Knižnípauza Knižnípauza komentáře u knih

☰ menu

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Autorka nám v příběhu servíruje bolestivé a těžké téma, které ale výborně zpracovala a podala čtenáři.
Sára pro mě byla bojovnice, hrdinka, která se snažila seč mohla se s minulostí poprat. Bohužel nebyl okolo ní nikdo, kdo by jí pomohl a zajímal se, takže to byl pro ní opravdový boj.
Při čtení mi nejednou naskočila husí kůže a zatajil dech. Dokonce jsem i vztekle nádavala.

Její Otec? Uf.. No to bych tu napsala spoustu sprostých slov. A matka? Jo... to by bylo to samé (chtěla bych se rozepsat o tolik víc ale už by to byl velký spoiler).

Závěr knihy byl pro mě takový... nedostačující. Chtěla jsem vědět víc a donutilo mě to hodně nad tím přemýšlet a uvažovat ( záměr autorky?).

Musím samozřejmě také vyzdvihnout autorčino popisování přírody. To bylo užasné! Po celou dobu jsem se Sárou chodila po lese a cítila tu vůni hub, jehličí a slyšela šum stromů.

Houbařka je silná a zároveň krásná kniha, kterou budu mít opravdu dlouho v hlavě.
Tohle si přečtěte! DOPORUČUJI!

26.04.2024 5 z 5


Transcendence Transcendence Jewel E. Ann

Anotace knihy mě velmi zaujala a já se do čtení hned pustila. Děj plyne a plyne, nese se na nějaké té stejné vlně a já si všímám, že se víc a víc nudím.
Ale jakože hodně.
V půlce knihy mi dojde, že téma z anotace je tu jen naťuknuté, nijak se nerozvíjí, nepousová a příběh se točí furt dokola.
Postava profesora si mě úplně nezískala a hlavní hrdinka(chůva) byla za mě dost zmatená, protiřečila si a na každé třetí straně opakovala fráze "miluji svého přítele,, . Dost otravné.
Zvrat přijde samozřejmě až v samotném závěru knihy a bylo to takové.. no.. úplně jsem tomu neveřila no.

Bohužel, pro mě byla tahle kniha spíše zklamání a do pokračování se nepustím.

20.04.2024 2 z 5


Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

No.. už se to začíná trochu někam posouvat. Postavy se už pěkně formují, ale stále nějak nejsem přesvědčená co si o kom s jistotou myslet. Celeana se mi dostává víc pod kůži, Dorian je mi zatím asi nejvíc sympatický a Chaol mi většinu času přijde prostě...nemastný a neslaný.

Nicméně fantasy svět a celkově svět Skleněného trůnu mě dostal, moc se mi líbí jak je to vymyšlené a jak to do sebe vše pomalu zapadá. Je to neuvěřitelně čtivé a díky tomu, jsem odpustila pár nedokonalostí. Není to ultra boží fantasy typu GoT, LOTR atd., ale vzhledem k tomu, kolik bylo autorce když to napsala, tak smekám.
Zatím ale u mě stále vedou Dvory.

11.04.2024 3 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

První díl byl zatím spíš jen seznamovačka s novým fantasy prostředím. :)
Nové postavy, nová magie. Opět skvělá čtivost příběhu - to pro mě nebylo vůbec žádné překvapení. Miluju styl psaní této autorky.
Ať si každý říká co chce.
Celý fantasy svět se mi velmi zalíbil na první dobrou, ale co se týče postav, tam už byl někdy trochu problém.
Celeana je zatím taková nic moc a občas jde čtenáři pěkně na nervy. Nicméně jak příběh postupoval člověk se víc a víc začínal do příběhu dostávat a všechny mouchy se tak trochu začínaly smazávat. Další problém jsem měla s Chaolem, přijde mi prostě takový... no zatím řekněme jen otravný, ale je mi jasné, že nemá cenu dělat si předčasný názor na nějaké postavy, protože tohle přesně autorka umí - překvapit ohledně postav.
Zatím musím přiznat, že kniha je dobrá, ale v porovnání s Dvorama je no..průměrná.
Ale moc se těším na další díl.

