpisy spojené s trestnou činností, ale i emoce pachatelů. Zde musím vyšvihnout posledních pár stran v knize, protože jsem je dočítala s pusou dokořán.

Pokud máte rádi v knihách obrázky a fotografie, tak Vás potěším. Těch je totiž kniha plná. Celkově musím říct, že je celé dílo nádherně graficky zpracované. Opravdu klobouk dolů autorce.

Já jsem z knihy nadšená a jsem si jistá, že až se mě někdo v budoucnu zeptá na dobrou, českou true crime knihu, tohle bude první, která mi přijde na mysl.

Milovníci krimi?! Tohle by pro Vás měla být povinná četba!

KočkomilkaJana
01.09.2023 5 z 5

Této knize bych dala hvězdiček i 10! Nejen obsahově, ale i fyzicky, nádherně zpracovaná kniha! Těch detailů! Jen mne hrozně mrzí, jaký kolos ta naše policie je a jak moc se brání pozitivní změně....

Autorovy další knížky

2023  78%Myšlenky zločince v české kotlině
2010  100%Behaviorální analýza

Kniha Myšlenky zločince v české kotlině je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce53x
Chystám se číst72x
Chci si koupit22x