Vánoce v knihkupectví

Vánoce v knihkupectví https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526142/bmid_vanoce-v-knihkupectvi-65500d973c7b5.jpg 4 74 26

Skotské knihkupectví série

< 4. díl

Carmen táhne na třicet a už od školy pracuje v oddělení galanterie omšelého obchodního domu v malém skotském městečku na pobřeží, kde od narození žije. Když obchod stejně jako mnoho dalších před ním zavře, Carmen se musí potupně vrátit do svého dětského pokojíčku k rodičům. Má oprávněně pocit, že selhala, o to víc nesnáší svou dokonalou starší sestru, úspěšnou právničku, která se třemi rozmazlenými dětmi a čtvrtým na cestě žije v Edinburghu. Ironií osudu je to právě snobská Sofia, kdo jí, (byť ne zcela dobrovolně a nezištně na zoufalé naléhaní jejich matky, která chce, aby se sestry usmířily) podá pomocnou ruku. Carmen se má ujmout krachujícího knihkupectví, které vlastní starý pan McCredie, jeden ze Sofiiných klientů, a do Vánoc ho postavit na nohy. Carmen čeká vskutku sisyfovský úkol. Knihkupectví sice stojí na nádherném místě, v samém srdci historického Edinburghu, ale spíš než obchod připomíná pavučinami opředený strašidelný zámek. Navzdory tomu všemu má své skryté kouzlo a ukrývá pod letitými nánosy mnohá tajemství a poklady. Dokáže Carmen vdechnout obchodu nový život a přilákat do něj před Vánoci dostatek zákazníků? Co se stane, když se o knihkupectví – a o Carmen – náhle začne zajímat slavný a charismatický autor? A bude vánoční atmosféra stačit na to, aby Carmen našla cestu k sestře a jejím dětem?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The Christmas Bookshop , 2021


více info...

Přidat komentář

alzbeta4340
06.03.2024 5 z 5

Opravdu pohodové čtení, které se dá číst i mimo vánoční čas. Klidný příběh příběh, plný sourozeneckého škorpení (v jakémkoliv věku) - a jak je zvykem, nechybí ani milostná linka, která se ovšem obejde bez erotických scén natahujících děj.
Navíc se mi moc líbil literární popis Edinburghu, kde jsem nikdy nebyla.

FejKýý
30.01.2024 2 z 5

Tak tahle kniha mě strašně zklamala. Nemohla jsem se vůbec začíst. Četla jsem ji celý měsíc a dost jsem se s ní natrápila. Ještě že nebyla delší. Chemii mezi Carmen a Blairem jsem vůbec necítila a to ani mezi ní a Okem. Bylo to fakt divný. Skylar mě totálně vytáčela a nechápu, proč fakt byla tak zlá a pracovala s dětmi, když je vlastně ráda neměla. No, jsem ráda, že mám knihu za sebou. I když to byla má první kniha od spisovatelky a normálně bych asi další šanci už nedala. Tak vím, že je hodně chválená a lidem se líbí, jak píše a jaké má příběhy. Tudíž jí dám určitě ještě šanci a docela se i těším, prý jsou jiné knihy od spisovatelky fakt dobré.


kristy.books
08.01.2024 4 z 5

Vianočné kníhkupectvo ma na prvý pohľad zaujalo svojou krásnou obálkou, ja týmto vianočným knihám jednoducho nedokážem odolať. Bol to príjemný príbeh o rodine, nových začiatkoch, knihách, vianočných sviatkoch a samozrejme, o láske. K (pred)vianočnému obdobiu ideálne čítanie.

Priznám sa, že hlavná hrdinka Carmen mi zo začiatku až tak nesadla a trochu mi kazila celkový dojem z príbehu. Nepáčilo sa mi jej správanie, s ničím nebola spokojná, nad všetkým ohŕňala nosom, frflala, neustále sa ľutovala. Postupne však určité veci vo svojom živote prehodnotila a ja som si ju obľúbila (a už ma aj príbeh začal naplno baviť).

Som veľmi rada, že si časom vybudovala vzťah so svojimi neterami, synovcom i so sestrou a uvedomila si, akú má skvelú rodinu. Bavilo ma sledovať, ako sa zbližovali a hľadali si k sebe cestu. Títo traja boli pekné čísla, každý bol iný, dali jej poriadne zabrať, no bez nich by to nebolo ono, dodali príbehu dávku rozkošnosti.

