Vesmír rozhodl jinak

Vesmír rozhodl jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501032/bmid_vesmir-rozhodl-jinak-v3b-501032.jpg 4 63 30

Riva má života plné zuby. Už dlouho cítí, že sem prostě nepatří a tento pocit každým dnem jen sílí. Důvod snažit se není. Možná kdyby se narodila v jiné době, zemi, dimenzi… možná by to bylo jiné. Možná i lepší. Ovšem ve chvíli, kdy sama se sebou svádí finální boj, zda zůstat nebo už konečně zmizet, naráží na cizince, který nepatří do jejího života a vlastně ani vesmíru, ale právě pro něj Riva znamená základ všeho. Může se osud přeci jen plést, nebo je vše předem dáno bez možnosti změn?... celý text

Přidat komentář

vladka16
15.12.2023 5 z 5

Přesto, nebo právě proto, že tam nebyla žádná velká akce, moc se mi to líbilo. Byla jsem krásně a mile napjatá. Ke konci už jsem se tetelila napětím, jak to dopadne. Docela ráda bych ty poslední chvíle poznala i ze strany Athei. Jaké to je setkat se s dvojnicí, sestrou bylo by to zajímavé, ale i tak knížku jsem zhltla jako malinu. Ráda se k ní zase pro to milé pohlazení vrátím.

KočkomilkaJana
05.12.2023 5 z 5

Jsem ráda, že Vesmír rozhodl jinak je poměrně útlá knížka na den a noc. Pohladí po duši, přiměje se zamyslet, nezabíhá do hloubky vážných témat (jen k nim pobídne) a čekáme od ní, že je primárně o vztahu a reálie jsou na druhém nebo i posledním místě - prostě je tolik neprožíváme (plus jsou originální a zajímavé, paralelní vesmíry a cestování nebo hodinky - to vše bylo jednoduše osvěžující). Žádné ucajdané či zdlouhavé popisy, ale hezky zaměřeno s jasným cílem. Jsem spokojená.


PosPol
06.11.2023 4 z 5

Taky jste měli někdy pocit, že nepatříte do tohoto světa? Že jste zkrátka na jiné planetě? Rivě život uštědřil spoustu ran, až zůstala úplně sama. A proto se rozhodne vzít si život. Jenže její poklidnou sebevraždu naruší neznámý krásný cizinec, co začne tvrdit, že je z jiného vesmíru a Riva mu musí pomoct najít jeho ženu, jinak její svět zachvátí chaos! Ale jakou motivaci může mít člověk rozhodnutý zemřít?

Wau! Musím říct, že autorka napsala opravdu originální knihu! Jako správný fanoušek Marvelu jsem měla trochu obavy jak se popasuje s paralelními vesmíry a putováním skrze ně, ale až na malé detaily vše skvěle pasovalo a fungovalo. Riva mě od začátku dráždila svojí neochotou žít, ale chápala jsem jí. Její postavu jsem si postupně zamilovala, je drzá, urýpaná, sarkastická, ale zároveň i empatická a laskavá. Stejně tak mě bavil charakter Axara, záhadného muže, který se nikdy neusmívá, ale při jeho doteku Rivu zalije teplo a pocítí i chuť žít...

Kniha řeší spoustu otázek a dilemat ohledně osudovosti a předurčeného života, jako i lásky, nenávisti, touhy žít či zemřít. V lecčem mi připomínala Půlnoční knihovnu a bavilo mě sledovat Rivu a její boj sama se sebou, zda se opravdu chce zabít.

