Pan Kaplan má třídu rád přehled
přehled
Humoristický román odehrávající se v předválečném New Yorku, dílo, jehož humor spočívá v jazyku. Hrdinou knihy je evropský přistěhovalec, lidový mudrc pan Kaplan, který se, pokud jde o anglický originál, učí v New Yorku angličtině či spíše američtině, pokud jde o český překlad, učí se v témž prostředí češtině. Jde o knihu pro milovníky slov, slovních hříček a jazykových kouzel, o jejímž českém překladu překladatel říká: „Šlo mi o přemetné hry na visuté hrazdě jazyka... můj pan Kaplan je úlitbou na oltáři češtiny.“... celý text
Originální název: The Education of Hyman Kaplan, 1937
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha o panu Kaplanovi vyvolává různé reakce. Někteří čtenáři oceňují jazykové hříčky a humor, který je v ní obsažen. Jiní však vyjadřují zklamání nad opakujícími se motivy a stylem. Překladatelé se snažili zachytit podstatu příběhu, což se některým podařilo lépe než jiným. Celkově je kniha vnímána jako zábavná, ale ne pro každého. Více v komentářích.
Komu by se kniha Pan Kaplan má třídu rád mohla líbit?
- Milovníci jazykových her a humoru
- Čtenáři hledající oddechové čtení
- Fanoušci překladatelských výzev
- Ti, kdo rádi objevují jazykové nuance
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pan Kaplan má třídu rád. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 102 komentářůSouvisející novinky - Pan Kaplan má třídu rád (0)
Kniha Pan Kaplan má třídu rád v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 8x |
| v Přečtených | 893x |
| ve Čtenářské výzvě | 58x |
| v Doporučených | 67x |
| v Mé knihovně | 236x |
| v Chystám se číst | 319x |
| v Chci si koupit | 52x |
| v dalších seznamech | 5x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
americká literatura USA (Spojené státy americké) škola škola - humor učitel a žák překladatelé, překladatelky přistěhovalci, imigranti jazykové kurzy humoristické romány cizinci literární překlady slovní hříčkyLeo Rosten také napsal(a)
| 1970 | Pan Kaplan má třídu rád |
| 1987 | Pan Kaplan má stále třídu rád |
| 1998 | Jidiš pro radost |
| 2004 | Jidiš pro ještě větší radost |

94 %
78 %
Pan Kaplan má třídu rád
Zábavné, jazykově brilantní. Překladatel jistě odvedl skvělou práci.