26.03.2024 3 z 5


Všichni dobří lidé Všichni dobří lidé Ashley Flowers

Tahle kniha byla jedním slovem CHAOS. A to takový že jsem se chvílemi až ztratila a nevěděla o čem vlastně čtu.
Je tady hodně znát, že se jedná o autorčinu prvotinu. Odbíhá totiž od jednoho k druhému a jako celek to k sobě vůbec nejde.
Hlavní hrdinka Margot jedná dost nerozvážně, pobíhá sem a tam a až do půlky knihy jen špekuluje a nedokáže rozumně uvažovat.
Dvě časové osy, které se v knize objevují mi přišli trochu zbytečné a nesouvislé. Pár věcí se díky minulosti dozvíme ale do celého příběhu mi to vůbec nesedělo.
Myslím si, že autorka si ukrojila velké sousto a určitě hodne čerpala ze svého krimi podcastu. Do knihy se snažila nacpat snad vše.

Bohužel za mě hodně slabé.

20.03.2024 2 z 5


Matčina panenka Matčina panenka Abby Davies

No.. takže. Tahle kniha se mi nápadem líbila hodně. Po jejím dočtení, mám ale v hlavě víc otázek a nacházím také dost absurdních a vlastně i nelogických věcí. Takže, vlastně nevím jestli je to dobré nebo ne.
Některé scény v knize mi totiž přišli přitažené za vlasy až moc. (Nechci to tu moc rozebírat kvůli spoilerům. )

Postava Mirabell byla velmi odvážná. (Bohužel některé věci jí docházeli až moc pomalu.)
No a postava matky? Dokonalý případ pro psychiatrii. Také mi tedy přišlo chvílemi, že je snad aj nesmrtelná teda. :D

Nápad za mě super, bohužel ale kvůli několika scénám co mi přišli nereálné ubírám hodnocení.

To ale neznamená, že bych nějak litovala přečtení této knihy. Jen je to pro mě slabší kousek.

01.03.2024 3 z 5


Hrůza na Šibeničním vrchu Hrůza na Šibeničním vrchu Darcy Coates

A máme tu další strašidelný dům ze série.
Opět se nám v knize představuje čtivý příběh se skvělým popisem domu a okolí. Tohle Darcy prostě umí. To jak vše lehce a barvitě popíše vás vtáhne do děje a vy máte pocit že ten dům stojí přímo před vámi. To se mi na knihách od Darcy líbí.
Šibeniční vrch se mi libíl nápadem, prostředním i hlavní hrdinkou. Rozkrývání tajemství mi v této knize přišlo moc hezky vymyšlené.
Ale..
Ale prostě musím napsat pravdu.
Je to pořád dost předvídatelné, málo strašidelné a každá kniha ze série jede podle stejného vzoru. No a to mě prostě už moc nebaví.
Darcy se pro mě tak pomalu stává autorka po které sáhnu, když nevím co číst a protože vím co v knize bude a kdy to bude nemusím u toho nějak moc přemýšlet.

Takže jsem se dostala do bodu, kdy si prostě dám od Darcy a jejích knih dlouhou pauzu.
Každopádně Hrůza na Šibeničním vrchu byla lepší než předchozí kniha.

11.02.2024 3 z 5


Náhradník Náhradník Henry Charles Albert David

Británie a královská rodina je pro mě takovým "koníčkem" snad odjakživa. Cokoliv britského mě zajímá a ráda si o tom zjišťuji informace. Britská královská rodina je jedním z témat, které mě dlouhodobě hodně zajímá, tudíž mě tahle kniha nemohla minout.
Jedná se taky o můj první přečtený životopis a jsem ráda, že hned na poprvé jsem očividně sáhla po kvalitně napsané knize. Dejme si ruku na srdce : silně pochybuji, že Harry něco z knihy sám napsal, na to má své lidi. Tudíž opravdu smekám před spisovatelem, který jeho vypravování přenesl na papír. Tohle bylo za mě neuvěřitelně čtivě napsané. Nejvíce jsem čtivost knihy ocenila v části, kdy se hodně vyprávělo o válce. Není to něco co by mě všeobecně zajímalo, ale chápu že člověk co tohle v moderním světě zažije, má potřebu se o to podělit.

