Vše, čím jsme nikdy nebyli

Vše, čím jsme nikdy nebyli https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496882/bmid_vse-cim-jsme-nikdy-nebyli-zmR-496882.jpg 4 99 31

Nech život plynout série

1. díl >

Let it be. Někdy stačí dát věcem volný průběh a ztratíte všechno, co máte. Leah je na dně. Už nemaluje. Od autonehody, kterou přežila a která jí vzala rodiče, je pouhým přízrakem sebe sama. Dál by se skrývala před světem, do něhož už nezapadá, nebýt nejlepšího kamaráda jejího staršího bráchy: Axela. Axel se rozhodne jejímu bratrovi pomoct a vzít si Leah na pár měsíců k sobě do odlehlého domu na pláži v Byron Bay. Tam se snaží najít a znovu seskládat střípky dívky překypující životem a sršící tvůrčí energií, jíž Leah ještě nedávno byla. Neví ale, že ačkoliv spolu vyrůstali a jsou jako rodina, Leah do něj byla vždycky zamilovaná. A taky netuší, že jeho klidný a rutinní život brzy změní směr. Protože ona je zakázané ovoce, po němž najednou nevysvětlitelně a dychtivě touží. Protože ona je rozvlněné moře, noční nebe plné hvězd a gramofonové desky Beatles. Protože někdy stačí dát věcem volný průběh a získáte všechno, co jste kdy chtěli.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Red
Originální název:

Todo lo que nunca fuimos , 2019


více info...

Přidat komentář

moma08
19.04.2024 3 z 5

Dalo mi docela zabrat, než jsem se to dočetla. Možná to na mě bylo moc melancholické a psané takovým zvláštním způsobem.
Asi to nebylo pro mě to právé ořechové.

florentinas
12.03.2024 3 z 5

Hezké oddychové čtení, ale s těžkým tématem


pogmanka
19.02.2024 5 z 5

Moc pěkná a jemná dívka o těžkých tématech. Líbilo se mi, jak to autorka uchopila a nic mi nepřišlo zbytečně náročně napsané. Dojemné čtení, jen ten konec mě teda pěkně namíchnul. :D Proč?

Littlemonday
16.02.2024 5 z 5

Kniha o spoustě bolesti, která zbyla po smrti dvou úžasných lidí. O smutku, smiřování a o uvědomění, že stačí vteřina a všechno může být úplně jinak.

Hlavní hrdince Leah zemřou rodiče při autonehodě. Její psychický stav je velmi špatný, proto se její bratr, který musí vydělat peníze, aby mohla na univerzitu, uchýlí k žádosti o pomoc směřované svému nejlepšímu příteli Axelovi.
Tomu se za dlouhou dobu, kterou u něj Leah tráví podaří dostat ji z jejího mlčení a uzavíraní se do sebe. Vyjde ovšem najevo, že mladá sestra jeho nejlepšího kamaráda v sobě už léta dusí emoci, která dokáže přebít i smutek po ztrátě rodičů.

Neuvěřitelně romantický příběh, který mě dostal! Zápletka se mě velmi dotýkala a já hltala stránku za stránkou, pobrečela si a dokázala jsem se do děje vžít tak moc, jak už dlouho ne.

Kniha je dělená na kapitoly z pohledu obou hlavních hrdinů, což mi naprosto vyhovovalo. Je psaná opravdu poutavě, budete nuceni číst dál a dál.

Existuje pokračování a bohužel nebo bohudík ho opravdu budete potřebovat, o to se autorka postarala větou “Pokračování v příštím díle. Malinko k naštvání, ale není třeba na nic čekat, už vyšel. A já se na něj moc těším.

5/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

anej
21.01.2024 5 z 5

Nečekala jsem, že mě kniha tak chytne. Velmi povedený román s hlubšími myšlenkami a podtextem.

Damonka12
01.01.2024 3 z 5

3,5 milá, lehce nadrůměrná romantika s vážnějším podtextem.

