Kosti pod mechem

Kosti pod mechem https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531067/bmid_kosti-pod-mechem-65b8fdc67d36d.jpg 4 36 13

Originální pocta hrdinské fantasy z magického světa Accadu, kde minotauři bojují o svou budoucnost. Čest je víc než život. Tak praví Kodex, jímž se minotauři z accadských Plání řídí již dlouhé generace. Nyní je ale vše jinak a dávné hodnoty se mění v prach. Náčelník spojených klanů ví, kdo by mohl minotaurům vrátit jejich ztracenou slávu a dovést je k novým zítřkům. Otázkou však zůstává, zda bude ochoten zaplatit cenu, kterou taková změna vyžaduje obzvlášť bude-li vyčíslena zmařenými životy. Tradice a zvyky jsou překrucovány, bohové se odvracejí a stále víc minotaurů zjišťuje, že čest možná není všechno. Zuzana Hartmanová se v Kostech pod mechem prvním dílu stejnojmenné dilogie vrací do magického světa Accadu a vzdává poctu hrdinské fantasy.... celý text

Přidat komentář

AaandYs3k
předevčírem 5 z 5

Tahle kniha si mě naprosto získala. Prve svou obálkou (už jste ji viděli v realitě?) a neotřelým tématem minotaurů. Potom propracovaností postav, světa a jednotlivých linek a motivací. Autorka vyprofilovala úžasně komplexní postavy, kterým rozumíte, i když vidí každá svět jinak. Tím se dostáváme ke světu jako takovému. Skvělý! Miluju, když se ponořím do propracovaného nového světa, který dává smysl a jako bych se v něm opravdu ocitla.

Upřímně bych raději chronologický pořádek, protože takhle přišlo to „bum“ velmi brzy. Ale na druhou stranu jsem věděla, k čemu spěji a dozvídala jsem se postupně to „proč“. Mělo to vlastně dost do sebe. Jen jsem musela hodně listovat zpět, neboť jména postav mi na začátku, kdy jsem věděla prd, splývaly. :D

Hrdinské fantasy na slovo vzaté. Tohle si dejte. Jen pokud máte někdy problém s pořádkem v postavách, vmete si pro jistotu papír a tužku k sobě. :) Je to první díl plánované duologie a já už nyní vyhlížím závěr.

Moc děkuji za poskytnutí výtisku k recenzi, protože jsem si čtení i rozplývání se nad obálkou velmi užila.

KočkomilkaJana
22.04.2024 5 z 5

V dnešní době je obtížné najít fantasy knihu, která nebude plytká, nadupaná dějem od první do poslední stránky, kde vyčerpáním padne vše, o co se autor snažil. Zuzana Hartmanová pojala Kosti pod mechem povídkovým stylem. Chápe dynamiku příběhu. Respektuje ji a rozvíjí příběh, který si opravdový fanda fantasy užije. Nečekejte od knihy honbu za senzací. Čekejte poctivost, úctu a dodržování hodnot. Dobrá, abych vás nebalamutila, na kapku krve čas od času v příbězích z dob Nerghana narazíte.


MJ-TJ
20.04.2024 5 z 5

Když jsem začala číst tuhle knihu tak jsem začala naprosto panikařit. Tohle je první díl a já přece tenhle svět neznám! Žádné vysvětlování a hup přímo do příběhu. ALE ... pak se kniha pěkně rozjela a vše bylo vysvětleno a vše najednou dostalo smysl.

V téhle fantasy teče krev proudem. Žádné slitování a nuňání, ale pořádný válečný příběh. Ale tak jo, trochu té lásky tam autorka taky propašovala, ale sladkobolnou romantiku opravdu nečekejte. Toto je drsný příběh se silnými osobnostmi.

Tohle je příběh Nerghana. Silné osobnosti, která byla zrazena, ale bylo jí dopřáno mít svou pomstu. Žádné nečekané odhalení na závěr, jako třeba ve Čtvrtém křídle, ale přesto se strašně těším na další díl. Ten bude asi o Uně, která snad dokončí změny, které Nerghan začal.