Nejvíce se mi líbí asi první třetina knihy, kde se Harry zaměřil hodně na to, co bylo po smrti jeho matky, jeho školní léta a celkově je v této části knihy za mě nejzajímavější náhled do královské rodiny. Smutek co Harry zažíval v tomto období mě neuvěřitelně dojal. Z vyprávění bylo cítit úplně všechno a je smutné, že tohle nějaké dítě muselo prožívat osamoceně.

Samozřejmě co člověk to názor a vím, že hodně lidí bude mít na knihu velké výtky. Pro mě ovšem velké překvapení a doporučení, pro všechny kdo se o tématiku trochu zajímá.

07.02.2024 5 z 5


Záblesk života Záblesk života Jodi Picoult

Prvně musím napsat, že Jodi Picoult je má oblíbená autorka. Její kniha Vypravečka je pro mě top a Vlk samotář no.. ta taky.Top top top!

Záblesk života mě opět velmi zaujal anotací. V knize je rozebíráno téma potratů a jeho nahlížení na ně v americké společnosti. Zastánci a odpůrci tu stojí tvrdě proti sobě.
Téma těžké s vícero pohledy. Přesně tak jak to u Jodi známe.

Bohužel co mi ale v této knize přišlo na škodu, je styl vyprávění celé knihy. Začínáme totiž na konci a postupně se dostáváme na začátek. Což mi přišlo chvílemi dost zmatené a příběhu to sebralo velkou dávku napětí.
Další mínus vidím i v počtu postav díky kterému jsem se nejednou při čtení ztratila. Navíc se tu rozebírala příliš jejich minulost a to mě popravdě vůbec nebavilo.

Kniha zajímavá, téma důležité a těžké,ale to zpracování pro mě nebylo dobré.
Nevadí. I tak Jodi miluji :)

24.01.2024 3 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Tak toto bylo velmi zajímavé a napínavé čtení!
Kniha psaná jednoduše a lehce. Hned se začtete i když začátek se trochu táhne.
Příběh začne pomalu , pomaličku sklouzávat k duchařině. Nečekejte však scény po kterých nebudete moct usnout.
Kniha vás drží v lehkém napětí a spolu s hlavní hrdinkou odkrýváte TO tajemství.
Zhruba po 200 stranách příběh nabere spád a už jen jede a jede až do konce. A konec?
Jako cože? Jen sem valila oči.
Super nápad autora ( to se mi líbilo moc).

V knize máme na doplnění příběhu i obrázky od Teddyho, což je za mě velké plus.

Hlavní hrdinka Mallory mi v jistých scénách moc nesedla a její rozhodování bylo občas nepromyšlené, naivní a hloupé.

Jako celek ale Skryté obrázky hodnotím velmi pozitivně i přes to, že mi nějaké scény přišli trochu moc no. :)

18.01.2024 4 z 5


Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Tak..další kniha od Colleen přečtená.
A já jsem teda velmi spokojená.
V příběhu najdeme vše. Od těžkého tématu až po touhu a lásku, tak typické pro knihy od Colleen.
Postavy si mě získali hned. Miles o dost víc. Jeho příběh mě dostal a jeho chování pak hned chápete a vlastně mu i rozumíte.
S Tate jsem měla trochu problém, myslí tohle ale hned udělá tamto. Postupem příběhu jsem ale tak nějak začala chápat i jí.

Celkově mě kniha zcela pohltila a já jen četla a četla.
Takže i Odvracená tvář lásky se tak řadí mezi mé oblíbené knihy od Colleen Hoover.
Za mě tedy jo. Doporučuji:)

12.01.2024 4 z 5


Neodolatelná Neodolatelná Melanie Harlow

Knihu jsem si pořídila protože mě zaujala obálkou i anotací. Dalším pozitivem byl i počet stran. Kniha má 296 stran, což mi přišlo super, protože jsem chtěla něco rychlého a oddechového. No bohužel počet stran byl v tomto případě na škodu. :/

Bylo to uspěchané, nelogické, a nějak to celé nedávalo smysl. Romanticko-erotických knih jsem přečetla, aspoň si to myslím, už dost a asi už mám laťku někde jinde.
Otec samoživitel je krásné téma, ale aby se to vyzdvihovalo pořád a stále, jako největší oběť hrdiny?
Bylo to psané tak, že jste ho měli litovat a obdivovat za to jak to zvládá, ale... no..
A nesmírně naivní hlavni hrdinka, která se neustále podřizuje taky neměla vývoj postavy, který by knize dodal aspoň nějaký plusový bod.
Čekala jsem mnohem víc, ale asi je opravdu těžké na necelých 300 stran vtisknout kvalitní příběh, který ve vás něco zanechá.

