Kipam Kipam komentáře u knih

☰ menu

Tantra: Milování duší Tantra: Milování duší Somananda Moses Maimon

Jako tantrou nepolíbený jsem hledal knížku, kde bych našel základní informace. To tato knížka splnila. Místy, ke konci, už se informace trochu opakovaly, ale základ o tom, že tantrta není jen sex, ale celé učení a nastavení mysli, tam je.

20.07.2023 3 z 5


Na počátku byl sex Na počátku byl sex Cacilda Jethá

Nejvíce mě bavilo, jak to bylo napsané. Ten jazyk a prezentace informací. Hrozně hezky se to čte. A k obsahu můžu říct, že to dost změnilo můj názor na lidstvo jako živočišný druh. Je to zajímavý pohled na lidskou společnost a vnitřně se s ním ztotožňuji, a k tomu vše hezky vysvětlené a podpořené zdroji a výzkumy. Takže jen a jen doporučuji.

20.07.2023 5 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Úžasná kniha, byl jsem napnutej až dokonce a byly dny, kdy jsem knížku skoro nebyl schopnej odložit a přestat číst. Doporučuji všem fanouškům tématu cestování v čase a alternativních realit.
Ale nejvíce se mi stejně líbil popis života v 50. letech a porovnání se současností roku 2011.
A vždycky, když už jsme si myslel, že už vím, co bude následovat, tak mě kniha znovu překvapila. Prostě super.

23.04.2023 5 z 5


Pět znaků láskyplné rodiny Pět znaků láskyplné rodiny Gary Chapman

Mě to pomohlo, moc. Pochopil jsem, že můj jazyk lásky je úplně jiný než mé ženy a že vlastně stačí málo a ve vztahu nám může být ještě o něco lépe.
Nejvíce se mi libí, jak je ta "teorie" jednoduchá, ale složitá zároveň. Protože ono se řekne, že je potřeba naslouchat, pozorovat a vnímat toho druhého. Ale to je na tom vlastně to nejtěžší.
Knížku doporučuju, kudy chodím, má potenciál lidem ukázat, jak si vztahy ještě více užívat.
Ale knížka sama vás nespasí, nakonec to bude zas a jenom na vás.

14.03.2023


Angličtina na rovinu Angličtina na rovinu Darren Crown

Super knížka, dozvěděl jsem se spoustu zajímavých a užitečných věcí. A moc se mi líbil autorův styl psaní.

05.12.2022 5 z 5


Volba Volba Jakub Trpiš

Popisek mě nalákal na bestseller, který může změnit život jednotlivce i tisíců lidí. Ale prd! Bylo to velké zklamání. Vůbec to nedávalo smysl, ani jako román, ani jako kniha pro seberozvoj, ani jako autorův manifest. Jako byl tam příběh, to jo. Hrdina došel prozření. Ale proč, a na základě čeho, to už knížka neřeší, prostě najednou byl osvícen a vy můžete také :-D.

26.10.2022 2 z 5


Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Dan Lyons

Jsem z knížky trochu rozpačitý. Autor je trochu plačka. Nastoupí do firmy s cílem vydělat velký prachy a pak pláče, že se mu tam nelíbí. Mezi řádky jsem četl, že byl dobře finančně ohodnocený, lítal po Státech i světě a navštěvoval konference, ale přesto furt držkoval, že se mu něco nelibí.
Na druhou stranu v knížce moc hezky popisuje fungování dnešní start-upové scény, to jak funguje pracovní prostředí a hierarchie jednotlivých firem.
Sám jsem si pár firmami prošel a opravdu to funguje, jak autor popisuje (a to i v českém prostředí).
Líbí se mi, jak tyto firmy přirovnává k montessori školce :-D.

27.06.2022 4 z 5


Penis nemá uši Penis nemá uši Marek Dobrý

Věřím, že pro někoho to nemusí být snadné čtení. Je to místy nechutné, necudné a vulgární. Ale je to tak, není tam nic, co by se ve skutečnosti nedělo. Je to jako sledovat film V síti, kdy tak nějak tušíte, že se něco takového kolem nás děje, ale nechcete to vidět.
A nejvíce se mi líbily ty zvraty na závěr každé povídky, to jak to vždy dopadlo jinak, než jsme na začátku čekal. Takže za mě dobrý, mě se to líbilo.

13.05.2022 4 z 5


Výdech Výdech Ted Chiang

Z taktických důvodů jsem četl Výdech jako první, dříve než autorovu první knihu povídek. A nejspíš to byla dobrá volba, protože se mi všechny povídky hrozně líbily. Fascinuje mě, jak je každá povídka jiná. Každá má jinou hloubku a příběh. Ale všechny mě přiměli i trochu přemýšlet o životě. Doporučuju všem, fakt to stojí za to. Ale nevím, jak bych měl názor, kdybych nejprve četl tu první knihu. Možná kdybych měl možnost se zeptat svého parajá...