LiliDarknight
15.04.2024 5 z 5

Česká spisovateľka Zuzana Hartmanová sa po tretí raz vracia do svojho fiktívneho sveta. Accadské dobrodružstvá je však možné vychutnať si ako samostatné príbehy, nie je potrebné poznať dilógiu o nekromantke Nix. Tentoraz sú navyše stredobodom pozornosti minotauri. Legendami opradené kmene s kultúrou, zvykmi a vlastnou históriou. Čitateľ má na stránkach knihy možnosť spoznať ich a zistiť, či tieto stvorenia čaká aj nejaká budúcnosť.

Podobne ako autorkina prvotina Noční labuť, aj v tomto prípade ide o poviedkový román. Navyše je odetý do hávu hrdinskej fantasy. V tomto smere sa núka takmer klasický námet o spáse, zrade a cti, s prímesou lásky a túžbou všetkých zachrániť. Tento výpočet tvorí základné predpoklady daného žánru. Napriek tomu sa nedá tvrdiť, že by Harmanová napísala typický hrdinský kúsok.

Zdá sa totiž, že zvážila svoje možnosti a rozhodla sa, že využije viacero spôsobov, ktorými môže čitateľa zaujať. V prvom rade je to výber samotných minotaurov. Hrdej rasy čestných bojovníkov, ktorí nedokážu klamať, vždy držia slovo a žijú určitým spôsobom. Zväzujú ich dávne tradície a zákony, prípadné spory riešia súbojmi. Dopĺňajú ich ženy liečiteľky a šamanská mágia.

Takisto nejde o úplne inovatívne prvky, ale dokopy fungujú. Pravdepodobne najväčšou výhodou knihy je jej stručnosť a epizodickosť. Dejová linka pritom začína zdanlivo na konci. Vidíme, ako dopadne cesta bojovníka, a nejeden čitateľ sa začne pýtať, či sa má obťažovať aj za stranu šesťdesiatpäť. Prvá časť knihy predsa namaľovala obraz toho, čo sa už stalo.

No až opisy ďalších udalostí tie výjavy dokreslia. Ich prostredníctvom autorka vysvetľuje motiváciu, predstavuje aktérov a hlavne prehlbuje tragédiu všetkých udalostí. Je stručná a výstižná. Tiež preskakuje z príbehovej súčasnosti do minulosti. Nezdržiava sa zbytočnosťami a nemá nutkanie čitateľa zbytočne vodiť za ruku. Ukáže mu len smer a vyšle ho na cestu, podobne ako svoje postavy.

K tomu núka pomalšie i rýchlejšie okamihy, surovú akciu i zamyslenia. A keď čitateľ otočí poslednú stranu, uvedomí si, že záver, hoc ho už poznal, vníma úplne inak. Pretože tie kontúry naznačené v úvode sú zrazu vyfarbené a núkajú iný druh obrazu. Plného emócií a tiež zvedavosti, či ide o definitívny koniec alebo ho ešte protagonisti dokážu zvrátiť.

Poviedkový román Kosti pod mechem neponúka inovatívne poňatie hrdinskej fantasy. Hartmanová napísala skôr klasického žánrového reprezentanta. Napriek tomu ale dokáže zaujať. Tým, ako vystavala dej. Stavila na stručnosť a údernosť. Nebála sa byť drsná, hoc nie vždy prostredníctvom krvavých momentov. Dokázala čitateľa držať v napätí. A tým, že sa zamerala na postavy, ponúkla o niečo hlbší zážitok.