02.01.2024 2 z 5


Já a ty, navždy Já a ty, navždy Jo Watson

No.. tak kde začít.
Já totiž nějak nevím jak tuhle knihu odhodnotit. :/
Nápad mi přišel fajn, i když téma milostných dopisů není už tak originální. Nevadilo mi to tak jako to všechno, co se dělo okolo.
Hlavní hrdinka mě od začátku dost štvala. Jakože fakt hodně.
To její neustálé lhaní a vymýšlení v knize mě po chvilce spíš u čtení vyčerpávalo.
Humor v knize byl pro mě takový no.. přehnaný. Přišlo mi že autorka dost tlačí na pilu.
Také musím říct, že mi chvílemi přišlo, že je kniha spíše pro mladší čtenáře a odchyluje se od tématu. :(
Takže...
Pro mě je to spíše takové zklamání..

25.12.2023 2 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

V životě každého čtenáře přijde chvíle, kdy si řekne: to je to, co jsem vždycky hledal.
U mě tahle chvíle přišla právě při čtení této knihy.
O této knize byla napsána už spousta pozitivních recenzí a ani tato nebude jiná.
Každý má asi nějakou svojí srdcovou knihu, knihu která se dotkne úplně všeho, co je ve vás. Kniha, která je tak úžasná, že nevědomky prodlužujete její čtení a nezajímá vás že je to jediná kniha, kterou v měsíci přečtete. Kniha, díky ní se cítíte prostě dobře. Tak jako by jste seděli v zasněžených horách v chatě u krbu s teplým nápojem a nemuseli nikam spěchat, nic řešit, být zase jen bezstarostným člověkem.

Zní to přehnaně? Nevím, možná jo, ale přesně takhle jsem se cítila já při čtení tohoto zkvostu. Nechci nikoho přesvědčovat ke čtení této knihy, na to si člověk musí přijít sám, zda je to jeho styl nebo ne. Jen bych opravdu chtěla, aby se tak jako jsem se citila já, cítil jednou každý čtenář.

Knihu mám přečtenou už dlouho, ale v myšlenkách se k ní stále vracím. Pořád myslím na určitě věty, části příběhu, postavy...
Prostředí samo o sobě bylo okouzlující.
Kombinace Harryho Pottera a slečny Peregrinnové... To je magické samo o sobě, a když se k tomu přidal naprosto úžasný styl autora...dokonalé!

01.12.2023 5 z 5


Ghostwriter Ghostwriter Alessandra Torre

Ghostwriter je mé první setkání s autorkou a já netušila co čekat.
No.. musím přiznat, že začátek knihy byl pro mě trochu utrpení. Nesympatická, panovačná hlavní hrdinka mi úplně nesedla do nálady a já přemýšlela zda knihu neodložit.
Ale!
Dala jsem tomu šanci a ještě že jsem to udělala. :)
Kniha se rozjela a já chtěla vědět co je to tajemství které hlavní hrdinka má a co se v její rodině vlastně stalo. Všechno se postupně rozkrývá, hltala jsem stránku za strankou a pak, když to přišlo jsem jen valila oči.
Silné, drsné a velmi smutné.
Nakonec jsem s hlavní hrdinkou trochu i soucítila.

Styl jakým je kniha napsaná se mi četl dobře a já do budoucna určitě další knihu od autorky skusím. :)

01.12.2023 4 z 5


Poslední číslo Poslední číslo Hayley Barker

Kniha která má za mě dosti reálný základ. Je plná zla a krutosti, ale je v ní i síla přátelství a lásky.
Hlavní hrdinové si mě hned získali. Hošiko je za mě silná a krásná postava a já jí po celou dobu čtení jen držela pěsti. Ben je postava, ktera si prošla velkým vývojem a to jeho prozření? Nádhera!
Bohužel nemůžu posoudit s jinými knihami tohoto žánru ,ale musím říct, že tohle mě moc, moc bavilo.
Kniha je v sekci YA a je to znát, jen mi přijde, že některé scény mi na YA přišli hodně brutální. Tak vlastně ani nevím jestli to označení je v pořádku.

