Pět set mil od tebe

Pět set mil od tebe https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510183/bmid_pet-set-mil-od-tebe-vRl-510183.jpg 4 76 22

Skotské knihkupectví série

< 3. díl >

Lissa, zdravotní sestra v rušné londýnské čtvrti, je svědkem dopravní nehody. Oběť nehody osobně zná a následně se u ní projeví posttraumatická stresová porucha. Její nadřízený ji nechá přeložit na několik měsíců do malého městečka na skotské vysočině v naději, že ji kouzelné místo i méně náročná práce zase postaví na nohy. Lissa si na tuto dobu vymění místo s místním zdravotníkem Cormacem. Lissa nikdy nežila na malém městě, Cormac zase v tom velkém strávil do té doby maximálně jeden den. Změna by jim oběma mohla prospět. Cormac je však ve velkoměstě ztracený. I energická Lissa si jen těžko zvyká na život na venkově. Oba lidé, kteří se do té doby nikdy nepotkali, jsou v dennodenním kontaktu, probírají své pacienty, ustavičně si kvůli něčemu posílají e-maily. Jejich vztah se každým dnem prohlubuje, a to nejen ten pracovní. Co se stane, až se Lissa a Cormac, jež dělí přesně pět set mil, nakonec potkají tváří v tvář?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

500 Miles from You , 2020


více info...

Přidat komentář

Comp.Bear
18.04.2024 5 z 5

Další moc pěkná knížka o práci zdravotních sester. Poznáváme venkov ve Skotsku, který jsem několikrát navštívila a je mému srdci blízký. A taky poznáváme Londýn. Romantická linka je trochu upozadněná, ale nevadí to, knížka se mi moc líbila.

knihovniceS
15.04.2024 4 z 5

Pět set mil od tebe
Příběh, ve kterém poznáme práci zdravotníků. Lissa je z Londýna a Cormac je ze Skotska, kde se mimo jiné stará o velmi nemocnou dívku, která čeká na vhodného dárce srdce pro transplantaci. Lissa je svědkem úmyslné dopravní nehody a nedokáže zachránit mladého chlapce, což na její psychice zanechá následky. Nadřízení ji přeloží do klidnější oblasti výměnou za Cormaca. Zajímavé čtení, doporučuji, dávám 4 hvězdy.


bookcase
29.03.2024 4 z 5

Milá pohodovka, akorát překladatelka má evidentně úchylku na slovní spojení "Boha jeho", které nejen v tomto díle vyloženě nadužívala. Hrůza. Jinak děj příjemný, bylo fajn setkat se s Ninou a Zoe.

terryaknihy
17.03.2024 4 z 5

Krásná anotace, která nás zavede do venkovského Skotska a nikdy nespícího Londýna. Obě postavy jsou příjemné, ale jestli mě něco jen trochu mrzelo a vlastně i překvapilo, tak to byla velmi jemná romantická linka, která tu ale úplně nehrála první housle. Navíc konec byl potom takový lehce uspěchaný, což byla velká škoda, vzhledem k tomu, jak se tato linka pomalu rozvíjela. Daleko více se autorka věnuje závažnějším tématům jako je třeba posttraumatický syndrom, náročná práce ve zdravotnictví atd. Díky popisům dvou krásných míst má příběh lehký caplinovský nádech, což jsem si při čtení velmi užila. Jedná se o milou jednohubku a jelikož to bylo mé seznámení s autorkou, rozhodně se chystám i na další její příběhy.

astroweb
19.01.2024 2 z 5

Zatím se mi líbily všechny knihy od této autorky, přečetl jsem zatím čtyři, ale tahle z nich bylo skutečně nejslabší.

pip11
11.01.2024 5 z 5

Třetí díl této série byl trochu jiný než ty předchozí, hlavně se půl na půl souběžně odehrával ve Skotsku a Londýně. Bylo zde i dost vážné linky, to díky zaměstnání obou hlavních postav. Celkově se mi to ale líbilo a obrázky mě pobavily :)

Martina023
05.01.2024 4 z 5

Kniha nebyla špatná, ale zdálo se mi, že předcházejí knihy byly o něco málo lepší. Romantiku až tak nehledejte,ale zase se setkáte s prací sestry , která není vždy jednoduchá a dokáže i samotnou sestru potrápit. Důležité je, že vše má v životě nějaký smysl.

malýčtenář
03.12.2023 4 z 5

Třetí dil volně navazuje na předchozí díly. Opět se ocitáme v nám známém prostředí tentokrát s novými lidmi a jejich osudy. Krásně popsaný život na klidném venkově a hektickém Londýně . Jak vše dopadne, stačí si tuto knihu přečíst. Znovu nevšední zápletka a její následky.

lidunka1
04.11.2023 4 z 5

Knížka je nenáročná a čte se hezky. Po Hory zpívají o těžkém životě ve Vietnamu a Modlitbě za Černobyl to byla lázeň pro duši. Hezký je popsán rozdíl mezi životem v Londýně a na skotské venkově. Já jednoznačně hlasuju pro venkov. A je tu i dobře naznačeno, jak obtížné je vyrovnávat se s traumaty.

