Vítězové

Vítězové https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515304/bmid_vitezove-JlZ-515304.png 5 486 132

Medvědín / Medveďovce série

< 3. díl

Završení trilogie z hokejového městečka Medvědín Od událostí, o nichž nikdo nechce mluvit, uběhly dva roky. Všichni se snažíme posunout dál, jenže cosi v tomhle lese to člověku nikdy úplně nedovolí. Jsme město se smutkem v srdci a násilí zde visí ve vzduchu, máme rádi pohádky s dobrým koncem, ale vlastně jsme tušili, že tahle mezi ně nepatří. Tentokrát to začíná vichřicí a končí střelbou. Někdo, kdo byl dlouho pryč, se vrací domů. Někdo nás opouští navždy. Někdo se zamiluje, někdo sní o NHL a někdo o pomstě. Někdo usíná vedle své nejlepší kamarádky, někdo se pokouší vzkřísit manželství a někdo se snaží ochránit své děti. Někdo nenávidí, někdo bojuje, někdo popadne zbraň a zamíří ke stadionu. Ne všichni, za koho jsme bojovali, se dočkají šťastného konce a ne všichni, které milujeme, zestárnou. ––– Nejpůsobivější na této trilogii je způsob, jakým Backman popisuje svět sportu. Vylíčí jeho krásu a zároveň vytáhne na světlo veškerou jeho odpornost. Když příběh skončí, máme pocit, že jsme viděli to nejhorší, ale přesto je to pro nás stále krásné.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Vinnarna , 2021


více info...

Přidat komentář

l1l1lele
14.04.2024 4 z 5

Doporuciji k precteni. Za me je to skvela kniha, ktera vas vtahne do deje a udrzi vasi pozornost, i kdyz ma mnoho stranek . Na konci si radeji vemte kapesnik do kapsy - bude potreba. Ja ji docitala na lavicce v parku a kolemjdouci se divali dost zmatene, kdyz me videli plakat nad knihou (asi se to moc casto nedeje).
Myslim, ze se zase vratim k prvnimu dilu a dam si to cele jeste jednou :-)

KatkaK13
31.03.2024 4 z 5

Přelouskala jsem knihu pěkně rychle, zažila jsem všechny pocity a moc se mi líbila. Prostě někdy má mít kniha více stran, aby příběh dával smysl a chytnul na srdce. Na autorův styl psaní jsem si už asi zvykla a už mě tak “nedostával, přitom byl pořád skvělý. A kdybych měla hodnotit zpětně - 1. díl Medvědím 85 %, 2. díl My proti Vám 95 % a 3. díl Vítězové 80 %. Aspoň dle mých pocitů. Budu vyhlížet, co autor napíše dál, této trilogii tleskám.


mončičák42
25.03.2024 4 z 5

Naprosto souhlasím s komentářem Pernice níže. Pro mě byla taktéž první polovina zdlouhavá, opakování předešlého, zato druhá polovina knihy mě opět "chytla", "bydlela" jsem v Medvědíně a prožívala vše s ostatními. Budou mi chybět... Backman prostě umí a já se musím porozhlédnout po jeho dalších knihách.

Pengi
24.03.2024 3 z 5

Tak jak me první dil nadchnul, druhy absolutně odzbrojil, tak trati dil me asi pekelný zklamal. Látka byla holt vysoko posazena.

Jane333
17.03.2024 3 z 5

Za mě nejslabší z celé trilogie, myslím, že zkrácení o polovinu by tomu prospělo. Místy se mi už styl Backamanova stylu psaní zajídal.

Pernice
10.03.2024 4 z 5

Nestydím se o sobě napsat, že jsem fanynkou Backmanova stylu psaní. Miluju, jak miluje své postavy, stejně tak jako jeho empatii a cit, se kterým o nich píše.
Na začátku závěrečného dílu trilogie jsem byla ovšem trochu otrávená omíláním téhož (vztah Miry a Petera, snaha o navedení čtenáře k jistému očekávání, které se vyvine "překvapivým" směrem). Nicméně jak se příběh a s ním i postavy posouvaly dál, opět jsem tomu podlehla. Naše knihkupkyně o Backmanovi říká, že je "sladkobolnej" - no, je. Backman ve svých textech nešetří emocemi, tady tryskají doslova z každé stránky... A proti tomu já vůbec nejsem imunní, takže poslední stránky jsem dočítala s orosenejma očima.
Vítězové jsou příběh města, kde i ta zdánlivě nejobyčejnější figurka má svůj příběh, a ten příběh je stejně hodnotným dílkem medvědínského univerza. Trilogie se uzavřela. Bude se mi hodně stýskat.

MilaJ
09.03.2024 5 z 5

Stejně skvělá jako předchozí díly!!!

Celaena_S
24.02.2024 5 z 5

Miluji celou serii, autor mi touto knihou zlomil srdce. Za mě jedna z nejlepších serií, které jsem kdy četla, moc doporučuji.

PaníLenka
23.02.2024 5 z 5

Za těch několik večerů a cestu vlakem skrz republiku ve společnosti všech z Medvědína i Hedu nejde dát míň než 5 hvězd. Můžeme polemizovat o délce, opakování již vysloveného, ale bylo to prostě tak plné emocí a naprosto úžasných postřehů ze života, že vše navíc je prominuto a jen nerada se se všemi lidmi z lesa loučím. Kdybych byla spisovatelkou, chtěla bych umět psát jako pan Backman

Lucienka220
07.02.2024 3 z 5

(SPOILER) "Zlu se nedá vzdorovat. To je na světě, který jsme vybudovali, ze všeho nejnesnesitelnější. Zlo se nedá vymýtit, nedá se zamknout, čím víc se uchylejeme k násilí, tím neodbytněji se line podá dveřmi a klíčovými dírkami. Nikdy nezmizí, protože roste v nás..."

