Macanudo

Macanudo https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78288/macanudo-78288.jpg 5 60 8

Macanudo série

1. díl >

Dílo Ricarda Linierse, nejslavnějšího argentinského komiksového tvůrce, je zatím pro české čtenáře neznámé. Jeho komiksy pravidelně uveřejňuje přední deník La Nación. Minipříběhy o citlivém robotovi, tučňácích, kocourovi Fellinim, stále se míjejících milencích, důstojných pánech v kloboucích a motýlcích a ostatních lidech kolem nevypovídají jen o současné Argentině, ale o nás všech na téže Zemi. Příběhy Macanuda jsou plné křehké poetiky osamělých a absurdních životů v tvrdém velkoměstě. K lidem čím dál nelítostnější svět, v němž se mísí dětská nevinnost s ironií a absurditou dnešní doby, však Liniers ve svých akvarelech kreslí jemně, s něhou a typickým humorem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Meander
Originální název:

Macanudo por Liniers


více info...

R47
R47
21.01.2023 5 z 5

Skvělá série. Každý díl drží původní úroveň. Podle mě nejlepší komiksové stripy, co u nás vyšly (jako žánr i forma). Nečekejte Garfielda. Trochu mi to možná připomnělo Jen čtvrt vteřiny na život od Lewise Trondheima. Má to zvláštní hravou melancholii i humor, který vás nutí přemýšlet. Je to magicky realistické. Zdánlivě pro děti, ale přitom vůbec. Něco jako Malý princ od Antoina de Saint Exupéryho.

Corso
Corso
16.07.2020 5 z 5

Krasne skoro nezname stripy. Plne zvlastnej poetiky. Macanudo nie je znamy ako Garfield, Peanuts, Dilibert alebo Red Meat, ale svojou jemnou linkou ako by bol skor basnik filozof. Nijaky drsny sarkazmus ale taka ticha pokojna melancholia. (Ech, zistujem ze mi slabnu oci :)


Tomas@S
Tomas@S
12.10.2018 5 z 5

Dalsi Macanudo, ktere jsme si pujcili v knihovne. Tentokrat uplne prvni kniha cele serie. Jedna se o sbirku starsich stripu. Chybi zde mnoho z pozdejsich postav, napr. Rubensovy vlasy, ale objevuji se zde i postavy v pozdejsich dilech ne tak caste, jako Origami Boy. Nicmene forma je jiz zcela vyzrala, neni zde videt nejaky velky rozdil ve vytvarne strance oproti novejsim dilum. Jednoznacne nas opet potesily stripy s Jindriskou, panem Zahadou, atd. Uz nam moc neobjevenych dilu nezbyva :-)

trudoš
trudoš
18.05.2016 5 z 5

Parádní záležitost a skutečné překvapení roku 2011. Stripy Ricarda Linierse jsou plné křehké osamělosti v často nekompromisním koloběhu velkoměstského života, což je mi poměrně blízké, když se přitom příliš neradikalizuje. Autor nehraje na strunu stylizované vulgarity nebo intelektuálního humoru, spíš nenuceně rozesměje všechny, kteří jsou ne vždy šťastni z toho, že jsou členy stáda. To ještě podtrhuje osobitá kresba, která svým naivním vyzněním naprosto dokonale koresponduje s poetikou textů. Není to žádná třeskutá legrace ani prvoplánová komika, přičemž často nejvíc rozebere skvěle zachycená absurdita toho, co zoveme civilizací.
Velkou výhodou je, že díky svému zaměření bude Macanudo vždycky aktuální. Rozhodně titul, ke kterému se ještě rád vrátím. Na snové skřítky, potrhlé tučňáky, kocoura Felliniho či holčičku Jindřišku prostě zapomenout nelze. A náladu zvednou vždycky. Rovnou tedy přiznávám, že plný počet v hodnocení je především z nadšeného objevení něčeho nového.

martinstefko
martinstefko
15.10.2015 5 z 5

Liniers si vytvořil svůj specifický styl zjednodušující lidské rysy s červenými nosy, protáhlejšími obličeji a celkem strnulými postoji. I tak ale dokáže postavy načrtnout dokonale i v pohybu. Jeho velkou doménou je skutečnost, že on nemá titulní postavu. Ano, jsou zde postavy, které se objevují častěji, ale jeho "Macanudo" bezpečně poznáte podle kresby, nikoli podle postavy. Jednoduše nádherná ukázka toho, jak je možné také tvořit stripy. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/408-macanudo-1-90.html

kočičí anus
kočičí anus
04.02.2015 5 z 5

Příjemné antidepresivum bez zbytečného patosu.

Kapis
Kapis
09.03.2014 5 z 5

Tak se pročítám stripovými knihami a pro teď to to ukončím, aspoň prozatím, něčím hodně neobvyklým a velice milým. Knížečku jsem si celkem užíval pár dní před spaním a dost mě bavila, asi hlavně tou originalitou a tím, že nemusí mít za každou cenu pointu vybroušenou k explozi. Nicméně, nemohl jsem se během čtení střepat toho, že to celé vytvořila a kreslila ženská, možná to bylo způsobeno asociací s předmluvou, možná tou citlivou jemností s kterou je to vytvořeno. Autorka, ale kuš, autor rozjíždí svůj svět opravdu po svém a v množství postav, nejednou na jedno použití, se občas těžko orientuje, ale některé stálice jako Jindřiška či Fellini se zaryjou do paměti rychle. Opět, dostat se ke dvou stripům za týden někde v metru, nebylo by to ono, tyhle sborníky jsou prostě k nezaplacení. U mně velká spokojenost a vyjde-li pokračování této milé série, jdu do ní okamžitě. Takže držím palce.

janha
janha
22.08.2011 5 z 5

Příjemné stripy nejen o absurditách života. Barevné vizuálně i tématicky, obyčejné i zvláštní. Pro dobrou náladu!

Štítky knihy

komiksy

Autorovy další knížky

Liniers (p)
argentinská, 1973
2011  91%Macanudo
2013  84%Macanudo 3
2012  88%Macanudo 2
2015  80%Macanudo 9
2013  85%Macanudo 4

Kniha Macanudo je v

Přečtených75x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce22x
Chystám se číst19x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x