Staré kníhkupectvo malo svoju slávu už dávno za sebou, no Carmen sa postupne podarilo vrátiť mu lesk a prilákať nových zákazníkov. V tejto práci sa naozaj našla, bolo cítiť, že ju baví a bola odhodlaná kníhkupectvu pomôcť za každú cenu. Aj jeho majiteľovi sa dostala pod kožu, vďaka nej rozkvitol a vyšiel zo svojej ulity.

Čo by to bolo za vianočný príbeh, keby v ňom chýbala romantika. Vznikol nám tu taký menší ľúbostný "trojuholník" a Carmen tak mala hneď dvoch nápadníkov. Za mňa bol výber jasný, ona sa rozhodovala trochu dlhšie.

KatnissLavender
08.01.2024 5 z 5

Tohle je první kniha, kterou jsem od autorky četla a musím říct, že rozhodně nebude poslední! Já jsem nadšená. První kapitoly mě zrovna moc nenadchly a přiznám se, že jsem se bála, že tahle kniha má očekávání nenaplní, ale naštěstí se tak nestalo. Číst o někom, kdo má možnost vyzkoušet si práci mých snů a ještě v tak kouzelném prostředí je prostě úžasné. Ano, je to klasický, romantický příběh se šťastným koncem, který nijak nepřekvapí a nepřinese nic nového... Ale to je přesně to, co jsem od něj chtěla! Vánoční pohlazení po duši... Moje recenze: http://lavender-books.blogspot.com/2024/01/vanoce-v-knihkupectvi.html

elenai
06.01.2024 3 z 5

Můj rest, který jsem nestihla vyzvednout před Vánocemi z knihovny. Ale vánoční čas je tu pořád a já jsem stále tak hezky naladěná. Inu, přestože Pojízdný krámek snů se mi líbil, tady jsem měla celkem dost problém s chápáním jednání a kostrbatostí některých postav. A uvědomuju si, že to možná bylo překladem. Jelikož nemám srovnání s originálem, tak se to dost těžko posuzuje, ale silně pochybuju, že by Skotové například neustále při klení užívali slovní spojení Boha jeho. Jinak co bych tak napsala k příběhu. Ježíšmarjá, já od toho nic moc neočekávala, je to romanťárna s vánočními kulisami, nelze čekat nic objeveného a happy end je samozřejmostí. To, že klouže autorka jen po povrchu a postavy jsou takové plošší, k tomuto typu literatury asi taky patří. Nevím, nejsem odborník. Svou kapacitu romantických knih jsem pro letošek vyčerpala. Za mě rozhodně můžu vypíchnout téma Vánoc a knih, četlo se to fajn, a děkuju za tipy na místa, která lze v Edinburghu navštívit. Už se tam moc těším! 60%

zuzana2599
02.01.2024 4 z 5

Vánoční Edinburgh musí být krásný, i mě okouzlil ! Příjemný a milý byl i příběh samotný, strávila jsem s ním Silvestr i Nový rok a tak nějak jsem se zároveň rozloučila s vánočním obdobím. Zamilovala jsem si ty nevšední postavičky z edinburghského knihkupectví, zejména pan McCredie byl kouzelný, ale i samotná Carmen a její sestra Sofie byly super. Co mi v textu vadilo byly hlášky pořád opakované - Boha jeho apod., tak to se mi nelíbilo a nesedělo to tam. Jinak hezké vánoční, odpočinkové a pohodové čtení !

Slůník
01.01.2024 4 z 5

Postavy jsou skuteční lidé, ti mnohdy bývají otrávní, o to sympatičtěji působí jejich světlé chvilky. Vánoční Edinburgh musí být krásný... A kvakerské zásady stojí za zamyšlení!

