Na počátku byl sex

Na počátku byl sex https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226378/bmid_na-pocatku-byl-sex-ZDC-226378.jpeg 5 51 9

Podtitul: Kořeny moderní sexuality. Jak se dáváme dohromady a proč se rozcházíme. Na základě poznatků antropologie, archeologie, primatologie, anatomie, psychologie a řady jiných oborů vznikla naučná a zároveň velmi čtivá práce o prehistorických kořenech moderní sexuality, která převrací naruby či přinejmenším zpochybňuje mnohé z toho, co si myslíme, že víme o sexualitě, o partnerských vztazích a konečně o člověku samém. Domníváte se, že monogamie je přirozená? Že se lidé v době kamenné dožívali nanejvýš pětatřiceti let? Že tradiční výklad lidského pohlavního chování, výběru partnera a příčin nevěry, jak jej podává evoluční psychologie, odpovídá biologické realitě? Tato kniha vás přesvědčí přinejmenším o tom, že takové a mnohé jiné zdánlivě neotřesitelné názory jsou přinejmenším diskutabilní a že k nim existují pozoruhodné alternativy. Na počátku byl sex je kniha značně odborná, zároveň ale vtipná a provokativní. Odpoví vám i na palčivé otázky, jako například proč je pro tolik lidí tak těžké zachovat věrnost jednomu partnerovi? Proč se pohlavní vášeň vytrácí, i když se láska mezi partnery prohlubuje? Proč řada mužů ve středním věku dobrovolně vymění majetek, rodinu i kariéru za krátký románek?... celý text

Literatura naučná Erotika Věda
Vydáno: , Argo
Originální název:

Sex at Dawn: How We Mate, Why We Stray, and What It Means for Modern Relationships , 2010


více info...

Přidat komentář

Kipam
20.07.2023 5 z 5

Nejvíce mě bavilo, jak to bylo napsané. Ten jazyk a prezentace informací. Hrozně hezky se to čte. A k obsahu můžu říct, že to dost změnilo můj názor na lidstvo jako živočišný druh. Je to zajímavý pohled na lidskou společnost a vnitřně se s ním ztotožňuji, a k tomu vše hezky vysvětlené a podpořené zdroji a výzkumy. Takže jen a jen doporučuji.

Pasadenka
18.06.2022 5 z 5

Trošku už starší knížka, která je značně provokativní. Jak se zdá i zde v komentářích pode mnou. Myslím, že hodně záleží na nastavení vaší mysli, jak knížku, potažmo informace v ní budete číst. Nejedná se o žádnou vědeckou práci, ani o obhajobu nějakého chování lidí. Osobně mi to přišlo jako hezká kritika aktuálního narativu na lidské soužití – jak rodinného, tak intimního.

Autorské duo si vybírá pečlivě zvolené zdroje (kterých je knížka opravdu plná) a s jejích pomocí narušuje status quo. Pro odlehčení jsou některé pasáže humorné, to snad abyste je nebrali jak slovo boží. :)

Já se připojuji k pozitivnímu hodnocení, které zde převládá. Veškeré pokusy o vysvětlení některých společenských jevů doplácí na svou praktickou neověřitelnost. Jednoduše pořád jsou to jen naše dohady. Líbilo se mi, jak autoři napadli známou tezi, že ženy mají orgán k čisté rozkoši s odvoláváním se na mužské bradavky. :D Evoluce nás učí, že nedělá věci dokonale, jak mnozí rádi říkají, ale dostatečně. Nevím proč, když se muži diferencují ze žen, by si nemohli odnést něco navíc, i když to tak zcela nepotřebují. :) Stejně tak, jako nevím, proč by ženám nemohlo něco zůstat, když už to mají. Pokud neexistuje evoluční tlak, tak změna nebude preferována. Nemyslím si, že vše, co pozorujeme je výsledkem mutace dávající výhodu. Někdy jednoduše není důvod, aby to tam nebylo.