Takže proč ne. Bavilo !

07.11.2023 4 z 5


Velké naděje Velké naděje Ava Reed (p)

Bylo to opravdu super. Četlo se to prakticky samo.
Měla jsem trochu strach, protože předchozí série Madly byla za mě průměrná a dost plochá, ale už po prvních stránkách jsem věděla, že tohle bude úplně jiná liga.
Prostředí nemocnice moc hezky a smysluplně popsané, postavy měly obrovskou chemii a všechno dávalo prostě smysl.
Bylo zde tak akorát humoru, erotiky i vážnější témata se zde objevila, takže prostě od všeho tak akorát.
Opravdu se mi moc líbilo jak spolu fungovaly hlavni postavy, byly opravdu jak dva magnety a scény s nima jsme si velmi užívala a moje romantická duše se tetelila radostí. Navíc jsem si už teď vybudovala výborný vztah k vedlejším postavám, což se v pokračování série určitě bude hodit, a byla jsem sama překvapená, protože jsem s tím u některých sérii měla v minulosti problém.
Jasně bylo zde plno klišé, a bylo to místy hodně sladké....ale...no..budiž autorce odpuštěno.
A ten infarktový konec? Okamžitě potrebuju dalsi díl!
Přečteno za dva dny.

31.10.2023 4 z 5


Každé další léto Každé další léto Carley Fortune

Naprosto skvělé!

Příběh Percy a Sama je sladký, krásný a zároveň smutný. Máme tady opravdu vše. Lásku, přátelství, rodinu, strach, úzkost, naději.
Střídání přítomnosti s minulostí nám příběh hezky ucelí a vše do sebe zapadá.
Zvrat, který jsem tak nějak tušila že dorazí opravdu přišel, ale i tak jsem byla stejně šokovaná, kroutila hlavou a při čtení si říkala " proboha nee! Proč?"

Také se mi moc líbilo, jak autorka lehce a nenásilně popsala okolí chaty a jezera, kde trávila Percy léto.
Z knihy tak díky tomu na vás opravdu dýchne letní atmosféra.

Každé další léto doporučuji všem romantickým duším, ale i čtenářům kteří hledají oddechovou a milou knihu.
Tahle stojí za přečtení. :)

02.09.2023 5 z 5


Na vlastní kůži Na vlastní kůži Kate Holden

Začátek knihy mě doslova vtáhnul do děje a já jen valila oči. Styl jakým je kniha napsaná je jednoduchý a takový syrový.
Autorka vše popisuje beze studu a občas jen kroutíte hlavou.
Do půlky to šlo, ale pak se začal děj dost opakovat což mě bohužel začalo nudit.
Navíc mi hodně vadilo to, jak se autorka doslova chvástá tím, že je prostitutka.

Pokud vás téma drog zajímá, myslím si že tato kniha stojí za přečtení.

02.09.2023 3 z 5


Stačí mávnout křídly Stačí mávnout křídly Sára Topinková

Tohle bylo fakt krásný!

Bála jsem se, že postavy na mě budou až moc pubertální a naivní, ale ono to prostě všechno v knize sedělo krásně dohromady.

Střídání minulosti s přítomností moc nemusím, ale tady to opravdu hodně utváří celou tíhu a hloubku příběhu, kdy se postupně dostáváme do hlavy hlavní hrdinky Cilky. Čtenář se tak s Cilkou opravdu dobře propojí a hezky se do všeho vžije.
Moc se mi líbilo, že autorka se nijak nesnaží hrát na americkou střední (snad chápete co tím myslim) jména hlavních hrdinů byla taky krásně vybraná, nic přehnaně originálního, prostě normální krásná jména.

Styl psaní taky naprosto super, lehce se to četlo, příběh krásně utíkal a vážnost celého příběhu na mě dopadala postupně a člověk po dočtení ještě hodně dlouho přemýšlí nad celou knihou.

Opravdu doporučuji ! :)

26.08.2023 4 z 5