Terrexantence
08.04.2024 4 z 5

Kniha mi připomněla krásné chvíle strávené s kulturou Taurenů ve hře World of Warcraft.
Minotauři Zuzany Hartmanové nejsou totiž lidé s býčí hlavou, ale celkově býci s kopyty a srstí, kteří chodí po dvou, a bojují své souboje cti s nejrůznějšími zbraněmi a také se sekerami. K tomu mají po boku něžné šamanky, které si rozumí s přírodou.
Příběh byl krásně poskládaný z různých událostí jako dílky mozaiky, která tvoří až děsivý obraz souboje o moc, čest a budoucnost minotauřího lidu, kdy nebyla udělána úplně nejlepší rozhodnutí, za což hrdinové draze zaplatí.
V knize také nenajdete žádné černobílé charaktery. Každý má svou motivaci a bojuje za "dobro", ve které věří, takže vás čeká spousta překvapení a zvratů.
Svět i hrdiny si snadno zamilujete a nebudete se chtít odtrhnout.

Jedinou výtku mám ohledně označování minotaurů jako "muži a ženy", zvlášť když je tam i rasa lidí, tak to působilo hodně divně. Nejvíc mi to vadilo v úsloví: pohybovali se na hodně tenkém ledě a ten jim zlověstně praskal pod nohama.

cathyblack
01.04.2024 4 z 5

Kosti jsou zdařilou hrdinskou fantasy o budování respektu, o zradě a pomstě, o tradicích a obavách ze změny. Zdařilé střídání časových rovin, drsný svět minotaurů, ale i krapet lásky a emocí činí z knížky fakt labůžo počteníčko. Potěšily velmi!

Zprvu jsem měla problém se začíst. Prvních šedesát stránek mi přišlo tak uspěchaných, že jsem měla obavu, že nestihnu dojít konce a knihu odložím. Ale vydržela jsem pevná ve víře, že to autorka napsala takhle záměrně. Záhy jsem pochopila, že můj odhad byl správný. Čím blíž jsem byla sedmdesáté straně, tím víc mi docházelo, jak byl tenhle krok rohatě ďábělský a zároveň riskantní. Pokud se do knihy na mé doporučení pustíte, vydržte. Protože pak to přijde. Celý příběh, svět a hlavně život jednoho hrdiny vám otevře náruč a vy do ní vběhnete natěšení, protože už to cítíte. Jak vám brní v konečcích prstů. Jak vám slzy vlhnou v slepé naději. Jak se kroutí palce u nohou. A když se z hrdiny stane vyhnanec, který je bičován nespravedlností příliš často přes záda, záleží vám na něm o to víc.

Hlavní hrdina byl velmi dobře napsaný. Budil emoce a člověk mu musel držet palce, v duchu se ho zastával a doufal, že to všechno dopadne ještě trošku jinak. Vedlejší postavy byly natolik barvitě popsané, že zaujaly a vlastně mi nikdo nepřekážel. Nevadil. Kniha byla velmi čtivá a napínavá navzdory tomu, že se dozvíte téměř vše na začátku. Málokdy se stane, že zůstanu číst po půlnoci, ale nešlo odolat. Kniha se nepouští do žádných zbytečných popisů, jde přímo k věci a to důležité zazní. Zbytek nechme svoji představivosti.

V knize naleznete i parádní mapu, která Vám usnadní v zorientování se v příběhu. Dalším plusem jsou bonusové materiály, jako soundtrack nebo další informace ze světa minotaurů.

Autorka mi se vztyčeným prostředníčkem jasně vzkazuje, že ženy na poli fantastiky mají své místo. A já doufám, že si ho obhájí. Protože stále častěji sahám po mužských autorech a ženám se vyhýbám.

Doporučuji s čistým svědomím.

LilyGorch
01.04.2024 4 z 5

Kosti pod mechem už na první pohled zaujmou svou krásnou obálkou se zlacenými prvky. Česká autorka, Zuzana Hartmanová, nás v této své hrdinské fantasy přivádí do neotřelého světa minotaurů, kde čest znamená víc než sám život.