BoženaN
11.10.2023 3 z 5

Dobrý námět, ale víceméně jde především jen o emoce a myšlenky. Mnohé z myšlenek stojí za úvahu a emoce jsou skvěle popsané, ale bylo toho až moc, velmi zdlouhavé a stále dokola. Nic moc se v příběhu neděje, hned od začátku je jasné, jak se to bude vyvíjet, žádné překvapení se nekoná, ale asi to byl záměr. Nevěděla jsem, že jde o první díl knihy na pokračování, takže jsem byla ze závěru dost rozčarovaná.

Knihomolka_176
05.10.2023 5 z 5

Tenhle příběh mě neuvěřitelně zasáhl. Autorka popisovala její pocity ze ztráty naprosto realisticky, nepřeháněla to a o to uvěřitelnější příběh byl.
Sledovat její progresy a to, jak se do ní Axel zamilovává, bylo neskutečně dojemné a silné. Člověk s nimi prožíval všechno - od západů slunce, po rozhovory o kreslení a smrti až po jejich polibky. Všechno bylo tak reálné, až jsem měla občas pocit, že jsem tam s nimi.
Celou knihu jsem byla přesvědčená, že dám plný počet hvězdiček. Jenže ten konec mě zklamal. Byl na můj vkus moc uspěchaný a nevysvětlený, což částečně chápu, protože bude vycházet druhý díl, na který se už teď nemůžu dočkat.
Každopádně musím říct, že tahle knížka patří mezi ty nejlepší, co jsem za poslední dobu četla

monika0181
21.09.2023 5 z 5

Kniha s náročným tématem a s náročnými myšlenkami. Nečekejte oddechovku. Ono psát z vesela o smrti rodičů ani nejde. První díl knihy řeší, jak se snaží Axel vytáhnout Leah z její ulity po smrti rodičů. Příběh je hezky stavěný, vzniká pouto mezi hrdiny, i když je Leah do Axela zamilovaná již leta. Popisy prostředí, pocitů vše je tak uvěřitelné. Čtivé. Na někoho může být moc dlouhé, úvahy, myšlenky Leah nemusí každému sednout. Konec je takový, že prostě musíte vzít do rukou druhý díl. To je nezbytnost. Takže pokud máte náladu se nad knihou zamyslet, doporučuji.

KočkomilkaJana
24.08.2023 4 z 5

No, nepodívala jsem, že jde o dvoudílnou knihu... Takže jedná hvězda dolů za klišoidní závěr. Jinak jde o sakra emotivní knihu, kdy jsem většinu času brečela.

Kaja1
09.08.2023 4 z 5

Taková kniha akorát na léto, moře, surfování, domek u oceánu a k tomu trochu komplikací s láskou. Jsem zvědavá, co se s hlavními hrdiny stane v dalším díle.

Ketfl
27.07.2023 4 z 5

Hlavní hrdinka příběhu, Leah, je po smrti rodičů jen přízrakem dívky, kterou bývala. Už není schopná malovat, barvy ani nic jiného jí nečiní radost. Uvízla na temném místě. Když její bratr musí na rok pracovně odcestovat, je Leah nucena přestěhovat se do plážového domku k jeho nejlepšímu příteli Axelovi. Axel žije přítomným okamžikem a užívá si každičkého dne. Proto se rozhodně, že ten rok využije k tomu, aby Leah pomohl dát se zase dohromady. Netuší ale, že tím, že ji donutí zase žít a cítit, v ní opět probudí i staré city. Leah totiž byla do Axela vždy zamilovaná, jenže Axel v ní viděl jen malou sestřičku svého nejlepšího kamaráda. Teď když spolu ale dvojice tráví většinu času, Axelovy city se také rychle mění. Však zakázané ovoce chutná nejlépe.

