Stačí mávnout křídly

Stačí mávnout křídly https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507498/bmid_staci-mavnout-kridly-Jws-507498.jpg 4 175 51

Jediné mávnutí motýlích křídel dokáže vyvolat bouři. Úsměv hezkého kluka. Špatná rada nejlepší kamarádky. Důvěra vložená do rukou nesprávné osoby. To všechno vedlo k událostem, na které Cilka nikdy nezapomene. I tak je ale rozhodnutá udělat za svojí minulostí tlustou čáru a začít znovu v novém městě. Hned první den ve škole však končí usazená v lavici vedle nevrlého spolužáka, který na první pohled přitahuje problémy, a zároveň zaujme svého upovídaného souseda, jemuž se marně pokouší vysvětlit, že o jeho – a vlastně číkoli – pozornost nestojí. Jenže je těžké být neviditelná, když napovrch vyplave její tajemství… Důmyslně napsaný debut o síle přátelství, první lásce a nových začátcích.... celý text

Přidat komentář

Lily101
18.03.2024 3 z 5

Čekala jsem od knihy mnohem, mnohem víc, než jen pohádku. Hvězdičku navíc dávám s ohledem na to, že byla autorka v době vydání mladá (pouhých 19 let) a současně jsem zcela mimo cílovou skupinu.

Prosím, pokud se Vám stane něco hrozného, běžte na policii hned. Pak už nebudou důkazy a dost možná pachatel nebude nikdy potrestán.

Kdyby si z této knihy měl každý čtenář bez ohledu na věk vzít jednu cennou radu, byla by to tato: “Když se něco stane, vyslechněme napřed druhou stranu, než si uděláme závěr a na osobu navždy zanevřeme.

zamilov.do.knih
10.03.2024 5 z 5

4,5/5
tahle knížka byla krásná, ale během čtení mi bylo docela smutno. příběh se mi vryl do paměti, ale taky si pořád pamatuju, jak mi během čtení bylo úzko. tím chci říct, že tahle knížka je určitě moc důležitá a hluboká, ale chtěla bych upozornit na to, že to není moc veselé čtení, tak abyste s tím počítali. co se postav týče, tak ty mi byly sympatické (oblíbila jsem si hlavně roba, kterého jsem obdivovala v tom, že to s cilkou nevzdal, i když ho pořád odbývala, a ten jejich moment u vchodových dveří v bonusové brožurce byl hrozně cute), styl psaní se mi moc líbil a grafické zpracování knížky je nádherné. bůh ví proč knížku v hlavě pořád srovnávám s alespoň prozatím, i když vím, že tyhle dva příběhy jsou od sebe hrozně odlišné a porovnávat je je blbost, ale stejně musím říct, že alespoň prozatím je asi přece jenom víc můj šálek čaje (feel good jsem měla vždycky radši než nějaké heavy příběhy) a moje srdce si asi proto ukradlo trochu víc. stačí mávnou křídly je ale každopádně krásně napsaná knížka, která rozebírá mnoho těžký a důležitých problémů a témat, a proto toho dokáže čtenářům mnoho předat. (jo a pro brňáky je bonusem i to, že se část příběhu odehrává v nám známém prostředí hihi.)


Nejlin
09.03.2024 5 z 5

(SPOILER) krásná kniha jen bych nejradši kdyby se Cilka radši zamilovala do Damijána než do Roba.

Fortuna7
23.02.2024 4 z 5

Velmi čtivá contemporary kniha z prostředí české střední školy, která zpracovává důležitá témata, ale hlavně ukazuje na neskutečně podstatnou myšlenku. Celý příběh je napsán citlivě a já se od čtení nemohla odtrhnout. Střídání kapitol z minulosti a současnosti mi vyhovovalo a krásně celý příběh pospojovalo dohromady. Velmi oceňuji I vedlejší postavy, které jsem si oblíbila o trochu víc než hlavní hrdinku, se kterou jsem sice soucítila, ale jinak mi úplně nesedla. Celkově ale knihu můžu vážně jen doporučovat a jsem ráda, že takové knihy vycházejí.

