Všichni dobří lidé

Všichni dobří lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524134/bmid_vsichni-dobri-lide-655249c7dd63c.jpg 4 36 13

Všichni z Wakarusy si pamatují dávný případ January Jacobsové. Margot bylo tenkrát šest, stejně jako January. Už dávno žije jinde a je novinářkou, ale vždy ji pronásledoval strach, že místo ní mohla zemřít ona. Když se vydá domů, aby pomohla s péčí o strýce, je to jako návrat v čase. Wakarusa zůstala stejná: dusivá a tajnůstkářská. A pak za děsivě podobných okolností zmizí pětiletá Natalie z vedlejšího města. Všechny staré pocity se Margot vracejí a ona si přísahá, že holčičku najde a zjistí, co se před lety stalo. Jenže se zdá, že policie, rodina i zdejší obyvatelé něco skrývají. A čím hlouběji Margot pátrá, tím naráží na větší odpor. Ale o to větší je také její odhodlání konečně zjistit pravdu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

All Good People Here , 2022


více info...

Přidat komentář

MiskaMa
18.04.2024 4 z 5

Za mě dobrý thriller, ale trochu mě zklamala dějová linka s Margot. Nemám ráda otevřené konce. Co si budem, čtenáři by si po všech těch peripetiích, které s ní prožili, zasloužili vědět, jak to vlastně dopadlo. 4*

Knižnípauza
20.03.2024 2 z 5

Tahle kniha byla jedním slovem CHAOS. A to takový že jsem se chvílemi až ztratila a nevěděla o čem vlastně čtu.
Je tady hodně znát, že se jedná o autorčinu prvotinu. Odbíhá totiž od jednoho k druhému a jako celek to k sobě vůbec nejde.
Hlavní hrdinka Margot jedná dost nerozvážně, pobíhá sem a tam a až do půlky knihy jen špekuluje a nedokáže rozumně uvažovat.
Dvě časové osy, které se v knize objevují mi přišli trochu zbytečné a nesouvislé. Pár věcí se díky minulosti dozvíme ale do celého příběhu mi to vůbec nesedělo.
Myslím si, že autorka si ukrojila velké sousto a určitě hodne čerpala ze svého krimi podcastu. Do knihy se snažila nacpat snad vše.

Bohužel za mě hodně slabé.


holiz
17.03.2024 4 z 5

Až na konec nekonec s Margot napínavé a čtivé.

ArwenAragorn
02.03.2024 3 z 5

60%

Poté, co pořídila snímek, sáhla Margot roztřesenou rukou do kartonové krabice a popadla schránku s nápisem Natalie. Teď byla ráda za latexové rukavice. Nechtěla nikde kolem zanechat otisky prstů. Položila krabici s Nataliiným jménem na ty ostatní a odklopila víko. Když uviděla, co je uvnitř, v očích jí začaly pálit slzy.
Nebylo spravedlivé, že ze života malé holky zbyl jen obsah téhle malé schránky, náhodná sbírka věcí. Byl tam kartáč, v němž uvízly dlouhé hnědé vlasy, hned vedle fialové lahve na vodu polepené třpytivými samolepkami s motýly, na kterou dětská ruka načmárala podpis NAT. Pod těmito předměty se válelo pár sponek do vlasů a vedle nich byl zastrčený úhledný štůsek fotek.
_______________________________________________________________________
Dobrý thriller, kde se kromě pátrání po vrahovi (vrazích) malých holčiček hodně probírají rodinné a sousedské vztahy. Rozuzlení bylo hodně překvapivé, ale stejně jak píší ostatní mě zklamal konec s Margot. Autorce by se nic nestalo, kdyby ho uzavřela.
Přesto doporučuji.

Katuska88
28.02.2024 4 z 5

Kniha mě příjemně překvapila, ani nevnímám nějaké nelogičnosti, o kterých se zmiňují jiní čtenáři. Ale konec a nejasnosti ohledně Margot mne nutí ubrat hvězdičku. Thrillery s otevřeným koncem ve mne zanechávají pocit neúplnosti a nepohody.

blurrydenisa
17.02.2024 3 z 5

Název a anotace mě zaujali, takže i přes vesměs negativní recenze jsem se rozhodla knížku zkusit sama. Bohužel nakonec musím i já souhlasit s většinou.

Knížka byla hodně čtivá a, dle mého názoru, skoro až do konce poutavě napsaná. Rozhodně to ale nevykompenzuje uspěchaný, nepovedený, nelogický-- jednoduše "????" konec.

VeruHoráková
17.02.2024 4 z 5

Kniha mě na první pohled zaujala obálkou a samozřejmě anotací, a protože thrillery od Kalibru jsou už pro mě docela sázkou na jistotu, nebylo nad čím přemýšlet a knihu jsem si chtěla přečíst a za mě to bylo hodně povedená prvotina.

Autorka knihy, Ashley Flowers, je v zahraničí známá díky svému true crime podcastu Crime Junkie, se kterým sklízí velké úspěchy a je vidět, že své zkušenosti do knihy promítla a i možná proto se kniha tak povedla.