16.02.2022 5 z 5


Pan Kaplan má třídu rád Pan Kaplan má třídu rád Leonard Q. Ross (p)

Nejdříve jsem se potkal s audio verzí, kde se hlavní role ujal Miroslav Donutil. Pak jsem viděl divadelní zpracování a nakonec jsem zatoužil zjistit, o čem je vlastně originál v angličtině. Česká verze a její překlad se mi moc líbí, ta hra s jazykem je úžasná. Ale, anglický originál je snad ještě o něco lepší. Nebojte se a zkuste i tu anglickou verzi, není to žádné složité čtení a na procvičení angličtiny je to super.

27.01.2022 4 z 5


Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

Skvěle napsané a hlavně skvěle předané informace. Je vidět, že autor má léta zkušeností a ví jak je předat dál. Věřím (a doufám), že některá doporučení si budu pamatovat ještě dlouho.

27.01.2022 5 z 5


Doba temna Doba temna Adéla Elbel

Škoda toho spojleru v anotaci knížky. Protože ten příběh je nabitý zvraty a vám přijde, že horší už to být nemůže a přitom furt víte, že se to celé žene právě k tomu spojleru, že to ještě není konec. A možná právě to dává té knížce větší náboj.
Osobně nemám moc rád autobiografie, ale tady jsem rád, že jsem se do čtení pustil. Není to ojedinělý příběh (naopak si myslím, že takových jsou na světě mraky), ale v jejím literárním podání mě to fakt "vtáhlo" a od první stránky jsem si přál, ať to dobře dopadne.

02.05.2021 5 z 5


Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

Když jsem to četl, tak furt dobrý, dobrý, ale pak jsem zjistil, že jsem to vlastně nepochopil. Nějak jsem se ztratil v čase a posloupnosti toho děje.
Ale pobavil jsem se, zasmál se a že jsem to nepochopil je nejspíš můj problém.
Určitě doporučuju přečíst.

02.05.2021 3 z 5


Hordubal Hordubal Karel Čapek

Vůbec jsem nevěděl, že Čapek něco takového napsal (trochu ostuda). Náhodou jsem ji objevil v nové čtečce a zhltnul jsem i na jeden zátah. Mám rád hlavně Čapkovu češtinu a to jak pracuje s jazykem.

29.09.2020 4 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Příběh, postavy i zápletka zajímavé, ale hrozně špatně se mi to četlo. Občas jsem se v tom ztrácel a nechápal, kdo ke komu vlastně patří. Četl jsem to před tím, než uvidím film. Tak snad z toho filmu pochopím, co tím chtěl autor vlastně říci, protože si nejsem jist, jestli jsem to celé dobře pochopil.

18.09.2020 3 z 5


Promrhané dny - Myšlenky, které mi změnily život Promrhané dny - Myšlenky, které mi změnily život Tomáš Kosačík

Je to taková "motivačka" pro začátečníky. Tím to nechci nijak snižovat, ba naopak. Je to pěkně a čtivě napsané.

07.09.2020 5 z 5


Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Já z toho měl trochu depku. Je to hezky popsané, knížka je plná informací a vysvětlení, ale v podstatě je zde popsáno, co všechno je v této zemi blbě a když to vidím kolem sebe, tak že z toho vlastně není cesta ven :-(.

07.09.2020 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Určitě nejdříve přečíst knihu a pak vidět film!
Ta knížka je neuvěřitelná, já po dočtení opravdu uvěřil, že na ten Mars letěli ;-). Ne, vážně, je to tak realisticky, čtivě a uvěřitelně napsané, že skoro mizí hranice mezi tím, co je realita a co fikce.

28.08.2020 5 z 5


Kočka na rozpálené plechové střeše Kočka na rozpálené plechové střeše Tennessee Williams (p)

Nejdříve přečíst knihu a pak vidět film. Já to bohužel udělal obráceně a dost mě to při čtení ovlivňovalo :-(.
Z filmu jsem vůbec nepochopil podstatu a poselství celé knihy, přestože je velice dobře natočený.
Je to nadčasové drama o palčivých společenských otázkách, které se v 50. letech v americe jen těžko prosazovali. Je to hezký záznam doby a tehdejšího přístupu a k řešení těchto otázek.

28.08.2020 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Já mám ty jeho knihy prostě rád. Líbí se mi promyšlené příběhy a osudy jednotlivých postav a celé to nápad.
POZOR: Možná spoiler!
Co mě v této knize ale zaujalo, že nechával své hrdiny řídit pod vlivem. Několikrát se v knize objeví situace, že postavy pijí alkohol a hned v zápětí se přesouvají autem, které řídí.

05.08.2020 5 z 5