Udatný válečník Nerghan se potkává s mladou minotaurkou Unifareou. Musí se s ní dorozumívat gesty, protože je němá. V jejích očích si ale všímá drobných zlatavých teček – takových, jaké mají jen šamanky, které dokážou používat svoji moc, provádět rituály nebo léčit raněné bojovníky. Nerghan učí Unu lovit a také základům bojového umění. Čím dál se ve vyprávění dostáváme, tím hlouběji poznáváme příběh Nerghana, ale i Uny. Jsme svědky rozhodnutí, kterými se náčelník minotaurů spolu se svými nejvěrnějšími snaží navrátit klanům jejich ztracenou slávu. Jenže ne všem stále tolik záleží na cti, jako tomu bývalo dřív. Jako by už Kodex, kterým se řídily celé generace minotaurů z Accadských plání, pomalu pozbýval svoji platnost. Nechybí málo a veškeré jejich tradice a hodnoty se obrátí v prach..

Za možnost přečíst si tento příběh ještě před vydáním ve formě recenzního PDFka velice děkuji autorce @zuzana_hartmanova . S vyprávěním o udatných minotaurech jsem se zatím nesetkala, takže jsem se ráda začetla do stránek její knihy. Líbila se mi životní filozofie minotaurů, jejich kultura a zvyky. Důkazem budiž i to, že jsem si knížku po jejím vydání i koupila. O:)

Jenom bych upozornila nedočkavé čtenáře, ať vnímají i letopočty na začátcích kapitol. Já, co se s čísly moc nekámoším, jsem je vždycky jen zběžně přelétla očima a pak jsem měla trochu problém orientovat se v příběhu. Není totiž vyprávěn chronologicky, ale až na konci dávají všechny střípky dohromady jeden celek. Těším se, až nás autorka zavede do svého světa podruhé a až nám opět více poodhalí jeho fungování. ;o)

4/5 *

Shaxx
30.03.2024 5 z 5

Na Kosti pod mechem jsem se těšila a splnily veškeré moje očekávání. Abych byla tedy úplně upřímná, úvod byl pro mě trošku těžkopádnější a leccos na mě působilo uspěchaným dojmem, ale jakmile se děj přehoupl do jiné časové linie, nejistoty byly zapomenuty, začetla jsem se a nešlo se odtrhnout. S každou přečtenou kapitolou na mě měl "konec začátku" větší dopad (stejně jako kdysi u Snílka neznámého, který také začal koncem, kdy čtenář neměl k žádné postavě vytvořené citové pouto a jak příběh postupoval, docházelo mu, že se jen pročítá k emoční újmě a nemůže přestat). Hry s časovými linkami byly skvěle poskládané a veškeré dílky příběhu přesně zapadaly tam, kam měly, v příhodný čas. Bavily mě netradiční hrdinové příběhu - minotauři, jejich životní filozofie a poznávání jejich kultury. Oblíbila jsem si Nerghana a držela mu palce. Kosti pod mechem jsou pro mě poctivá hrdinská fantasy. A nemůžu nezmínit nádhernou obálku se zlacením - celkově zpracování téhle knihy je parádní, Host se vyšvihl.

luculi
29.03.2024 3 z 5

Kosti pod mechem, kniha, která mě zlákala obálkou a tématem minotaurů. Ti se u nás v literatuře nijak zvlášť neobjevují, tak proč nevyzkoušet něco nového? Navíc už jsem od autorky četla pět knih, tak jsem si říkala, že je to sázka na jistotu.

První část knihy (kapitola) působila dost stroze a odbitě. Vyprávění bylo takové holé a navíc během necelých sedmdesáti stránek bylo shrnuto dění za tři roky. Což mi přišlo zmatečné a moc uspěchané. Navíc tento 'epilog' prozradil příliš mnoho, což bych se mnohem raději dozvěděla až na samotném konci, kde by mě to emočně víc srazilo.