Trošku mě mrzel vztah mezi Rivou a Axarem, úplně jsem tam necítila tu chemii mezi nimi. Jak dopadne příběh je lehce předvídatelné, ale nevidím to jako překážku, originalita vystavěných vesmírů a jejich fungování to vynahradila. Závěr je hodně uspíšený, nevadilo by mi dalších 50-100 stran navíc. Celkově jsem velmi spokojená a knihu určitě doporučuji k přečtení. Hodnotím 4/5 a děkuji Canc nakladatelství za poskytnutí knihy.

monikasbookclub
23.08.2023 3 z 5

Hodně nápaditá a originální knížka. Musím říct, že mě až mile překvapilo, jak autorka dokázala do posledního detailu popsat fungování vesmíru a jednotlivých dimenzí. Opravdu díky tomu byl děj do posledního puntíku skvěle propracovaný. Bohužel jsem ale měla značný problém se začíst. Nevím jestli to způsobilo to, že nevyhledávám moc žánr sci-fi a nebo hlavní hrdinové, kteří mi nijak moc nepřirostli k srdci. Přišlo mi, že poutu mezi Rivou a Axarem chyběla větší hloubka přestože byl děj založen právě na něm. Také mě dost mrzelo, že kniha má jenom lehce přes 200 stránek, rozhodně mohla být delší. Tím pádem by nemusel být konec tak useknutý.
Rozhodně ale neváhejte knížku si přečíst! @terkapise je nadějná autorka, která si zaslouží podporu čtenářů.

JednorožecEva
19.08.2023

Úžasná knížka, doporučuji.

Luckazudoli
19.08.2023 5 z 5

Velká pecka, nemám slov, můžu jen doporučit.

cestina_s_linus
06.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha je dost specifická a rozebírá zajímavé téma.
Na knize musím ocenit, že jsem se během čtení nenudila a do poslední chvíle jsem jen mohla doufat, že R+A spolu zůstanou.
Trošku mě zarazilo, že poklidné tempo vyprávění je náhle přerušeno "teleportem" a od toho okamžiku vyprávění nabere na rychlosti - což mě fakt mrzelo, kniha by klidně dalších +100 stran mohla mít.
S jednou věcí jsem měla problém - sebevražedné choutky R. Bylo mi z toho až fyzicky zle.
Jinak bych knize nic nevytkla. Mohla být malinko delší, ale i tak je to kvalitní kousek.

KnihománieN
02.08.2023 3 z 5

Základem příběhu musí být dramatický začátek, který čtenáře vtáhne, to tvrdí každá příručka tvůrčího psaní. Tak přesně tato kniha je ukázkový příklad. Od první stránky jste vhozeni nejen do neznámého prostředí a situace, ale k tomu ještě do úplně jiného vesmíru.
Sama jsem byla zpočátku nějakou dobu dost zmatená a vytřeštěná, protože jsem vůbec netušila kde se nacházím. V tom je ovšem to pravé kouzlo. Čtenář se musí sám zorientovat a není zahlcen přílivy informací o novém světě - a to mi vyhovuje.
Později je odhaleno, že se pohybujeme v jednom z mnoha alternativních vesmírů, které jsou plné dvojníků. A právě jedna taková návštěva odjinud zaskočí Rivu, jejíž mysl zná už jen myšlenky na smrt. Axar, tajemný cizinec, tvrdí neuvěřitelné věci a ještě k tomu přišel z jiné dimenze a začíná Rivě odhalovat skutečnost, jí neznámou. Zasáhne jí do života neočekávaným způsobem a společně se vydávají na vcelku dobrodružnou cestu.
Autorka vytvořila originální a nápaditý svět. Trvalo mi nějakou dobu jej zcela pochopit a zpracovat, s čímž mi pomáhala především první pomalejší polovina příběhu, která byla tou seznamovací, ale nakonec jsem k vesmírům pronikla.
Některé novinky z nových dimenzí bych brala, o jiných raději jen čtu. Je ale nereálné vtisknout celý svět do jedné knihy, a tak se najdou nelogické mezery a nezodpovězené otázky, které pak hlodají v mysli.
I když příběh působí jako čisté sci-fi, tak skrývá velký důraz na vztahy. Mezi Rivou a Axarem bylo skvělé pouto a nesmírně jsem si ho užívala. Paradoxně mi ale k srdci nepřirostla ani jedna postava, i když byly úžasně sarkastické.
No a po ,,seznamovací fázi přichází pořádná jízda. Zápletky, které ničily mé dopředu vysněné konce, zvraty naprosto nečekané a dějová linka, která se sama od sebe začala zběsile hýbat a nabrala spád tím správným směrem. Text bez přílišných popisů s jednoduchým jazykem pak rychlost jen a jen umocňuje.
Ať se snažím sebevíc, nemůžu najít jedinou knihu, k níž bych přirovnala Vesmír. Dosud jsem nic takového nečetla. A právě pro originalitu vám jej můžu doporučit.

