Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126316/yves-saint-laurent-126316.jpg 4 7 2

V roce 1957 nahrazuje dvacetiletý mladík zesnulého Christiana Diora v roli krále Haute Couture. Yves Saint Laurent pozvedne konfekci na úroveň umění a vnutí ulici osobitý styl oblékání, je posledním knížetem elegance a prvním z řady návrhářů pro širokou veřejnost. Obléká dobu, v níž žije: sexuální revoluce, požadavky homosexuálů, osvobození žen, nic z toho mu neunikne. S dvacetiletým předstihem definuje naše dnešní představy na moderní život a vytvoří model současné ženy. Tento křehký kouzelník módy ale také často narazí na životní realitu, má deprese i problémy s alkoholem a drogami. Yves Saint Laurent zemřel 1. července 2008 na rakovinu mozku ve své rezidenci v Paříži. Jeho popel byl rozprášen v botanické zahradě v marocké Marakéši. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: ,
Originální název:

Yves Saint Laurent , 2008


více info...

Přidat komentář

KatkaK13
01.07.2021 5 z 5

Velmi čtivé vyprávění o YSL. Není to podrobný chronologický životopis umělce, ale to nevadí... nemusíme se ztrácet v detailech a z dat nám nejde hlava kolem. I tak z knihy velmi dobře pochopíte jeho povahu, postoj k životu, úspěchy a neúspěchy, vztahy. Hltala jsem každé slovo a i když nejsem největší fanynka YSL a kniha se mi dostala do rukou náhodně, byla jsem nadšená a našla jsem k návrháři velké sympatie. Líbilo by se mi více popsat vztahy s ostatními návrháři jeho doby, nebo se kterými se na scéně střídal. Mám v plánu sáhnout po životopisu jiného návrháře, se kterým se potkal.

Djkoma
05.04.2015 4 z 5

Na biografii velice čtivé, to je nutné říct na začátek, stejně jako upozornit, že lidé nezajímající se o módu by po této knize šahat neměli. V mých očích kniha je i není biografií. Týká se jedné osobnosti, jeho života a okolí, ale díky nechronologické konstrukci (občas se skáče v čase, někdy i dost nepraktickyy) jde hlavně o zasazení života a díla YSL do dobových reálií a kontextu (historické-politické-módní události). V tomto je kniha velice úspěšná, stejně jako v ukázce vztahů YSL s novináři (titulky, citáty), ostatními módními ikonami (citáty a vazby) a snaží se i o propojení s rodinou. Zde trochu kolísá, prostě mi přijde, jako by ten život před cca 18. rokem YSL nebyl podchycen a analyzován do patřičného detailu (možná tak v závěru knihy se více řeší). Jako první náhlédnutí do života módní ikony rozhodně zajímavé, komplexní a vyčeprávající ne.


Štítky knihy

životopisy, biografie móda módní návrháři

Autorovy knížky

Fiona Levis
francouzská, 1976
2009  80%Yves Saint Laurent

Kniha Yves Saint Laurent je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst6x
Chci si koupit8x