Autorčino psaní je jasné a poutavé. Co mě od počátku bavilo, byla dvojí časová osa vyprávění a posouvání perspektiv mezi Margot a Krissy. Vývoj postav byl skvělý a děj měl spád. Nemám ráda thrillery, kde od první kapitoly přesně předvídám, kam se to bude ubírat, a tenhle příběh mě rozhodně držel ve střehu až do posledních stránek. Během vyšetřování se objeví několik zvratů, každou chvíli tam podezříváte někoho jiného, ale to celkové rozuzlení, jak to tedy bylo, bych si nikdy netipla. Za co ale strhávám bod, je příliš uspěchaný konec. Za mě mohl být víc rozepsaný a hlavně ukončený. Jak to dopadlo s Margott nevíme a po tom všem jsem myslela, že to skončí jinak.

Celkově ale knihu můžu určitě doporučit. Pokud máte rádi true crime story, dvě časové osy vyprávění, rodinná dramata, pak se vám kniha bude líbit. Doufám tedy, že v budoucnu dostaneme od Ashley víc!

Renatecka
17.02.2024 5 z 5

I přes poměrně nižší hodnocení zde na Databázi knih, já dávám 5 hvězdiček, protože pro mě byla knížka napínavá, čtivá a nesmírně jsem si ji užila. Příběh mě moc bavil a pachatele jsem správně neodhadla.

ReziEngli
30.01.2024 3 z 5

3,5 hvězdičky - Hm, nebylo to vůbec špatné. Klasický thriller, akorát tím, kdo odhalí všechno info, je novinářka. Ale jako jo, souhlas s tím, že story jako taková obsahovala dost děr a nelogičností a konec byl teda useknutý dost.
Obecně teda moc nedávám knihy, které se týkají dětí a násilí na dětech, ale tohle bylo dobré a přečetla jsem to docela rychle.

milanříský
29.01.2024 3 z 5

Tahle knížka se úplně sekla datem vydání, Kalibr jí měl dropnout spíš v létě, v období, kdy během válení u vody a po desátém vychlazeném drinku / lahváči máte trochu otupělé vnímání a tím pádem lehkovážně nad kdejakou nelogičností mávnete rukou. On se asi blíží nový fenomém, kdy autorky true crime podcastů začnou psát vlastní krimi story - u naší Bechynkové víme jak to dopadlo, tady Ashley ze svých znalostí teda taky moc nevytěžila. Těch nelogičností a děr je tam celkem dost a hlavně do příběhu nasázela co jí přišlo pod ruku.

Až vám zase nějaký instagramový Horst Fuchs bude tvrdit, že je to nejlepší thriller letošního roku, tak nad tím jen mávněte rukou - příběh novinářky, v jejímž rodném městě někdo vraždí děti už sepsala líp Gillian Flynnová (Ostré předměty), rochnit se v tom, že vaše dítě je možná vrah zase zvládá líp William Landay (Jacobova obhajoba) a s otevíráním starých ran v malém městečku teď skvěle pracovala Tara White (Pod ďáblovým mostem). Ashley Flowers tady prostě poskládala různé motivy a ačkoliv zkraje vše vypadá nesmírně nadějně a kniha vás chytne, postupně se začne nořit víc a víc do všemožných klišé a logických lapsů. Jo, tak v poslední čtvrtině jsem si několikrát položil poměrně zásadní otázku - WTF?

kanitsuj
25.01.2024 2 z 5

Hodnocení této knížky bohužel výrazně snížím - námět je dobrý, detektivní příběh se pěkně čte, ale to je vše. Způsob jakým pátrá novinářka po pachateli činu je totiž ve srovnání s jinými detektivkami spíše k smíchu. Zmiňovaných nelogičností je v knize příliš a konec byl aspoň pro mne úplnou katastrofou.

Medovnice
24.01.2024 4 z 5

Čtivé. Jenom trochu odbytý závěr a pár nelogičností, které se autorka nepokusila vysvětlit. Ale jinak příjemná oddechovka.

teresz.c
23.01.2024 3 z 5

Kniha je v zahraničí čtenářsky velmi oblíbená a často se objevuje na nejvyšších příčkách v hodnocení i ve čtenosti. Přemohla mě tedy zvědavost a řekla jsem si, že musím zjistit, co je na tomto thrilleru tak výjimečného.

Příběh je zasazený do malého městečka, kde není nouze o rodinná tajemství, lži a neštěstí. Autorka zde sice nepřichází s ničím novým a je to takový mix Zmizelé a Ostrých předmětů, ale ono to překvapivě funguje. Na čtivosti se knize určitě nedá nic vyčíst. Příběh dobře plyne, tajemství se odhalují postupně pomocí dvou časových linií a čtenářova pozornost přeskakuje od jednoho podezřelého ke druhému. Celkově knihu hodnotím jako příjemné čtení, po kterém můžete beze strachu a většího psychického pohnutí ulehnout ke sladkému spánku. Není to tedy nic převratného a je vidět, že autorka se hodně inspirovala jinými příběhy, ale pokud hledáte zamotaný psychologický thriller, kde odhalujete pravé tváře všech jednotlivých postav, tak jsou pro vás Všichni dobří lidé to pravé.

A proč je tedy kniha tak opěvovaná v zahraničí? Autorka je známá zejména díky svému true crime podcastu Crime Junkie, se kterým sklízí velké úspěchy. Její posluchači tak zřejmě rovnou sahají i po knize, přičemž autorce určitě nemůžeme upřít, že je skvělá vypravěčka.

Autorovy knížky

Ashley Flowers
americká, 1989
2024  73%Všichni dobří lidé

Kniha Všichni dobří lidé je v

Právě čtených4x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst79x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x