kočičí anus kočičí anus komentáře u knih

☰ menu

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Bacha, spoiler:

Bejt zamilován do dvou osob od kterých se dočkáte jen vyhonění péra je vskutku bolestná zkušenost. A nakonec se vyspíte s tou nejnepravděpodobnější osobou hned poté, co se dozvíte, že se šla jedna ze zamilovaných po tom, co vás vykouřila, rovnou zabít.

Konec spoileru.

Připomínalo mi to nezávislý film. V podstatě o ničem, ale to nic je po okraj nabito melancholií poetikou a zajímavými myšlenkami. Postavy nejsou ploché, dialogy vtipné a sex realistický. Bez zbytečných kudrlinek nebo růžovejch brýlí. Kecy o splynutí dvou těl, výronu lásky a kdovíčehoještě si hledejte jinde. V knihovně pod cedulkou s názvem Brak pro neukojené matky.

06.08.2020 4 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Příšerně jednoduchý sloh, ale ten nápad a celkové provedení je na deset z deseti. Detektivky moc nečtu, protože mě nebaví viz. také můj komentář knihy Mesiáš. Ve zkratce jde stejně vždy o sériového vraha, který nechává policii/detektivovi vodítka a vykuchá ještě pár lidí, dokud policie/detektiv neskočí vrahovi na špek, ale díky deus ex machina vše skončí happyendem.
Tahle kniha je úplně jiná, než výše popsaný stereotyp, více takových. Svět sice růžovější nebude, ale třeba skončí ten trend nudných detektivních blábolů.

27.11.2018 5 z 5


Pět hospod, dva bary a jeden noční klub Pět hospod, dva bary a jeden noční klub John Williams

Dílo jsem si koupil při likvidaci hromady knih z městské knihovny. Mělo mě varovat, že vypadá jako nová, jako by na ni nikdo nikdy nešáhl, leč bohužel.
Proč odpad: protože jsem kolikrát v MHD nechal ten paskvil ležet v batohu a radši dělal užitečnější věci, jako čuměl z okna nebo přemýšlel kam jinam bych hodil oněch dvacet korun, které jsem za ten paskvil dal. Jedno se ale autorovi musí nechat. Do tak tenké knihy narvat tolik nudy, to neumí jen tak někdo.

Povídka je neuvěřitelně specifický žánr. Jelikož je krátká, o to údernější by měla být pointa. A tady nic takového není. Pár výjimek by bylo, ale koho to kurva zajímá? Aby byla povídka zajímavá, musí nějak vybočovat, obsahovat emoce nebo cokoliv, co by dokázalo čtenáře chytit za koule. A tady najdeme leda prd. Osm nudnejch životů s nezajímavou zápletkou. A aby to jako dávalo nějaký vyšší smysl, tak povídky budou volně navazovat... bez pořádné zápletky se z hovna bič uplést prostě nedá. Možná si Williams chtěl zahrát na Wellshe, protože jeho Trainspotting je taky tak trochu o hovně, ale to hovno se tak krásně čte. Welsh má totiž něco, co Williams ne. TALENT.

Knihu jsem dočetl jen proto, abych ji mohl ohodnotit odpadem. A teď mě omluvte, jdu číst něco záživnějšího, třeba molekulární biologii nebo jak pečovat o traktor.

23.05.2017 odpad!


Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Tohle mi dalo zabrat. V podstatě to bylo něco jako autorova onanie. Já beru, že ten svět je fakt obří, ale nějak se tu zapomínalo na čtenáře. Spoustu informací člověku dojde až po x kapitolách, ale jelikož už si toho člověk moc nepamatuje, tak je mu to jedno. V podstatě by se to dalo přirovnat k prokalené noci po níž si nepamatujete ani prd. Ze všech možných útržků si dáváte dohromady, že ta noc stála fakt za to. Oprcali jste pár vnadných žen/mužů a celkově to bylo fakt legendární. Ale jelikož si to nějak nepamatujete, je vám to šumák. Stejně jako mi byly u prdele skoro všechny postavy. Protože až na výjímky byly ploché až hrůza. Děj ušel, ale o nějakých zvratech, které by člověku urvaly koule se nedá mluvit. Více než beletrii, to připomíná kroniku psanou beletristicky. Jediné co se mnou hnulo byl ten svět. Propracovaný, obrovský a epický. Uvidíme, co další díly.

