Perutě noci

Perutě noci https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412393/bmid_perute-noci-eRW-412393.jpg 4 44 11

Noční labuť série

< 2. díl

Svět je v ohrožení. Křehkou rovnováhu mezi magickými frakcemi narušila sekta zrádců, kteří se ve snaze zničit Řád i Konkláve nezastaví před ničím. Frakce jsou nuceny spojit síly. Vojenské výpravě do města obleženého démony velí nekromantka Nix a rytíř Beilen. Kromě mrtvých ožijí i dávné sympatie a mezi veliteli přeskočí jiskra. Jenže láska mezi černokněžnicí a rytířem se trestá smrtí. Rozhodnutí, zda dát přednost vyšším politickým zájmům, nebo vlastnímu štěstí, nebude vůbec lehké. Zvlášť tváří v tvář hordám netvorů v ulicích plných krve. Druhý román z Accadu – temného magického světa spisovatelky Zuzany Hartmanové.... celý text

Přidat komentář

jitka_dankova
10.04.2023 5 z 5

Ve druhém dílu ze života nekromantky Nix jsem se naplno dočkala toho, co jsem v první díle postrádala: romantiky, zklidnění a rozvláčnosti a řešení vztahů. Skvělé, bylo to pohlazení pro moje srdce. A naprosto chápu rozčarování, které se zmocní těch, kdo se zhlédli spíše v té akci a drsnosti prvního dílu :-) Tohle už je prostě čtení pro romantické holky, no, a všichni, kdo si oblíbili drsnou stránku Nix, asi musí protočit oči.
Oceňuji, jak se všechny prvky z nesouvisejících povídek z prvního dílu nakonec tak závratně propojilly a každá maličkost získala na významu, smekám před tou propracovaností a oceňuji ji. Jen asi budu potřebovat tak dvojí nebo trojí čtení, než mi dojde, co že přesně se to na konci vlastně stalo.

hanzmb
08.07.2021 3 z 5

1. díl mě nadchl a o to větší bylo zklamání. Těšil jsem se, jak hlavní hrdinové vyřeší situaci mezi jednotlivými skupinami čarodějů. Místo popisu zajímavého světa byla ale 1. půlka o tom, jak ona chce jeho, on ji, ale osud jim nepřeje. Pak se to sice nadějně rozjede, ale vše dorazí závěr. Jestli byl začátek typický YA, tak konec je z Večerů pod lampou.


luculi
06.06.2021 3 z 5

Největším problémem pro mě byl návrat po hodně dlouhé době. Z první knihy jsem si pamatovala minimum a tak mi příběh předkládal samá neznámá fakta. Všeobecně mám ráda, když se některé věci zopakují, než aby se předpokládalo, že čtenář všechno uchová v paměti nebo bude mít čas si zopakovat předchozí díly.

Po občasných zmatcích mi trošku vadila změna v pohledu na Nix. Na začátku knihy působí temně, nebezpečně a silně, což mám u ženských hrdinek ráda, aby se tak nějak přetvořila na typickou hrdinku toužící po chlapovi. Tento skok mi moc nevyhovoval, protože mi naprosto vyvrátil první dojem.

Mělo to hlavu a patu, bylo to zajímavě pojaté i vypravované. Většinu doby jsem četla příběh ráda i přes některé chvíle či detaily, které mi vadily, docházelo k nedostatkům, které mi čtení příliš nezlehčovaly. A velká bitva před koncem byla poměrně dlouhá. Škoda, že nebyla něčím prokládaná, protože jsem často ztrácela pozornost, jak mě to přestávalo bavit. Číst o závěrečném střetu skoro sto stran, to už je vážně moc... Nicméně kniha se četla pěkně, přestože mě nenadchla jako jiná autorčina díla.

Shizunk
18.03.2021 5 z 5

Nakonec 4,5. Když se podívám, jakým knihám jsem v poslední době dal 4 hvězdy, není pochyb o tom, že Perutě je jasně převyšují ve všech ohledech.
Příběh je zjevně dobře naplánováný, provedený a uzavřený. Postavy fungují, byť soustředěním na více různých poněkud oslabila koncentrovaná síla předchozího příběhu s jedinou hrdinkou.
O pozornost čtenáře se tu perou politika, vztahy a akce. Tím se kniha záběrem jakoby řadí mezi velké fantasy série, až na to že v druhém a posledním dílu nezbývá místo nacpat to všechno do omezeného počtu stran. Asi je důvod, proč fantasy díla nezřídka dosahují tisíců stran, když se pokouší o něco takhle velkolepého.
Na můj vkus bylo vztahů, lásky a sexu přesně správné množství, odpovídající příslibu z Noční Labutě.
Akce, boj, výbuchy a krev zabraly až příliš mnoho místa, zatímco politika zůstala jen zhruba načrtnutá. A už vůbec nemluvě o prozkoumání bohatého světa, kde už spoléháme takřka výlučně na setrvačnost z předchozí knihy.
Spousta věcí šla příliš snadno, hlavně pokud jde o politiku. Nemálo času trávíme stanovením problému, který pak ale není čas podrobně prozkoumat, a tak se vyřeší jediným prostým trikem, všichni pokývají hlavou a jakože teda souhlasí. Z ne úplně zjevných důvodů.
Vlastně jsem skoro ze všeho v knize (až na politickou zápletku) nadšen. Jenom si nemůžu pomoct, ale myslím, že si kniha měla jasněji vybrat, čím chce být a zatlačit vše ostatní do pozadí. A nebo to chtělo ještě celý jeden další díl, abychom nemuseli tak chvátat do cíle.
Při představě, že by nám mocná autorka formátu Zuzany Hartmanové dala třeba další trilogii ve stejném světě, se mi sbíhají literární sliny. Víc prosím, nespěchat a nešetřit!