mikika
16.10.2023 3 z 5

reklama na skotsko, a k ní přidaná nepravděpodobná zápletka, aby se neřeklo. dva lidi, co se nikdy nepotkali osobně, se vroucně zamilují prostě jen tak ze vzduchu. ale kniha mě aspoň nalákala na předchozí knížky z téhle vesnice...

irena8302
30.09.2023 5 z 5

Pohodové nenáročné čtení. Po přečtení má člověk chuť se zabalit a odjet někam daleko a začít znovu žít.

radus
26.09.2023

Po dlouhé době sáhla po romantické knížce a nezklamala mě. Byla to příjemná oddechovka z hezkého prostředí.

alzbeta4340
01.09.2023 4 z 5

Romantická zápletka je zde skutečně minimalistická.
Konec konců byli pět set mil od sebe :-).
Berte to spíše jako román popisující práci anglických zdravotních sester - ať už na venkově nebo ve městě.

Mlsnákočka
26.08.2023 3 z 5

No, po přečtení této knihy jsem poněkud rozpolcená. Knihy Jenny Colgan mě vždycky bavily a rozesmály, ale o této poslední to nemohu říct. Přijde mi, že ji psala jakoby z donucení, jen aby něco honem napsala. Jak už tu někdo psal, spíchnuté horkou jehlou. Nepravděpodobný příběh, hlavní hrdinka sice sympatická, ale nějak jsem si k ní nemohla utvořit kladný vztah. Taky ze začátku knihy, kde autorka popisovala Londýn, jsem byla hodně zklamaná a kdybych náhodou chtěla do Londýna zavítat, hodně dlouho bych přemýšlela, jestli vůbec

Nildon2022
26.08.2023 5 z 5

Má oblíbená autorka tentokráte vzala trochu vážnější téma hned z kraje. Pro mne zajímavá změna. Celkově se mi námět zamlouval, jen mne trochu zklamal konec, jak už tu v recenzích zaznělo. Autorka to vzala hopem a přitom poznávání se dvou hlavních postav mělo větší potenciál. Také jsem byla zvědavá na příběh bohatého narkomana (víc ani muk)..... Mně se to líbilo, je to pěkné pokračování dvou předchozích knih ze série Skotské knihkupectví, objevily se zde postavy, se kterými jsme se již potkali (milé). Pátou hvězdu přidávám za legrační ilustrace, u kterých jsem se zasmála :).

Ditules
18.08.2023 4 z 5

Opět příjemná oddechovka z milovaného Skotska. Akorát teda chyba v překladu u Cizinky.

martinkaLLL
17.08.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale super také ne. Myslím, že to bylo trochu odfláknuto, to jak se poznávali ti dva. A to je škoda. Na to jsem se těšila nejvíc.

Marry123
31.07.2023 5 z 5

Děkuju Jenny Colganové, přesně takovou oddechovku jsem mega potřebovala a hlavně, Skotko, to je prostě srdcovka. :) Dokonce se vidíme už se známými tvářemi jako Zoe, Ramsey, Nina a Lennox z předchozích knížek. Nemám co dodat. Miluju a miluju i ty úžasně kýčovité obálky... Amen :)

Mojepočteníčko
22.07.2023 3 z 5

Romány od Jenny Colgan zbožňuju už několik let. Je to jedna z mála romantických autorek, který jsem ochotná číst a odpustit jim sem tam nějakej ten kýč. Poslední dvě léta jsem se k jejím příběhům nějak nedostala. Tuhle tradici se mi podařilo obnovit až letos. A tadááá - Pět set mil od tebe je tu.

Tahle knížka vypráví o invazi londýnských dívek do Skotska. Dobře, možná trochu přeháním, ale na místě, kam se hlavní hrdinka Lissa nedobrovolně vydává, se o tom takhle povídá. Je to zdravotní sestřička, která byla svědkem úmyslně spáchané dopravní nehody. Celá situace s ní hodně otřásla, a proto má absolvovat výměnný pracovní pobyt na venkově, aby si trochu vyčistila hlavu.

Cormac je zdravotní bratr, a právě s Lissou si na 3 měsíce prohodí pracovní místo. Zakrátko si začnou vyměňovat zprávy a....

Tohle byla fofr jednohubka. Jako vážně. Nestihla jsem se zamilovat, představit si, jak hlavní hrdinové asi vypadali, užít si krásy Skotska ani na samým konci udělat předlouhé áááách. Bylo to čtivý a taky svižný, ale možná až moc. Mám pocit, že tuhle knížku autorka spíchla horkou jehlou a já si pořádně nedokázala užít podstatu celýho příběhu. A závěr teprve ne.

Nechyběla závažnější témata a možná jsem objevila náznak pootevřených dveří, které povedou k dalšímu vyprávění. Uvidíme, kdo ví

Pokud s knížkami této autorky začínáte, sáhněte pro začátek například po Báječném krámku s čokoládou nebo Ostrovu s vůní čerstvého chleba. Zkrátka a dobře - nejdřív se zamilujte. Pak budete schopni užít si všechny bez ohledu na to, jak dokonalé či nedokonalé její příběhy budou. Stejně jako já

Hodnotím 3,5 * / 5*

knihovnička007
21.07.2023 4 z 5

Příběh hezký, jednoduchý, barevný... moc hezké čtení o Skotsku :)
Více v recenzích nebo na FB Tučňákův knižní svět.