Anie94
21.02.2024 5 z 5

Příběh sledujeme v mých oblíbených dvou časových rovinách - v minulosti a současnosti, a tak pomalu přicházíme na kloub tomu, co se vlastně stalo. Knížka se dobře četla, stránky ubývali pod rukama. Hodně oceňuji to, že byl do příběhu zasazen problém - duševní zdraví dospívajících a to se mi moc líbilo. Také oceňuji to, že tento "problém" byl v popředí celého příběhu a nebyl rušen romantickou linkou, která nám krásně zůstala v pozadí a jen celý příběh vhodně doplnila. Knížka to je krásná, citlivá a najdete tam spoustu krásných myšlenek. Takže určitě doporučuji všem k přečtení.

ZNellyZ
17.02.2024 5 z 5

České autory nečtu, ale obálka mě zaujala, tak jsem zkusila udělat vyjímku a vyplatilo se. Kniha se velmi dobře čte a příběh, který se v ní odehrává je citlivě uchopen a přesto dokáže čtenáře šokovat svou realističností.

Audrina
12.02.2024 5 z 5

Opravdu velice povedený příběh, ze kterého člověka až mrazí. I když už dávno nejsem na střední a podobné problémy už vlastně neřeším, dokázala jsem se vcítit do hlavní hrdinky a bylo mi opravdu smutno, čím si musela projít.
Rozhodně bych příběh doporučila dospívajícím i rodičům

virgo_books
08.02.2024

Pokud chcete opravdu skvěle napsaný YA comporary příběh, který zpracovává vážná témata, tak tuhle knihu rozhodně nesmíte minout.

Naše hlavní hrdinka se snaží začít znovu na nové škole, ale i tam ji provázejí následky z té předešlé.

Rozhodně doporučuji si přečíst trigger warnings, než se do knihy pustíte.

Je to velmi silný příběh, který jsem celý probrečela, ale rozhodně vám ho doporučuji.

Není to sice typ knihy, kterou bych četla často, ale rozhodně si volné pokračování ráda přečtu.

Za knihu děkuji nakladatelství YA.čtu

Knihovnice226
28.01.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla za dvě odpoledne. Určitě bych ji doporučila nejen dospívajícím dívkám, ale i rodičům, učitelům a všem, kteří někdy nerozumí mladým lidem.
Oceňuji jak byly všechny postavy detailně vylíčené a děj extrémně napínavý. Strašně se mi libílo prolínání současnosti a minulosti.
Doufám, že brzy autorka vydá další knihu! :-D

natalie.carsen
27.01.2024 3 z 5

Krásně popsané emoce, až mě to přeneslo do mých teen let kdy člověk všechno prožíval 2x více :) velmi těžké téma velmi hezky popsané

Kniholenka9
13.01.2024 4 z 5

Smekám před osmnáctiletou autorkou. Krásně a citlivě napsala příběh ze života dnešních studentů gymnázia. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila, akorát popisy některých Cilčiných emocí už na mě byly moc. Nedokáži si představit, co by se mnou v tomto věku udělala zrada kamarádky a nepodpora v rodině. Kniha má krásnou obálku. Doporučuji.

baruu.s
13.01.2024 5 z 5

Nádhera, nádhera, dokonalost. Při čtení se mi chtělo brečet, ječet, smát se a křičet. Příběh ve mně vyvolal nekonečně mnoho emocí a je opravdu nutnost, aby si ho přečetl každý. Všechny události v knize působily až děsivě reálně a postavy byly do detailu promyšleny. Dokonce jsem v nich poznala pár lidí z mého okolí a spolužáky.

Damonka12
25.12.2023 4 z 5

4,5 před autorkou opravdu smekám. Kniha pojednává o důležitém tématu dnešní doby a jsem moc ráda, že vznikla. Navíc je poutavě napsaná a tak se četla skoro sama.

Kikulka97
25.12.2023 4 z 5

Přiznám se, že knížku jsem vlastně pořizovala kvůli boxu a zážitku s otevíráním obálek...říkala jsem si, že to třeba knížku jako takovou vykompenzuje, protože už při pořizování jsem věděla, že to není můj "žánr". Každopádně po dočtení velmni váhám na 4 či 5 hvězdičkami, ano tak přijemně překvapená jsem z toho byla.
Luxusně vykreslené pocity, uvěřitelné reakce a chování postav a spousta myšlenek k zamyšlení. Nestačím zírat.

bárbra13
17.11.2023 5 z 5

Kniha krásně poukazuje na to, že každý máme své vnitřní démony, se kterými se musíme popasovat. A ne vždy to musíme udělat sami.. přiznat si, že potřebujeme pomoci je první krok k úspěchu.
Až mě udivuje, že tak silný příběh vzešel z pera takhle mladičké slečny. Tleskám!