Příběh mě mile překvapil. Autorka má velice příjemný styl psaní, text je jednoduše napsán a krátké kapitolky tomu dodávají na čtivosti. Od začátku je sice jasné, jakým směrem se příběh bude ubírat, nicméně prostředí Austrálie, pláže, surfování a celkové povahy hlavních postav v kombinaci s uměním a písničkami Beatles tomu dodaly tu správnou atmosféru a šťávu. Celkem dost mě zarazil věkový rozdíl mezi ústřední dvojicí. Věřím, že hlavně pro Axela, který vlastně viděl Leah vyrůstat, to mohlo být i poněkud zvláštní. Což bylo evidentní i z toho, že Axel se jejich vztahu poměrně dost bránil, i když to měl chudáček prostě předem prohrané. Příběh řeší také závažnější téma vyrovnání se se smrtí blízkých osob, ale po emoční stránce je opravdu moc pěkně zpracovaný. Závěr knihy samozřejmě nabídne zvrat, který naláká na přečtení dalšího dílu, který nese název Vše, čím jsme se stali. Za mě moc pěkné čtení.

Ešína
24.07.2023 5 z 5

Hezká kniha. Krásný příběh s ještě krásnějším prostředím. Sice je vám od začátku jasný o co tam jde, ale i tak vás to vtáhne. Strašně jsem Axelovi a Leah fandila a mrzelo mě, jak to dopadlo. Doufám, že v dalším díle vše skončí tak, jak by to mělo být.

Lucie.285
20.07.2023 5 z 5

Krásná romantická knížka. Příběh rychle plyne, kapitoly jsou kratší a děj je vyprávěn z obou pohledů. Líbila se mi ta změna, jak u Axela, když si uvědomil, co pro něj znamená, tak i změna Leah, kdy se z ní pomalu stávala osoba, kterou kdysi bývala. Je zde mnoho hlubších úvah, nad kterými se člověk zamyslí. Kniha má otevřený konec, takže pokračování je nutnost.

KodalSa
23.06.2023 5 z 5

Krásný, moc krásný příběh. Sice dost předvítatelný, ale to přece nevadí. Užila jsem si s Leah a Axelem krásu moře v Byron Bay a fandila jim. Někdy stačí dát věcem volný průběh azískáte všechno, co jste kdy chtěli.

michaelakoc
11.06.2023 3 z 5

Kniha se čte rychle, krásně plyne. Popisy Axelova domu, oceánu, australské přírody a umění jsou nádherné, to se autorce doopravdy povedlo. Tím je kniha taková poetická.

Příběh jako takový je jednoduchý a předvídatelný. Axel se má na jeden rok postarat o sestru svého nejlepšího přítele, která se stále nevzpamatovala ze smrti jejich rodičů. Leah je 19, Axelovi 29. Leah žije v temnotě, nechce vidět barvy, Axel by zase rád viděl tu starou Leah, nespoutanou umělkyni, kterou byla před tím. Rozhodne se, že ji z té temnoty za každou cenu vytáhne.

Jejich soužití je od samého začátku náročné, ale Axel, když si něco umane, se nikdy nevzdává. Jejich rodiny si byly vždy blízké, Oliver je pro něj jako jeho vlastní bratr a všichni by pro sebe udělali cokoliv, proto i on se do záchrany Leah doopravdy ponoří.
Nějak si ale neuvědomil, že před tou nehodou do něj byla mnoho let platonicky zamilovaná. Když ji tedy žádá, aby konečně zase začala něco cítit, neuvědomuje si, co to v Leah vyvolá.

Axel se tomu brání, ale je to silnější jak on. Možná bylo celou dobu dáno, že se do ní také jednou zamiluje. Spadnou do toho tak rychle, i když jejich láska bude trvat krátce.

Leah by pro něj obětovala všechno, i svou budoucnost. Oliver ale obětoval svou budoucnost pro Leah, aby měla život, finance a mohla studovat umění na univerzitě v Brisbane. Co se stane, až se o jejich nespoutané a vášnivé lásce dozví Oliver a Axela rodina? Jak se realitě postaví Leah? Dokáže se tomu postavit? A Axel, upřednostní sebe nebo Leah?

TOP scéna: jejich společný obraz plný vášně, lásky a jich dvou.

"Chybí mi ta holka, cos byla předtím. Víš, co myslím, chybí mi vidět, jak maluješ, jak se usmíváš, vtipkovat s tebou ... Nevím jak, ale já tě odtamtud dostanu, ať jseš kdekoliv, a přivedu tě zpátky."