Lenny33
28.09.2020 3 z 5

Bohužel jsem ze závěrečného dílu této duologie spíše zklamaná. Kniha začala přesně tam, kde skončil předchozí díl, ovšem chyběl mi jakýkoliv úvod do děje a aspoň zběžné představení postav. Pokud by někdo četl díly v delším časovém odstupu, podle mě by se moc nechytal.
Souhlasím, že Nix zde ztratila jakékoliv charisma z předchozích dílů. To samé Beilen - v prvním díle muž obestřený tajemstvím, takže jsem čekala, jakého hrdinu nám autorka představí a bohužel se nám představil vcelku bezcharakterní zabiják. To, že se dvě třetiny knihy řešil prakticky jen vztah hlavních hrdinů, snad ani nebudu komentovat.
Celkově mě rozuzlení příběhu moc neuspokojilo. Mnoho otázek zůstalo nezodpovězeno, zato popis závěrečné bitvy se zdál nekonečný. Co se týče kvality, dost nemile mě tento díl překvapil. Jsem tedy zvědavá na autorčinu nově vydanou knihu Před bouří. Snad už děj bude propracovanější. a časem neztratí na atraktivnosti, jako se stalo u této série.

roni24
15.07.2020 3 z 5

Zamilovanost do hlavní hrdinky z prvního dílu tady trošku opadla. Její osobnost se proměnila z cynické coury na romantickou duši a už to prostě není ono. Její síla, vtip a charisma se vytratily neznámo kam... Každopádně se jedná o dobře naspaný příběh v zajímavém světě, kde nechybí lži, intriky, boje, přátelství a láska... Takže dobré 3,5 hvězdy ;-)

Marry123
29.04.2020 3 z 5

Hmmmm očekávání velká... Skutečnost lehce jiná.... Mám trochu pocit že mi to kazil Beilen a to jsem na něj byla vcelku zvědavá.... Rychlé přeskakování pohledů mi taky trochu vadilo ale dalo se na to zvyknout... Konec dobrý, všechno dobré.... Pár šoku pár slziček ale dobré a dojemné zakončení.... :) :) Takže spokojenost.... :)

Hoshi
18.03.2020 5 z 5

Jsem nadšená, že jsem se znovu setkala se svými oblíbenými hrdiny a poznala jsem nové a ty jsem si oblíbila stejně, jako ty staré známé. Jsem smutná, že odešel a už se nevrátí.
Pokračování příběhu o Nix je znovu čtivé, nabité akcí, magií, tentokrát se tam objeví i nějaká ta láska a ten konec je tak lákavý .. Bylo by příjemné si přečíst ještě o pár řádků víc o tomto zajímavém místě.

Roscata
20.11.2019 5 z 5

S Nixariem ze Zarthu jsem se poprvé seznámila někdy na začátku minulého roku a ještě než jsem dočetla první díl, zamilovala jsem si jí. I když by se na první pohled mohlo zdát že se z ní vyklube klasická knižní Mary Sue, není to tak. Nix má sice obrovskou magickou sílu ale málo zkušeností, spousty svých vnitřních démonů a strachů a také je dost často tvrdohlavá a nenechá si pomoci od přátel. Naštěstí ve druhém díle začíná chápat že všechno nezvládne jen sama, že přijmout pomoc není slabost ani že tím nevystaví své přátele ještě většímu nebezpečí než ve kterém už jsou. A hlavně si přizná že i ona má právo na štěstí a lásku.
Trochu mě na obou knihách mrzelo že jsme se nedozvěděli tolik o Accadu, magii a dalších drobnostech které by nám celý svět trochu přiblížili ale i tak to bylo parádní. I přes to jak skončil druhý díl, bych si nějaké pokračování s radostí přečetla.

Ailee
18.11.2019 4 z 5

Druhý díl mě asi bavil o něco méně než první, ale to mohlo být tím, že v knize je spousta odkazů na děj z prvního dílu, který jsem si bohužel už tolik nevybavila. Doporučuji číst oba díly najednou. Každopádně ten sladký epilog mě prostě přesvědčil, že MUSÍM dát čtyři hvězdičky. Jediná škoda, že Nix trochu ztratila ze své osobnosti. Zdála se mi v tomto díle taková... uťápnutější.

martina1199
21.06.2019 4 z 5

Tak moc jsem se na ni těšila, až jsem ji slupla jako malinu. Co jsem od knihy čekala, to jsem dostala. Bavilo mě vyprávění z pohledu různých postav. První polovina byla trochu pomalejší, ale pak věci dostaly spád. Konec byl jiný, než jsem čekala, ale i tak se mi líbil. A stejně jako u Noční labutě musím napsat, že by si příběh zasloužil mnohem více stránek, protože trochu víc Nixariem by nevadilo :-) Trochu víc Nix totiž nikdy nevadí :-)

Štítky knihy

magie česká fantasy nekromancie

Autorovy další knížky

Zuzana Hartmanová
česká, 1990
2020  87%Před bouří
2017  84%Noční labuť
2021  90%Oko bouře
2019  75%Perutě noci
2022  85%Bouřný úsvit

Kniha Perutě noci je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce68x
Chystám se číst33x
Chci si koupit15x