30.01.2017 3 z 5


To To Stephen King

Poslední dobou jsem měl s knihami menší problém. Přečetl, zahodil, přečetl, zahodil. Říkal jsem si: jó dobrý, ale! Něco jako kdybych sbalil kozatou modelku, která by si při vrcholu večera nakonec lehla jak dřevo na postel a byla aktivní jak mrtvý sysel. Už jsem si pomalu říkal jestli to není mnou, jestli už nejsem jen rozmazlený, protože skoro NIC už mě poslední dobou prostě a jednoduše nedokázalo chytit za koule. A pak přišlo TO. Jako kdybych vletěl do postele s šedou myší, která by mi pak následně předvedla naprosté sexuální komando.
V knize mi nepřišlo nic navíc, jak tady někdo píše. Jen některé pasáže se četly líp, jiné hůř, ale těch lepších pasáži je o dost víc.

03.10.2016 5 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Asi jsem četl něco jiného.
Titul už mě nezaujal, když jsem ho prvně spatřil. Obálka - pf. Anotace - zív. Pak jsem četl první recenze a čekal, že to bude bomba. A ono nic. První půlka jakž takž čtivá, druhá byla dobrá leda na spaní. Postavy nudné, charaktery ploché, skoro jsem nevěděl kdo je kdo. Tolik Mirků Dušínů v jednom románu se jen tak nevidí. Děj je pospojován oslími můstky. A je jich tam až neuvěřitelně moc. Náhody a chování postav se dějí pouze proto, že to tak autor chce a je jedno, že je to nereálné až na půdu.
Druhý díl si přečtu možná někdy v důchodu, až si samou nudou ukopám prdel v domově důchodců.

28.08.2016 3 z 5


Drsná magie Drsná magie Larry Correia

Correia je bůh akce. Většinou mě akce v knihách nudí k smrti, protože je tak nějak nijak psaná. Za roh, bum. Střela do hlavy, beng. Vyskočit z krytu, pif paf. Ale tady je psaná tak, že se po čtení přímo odehrává v hlavě jako film. Škoda, že kromě výjimek (Faye je boží), jsou charaktery ploché a příběh jen tak lehce načrtnutý. Na urban fantasy nesnáším kombinaci fantasy s našim nudným šedým světem, ale kombinace s třicátými lety dvacátého století má jiné koule. Škoda, že se z atmosféry steampunku, mafiánů a noir filmů nedalo vytřískat víc. Nebyl jsem z toho tak na větvi, jen z té akce, ale i tak to bylo slušný. 8/10

30.07.2016 4 z 5


Revival Revival Stephen King

Ono se tam toho bohužel tolik nestalo. Byla by z toho skvělá povídka, ale na román je tam moc vaty. Jakoby Stevie přinesl agentovi první nástřel knihy a ten to šoupl rovnou do prodeje, "protože jsi King a lidi od tebe koupí i manuál na automatickou pračku." Autor si tak trochu s fanoušky vytírá prdel. Vzhledem k pár rychlým posunům v čase mi nepřirostla žádná k postava k srdci, ale ten konec byl hustotnej.

A že to není horor a není to strašidelný, jak tady někteří fňukaj?
No a?

21.11.2015 3 z 5


Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Kniha cajk, leč první půlka se četla skoro sama, ta druhá už ne.

4Santukan46: Hovorová řeč, jenž se používá v knize se v knihách vyskytuje často, jelikož - překvapení - se tak nemluví jenom v Praze, ale skoro v celých Čechách a - velký šok - i v části Moravy. Pokud by v díle překladatelé použili jako hovorový jazyk hantec, ostravštinu nebo hanáčtinu, znělo by to prostě divně.

Jsem moravák žijící v Praze a tyhle předsudky a žabomyší války mě neskutečně serou, takže sorry za tento průjem. Peace.

13.07.2015 4 z 5


Batman: Rok jedna Batman: Rok jedna Frank Miller

Spíš by se to mělo jmenovat Gordon: Rok jedna. Batman je tu skoro vedlejší postava. Leč na to sere pes, to by mně ani tolik nevadilo, ani to, že je děj rychlý, jak první sex. Vadila mně roztříštěnost a neucelenost příběhu. Konec působil spíš jako konec kapitoly, než konec knihy. S WTF jsem otočil stranu a říkal si, no to si snad děláš prdel Millere. Potenciál to mělo slušný. Ale i přes to všechno, počteníčko na odpoledne slušný.

08.07.2015 3 z 5


Batman: Návrat temného rytíře Batman: Návrat temného rytíře Frank Miller

Mít to lepší kresbu a pár lépe vysvětlených motivací postav nebo scén, šlo by o kurva umělecký dílo. Nejvíc zamrzí, že na některých místech je kresba takřka geniální a jinde vyloženě odfláklá.
V dnešní době už to asi nikoho neohromí tak, jak kdysi, ale ta nostalgie. Na poho.... ehm pohodu, dobrý

03.07.2015 5 z 5


Zámek Zámek Franz Kafka

Jedno velké WTF.