Chování, kterým se snažili vysvětlit lidskou sexualitu opírajíce se o představu našich předků, žijících ve 150členných skupinách byla zásadní. A zde je kámen úrazu. I kdybychom si vzali vysvětlení zde, jako vysvětlení pravdivé, je v naší společnosti neaplikovatelné. Žijeme v sociálním systému natolik odlišném od toho v knize popisovaném – narážíme na limity zdrojů a prostoru – že můžeme s čistým svědomím prohlásit, že takto změněný ekosystém je zdrojem výrazného evolučního tlaku. Jelikož jsme si utvořili společnost postavenou na jiných principech, dalo by se čekat, že dojde k evoluční změně druhu Homo Sapiens a úspěšnější vyhrají.

Monogamní páry méně kopulují, šmik s kulkami velikosti hrášku dovnitř. Je libo orgasmická synchronizace? Jasně, chlapy vydrží půl hodiny. Je libo větší prsa? Nebo víc? Jasně, evoluce již na tom maká. :D Uvidíme (tedy naši potomkové). :)


MarqueeMoon
19.01.2022 2 z 5

Boli tam aj zaujímavé fakty z oblasti prehistórie a z primatológie. Menej zaujímavé boli slabé dôkazy vytrhnuté z kontextu na podporu ich tvrdení a hranie sa na antisystémovú knihu, kedy aj veľké esá sa mýlili a oni objavili Ameriku. Raj = prehistorický svet s minimom interných konfliktov, vojen, žiarlivosti, množstvom prospešnej promiskuity - môže byť, ale mňa teda nepresvedčili. Chcem poriadne dôkazy, nie domnienky a selektívne argumenty podporujúce ich príbeh. Celú knihu som mal pocit, že to stojí na vode. XY rokov neskôr s obrovskými kultúrnymi, technologickými, sociálnymi zmenami = Súčasnosť s množstvom neprospešnej a neprirodzenej monogamie. Vôbec tu táto otázka nemá zmysel, ľudská sexualita je príliš komplexná vec na to aby to bolo takto jednoduché. Je tam viacero premenných. Ja sa nevyznám tak v problematike, ale tých málo štúdií, z ktorých si vyberali iba niečo a skúmaných kultúr mi prišlo nereprezentatívne množstvo a chýbala mi väčšia oponentúra a pochybovanie aj o ich paradigme. Veľmi by som chcel nájsť serióznejšiu literatúru na túto tému. Autori majú príliš veľa jednoduchých odpovedí a málo sebapochybujúch otázok. Pre mňa môže byť kvázi prirodzená promiskuita, veď áno aj samotná kniha mi mohla hrať do karát, preto som si ju aj kúpil, možno som v nej hľadal odpovede na vlastné otázky z oblasti vzťahov. Zároveň je pre mňa ale prirodzená z iných príčin monogamia. Je to opakujem komplexná záležitosť . Ak by aj všetci presedlali na knihou preferovaný životný štýl, čo by to vyvolalo v človeku, ako by sa formoval a vyvíjal, čo by sa mohlo prejavovať neskôr či už pozitívne alebo negatívne, aké by boli ďalšie premenné v hlavne v našich podmienkach moderného sveta? No posledná otázka je úplne zbytočná, čo tu kladiem. Celkovo to nebol mega prúser, pozitíva by sa našli, ale čakal som od tejto knihy proste viac.

shootingstar
28.11.2021 5 z 5

Bomba bombička! Spousta zábavy, spousta informací, zase budu v hospodě za hvězdu a k našemu stolu se budou stahovat všichni ostatní.
Takto se to dělá, děkuji.

thorir
20.07.2021 5 z 5

Anglicky se kniha jmenuje „Sex at Dawn“, doslova sex za úsvitu, a leckomu se při tomto spojení vybaví romantická představa vášnivého sexu někde na pláži, rytmické vzdechy, chladivý písek, šumění moře, vycházející slunce, vrcholný zážitek, jaký mnozí z nás zažijí jen jednou za život. Teď pomiňme realitu v podobě škrábajících a nepříjemných zrnek písku, pravděpodobnou pokutu police a možná ne až tak skvělý celkový zážitek. Ale dost, o tom vlastně kniha vůbec není a já jen potřeboval vymyslet nějaký úvod komentáře. O čem tedy kniha je?