Dále už to bylo o něco lepší. Příběh byl zajímavější. Vrátil se na začátek a poskočil o nějakou dobu zpět, před první kapitolu. I další části knihy se přesouvali v čase sem a tam. Takže nešlo o ucelený jednotný příběh od začátku do konce. Nicméně už se alespoň četl lépe. Postavy byly sympatické, rozhodně jsem si oblíbila záporáky i klaďase. Samozřejmě nejlepší byl Nerghan, jak jinak. K postavám nemám co vytknout, zahrnovaly všemožné charaktery. I když jejich vztahy byly víceméně hodně jasné, bez většího vývoje nebo hloubky.

Čtení mě hodně bavilo, daný svět a minotauři mě neskutečně oslovili a zaujali. Trošku mi to připomínalo severskou mytologii. Veškeré zmínky o cti, boji, přátelská klání, bitvy s nepřáteli, klanové rozepře, jejich zvyklosti, rozdělení světa na lidi a nelidi, to jsem si vážně užívala. V mých očích však knize ubíralo pár věcí na kráse.

Jednak mi moc nesedělo časové rozpoložení a skoky sem a tam, včetně úvodní kapitoly. Musela jsem dávat pozor, abych si to správně poskládala dohromady. Tohle obvykle ocením jen, když jde o vyprávění více postav z různých dob. Jinak jsem raději, když děj plyne chronologicky. Nelíbily se mi ani velké posuny ve vyprávění o celé roky. V podstatě se všechno bralo hodně po povrchu a přitom by si tenhle námět zrovna zasloužil podstatně větší rozpětí a hloubku.

Bylo to příliš rychle vyprávěné. Mnohem víc bych si užila dvojnásobnou bichli, která by mi více přiblížila život minotaurů a především Nerghanův. Abych se do příběhu opravdu vpravila a vcítila. Takhle z toho mám pocit, jakoby šlo spíše o spojení několika povídek v jeden celek. Líbilo se mi to, ale raději bych nějaký hlubší a plnější obsah...

Jira88
29.03.2024 5 z 5

Krásná fantasy, která originálním příběhem naprosto okouzlí. Minotauři jsou skvěle vymýšlení a celý příběh se moc povedl. Doporučuji

sakyvanity
22.03.2024 4 z 5

Obrovské díky patří autorce @zuzana_hartmanova za poskytnutí e-knihy v rámci #spoluprace. Moc si vážím projevené důvěry a velmi příjemné spolupráce .
Minotauři jsou narozdíl od jiných mytologických postav zpracované v současné literatuře minimálně, a tudíž jsem si knihu nemohla nechat ujít - moc mě zajímalo, jak autorka danou tématiku zpracuje.

Kniha je rozdělena na několik částí a vyprávěna z pohledů několika postav, přičemž se zpočátku čtenář seznamuje s jednotlivými postavami a ke konci se příběh velmi příjemně propojuje. Doporučuji jen od začátku sledovat, v jaké době se daná část odehrává - já četla celkem přerušovaně a musela jsem se v knize vracet.

Hlavní postavy Una a Nerghan byly skvělé. Hlavně Unu jsem si prakticky hned velmi oblíbila - už jen proto, že jsem se jejím prostřednictvím dozvěděla mnoho vlastností charakteristických pro minotaury.
Autorka skvěle propracovala i vedlejší postavy, jejichž chování bylo nejen logické, ale i autentické - bez klišé a zbytečných rozhodnutí, která se v knihách mnohdy objevují.

Příběh je prakticky čistá hrdinská fantasy jen s minimem romantické linky, což mě moc bavilo. Ne, že bych romantiku ve fantasy nevyhledávala, ale mnohem více se mi líbí, když si dá autor záležet na zpracování postav a fantasy světa, což jde často mimo právě kvůli romantické lince.