"A když jsem si ji prohlídl, tak surově obnaženou před mýma očima, měl jsem jasno, že láska má příchuť jahod, je jí devatenáct a má oči barvy moře."

Airelle
04.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Když jsme s @adule.books vymýšleli společné čtení, tak tohle byla jasná volba. V knihovně už se mi nějakou dobu válela a recenze na ní byly vesměs velmi pozitivní. Chápu proč a jsem ráda, že jsem se do ní pustila až teď těsně před vydáním druhého dílu!Postavy jsou velmi snadno uvěřitelné, mají svoje silné i slabé stránky a nejsou černobílé. Mají svoje tajemství, své temné stránky i svá velká trápení. Rozhodně se nebudete nudit. Zaujal mě jejich charakterový vývoj, zvlášť ten Leahin byl emoce drásající, ale i Axel se v průběhu děje změnil.

Celou knihou Vás doprovázejí skladby od Beatles, z čehož vzhledem k tomu, že je všechny znám, jsem byla nadšená!

Akorát teda ten konec, po dočtení posledních stránek jsem šla hned pátrat, kdy vyjde druhý díl!

Dela90
24.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Leah je zlomená, přišla o rodiče a momentálně je spíš jen tak přežívá. Když její bratr musí odjet za prací, aby vydělal Leah na školu. Nechává ji u svého nejlepšího kamaráda Axela. Ten se o ni postará, ba co víc - znovu ji ukáže, že život je barevný, a to ve všech ohledech.

Velké překvapení. Knížka s krásným příběhem, který Vás chytne za srdce a postupně prožijete s hlavními postavami vše od bolesti, štěstí až po lásku.

Líbilo se mi zakomponování malování a barev.
Příběh je vyprávěn z pohledu Leah a Axela.
Krátké kapitoly.
Střídá se minulost a přítomnost. Krásně Vám poskládá celý příběh dohromady.

Axelova rodina byla úžasná, to jak přijala Leah a Olivera do své rodiny.
Axel byl ze začátku úplně slepý, ale jako úplně. Líbily se mi okamžiky, kdy zjistil, že je z ní totálně v háji.
V příběhu poznáváme otce Leah, to byl podle všeho skvělý člověk.

Řekl mi, že když ti v hlavě hraje píseň ve chvíli, kdy najdeš druhou půlku své duše, je to dar. Je to něco výjimečného.

Knížka má nádherné myšlenky. Axel přivedl Leah znovu k barvám.

A tak mě napadlo, že problém někdy není ve světě kolem nás, ale v tom jak se na něj díváme.
Vzpomínky jsou jako jiskra. Objeví se, když je nejmíň čekáš.
Myslím, že nemůžeme vědět, jak se popereme s nějakým pocitem dřív, než si jej prožijeme na vlastní kůži.

To, co u sebe Leah a Axel našli - věřila jsem jim to, každé slovo, každý polibek.
Láska znamená cítit úplně všechno při jediném polibku.

O to víc mě mrzel ten otevřený a naprosto nečekaný konec. Sakra! Ještě, že ten druhý díl vychází už brzy .

A knížku doporučuju všem všema deseti, tohle bylo tak krásné, že to si prostě musíte přečíst.

GaleW
22.05.2023 3 z 5

Já jsem asi na knížky tohoto typu už trochu stará, bylo to hezké čtení, romantika, hvězdičku přidávám určitě i za výběr písniček, které k daným kapitolám fakt seděly, ale jinak mi to přišlo zdlouhavé a místy i celkem o ničem.

Michelleee
18.05.2023 4 z 5

Bylo to moc příjemné čtení. Zajímavý příběh, mělo to od všeho trochu. Série má krásné obálky. Teď jen čekat na další díl, protože to má otevřený konec.

Štítky knihy

pro ženy romantika ztráta blízkých

Autorovy další knížky

Alice Kellen
španělská, 1989
2022  80%Vše, čím jsme nikdy nebyli
2023  79%Vše, čím jsme se stali
2024  %My dva na Měsíci

Kniha Vše, čím jsme nikdy nebyli je v

Přečtených130x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených7x
Knihotéce167x
Chystám se číst159x
Chci si koupit34x
dalších seznamech4x