Knižní_Molka
31.10.2023 5 z 5

5* <3
brecela jsem
tohle me prekvapilo, dojalo, znicilo a nevim, jak ted zvladnu cist neco dalsiho

alexsmangabook
30.09.2023 4 z 5

Z Ig profilu:
Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už od jejího vydaní u yačtu, ale vůbec jsem se k ní nedostala. Proto jsem byla nadšená, když ji autorka nabídla ke štafetě a já dostala tu šanci si ji přečíst.

Začíst se do knih nebylo vůbec těžké, jelikož kniha má rozdělené kapitoly podle toho, zda se hrdinka nachází v minulých letech a nebo v přítomnosti. Musím říct, že kdyby ty kapitoly takhle nebyly, asi to tak čtivé není.
Například ke konci, když jsme se už spojili v přítomnosti se situací z minulosti, už mě tam ty kapitoly z minula rušily.
Začátek knihy byl tedy super a já dokázala přečíst spoustu stran na jedno posezení. K rychlosti čtení určitě přispěl i autorčin styl psaní, který byl velmi přirozený a knížka se díky tomu četla velice plynule.

Příběh nám nese silné téma, které autorka zpracovala velmi povedeně. Musím uznat, že to chce odvahu se do tohoto tématu pouštět. Zde se ale autorka nemusí vůbec bát, že by se jí to nepovedlo.

Tento kousek by si měl přečíst každý teen človíček, jelikož takové dospívání je. Dospívání je plné pochybných part, falešných přátel, zamotaných myšlenek z vaší první lásky a atd. Neříkám, že v dospívání se nám dějí jen zlé věcí, jsou tam i ty dobré, které máme také v této knize dané.

Největším plusem této knihy byl fakt, že se autorka zaměřila na Cilčinu cestu s vyrovnáním, s uzdravením jejího Já. Jsem hrozně vděčná za to, že se nám tam nepletly vztahy, romantika, jelikož by to pak nebylo uvěřitelné. Tady jednoduše vidíme pokroky, které hrdinka dělá, jak se se vším vyrovnává a postupně se otvírá lidem , co za to stojí.

Když už jsem zmínila tu romantiku, my ji tady v menších formách mámehlavně na začátku knihy, ale poté už nikoliv. Později ji tam máme jen ve špetkách kolem hrdinky. Tady se mi to líbilo, jak jsme se mohli věnovat i jiným postavám a jejich vztahům.

Co se týká postavNaší hrdinkou je Cilka, která mě lehce děsila tím, jak moc mi byla podobná, když jsem řešila své problémy, ale díky tomu jsme na ni (tím pádem i na sebe) i mohla být pyšná, kam až se dostala. Cilka mi tedy nevadila, ale ke konci tam bylo pár momentů, kde mě lehce štvala, byly to hlavně momenty s Robertem, kde si trochu protiřečí a trochu se nám tam ukazuje pokrytectví. Protože i lidé, co se tváří nejvíc happy nemusí být happy doopravdy.

Postava Roberta a Damiána, tyto postavy si zamilujete. Povahu mají sice podobnou jako dalších tisíc mužských postav v knihách, ale proč by mi to mělo vadit. Já si je zamilovala, takové lidi by potřeboval každý ve svém okolí.

Kniha se mi moc líbila a já děkuji sara za knihu! Příběh byl plný emocí a navíc obsahoval plno důležitých myšlenek a momentů. Kdybych tuto knihu četla v určitém období, moc by mi pomohla.