Dragon
31.12.2023 2 z 5

Dlho som nečítal knihu z prostredia a sveta kníh, akosi som dostal chuť a tak som siahol po Vianočnom kníhkupectve. Myslím, že veľmi vydarená obálka, ktorá naláka, presne vystihuje to, čo čakáte, na čo sa tešíte. Podľa anotácie vás čaká pekný oddychový príbeh. Veľmi dobrý námet...
Ale žiaľ, táto kniha mne osobne nesadla.
Od začiatku mi nebola sympatická hlavná postava Carmen, nevyrovnaná, rozmaznaná, ufňukaná, egoistická, ublížená. Ja chápem, že autorka chce vzbudiť emócie a postupne sa postava zmení, vyvíja sa...ale tu veľmi nie. Nestotožnil som sa s ňou, nebola mi sympatická a preto som ani nemal pôžitok z čítania, ako prichádza do Edinburgu, do kníhkupectva, jej prvé kvázi kroky na záchranu obchodíka (ktoré vyzerali dosť vlažne, nesúrodo).
Viac som si sľuboval od opisov Edinburgu, ktorý som kedysi navštívil, no sklamanie (asi som bol príliš rozmaznaný Julie Caplinovou:-))
Tiež viaceré situácie vyznievali bizarne, neautenticky, až hlúpo. Dialógy tiež, niekedy som nechápavo pozeral, čo to čítam...navyše mi vôbec nesadol štýl autorky. Neviem, či to je naozaj štýlom, alebo skôr prekladom: dlhé komplikované vety, ktoré strácali dynamiku, zrozumiteľnosť a flow. Krkolomné, bez šťavy.
Chýbala mi tam atmosféra, nejaká tá chémia medzi postavami, autentickosť, uveriteľnosť...

babystar
30.12.2023 4 z 5

Opravdu vánoční příběh o tom, že všechno zlé je k něčemu dobré. Poněkud nevyrovnaná Carmen je nucena po ztrátě zaměstnání odjet ke své dokonalé sestře, aby pomohla zachránit krachující knihkupectví. Ve vánočním Edinburgu pozná spoustu dobrých i zlých lidí, najde sama sebe, lásku a změní vztah ke své sestře i jejím dětem. Nakonec se i to miminko pod stromeček narodí, i když Ježíšek to nebude.

Terkaodkafe
29.12.2023 4 z 5

Vánoce v knihkupectví jsou velmi čtivé. Navíc se odehrávají v kouzelném předvánočním Edinburghu, který autorka dokáže poutavě popsat do sebemenších detailů. Pokud v něm člověk byl, rázem si město připomene, pokud v něm nebyl, okamžitě zatouží koupit si letenku a vyrazit na Britské ostrovy. Postavy jsou sympatické, ačkoliv trochu šablonovité. Hned odhalíte, kdo je padouch a kdo ten pravý vyvolený. Ale asi vám to nevadí, protože kniha vám vykouzlí úsměv na tváři a naladí vás na vánoční atmosféru.

Celá recenze v recenzích.

Nessie72
28.12.2023 5 z 5

První kniha od autorky, kterou jsem četla. A určitě nebude poslední. Mám obvykle problém najít romantiku, která mě baví a zajímá. Většinou víte, tak od strany pět, s kým, kdo, pak je ten problém, který se vyřeší, pak komplikace, někdy před koncem, konečně si promluví a je to. Tohle bylo komplikovanější, vztahů, které se řešily více a to prostředí. Nádhera! Opravdu moc a moc doporučuji.

bookcase
16.12.2023 4 z 5

Mně se to líbilo, příjemná oddechovka s postavami, z nichž část je fajn a ta druhá na zabití. Mám pro Jenny slabost a vždycky se těším na každou její další knížku, nezklamala ani tato. Jen mi nesedlo pár věcí v překladu, například hláška "Boha jeho" - to jako fakt? Nebo věty začínající "Jsem netušila" místo "Netušila jsem", těch bylo taky docela dost. Asi jsem hnidopich, ale považuji to za nedbalé a ne příliš dobře působící v kontextu.

Martule44
15.12.2023 3 z 5

Po detektivní sérii jsem si chtěla dát nějakou oddechovku, a protože se blíží ten Vánoční čas, byla tohle ta správná volba. Nenáročná, trochu těch emocí, lásky i omylů a závěrečné štěstí. Kniha, u které není potřeba přemýšlet, jen se pročíst k závěru, při kterém vám zůstane úsměv na tváři :-)