Kniha nabízí poněkud neotřelý pohled na evoluční vývoj lidské sexuality, evoluci párování heterosexuálních mužů a žen od dávnověku do současnosti. Proč neotřelý? Protože zkouší bořit současnou sadu kulturních norem v podobě představ, že lidé se vyvinuli v monogamních svazcích a cokoliv jiného než monogamní svazek je aberace, nebo že pouze muži jsou přirozeně promiskuitní, zatímco ženy nikoliv a že polygamie byla uměle implementována do společnosti až s příchodem první zemědělské revoluce v neolitu, s tím souvisejícími počátky nerovnoměrné distribuce moci a bohatství, aneb zrod mocných jednotlivců s harémy manželek a milenek, a konečně, že promiskuita u žen přirozeně neexistuje, nebo se vyskytuje v míře výrazně nižší než u mužů.

Autoři naopak monogamii a výše uvedená tvrzení považují téměř za kulturní vynález moderního člověka a civilizace a tento názor dokládají množstvím důkazů a výzkumů. Používají k tomu důkazy anatomické, evolučně psychologické, etologické, dále výzkumy antropologické a etnografické vč. značného množství příkladů a poznámek ohledně manželství / partnerství mužů a žen z různých polozapomenutých koutů Země, z různých lidských kmenů, skupin a společenství. Nutnou částí je též samozřejmě pohled do prehistorie lidského rodu v podobě porovnání chování s našimi nejbližšími příbuznými primáty – šimpanzi, bonobo, gorilami, orangutany.

Nesmírně zajímavé jsou pak poznámky z oblasti evoluční psychologie, vysvětlující mnohdy rozčilující chování dnešních mužů a žen. Namátkou například proč ženy při sexu výrazně hlasitější než muži? Jak je to se sexuálními úchylkami a proč jsou častější u mužů než u žen? K čemu je dobrá masturbace? Proč soustavně klesá plodnost a kvalita spermií? Pro jsou ženy častěji bisexuální? Proč v populaci ubývá testosteronu? Pro není zcela moudré používat hormonální antikoncepci v době, kdy žena hledá životního partnera? Jak je to s promiskuitou žen? Zmíní i swingers. A mnoho dalšího. Zajímavé otázky a témata a ještě zajímavější odpovědi.

Pokud bych měl celkový dojem shrnout, tak asi následovně. Kniha je nesmírně zajímavá, rozhodně jde o téma dotýkající se všech, zasahující do nejintimnějších oblastí života. Je vtipně napsaná a velmi čtivá, autoři se nebojí používat někdy skoro explicitní slovník. Na druhé straně, rád bych si někde přečetl relevantní kritiku, nebo pohled z druhé strany – to mi v knize dost chybělo. S ohledem na další společenský vývoj je to dnes už skoro kacířská kniha, která se, soudě dle zhoubné spirály, na které se západní civilizace nachází, zřejmě brzo dostane na index. Na jedné straně sice boří zaběhnuté stereotypy – tradiční monogamní svazky a s tím spojený „toxický patriarchát“ – úhlavního nepřítele progresivní internetové úderky. Na druhé straně značně posiluje a zdůrazňuje úlohu evoluční psychologie – toho času dalšího hlavního nepřítele jiné progresivní úderky – radikálních feministek a trans aktivistů. Co dodat? Myšlenky představené v knize mě budou provázet, nebo možná pronásledovat, ještě dlouho, tak moc totiž odporují naučeným a zažitým vzorcům uvažování. Závěry mnohé překvapí, zejména stran přirozenosti promiskuitního chování obou pohlaví. Tímto lehce varuji ostatní: je docela možné, že vám kniha naruší naučené, kulturně podmíněné, vzorce toho co je morální, správné a přijatelné v oblasti partnerských a sexuálních vztahů. Ale pokud to znamená, že se člověk na svět koukne zase jednou trochu jinýma očima, tak to téměř vždy stojí za námahu. Doporučuji.