kniholaska6136
09.05.2023 5 z 5

nádherný příběh, který mě chytil za srdíčko a nepustil dokud jsem ho nedočetla.

mstychov
19.04.2023 4 z 5

Předně bych chtěla napsat, že jsem si knihu autorky plánovala přečíst díky její povídce ve sborníku Letní kraťasy. Její styl mě velmi zaujal.

Netušila jsem, co podle anotace od knížky očekávat, takže pro mě byl samotný příběh překvapením. Setkáváme se v něm s hlavní hrdinkou Rivou, která přemýšlí o tom, zda má vůbec její život smysl. Chuť žít v ní pomalu, ale jistě uvadá.

V té době se setkává s tajemným Axarem, který jí začne tvrdit, že je jeho ženou a musí se s ním vrátit zpět do jeho světa. Ona absolutně netuší, co si to vymýšlí a bere ho jako stalkera, který si ji s někým spletl.

Postupně se seznamujeme s Axarem, jeho světem, cílem a pravdou o Rivě. Knížka na mě byla v první půlce pomalejší, ale od cca 125 stránky se rozjela a byla pořádně akční.

Jak nakonec dopadl Rivin pohled na smysl života? Našel Axar toho, koho hledal?

Knížku jsem četla spíš pomaleji, než jsem zvyklá, ale nápad na příběh se mi líbil. Závěr má za mě plusové body a já opět poznala autorky jedinečný styl. V knize na mě působily trochu rušivě překlepy a opakující se slova.

Oblíbená věta:
Neměla jsem teď v plánu kratší období než věčnost.

Áňa 998
10.04.2023 4 z 5

Knihu jsem četla na dvakrát. Nejdřív před státnicemi, kdy jsem měla totální krizi a pak teď, kdy už se vše uklidnilo. Autorka vymyslela obrovský svět, nápad.. Ale narvat ho do jedné knihy? To bylo málo. Chyběly mi některé detaily. A taky hlavní hrdinka, která mi ze začátku pila krev svými sebevražednými sklony. Jsem ráda, že jsem knize ještě dala jednu šanci ve "druhém" kole. Přistoupila jsem k ní jinak a dokázala jsem ocenit více věcí.

TeaS2015
27.03.2023 5 z 5

Riva je přes zdánlivou razantnost a rozhodnost křehká duše, kterou "výpočet", nebo spíš vypočítavost a lehká škodolibost jakéhosi vesmíru svede dohromady se zdánlivým povahovým balvanem.
Sci-fi a přesto nikoli. Spíše psychologická sonda do vztahů, ať už vesmír/vesmír, nebo člověk/člověk.
Čtení mi plynulo hladce, protože jestli něco autorka umí popsat velmi dobře, jsou to niterné duševní pochody, které Rivou (a částečně i jejím vesmírem vyvoleným Axarem) doslova zmítají, čímž dostává kniha další rozměr.
Ve své podstatě vnímám celý příběh, jako sondu do vnitřních vztahových hvězdokup, které se mohou odehrávat v jakékoli dimenzi, v jakémkoli čase a dotknou se každého na jiné struně jeho vlastního já.