Příběh je vážně skvělý, svět minotaurů mě moc bavil a čtení jsem si užila. Umím si představit i další knihy z daného světa. Osobně by se mi kniha asi líbila víc, kdyby byla delší, jelikož jsem se úplně nestačila sžít s postavami a s daným světem se mi těžko loučilo. Velké doporučení.

mnohoknih
19.03.2024 4 z 5

Nikdy jsem o minoutarech nečetla žádný příběh a tak jsem po něm chňapla s nadšením. A nadšení mi vydrželo celou dobu. Přiznávám, napřed jsem úplně nechápala, proč je děj postaven na minotaurech. Všechna ta slova o cti, víře a kodexu by přeci zvládnul i kdejaký rytíř. Jenže autorka je liška podšitá a tak nám fakta předkládá dle svého uvážení a ne, jak my chceme. Takže když skončí první část příběhu, tak to vypadá, že víme, jak to dopadlo. Jenže nevíme, co tak dopadlo, co vše se stalo, že Nerghanovy cestičky osudu doputovaly zrovna sem. A už vůbec nevíme, proč potkal zrovna Unifareu? Proč ona nemluví? Samá proč? Proč?
V dalších částech se všechno dozvíme. To vám prozradit mohu. I to minotaurství. Dostali od bohů spoustu darů a jak Kodex praví, mohou je užívat ke slávě svého rodu. Jenže právě to se začne nějak kazit. Kde byla odvaha je najednou podlost. A ačkoliv minoutar vždy mluví pravdu, najednou ji dokáží proradně zamlčet.
Monoutauři uznávají svoje tradiční role v rodině. Muži bojují převážně s těžkými zbraněmi, ženy jsou šamanky a k obraně používají maximálně oštěp. A že těch bojů tady je! Ať jde o boje s horaly či mezi sebou v bojových arénách či při btratrovražedné válce.
Příběh je to napínavý, smutný, díky básním z Kodexu i lyrický. Můj dojem je, že minotauři jsou tak trochu herci. Velká gesta, elektrizující projevy a emotivní apelování na soukmenovce jim fakt jde od srdíčka. A pokud se pustíte to čtení, tak se vám určitě do srdíčka dostanou nejpozději u věty „Staneš se raganem?“

nela3812
18.03.2024 4 z 5

Svět Minotaurů je pro mě horkou novinkou, která mě pohltila. Bohatá kultura, originální hrdinové a napínavé bojové scény. To vše, i mnohem více, můžete od tohoto příběhu očekávat. Hrdinské fantasy se vším všudy!

Po přečtení první části jsme přeskočili zpět v čase a já si říkám: "počkat" ! Opravdu nám autorka právě prozradila konec, a to včetně všech detailů? Ano! Ale i přesto příběh neztrácí na napětí a já téměř bez dechu otáčela další strany, díky kterým jsem čím dál více propadala Accadu a jeho hrdinům. Ocenila bych větší gradaci děje. Obávám se, že autorka svou munici vystřílela na samém začátku příběhu. Přesto bylo příjemné sledovat, jak se vše událo, než to dospělo do konce, který známe.

Svět Accadu je jedinečný a autorka nám ho postupně představuje během celého příběhu. Nemusíte se bát počáteční "nalejvárny", která je pro podobné příběhy typická a často čtenáře jen odradí. Postupné seznamování nám ukáže nejen samotný svět, ale také historii a kulturu našich hlavních hrdinů, která je opravdu bohatá. Dozvídáme se toho opravdu spoustu, ale i přesto mám několik nezodpovězenych otázek. Žijí i jinde? Jak je svět velký?...Tak možná v další knize?

Odvaha, čest a upřímnost všech postav je nejen sympatická, ale také neuvěřitelně pohlcující. Jejich život a osudy budete milovat i nenávidět. Stejně jako jejich jména, která jsou autentická, ale při vyslovení i zapamatování vám dají opravdu zabrat. Každápostava vám příběh obohatí a vytvoří přesně tu správnou atmosféru, pro kterou je budete chtít poznat hlouběji.

Hodnocení: 4/5