hu_87
31.01.2021 4 z 5

Trošku váhám nad tím, jak mám tuto knihu ohodnotit a jak vůbec napsat tento příspěvek. No...
Některé kapitoly byly náročnější na pozornost, některé byly o dost zajímavější. Hlavně ty kapitoly zhruba za polovinou knihy, které pojednávaly o válce spermií, o hodně věcech z hlediska té "čisté" sexuality apod.
Na druhou stranu, zhruba první polovina knížky byla docela náročná k přečtení, uvažovala jsem, proč asi a asi vím.

Jde o to, že autoři používají napříč knihou enormní množství uvozovek (nebo spíš - využívají hodně přímých citací), což na stranu jednu budí tak trochu dojem, že je to nějaká bakalářka nebo diplomka a ne populárně-naučná knížka; na stranu druhou to (alespoň u mě) docela zhoršuje čtení. Zvlášť u kapitol, kde šlo spíš o nastínění jednotlivých názorů a úhlů pohledu na nějakou problematiku, což nakonec vyústilo v celkem zmatek, takže si říkáte - jaká že teorie je teda nej?

Kniha se jmenuje NA POČÁTKU BYL SEX - a ano, ta jistá chlípnost jde znát i na některých výrazech v knize, z nichž mě některé dost pobavily a pak tu je humor autorů, který mi taky celkem zpříjemňoval čtení. Takže upozornění pro puritány, odvíjí se to od názvu a pokračuje to napříč knihou jako takovou.

Ovšem, teď k té pozitivnější stránce věci.
Knížka je jedna z těch, která by měla být něco jako povinnou literaturu, protože je to spíš v tom duchu evoluční biologie/psychologie a i zde autoři vyvrací různé mýty (třeba že pravěcí lidé se dožívali ztěží jen 40 let) a polemizují nad monogamií/polygamií. A co hlavní, teda což spíš platí pro druhou polovinu knihy, jsou tu hodně zajímavé věci z oblasti sexuality a sexuálního aktu jako takového.

Takže asi tak, no. Nelituju, že jsem si knížku přečetla, ale některé části knížky si dost pohrávaly s mojí trpělivostí.

Corso
01.01.2021 5 z 5

Kniha, ktora je nebezpecna. Doslova revolucna. Priviedol ma k nej zaujem o zivot paleolitickeho cloveka. A ona ukazuje uplne iny obraz sexuality cloveka. Na zaklade celkom rukolapnych dokazov obracia standardny obraz sexality. Mozete s tym polemizovat ale to je tak vsetko co mozete. V hlbke aj tak zistite, ze zobrazuje pravdivy obraz nasej ludskej historie, sexuality, a vy skryte citite ze je to vlastne naozaj tak. Clovek nie je monogamny tvor. Je promiskuitny, a umele pravidla a popieranie vlastnych pramenov ho priviedlo do nestastia. (A prebudila vo mne zaujem o primaty, hlavne o simpanzy bonobo.) Davno sa mi nestalo, ze mam chut nejaku knihu na pockanie ludom doporucovat. Osobne takych ludi obchadzam. Zavana to tym ze precitaju jednu knihu a uz o nicom inom nedebatia. Potom su zrazu z nich odbornici na UFO, pandemie, vakcinaciu, zensku sexualitu. Ale viete co, potichu tuto 400 strankovu bichlu plnu zaujimavych informacii doporucujem kazdemu s otvorenou myslou. (a pritom nemam pocit ze som zozral vsetku mudrost o zenskom orgazme, ludskej sexualite ani gorilych semenikoch) Mozno v nej dokonca najdete odpoved aj na to, preco sa vasi rodicia vlastne rozviedli. Fakt. A preco bola vlastne polnohospodarska revolucia prekliatim cloveka. O odvahe autorskeho paru svedci aj to, ze na konci knihy davaju priestor (meno nejdem dohladavat) oponentovi ich teorii, ktory poukazuje na mozne nepresnosti v interpretaciach, zaujimavy pocin.

