Hordubal přehled

Hordubal
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12655/bmid_hordubal-WWN-12655.png 4 1029 1029

Noetická trilogie série

< 1. díl >

Čapek se ve svém psychologickém díle Hordubal inspiroval skutečným příběhem. Juraj Hordubal se po osmi letech vrací z Ameriky domů, ale žena se k němu nemá a dcerka ho nepoznává. Následně se od svých kamarádů dozvídá, že ho žena podváděla s čeledínem. Milostný trojúhelník končí tragédii...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hordubal. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (140)

Kabuky
předevčírem 5 z 5

Vynikající kniha.

HakuTheDeadBoi
14.07.2024 5 z 5

Já osobně znám Čapka jako autora science fiction a s jeho jinými díly nemám tolik zkušeností. Hordubal mě ale absolutně porazil.
Čapek jako vždy naprosto vládne jazykem a po právu obhajuje titul nejtalentovanějšího a nejgeniálnějšího spisovatele, jaký tento národ kdy měl.
Hordubal ale, navzdory jiným jeho knihám, vyznívá dost depresivně. Od začátku se, kromě protagonistova vysněného idylického návratu, topíme v naprosté marnosti a zoufalém počínání, cítíme, že se schyluje k něčemu hroznému, a ono to nakonec přijde.
A nejhorší na tom je, že ve finále není ani koho vinit. Všichni jsou trochu špatní, ale nikdo natolik, aby ostatní měli právo se od něj nějak "očistit".

PS: původně za 4*, při psaní komentáře si ale uvědomují, že nemůžu než 5*.


Aleshgang
06.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Vskutku zajímavý příběh sedláka co se vrátil z Ameriky, s Čapkovo geniální češtinou. První kniha je docela zdlouhavá, ale mě sedla (ovšem chápu lidi které to nebavilo). Zajímavá je také změna povah postav. S postupem času se z tiché Polany stane výřečná paní. A z velitelského Štěpána se stane mocichtivý muž. Dále mi přišel zajímavý pohled vesnické holčičky Hafie a líčení s ní u soudu. Hordubalova vražda se mi nezdála tak zřejmá, jak jsem si myslel že bude. Na konci první knihy je napsáno že vlastně jenom spal. To že byl zabit je popsáno v knize druhé. Příběh se četl hezky, a vůbec mě nenudil. Ale rozhodně to není pro každého. Já ovšem budu pokračovat Povětroněm a Obyčejným životem. Zkrátka můj oblíbený Čapek opět nezklamal a ukázal jak geniální dokáže být.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Zfilmováno

Hordubal (2002)


Kniha Hordubal v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených1 696x
ve Čtenářské výzvě146x
v Doporučených54x
v Knihotéce244x
v Chystám se číst185x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech7x