KatkaK13 KatkaK13 komentáře u knih

☰ menu

Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Přelouskala jsem knihu pěkně rychle, zažila jsem všechny pocity a moc se mi líbila. Prostě někdy má mít kniha více stran, aby příběh dával smysl a chytnul na srdce. Na autorův styl psaní jsem si už asi zvykla a už mě tak “nedostával, přitom byl pořád skvělý. A kdybych měla hodnotit zpětně - 1. díl Medvědím 85 %, 2. díl My proti Vám 95 % a 3. díl Vítězové 80 %. Aspoň dle mých pocitů. Budu vyhlížet, co autor napíše dál, této trilogii tleskám.

31.03.2024 4 z 5


Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Ze začátku jsem byla rozpačitá, že tam je opět ta psychiatrička Alex. Nebyla má oblíbená postava. Ale nakonec musím uznat, že detektivka byla napínavá a bavila mě. Příběh se netočil jen kolem vraždy, ale hodně nám odkryl hlavní hrdinku Kim, kterou mám ráda. Přečetla jsem knihu jedním dechem a zaslouží si 4 hvězdy!

12.03.2024 4 z 5


Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Dobrá detektivka, hodnotím 4/5. Ne vše se točí kolem vražd, ale ukazuje se nám i hlavní hrdinka. Kniha se mi líbí i proto, že se nesnaží zaujmout velkou brutalitou a krveprolitím. Kim a její tým jsou sympaťáci. Těším se na další knihu. Doporučuji přečíst.

19.02.2024 4 z 5


Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Tak mně tato kniha úplně nesedla. Dávám 3 hvězdy. Od A. Marson jsem četla více knih, píše dobře, poutavě a dám šanci dalším dílům.

02.08.2023 3 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Ještě lepší než Medvědín! Kniha mě dostala, poplakala jsem si, usmívala jsem se a zamyslela se sama nad sebou. Neskutečné jak líčí charaktery lidí a pořád něco přidává a v průběhu knihy měníte na člověka názor.
Přistihla jsem se, že čtu a ani nedutám. Doporučuji! Po dalším dílu určitě sáhnu.

07.07.2023 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Knihu jsem vyhledala na doporučení a nevěděla, co od ní čekat. Opravdu mě zaujala a vylíčení charakterů postav je bravurní. Nejvíce se mi líbilo, jak byl člověk vykreslen z více pohledů. Chvíli Vám je nesympatický a opovrhujete postavou, ale později Vám spisovatel vylíčí postavu z jiného úhlu pohledu a měníte názor. Tím mi přišel autor nestranný a ať čtenář posoudí sám. Příběh a zápletka taky zajímavé, s hokejem nemám nic společné, ale sportovní prostředí mi je velice blízké.
Doporučuji přečíst, nebudete litovat. A to jsem čtenář detektivek a životopisů. Právě se chystám na další díl.

30.04.2023 5 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Tak této knize tleskám! Sáhla jsem po ní v domnění, že to je detektivka a tento druh literatury si vůbec nevybírám. Ale kniha mě úplně dostala. Neskutečné nepětí od začátku až do konce, neskutečná zvědavost a nutkání číst dál. Námět zajímavý, prolínání přítomnosti a minulosti je srozumitelné a nápadité. Pustěte se do čtení.

28.04.2023 5 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Kvalitní detektivka, zajímavá zápletka, promyšlený příběh. Druhá polovina knihy o moc lepší než první, takže odpustíte v první části, že se to trochu táhlo. Ale téma Jurek bych už nechala pohřbené a nevracela se k tomu.. i když možností na návaznost si nechal autor dost. Pro tentokrát 4 hvězdy. Rozhodně doporučuji přečíst, ale Kepler má lepší knihy.

24.03.2023


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Eriku mám moc ráda, je mi sympatická i s celým týmem. Líbí se mi, že v této knize popisují i její osobní život a není tak negativní. Možná se mi to líbilo z celé knihy nejvíc.
Samotný detektivní příběh mi úplně nesedl. Vraha jsem odhalila hrozně brzy a první polovina knihy mi přišla nějak neucelená .. Pak to už bylo lepší.
Rozhodně neodrazuji od čtení, ba naopak. Kniha je hodnocená od ostatních velmi dobře. Možná jsem nebyla na správné vlně. Po další Bryndzově knize rozhodne opět sáhnu.

27.02.2023 3 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Super detektivka! Samozřejmě porovnáváme se Sněhulákem, ten byl o něco lepší. Ale tohle bylo velmi čtivé, napínavé, hezky zapletené. Není to taková klasická přímočará detektivka. Nabídne se Vám více vrahů, ale který to z nich je?? Neváhejte a čtěte.

13.01.2023 5 z 5


Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Čtivá detektivka. Baví mě vztahy kolegů a Kim je mi sympatická. Asi bych ubrala pár stran někde uprostřed, kde se to malinko opakovalo “pořád stejná kritická situace a všichni pracují na maximum”. Jinak závěr dobrý a celkově doporučuji přečíst.

15.11.2022 4 z 5


Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Velmi čtivá detektivka. Příběh probíhá v jedné časové linii a člověk hltá stránku za stránkou. Zatím nejlepší díl od AM, co jsem četla. Doporučuji, litovat nikdo nebude.