DriftBooks
17.03.2018 4 z 5

Mám rád informace, které jdou proti proudu. Protože jít proti proudu znamená, že za sebou necháte smrduté kalné bahýnko v deltě, ve které se tak ráda rochňá letargická většina obyvatel řeky. Znamená to brodit se stále čerstvější vodou a pomalu se blížit k pramenům, k počátku… Znamená to dobrodružství, nové vjemy, nové pohledy… Znamená to najít nová říční ramena, která si razí cestu mimo hlavní řečiště. Ano, znamená to také občas skončit v rameně slepém. To ale rozhodně není případ této knihy.

O tendenci zarovnat lidstvo do jednodruhových plantáží a do jasně označených a ohraničených škatulek se zmiňuji v komentáři ke knize Šumava domovem. Co se týče vztahu muž – žena je tato tendence neuvěřitelně silná a táhne se stoletími, tisíciletími, ba možná od počátku věků. I když… a o tom je kniha především – na počátku věků, v dobách lovců a sběračů – bylo vše jinak a přiznat si, že nešlo o temné doby plné válek, nemocí, hladu a bídy je, kdoví proč, pro většinu společnosti problém.

Nemá cenu, abych zde složitě popisoval to, co autoři jasně, srozumitelně, s nadhledem, humorem a přesto značně erudovaně sepsali v knize. Za mě platí, že jsem se bavil, že jsem se dozvěděl spoustu nových věcí, že jsem si potvrdil to, co jsem tu a tam tušil, a že jim prostě věřím. Na lidskou sexualitu a na základní vzorec rodiny muž – žena – dítě, se většinová společnost kouká skrze silná skla různých náboženství a pokroucených představ. Základní paradigmata a trendy povětšinou určují sexuálně frustrovaní vědci, či nábožensky – případně politicky – rigidní jedinci, a tyto vzorce je následně značně obtížné měnit. Máme je zažrané již stovky let a sám za sebe říkám, že i já se v těchto vzorcích plácám. Je to přirozené. Být rebelem je obtížný úkol v každé době.

Máte-li tedy chuť ponořit se do čerstvé vody bez smradlavých kalů předsudků… Chcete-li se alespoň chvíli brodit proti proudu… Toužíte-li pochopit věci, o kterých většinová společnost svorně mlčí, aby náhodou lidé nezačali žít příliš svobodně a divoce, nebo aby náhodou nepochopili, proč se ty které děje dějí tak i onak, pak si knihu přečtěte. Vyhovuje-li vám ovšem teplé bahýnko v široké deltě společenského konsensu, knihu kolem sebe raději nechte proplout bez povšimnutí.

bulat
20.10.2015 5 z 5

Musel som sa pousmiať, keď som uvidel zaradenie tejto knihy do kategórie "erotika", aby nikto nebol sklamaný, prízvukujem, že naozaj tam nenájdete ani jeden "hanbatý" obrázok. Jedná sa totiž o knihu navýsosť vedeckú so zameraním sa nielen na biológiu človeka, ale ako sa píše v úvodnom slove, ale kniha čerpá mnohé údaje i z výskumu antropologie, psychologie a mnohých ďalších vedeckých oblastí. Každopádne sa jedná o vynikajúcu publikáciu, ktorá možno prevráti mnohé vaše zažité predstavy naruby.