21.06.2015 4 z 5


Ledový drak Ledový drak George R. R. Martin

Čekal jsem nenáročnou pohádku a tu jsem taky dostal. Nevím jestli pár místních zklamaných intelektuálních hnidopichů čekalo vybuchující hrady, megalomanské bitvy a tisíc stran kulervoucně poutavého textu, ale pokud bych to bral podobně, tak by mě třeba mohlo vadit, že v Kafkově Zámku hlavní hrdina nevykosil zámek kulometem, ve Star Wars se furt lítá do vesmíru a nebo, že ve Hře o trůny se furt řežou rytíři a jsou tam draci - "Pff, a JÁ čekal, že to bude jiný." Tak si to jinak napište! :D Ale jen můj názor. Mír.

14.06.2015 5 z 5


Goon #1: Nic než utrpení Goon #1: Nic než utrpení Eric Powell

Já měl vždy slabost pro gangstery, atmosféru starých hororů a debilní humor. Tady je to všechno dohromady

21.04.2015 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Dílo mě dostalo nadčasovostí. Ač dnes to nejsou telestěny, ale všemocný internet. Knihy se naštěstí nepálí, ale také připomínají televizní stěny a chrlí se na nás takové skvosty jako Urbaníková, století staříci, Nesboové a jiné (sic možná i kvalitní), ale bezduché věci bez nějaké myšlenky. Sám nejsem bez viny, velice rád čtu odpočinkovou literaturu, ale jaký je rozdíl mezi sledováním TV a čtením "braku"?

Jedna z mála knih, která mě donutila alespoň trochu přemýšlet.

26.03.2015 4 z 5


Macanudo Macanudo Liniers (p)

Příjemné antidepresivum bez zbytečného patosu.

04.02.2015 5 z 5


Mega hustej nářez Mega hustej nářez František Kotleta (p)

Po zklamaní z jedničky, přišlo příjemné překvapení v podobě dvojky. A trojka? Taky cajk, jen mi trochu vadilo, že autor pohání děj až příliš okatými berličkami. Něco jako: Jenda šel lesem. Před ním se válel podivný klacek, vzal si jej tedy s sebou. Zabloudil, ale najednou potkal chlapa s žebříkem, pane, pane, půjčíte mi žebřík? Samozřejmě, nemáš nějaký klacík, strašně by se mi hodil. Dvojice udělá výměnu, Jenda vyleze na strom a tam najde přesně to, co celý život hledal. Hurááá.
No, dejme tomu, děj odsýpal hezky, hlášky taky super. Jen ten konec. Jakoby Franta nestíhal uzávěrku, napsal to na jeden zátah a poslal na korektury, protože tak nudný a odzívaný final fight jsem už dlouho nečetl. Na to, že to byl závěr trilogie, by si to přece jenom zasloužilo epičtější zakončení.

02.02.2015 4 z 5


Lunapark Lunapark Stephen King

Nevím v čem je (u některých) problém. Ve jménu King, díky němuž každý od díla očekává hektolitry krve? Jednoduše vystavěný příběh, který jak je u Kinga zvykem vtáhne a nepustí. Atmosféra příjemná, ale chyběla mi nějaká nostalgie. Pokud od Stevieho každý čeká kulervoucí bombu, při níž bude mít strachem sevřenou prdel jak heterosexuál uprostřed průvodu gayů, jeho smůla. Já byl spokojen. Peace.

13.01.2015 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Dočteno. Třetí díl byl pro mě nejhorším. Pryč byla atmosfera z jedničky, nekonala se ani čtivost, která nechyběla předchozím dílům. Přibyly postavy, které mi byly u prdele, kapitoly ze života tajných služeb postrádaly cokoliv - prostě nuda. Erika a její peripetie byly v celku zajímavé, ale nemůžu se ubránit dojmu, že celá její část byla do díla násilně vložena, "aby se něco dělo." Knize chybí napětí a spád, když nastala (pochválenbuďježíškristus) nějaká akce, neměl jsem strachy sevřené půlky, nic. Ani to se mnou nehlo. Závěrečný epilog byl fajn, ovanula mě nostalgie.

Knize by prospělo výrazné zkrácení. Ale jinak počteníčko dobrý. Nenadchlo, neurazilo. Mikaelova nová pichna mě vcelku překvapila. Má vkus, chlapec jeden.

první díl - 9/10
druhý - 8/10
třetí - 7/10

08.01.2015 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zaujaly mě pozitivní recenze a to, že autorka je docela kóča. Ale po přečtení jsem byl zmatený, jak lesní včela. O bohyních jsem slyšel prvně a tak mě střídání fabulací s fakty neřekly vůbec nic. Styl psaní mi taky nesedl a knihu jsem četl pěkně dlouho. Po dočtení ve mě dílo nic nezanechalo. Nemůžu říct, že bych nedoporučoval, hodně lidí to chválí, ale u mě to bylo mimo mísu.

24.11.2014 3 z 5