Misty-K
11.03.2023 4 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:
Vlastně ani nevím, co konkrétně mě na knize tak oslovilo. Asi mi zkrátka sedlo její celkové ladění. Příběh melancholicky vyznívající, ale vyvolávající napětí, které se nedá ignorovat. Krátký a rychlý, ale zároveň zvláštně uvolněný. S láskou stejnou měrou šťastnou i nešťastnou. Musela jsem vědět, jak to vše dopadne, a zároveň jsem nechtěla, aby to skončilo.
Riva a Axar jsou úžasní. Z jejich seznámení jsem původně byla rozpačitá, skoro až zklamaná, nicméně následující události mě přesvědčily o tom, že tento příběh stojí za sledování až do konce. Což se ostatně dost shoduje s jejich vlastním zážitkem... Fungují každopádně krásně jako jednotlivci i jako pár. Moc mě též bavily drobnosti, jimiž se jejich vesmíry lišily jak od sebe navzájem, tak od toho našeho. Nejde o kdovíjak hluboký worldbuilding, spíš o zdroj humoru a charakterizace, což je pro děj tohoto typu naprosto v pořádku.
A co se tedy týká děje, někomu by asi mohlo vadit, že ústřední dvojice není příliš aktivními protagonisty. Kromě jejich setkání, jímž Axar změní Rivin život, spíše zápletka ovlivňuje je, než aby oni cokoli zmohli s ní. Ale dá se jim to vlastně vyčítat? Koneckonců právě fakt, že za tyto dva rozhodují síly, jež se přemoci nedají, dodává jejich vztahu na tragičnosti.
Též by se snad dalo vytknout, že některé zvraty přicházejí příliš náhle. Dávají ovšem logický smysl, neexistují pouze pro šok.
Od knihy jsem se odtrhla jen v případech, kdy jsem opravdu musela, a ani v takových chvílích jsem jí úplně nedala pokoj a žila v ní alespoň myšlenkami.
Vesmír rozhodl jinak doporučuji těm, kteří by si chtěli přečíst romanťárnu o zvláštním způsobem zakázané lásce, zasazenou do sci-fi kulis. A možná i takovým, kteří se necítí být v životě na tom nejlepším místě. Prosím, nezapomínejte, že nejste na své problémy sami. I když na vás nejspíš nečeká velká láska předurčená osudem, vždy bude existovat někdo, koho zajímáte a kdo bude ochoten pomoci.

pogmanka
20.02.2023 5 z 5

Musím říct, že knížka ještě předčila moje očekávání. Což je hrozně super a nadchlo mě to. Hrozně se mi líbil autorkou vymyšlený svět a konečné rozuzlení, kde všechno začalo dávat smysl a zapadlo to do sebe. A samozřejmě jsem si nemohla neoblíbit sarkastickou hrdinku a hlavního hrdinu. Bylo to vážně úžasný a já musím jenom chválit. Přelouskala jsem to za jeden den! Doporučuju.

Eslem
30.01.2023 2 z 5

Zajímavý pokus o nevšední romanci, který oceňuju, i když mi přišel myšlenkově a jazykově nad autorčiny síly.
Co mi nesedělo: sterilní romantická linka, prakticky nulový děj s předvídatelným koncem, omílání sebevražedných úmyslů, díky němuž Riva působila jako otravná hysterka, která potřebuje být něčím zajímavá, nebo třeba nákaza rakovinou během operace (tu by autorka musela hodně dobře odůvodnit, aby působila věrohodně). Černá díra místo odpadkového koše je naopak fajn nápad, ale ne v rámci knihy, která se bere tak strašně vážně.
Sloh vystihuje jediný a hodně kostrbatý verš:

„Chytří tvrdí: nic se nemá uchvátat,
avšak já už nemohu se ovládat.
Těmi city my dva jsme udáni,
víc nemohu se ti ubránit.“

Na závěr bych řekla, že výpočet pravděpodobností v Axarově světě by těžko vedl k určení osudové spřízněné duše. Víra v daný osud se s pravděpodobnostním rozložením (které se jako mávnutím motýlího křídla může snadno změnit) logicky asi dost vylučuje.