24.10.2022 5 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Náhodně jsem narazila na detektivní sérii Angely Marsons a začala prvním dílem. Seznámila jsem se s vyšetřovatelkou Kim se smutnou minulostí a svéraznou povahou. Asi bych trochu ubrala na poukazování její drzosti, čtenáři to stačí říct párkrát, ne stokrát během knihy. Příběh i námět velmi zajímavý, knihu jsem přečetla během chvilky. Ze začátku mi chybělo v knize trochu napětí, ale příjemně se stupňovalo. Zasloužené 4 hvězdy a těším se na další díly.

01.12.2021 4 z 5


Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Jedním dechem přečtená detektivka. Napětí od začátku do konce. Téma zajímavé, příběh nepřekombinovaný. Novou vyšetřovatelku Kate jsem si oblíbila, i když její životní příběh je trochu přitažený za vlasy. Ale autor si za jejím životním osudem stojí, tak proč ne.
Rozhodně doporučuji.

01.12.2021 5 z 5


Ve jménu Gucci Ve jménu Gucci Patricia Gucci

Určitě příště neprojdu kolem výlohy Gucci bez povšimnutí. Zajímavé a podrobné líčení dcery zakladatele značky Gucci. Jedná se o jeho dceru Patricii, kterou měl Aldo Gucci se svou milenkou a dlouhá léta je obě tajil i když opravdu miloval. Z tohoto důvodu je příběh chvílemi za mě trochu ufňukaný, ale určitě pravdivý. Utajovaná milenka, která trpí depresemi, a levoboček, které pořád čekají až si na ně Aldo najde čas a navštíví je. Nutno zmínit, že je opravdu miloval a dožil život s nimi.
Rozhodně se dozvíte spoustu informací o založení značky, houževnatosti zakladatele, velké autority a naprosto schopného muže. Pro mě naprosto překvapivé informace o rodinných vztazích, rozepřích a konce Alda Gucciho.

01.12.2021 4 z 5


Meda Mládková – Můj úžasný život Meda Mládková – Můj úžasný život Ondřej Kundra

Dlouho mě žádná kniha nedojala. Medě Mládkové se to podařilo. Pan Kundra pojal tu knihu dokonale. Kniha je napsaná napínavě, dozvíte se spoustu nových informací a to ne jen o Medě. Kniha je napsaná místy formou otázek a odpovědí, místy popisem faktů. Doplněna je o nádhernou korespodenci mezi jinými umělci a kamarády paní Medy. Velice mě potěšily barevné fotografie, které pomohou se vcítit do doby, atmosféry výstav atd. Za mě top, děkuji za tuto knihu.

16.07.2021 5 z 5


Kruh Kruh Bernard Minier

Ano, tomuhle říkám pořádná detektivka. Je dlouhá, ale dává smysl, vyvrcholení není překotné během pár stránek ale posledních 150 stran se vše rozuzluje a napětí graduje. Nekroutíte hlavou nad morbidními vraždami .. V této knize Vám neudržuje napětí násílí, krev, vražda na každé druhé stránce, ale um spisovatele dělat příběh napínavý. Těším se na další díl, zadní vrátka zůstala pěkně otevřená.

12.07.2021 5 z 5


Zabít Pabla - Lov na největšího psance světa Zabít Pabla - Lov na největšího psance světa Mark Bowden

Sáhla jsem po knize po shlédnutí všech pěti serií seriálu Narcos. Chtěla jsem vědět víc, byla jsem tím fascinována. Musím říct, že v knize jsem našla pár odlišností nebo upřesnění situace. Ale kdybych neviděla seriál, tak bych se v knize úplně ztrácela. Nemohla jsem chytnout vlákno. Nejdřív se popsalo všechno, pak se určité děje popisovali více. Jména k politikům a vyšetřovatelům jsem přiřazovala jen díky seriálu, jinak by se v tom nešlo vyznat. Nelituji, že jsem knihu četla, ale čekala jsem víc.
Jestli někdo váhá, jestli knihu číst po shlédnutí seriálu nebo ne, tak věřte, že seriál byl opravdu natočen hodně podprobně podle skutečnosti.

01.07.2021 3 z 5


Yves Saint Laurent Yves Saint Laurent Fiona Levis

Velmi čtivé vyprávění o YSL. Není to podrobný chronologický životopis umělce, ale to nevadí... nemusíme se ztrácet v detailech a z dat nám nejde hlava kolem. I tak z knihy velmi dobře pochopíte jeho povahu, postoj k životu, úspěchy a neúspěchy, vztahy. Hltala jsem každé slovo a i když nejsem největší fanynka YSL a kniha se mi dostala do rukou náhodně, byla jsem nadšená a našla jsem k návrháři velké sympatie. Líbilo by se mi více popsat vztahy s ostatními návrháři jeho doby, nebo se kterými se na scéně střídal. Mám v plánu sáhnout po životopisu jiného návrháře, se kterým se potkal.

01.07.2021 5 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Změna hlavní postavy u mě vyvolává skepsi. Ale nové hrdince Kate přicházím postupně na chuť i když její minulost je na mě příliš přitažená za vlasy. Příběh je trochu na Bryndzu netradičně napsaný, což jsem kladně uvítala.
Trochu mě mrzel překotný a rychle uzavřený konec. Celou knihu vázne vyšetřování, všichni se trápí a konec se jako mávnutím kouzelným proutkem vyřeší za vteřinu. Škoda, kniha by 20 stran napětí na konci ještě snesla. Knihu doporučuji, nezklame.

14.04.2021 4 z 5