Po třetí do Medvědína a Hedu. Děj knihy se odehrává dva roky po událostech, o kterých nám vyprávěl díl druhý, My proti vám, během deseti dnů na začátku hokejové sezóny.
Ničivá vichřice, která se prořítí lesními městečky za sebou nenechá jenom vyvrácené stromy a poničené domy, ale převrátí i osudy obyvatel.
Ústředním motivem je stínový, paralelní příběh jedné rodiny, která prožila to samé jako Anderssonovi v prvním dílu.

Musím přiznat, že jsem knihu ani nechtěla hodnotit. Prvními 200 stranami jsem se musela doslova pokousat. Pak dostával příběh spád a posledních asi 150 stran bylo krásných, strašlivých a dojemných a bohužel musím napsat, že po 21. prosinci minulého roku i děsivě aktuálních.
Osobně se domnívám, že rozsah románu byl spíše na škodu.

SilvaK
05.02.2024 5 z 5

Návrat do Medvědína po dvoch rokoch. Ako žijú ľudia v mestečku? Priniesli predchádzajúce udalosti niečo pozitívne? Ako sa ich osudy vyvíjajú? Knižka priniesla veľa odpovedí. Znova mrazivé čítanie o pocitoch, emóciách, pohnútkach ľudí. Backman to naozaj vie. Teším sa na ďalšie knihy.

Mikik
04.02.2024 5 z 5

Jedná z nejlepších knih a sérií, které jsem kdy četla. I když podle popisu knihy dopředu víte, že to pro někoho nedopadne dobře, emočně mě to rozsekalo.. Backman je prostě machr. Klobouk dolů.

Péťa1950
29.01.2024 4 z 5

Závěr trilogie - smutná pohádka o lásce, přátelství, nenávisti ...........jedním slovem o životě. Vše je na poslední stránce. Ale je tam naděje v životech dalších generací. Ne lehkém, každý si vše musí vybojovat sám. Je dobré mít lidi, o které se můžete opřít.
Pokud jste četli první dva díly, přečtěte si i ten třetí.

Atara16
28.01.2024 5 z 5

Wau, podařilo se mi přečíst napřed třetí díl a to jen díky čtenářské vyzve a nelituji.

Odehnalka
25.01.2024 4 z 5

Na předešlé díly tenhle poslední nemá. Zbytečně dlouhé, příliš obsáhlé, a ačkoliv mám Backmanovo filozofování v jeho knihách ráda, zde mi toho přišlo někdy až příliš. Mám z toho rozporuplné pocity. Bylo to čtivé, ale přesto jsem musela párkrát knihu odložit, jak se děj natahoval.
Doufám, že je to skutečně poslední díl a že Medvědín opustíme a nevrátíme se do něj v nějakém volném pokračování. Preferuji totiž autorovo filozofování a nadhledu, které nám předvedl třeba u Oveho, nebo v Úzkostech.

vmatusko
07.01.2024 5 z 5

Tak toto bolo perfektné zakončenie tejto hokejovej trilógie. Zo začiatku sa mi to zdalo náročné - pomaly každá stránka iba o hokeji, vracať sa späť k postavám z prvých dvoch kníh, ale postupne si ma to získalo. A tak hodnotím plným počtom hviezd. Ten záverečný zvrat bol silný. Číta sa to výborne, človek sa až vcíti do jednotlivých postáv.
Som rád že som si mohol prečítať túto knihu a odporúčam každému.

Ada0004
05.01.2024 5 z 5

Já nevím jak to ten Backman dělá, ale UMÍ! To byla tak pěkná pohádka! Prožila jsem s Medvědínem i Hedem několik životů. Kniha se nedala odložit - chvílemi jsem se smála nahlas, pak strachy nemohl člověk ani dýchat a o takové masáži srdce se vám ani nesnilo . Jdu hledat na HBO..

Verrrunka
30.12.2023 5 z 5

Po dlouhé době kniha a jako vždy u Backmana, můžu doporučit všemi 10!

Já tu pravidelně na Backmana pěju chválu a vím, že jsou mezi vámi tací, co mu nepřišli na chuť, ale ten Medvědín, ten byste tak jako tak měli zkusit.

Tohle je třetí díl série o malém městečku Medvědín, který žije pro hokej, pokaždý mě to neskutečně dojme, některý postavy bezmezně miluju, každej tam má svoje důležitý místo, miluju ten styl psaní, ty myšlenky, to že se člověk dojme a zasměje na jednom řádku.

jasminecka
28.12.2023 4 z 5

Backmanuv smysl pro humor me strasne bavi. Plus ta moudra o manzelstvi, rodicovstvi, lidstvi... jsou vetsinou pomerne nevtirave podana. A toho si cenim.

Barbara182
11.12.2023 4 z 5

Třetí díl Medvědínské série je opět skvěle napsaný, občas vyoudí úsměv na tváři, občas uroníte slzičku, ale rozhodně se je nad čím zamýšlet. Autor přidal nové postavy v podobě manželského páru z Hedu, kde otec od rodiny Johny je hasič, jeho žena porodní asistentka, kluci hrají hokej, prostě další hrozně sympatická rodina, ti mi okamžitě přirostli k srdci. A i když rozhodně nejde o snadné čtení, miluju, že Backman umí svým stylem psaní vyvolat u čtenářů tolik emocí, tahle série se mi od něj zatím líbila ze všech knih nejvíc.