Hordubal

Hordubal https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12655/bmid_hordubal-WWN-12655.png 4 1008 134

Noetická trilogie série

< 1. díl >

Čapek se ve svém psychologickém díle Hordubal inspiroval skutečným příběhem. Juraj Hordubal se po osmi letech vrací z Ameriky domů, ale žena se k němu nemá a dcerka ho nepoznává. Následně se od svých kamarádů dozvídá, že ho žena podváděla s čeledínem. Milostný trojúhelník končí tragédii...

Přidat komentář

orson
17.01.2024 4 z 5

Na mě trochu moc ukecané, chvíli jsem se ztrácel mezi tím, co postava říká a co si jen myslí. Ale celkově se to dalo. Rád jsem si doplnil zase jednoho klasika.

666Jitka
09.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Smutný příběh podle skutečné události předložil Karel Čapek čtenáři v psychologické rovině. Detektivní zápletce, předchází příběh Juraje Hordubala, který se natěšený vrací po osmi letech z Ameriky, představuje si, jak budou s jeho ženou a dcerkou šťastně a pohodově žít, jenže skutečnost se má úplně jinak. Pro oči nevidí, co je zjevné a nechce si připustit realitu, i když mu jí ostatní odhalují. Příběh s mnoha filozofickými otázkami končí tragicky, autor sice odhaluje viníka, ale otázku, kde je pravda, nechává otevřenou.


ZuzanaK.
30.12.2023

Čtěte Čapka! Nebudete zklamáni.

poulet
12.12.2023 4 z 5

K tomuhle bych se sama už asi neodhodlala (téma, jazyk), pro audio jsem se rozhodla čistě ze zájmu o doplnění vzdělání :-), ale Igor Bareš to tak parádně přečetl, že jsem tajila dech, co a jak se stane.

stoun25
08.12.2023 5 z 5

Krásné a smutné to dílo...
Doporučuji

JJJ007
07.12.2023 5 z 5

Úžasně napsaná kniha. Pan Čapek uměl nádherně používat psaný jazyk. Všem doporučuji.

betička
05.12.2023 5 z 5

Knihu jsem začala číst až po tom, co jsem viděla skvělé divadelní představení v Národním divadle.
Neuvěřitelně silný příběh. Ukazuje jak silně ovlivnuje lidské chování veřejné mínění, moralizování ostatních lidí atd. Jak každý tak lehce vynese soudy ...
Neuvěřitelný paradox - když byl Hordubal nezvěstný, tak že Polana měla v chalupě cizího chlapa bylo v pořádku, nikdo nic nenamítal, ale když se po 8 letech (z toho 5 let o něm nikdo nic nevěděl) vrátil, tak byla Polana mávnutím proutku děvka a Hordubal paroháč ....

Doubravka1975
05.12.2023 5 z 5

Smutný příběh podle skutečné události. Od začátku je jasné, že na konci nebude happy end. Juraje Hordubala mi bylo líto. Trochu sranda, jak je Polana na začátku popsaná jako mladá a hezká a na konci stará a ošklivá ( je ji pořád stejně, 31 let :):)

Čand@
29.11.2023 5 z 5

Geniálny Karel Čapek a geniálny Igor Bareš v audioverzii Českého rozhlasu. Hordubal ma dostal.
“I já to cítil, že soudíme něco těžšího než zločin. Že soudíme hřích.

reader11
26.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Jako by kniha obsahovala dva různé romány,první část popisuje vnitřní myšlenkový svět negramotného a neprůbojného Juraje Hordubala,který se neumí postavit a vymoci si práva ani ve vlastní rodině. Začátek se poměrně vleče,jen velmi pomalu se rozvíjí a svým (ne)jednáním je hlavní postava neskutečně iritující. Pak se však děj zcela obrací a ze zbytku knihy je napínavý detektivní příběh končící soudním procesem s jeho vrahy...projde jim to a podaří se jim porotu ošálit,nebo bude spravedlnosti učiněno zadost? První části bych dala tak 3*,zbytku 5*,takže celkově 4*

maja2712
23.11.2023 5 z 5

Obdivuju vypravěčskou schopnost autora, tentokrát si ke svému zpracování vybral jednoho obyčejného muže, rozkreslil jeho lásku ke své ženě, kterou v sobě hýčkal a omlouval její čistotu před sebou i celou vesnicí na Podkarpatské Rusi. Z mého pohledu skvělé dílo, z kterého po dočtení vyvstává řada otázek.