Ms.Floyd
14.12.2023 1 z 5

(SPOILER) Uf, kde začít. Tohle je totiž špatné od začátku téměř až do konce.
Námět? Úplně super, Edinburgh, staré zaprášené knihkupectví, vánoce Tohle podle anotace vypadalo jako učiněný zázrak, který se ale nekonal. Příběh nudný, strašně povrchní bez nějaké výraznější hloubky, která je standardem i pro obyčejné harlekýnky. Navíc ta ústřední myšlenka - záchrana knihkupectví, to, o co se vlastně Carmen v prosinci tak strašně snažila kam to vyšumělo? Co se vlastně mělo s knihkupectvím stát? Mělo se zachránit tak, aby si ho pan McCredie mohl nechat? Nebo se jen mělo postavit na nohy natolik, aby se dalo prodat, ale to by zase přišel o smysl života pan McCredie, který byl jako jedna z mála postav sympatický? Je teda fakt, že už jsem na konci přeskakovala, protože se to nedalo, tak to možná někde padlo, ale stejně Tohle chtělo více prostoru, nebo aspoň nějaký rozumný závěr.
Hlavní postavy? Eh až do konce knížky jsem doufala, že se Carmen nějak sebere. Ok, sebrala se možná o půl stupně, ale pořád, až do konce to byla sobecká, ufňukaná nána s přetrvávajícími pocity ublíženosti, ukřivděnosti a paranoiou neustálého srovnávání s úspěšnější sestrou (která ale měla svůj úspěch vydřený). Pseudovztahem s Blairem Carmen navíc jen dokazovala, jak je ještě ke všemu hloupá. Sofia, dokonalá sestra, mi přišla fajn a asi nejlepší postava, nejreálnější, která se prostě v životě snaží být úspěšná a razí heslo, že bez práce nejsou koláče. Blair, první hlavní mužská postava, hlupák na entou, což Carmen vidí a stejně se za ním honí, i když ví, že je to hlupák, ale je to přece slavný a bohatý hlupák, ne? Blairovo chování ke Carmen bylo od konce jejich prvního oběda hodné kopance do rozkroku a zablokování mobilního čísla. Oak, druhá hlavní mužská postava To asi nebylo úplně špatné, ale na můj vkus to byla tak trošku leklá ryba. Nejvíc bizarní mi přišlo jeho kvakerství, kvaker, ale vlastně ateista. WTF? Dendrolog kvaker ve vánočním Edinburghu Jestli to byl pokus o odlišení od typických hlavních mužských hrdinů, tak tady se to povedlo, ale v negativním slova smyslu.
V tom panoptiku byl nakonec moc fajn pan McCredie, jehož postava měla nějaký hlubší příběh a hloubku vůbec. Tam byl za mě vidět v průběhu knihy vývoj, jak se dokázal otevřít a vlastně si ještě oblíbit Carmen (nechápu).
A když už jsme u téch pár kladů, které jsem v knize našla, tak celkem milé bylo závrečené dání se dohormady Carmen a Oaka pod tím starým stromem, to bylo až takové mystické, což se ovšem ale nedá říct o tom prvku mysticismu, který autorka promítla do opakujícího se snu s vláčkem. Eh, to bylo fakt blbý.
Jsem naštvaná :D (to je asi poznat ..) Vkládala jsem do téhle knížky velká očekávání a čekala mě nudná sprcha velice velice průměrného příběhu, který by mě na advent nenaladil ani po litru svařáku. Tak snad příště budu mít šťastnější ruku na výběr.

bupilla
14.12.2023 2 z 5

Toto bolo slabé a pre mňa sklamanie :( To sa nechytá vôbec na autorkine ďalšie knihy...
A opakujúce sa slovné spojenie "Boha jeho!" mi riadne dvíhalo tlak. Vôbec sa to nehodilo a ani ďalšie vulgarizmy mi v tejto knihe vôbec nesedeli.
Okrem toho - zrejme chyba prekladu - často nezmyselné vety, čudné dialógy.
Ale ani dokonalý preklad by túto plytkú knihu nezachránil, bohužiaľ.

mysterygirl
13.12.2023 5 z 5

Moc krásný příběh..

_čtenářka_
11.12.2023 4 z 5

Ze začátku mě vytáčela polovina postav a málem jsem knihu odkládala. Nakonec ale hodnotím jako jednu z nejlepších vánočních knih, co jsem kdy četla. Jsem dokonale naladěná na Vánoce a moc bych chtěla, aby měla tato kniha pokračování. Zatím sáhnu po autorčiných předchozích knihách. Bylo to tak příjemné a milé!

Renike
10.12.2023 5 z 5

Příjemné čtení. Na další adventní víkend bylo ideální.

cerna7151
06.12.2023 4 z 5

Moc milé vánoční čtení. Oddychovka

zazvorka
02.12.2023 4 z 5

Bylo to šablonovité, předvídatelné, plné klišé, nereálné a sladké - jak se dalo očekávat. Počítala jsem s tím a čtení si hezky užila. Máme-li rádi brokolici, neznamená to, že si občas nemůžeme dát i větrník (promiň, Skylar)!
Nejlepší trefa z knížek tohoto typu ti není, autorka má podařenější příběhy. Zklamaná ale nejsem, jako dezert pro chvíli pohody splnila kniha očekávání.