Alethea_k
29.09.2023 5 z 5

Ne vždy jsem s tím, jak hlavní hrdinka reagovala, souhlasila, nicméně to je dáno především tím, že mi už není tolik let jako jí. V daném věku si nedovedu představit, že bych si prošla vším na vlastní kůži.
Příběh je ale působivý. Odehrává se na místech, která důvěrně znám, pocity byly krásně vykresleny. Myslím, že knihu by měl zkusit každý - takové věci se nedělají. Bohužel, často lidé nepřemýšlí nad následky...
Autorka je neskutečně talentovaná, zamilovala jsem si její styl psaní díky sbírce povídek (vydané taktéž v YA čtu).
Těším se na volné pokračování, určitě do něj jdu!

michaelakoc
04.09.2023 3 z 5

Na knihu jsem se chystala už dlouho a naprosto jsem si zamilovala obálku. Navíc motýli promlouvají celým příběhem.

Udělala jsem chybu, že jsem si předem četla hodnocení ostatních čtenářů, protože jsem tam najednou uviděla věci, které jsem tam po mém dočtení neviděla. To už nikdy neudělám.

A teď k příběhu. Máme tu 16tiletou Cilku. Obyčejnou, ale šťastnou holku ve druháku na gymplu. Má své kamarádky, Anežku, Kláru a Beu, mezi kterými panuje určitá hierarchie. A poprvé se zamiluje, do Alexe. Trochu problémového kluka, ale je k ní upřímný od samého začátku. Něco se pokazí a Cilce se zhroutí celý svět. Nestojí za ní ani její vlastní rodina.

V knize se prolínají 2 časové linky. O rok déle si Cilka přeje jen nový začátek. Straní se lidem, ale postupně si do života pouští Damiana a Roberta. Minulost si ji ale bohužel najde a Cilka se tomu všemu, před čím utekla, bude muset znovu postavit. Zvládne to nebo zareaguje stejně jako před rokem?

Nechci spoilerovat hlavní problém/příběh, ale přiblížím, že se jedná o současnou mládež, internet a sociální sítě, a jaká rizika zde hrozí. Navíc zde máme velmi silný vliv šikany a jak se s ní vypořádat.

Knihu bych tedy doporučila mladším čtenářům, 13 až 16 let? Tam může příběh hodně promlouvat. Pro mě, jako dospělého čtenáře, je zde větší problém s chováním dospělých osob v příběhu. Ano, mohl by se takhle zachovat jeden, dva lidi, ale že všichni??? Opravdu nikdo Cilce nemohl pomoct? Tomu nevěřím. Pak by se nestaly ty události s Matějem

S ohledem na to dávám nižší hodnocení, ale kniha se mi líbila. Jo a ještě jsem měla problém s krátkými kapitolami. Sotva jsem se začetla, byl konec a v některých se vůbec nic nestalo, ty mohly být spojené, aby byla lepší plynulost četby.

Cítit se špatně není slabost.

Je to jako mávnutí motýlími křídly. Nikdy nevíte, v jaké bouři se kvůli němu ocitnete. Je však jen na vás, jak se s ní rozhodnete vypořádat.

mariinrájknih
27.08.2023 5 z 5

Rozhodně kniha zaujme si svojí vizuální stránkou, protože je naprosto dokonalá (sama kniha vyhrála 3.místo obálky roku v Humbookawards). Další věc, co mě zaujala je ta, že je vyprávěna z pohledu součastnosti a minulosti a tyto kapitoly se střídají a postupně vysvětlují celý příběh. Dějově má kniha silný příběh, plný veselých i smutných událostí. Příběh prvních lásek, zrady blízké osoby, vztahů ať už rodinných nebo milostných. Bojování s vnitřními démony a snaha znovu žít normálně, i když to jde těžko.

Při čtení jsem měla pocit, že mi příběh vypráví kamarádka, jak moc ze života je. Rozhodně mi sedl styl psaní, který je stejně příjemný jako autorka samotná. Postavy mají své chyby, které si i tak zamilujete. Cilka je postava, kterou jsem si zamilovala svou reálností, to samé platí pro Damiána. Ale byl to Robert, který mi ukradl srdce (dokonce jsem ve vlaku potkala kluka, co mi ho hodně připomínal). Během čtení jsem se nahlas smála, ale občas mi ukápla i slza.

Knihou mě doprovázel drobný merch z @ya.ctu.box a poté i brožurka, která je krásné doplnění příběhu. Mám tu vzkaz pro autorku: Ráda bych měla kapitolu, kdy se to konečně stane. Kde se konečně stane scéna, která se v knize a v brožurce objevila, ale nikdy nedopadla.