Christo
19.11.2023 4 z 5

Krásné slovní obraty, tuhá atmosféra a navíc výborně zpracované v audioverzi

Patro
09.07.2023 2 z 5

Jedna z méně zajímavých a přínosných Čapkových knih.

Metuje
11.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Krátké nahlédnutí na venkov, kde hloupí lidé dělají hloupé věci. Hordubal naivně doufal v nesmyslnou věrnost své ženy, těžko říct proč se vlastně rozhodl odjet do Ameriky, když měli malé dítě a byl to takový nadšenec do práce na poli. Vyšetřování a soud bylo značně komické, ale to byl zřejmě záměr. Jdu na zbytek Noetiky.

Kopta
20.05.2023 5 z 5

Po dlouhé době silná záležitost, která mě opravdu držela. Upřímně asi nejvíce do začátku druhé knihy. Audio ČRo: Jen potvrzení skvostnosti díla.

Shindo
27.04.2023 4 z 5

Smutný príbeh človeka, ktorý sa po rokoch driny vrátil z Ameriky, ale v podstate nemal kam. Žena ho podvádzala, dcéra ho nepoznala a bála sa ho, hospodárstvo, aké si pamätal, už neexistovalo. K tomu zaostalá dedinská mentalita zapadákova kdesi na Slovensku, v ktorej skôr prejde vražda, než nevera.

Kým prvý diel Čapkovej trilógie "smutnel" postupne, tu na mňa padala ťažoba už od prvých stránok.

camelopardus
22.01.2023 4 z 5

A já v tom vidím marnost honby za penězi. Z příběhu vyplývá, že si manželé žili dobře a neměli nedostatek. Ale chtěli se mít lépe - důvodem odjezdu do Ameriky nebyla tedy nouze a těžké životní podmínky, ale touha žít si nad poměry. Dnes těžko představitelné podmínky odloučení, kdy si partneři mohli psát jen s pomocí krajana a poté zůstat léta bez jediné zprávy o sobě. Z příběhu také vyplývá, že Hordubal by v Americe zůstal klidně déle, ale odjet musel. Touha po blahobytu způsobila, že přišel naprosto o vše - čekal snad, že dcera po osmi letech skočí kolem krku pro ni cizímu člověku? Že manželka bude trpělivě čekat, aniž by měla zprávu, zda je její muž ještě vůbec naživu?
Tento obraz je vidět často i dnes: nestačí nám, co máme, honíme se za lepším životem a přicházíme o to nejdražší....

koubin007
30.12.2022 4 z 5

Můj názor je, že ústředním motivem knihy je sdělení, že v povědomí prostých venkovských lidí, počátku 20. stolení, byla stále velmi silně zakořeněna křesťanská morálka a její mravní hodnoty. Něco jako cizoložství bylo odsuzováno více než loupežná vražda. O tom, jak na venkově nejde utajit mimomanželský poměr, čeho všeho si sousedé všímají a jak silně to dokáží odsuzovat. To, co dnešnímu člověku je zcela lhostejno bylo před 100 lety považováno za nevídaný hřích nutný odsouzení k smrti.
Čapek měl mimořádný vypravěčský talent, ale kniha je opravdu psána velmi zvláštním až archaickým způsobem, kde převládají vlastní myšlenky a úvahy nad přímou řečí. Hordubal byl, podle mně, představitel starých pořádků a naivního myšlení již dávno minulého světa, zatímco Manya a jeho přímost a zápal pro podnikání a své zájmy byl zase moderně smýšlejícím člověkem, který převzal žezlo v novodobém kapitalismu. Hordubalova žena Polana si vlastně jen nárokuje svoje právo na normální život, lásku a nikdo se nemůže divit tomu, že si ji hledá v pohledném čeledínovi, když její muž o sobě několik let nedá zprávu. V reálném životě, nikoliv Čapkově zidealizovaném příběhu, by Hordubal v Americe určitě věrný své ženě nezůstal, užíval by si života plnými doušky tamní svobody, a proto jsem spíše soucítil s opačnou stranou příběhu a nakonec mi bylo líto, jak to vše dopadlo.

Lubošovo
29.12.2022 4 z 5

Nejprve se zdálo, že půjde jen o prozření stárnoucího manžela, ale pak se příběh převtělil v podstatě až v detektivku. Karel Čapek opět nezklamal.

Hermiona419
24.11.2022 3 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale jako povinná četba je to celkem fajn.