Jajiinka
22.01.2023 4 z 5

Kniha je psaná v ich-formě, děj moc hezky ubíhá. I když mi zprvu byla hlavní hrdinka Riva trochu nepříjemná, po pochopení jejího temperamentu, jsem si jí oblíbila a fandila jí. Moc se mi líbil její sarkastický humor, který také velmi ráda využívám, a tak trochu si v něm i libuji. Další hlavní postava je vědec Axar, který naopak neoplývá humorem žádným. Ovšem jako ústřední postavy této knihy se k sobě neuvěřitelně hodily a jejich pouto bylo opravdu úžasné. Moc se mi líbilo, jak autorka tento prvek zakomponovala do příběhu bez toho, aniž by toto vložení působilo násilně a prvoplánově.......

Klára16
16.01.2023 5 z 5

Ačkoliv tento žánr běžně nečtu, nemohla jsem se odtrhnout!

Nuttelka
12.01.2023 3 z 5

Tento žánr vůbec nevyhledávám, ale díky Čtenářské výzvě mě neminul. Abych se přiznala, jsem z děje trošku v rozpacích. Jako námět "spřízněné duše" se mi líbil, ale celkový děj mě úplně neoslovil.

nela3812
03.01.2023 3 z 5

Zpočátku jsem se nemohla začíst, a to především kvůli hlavní hrdince, která si libovala v alkoholu a plánovala spáchat sebevraždu. V tomto ohledu se to časem zlepšilo, ale čekala jsem že se dozvíme více o jejich sebevražedných pohnutkách. Bohužel je zde však velká mezera a nemám pocit, že bych měla nějaké informace. Mínus je to především proto, že je na tom příběh z části postaven a proto bych ocenila vysvětlení.

Na tom v jisté míře stojí i zápletka, která je bohužel příliš brzy prohlédnutelná. Nicméně nemohu říct, že by mě to nebavilo, i když jsem to odhalila, stále jsem nepřišlao všechno napětí. Jen romantická linka na mě byla opravdu hodně studená a chyběla mi tam větší hloubka pokud jde o city hlavních hrdinů. Měla jsem pocit, že se o všem dozvídáme pouze povrchově...

V závěru je zde také velká časová mezera v příběhu. Ano, moudrý čtenář si domyslí, co se asi stalo, ale s ohledem na všechny možnosti zde chybí bližší vysvětlení toho, jak se to vlastně stalo.

Velké plus však patří autorce za zpracování vesmíru, dimenzí a jejich fungování. Ačkoliv se to na prvni pohled zdá jednoduché, je to naprosto geniální, srozumitelné a čtivé. Z mého pohledu se jedná o komplikované téma a autorka se jej zhostila velmi dobře.

Hodnotím 3/5

LuciaSangster
18.12.2022 5 z 5

Máte rádi jiné dimenze či vesmíry? Tak tahle kniha je přesně pro vás! Proč? Protože vám ukáže jaké to je mezi jinými vesmíry a hlavně vaše já se chová i jinde.

Tenhle příběh miluju! Terka napsala bombou knihu, která vás zavede do multivesmíru.

Já osobně nemusím knížky v ich-formě, ale tady mi to prostě k tomu sedělo.

Opravdu jste se zasmáli a ovšem, že i sarkasmus nechyběl. Text není složitý. Děj byl čtivý a nedokázali jste odtrhnout oči. Hltali jste každé slovo na papíře.

Riva a Axar skvělé postavy, které vás provází příběhem. Musím říct, že v některých částech jsou úseky, nad kterými se zamyslíte a hlavně i nad sebou samým.

Tohle je rozhodně jedna z nejlepších knih od české autorky, kterou jsem letos četla.

Štítky knihy

vesmír romantika české sci-fi alternativní vesmír

Autorovy další knížky

Theresa Black
česká, 2001
2021  87%Letní kraťasy
2023  86%Káva každé půlnoci
2022  82%Vesmír rozhodl jinak
2023  81%Hellbound

Kniha Vesmír rozhodl jinak je v

Právě čtených2x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce64x
Chystám se číst35x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x