Kara28 Kara28 komentáře u knih

☰ menu

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Povinná četba k maturitě. Přišlo mi to rychlé a nestíhala jsem celý děj vnímat, ale zároveň měl rychlý spád. Znova bych do ní nešla, ale myšlenky a postoje autora k životu a válce mi přišly zajímavé.

12.04.2024 4 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Vybráno do povinné četby a nevím nevím. Poprvé jsem ji otevřela a na straně 5 netušila, co se dělo na straně 1. Vrátila jsem se k ní až po divadelním představení, které mě lehce nalákalo. Jako pěkný příběh, snad jen jednou mnou příběh zásadněji rezonoval, ve výsledku i styl psaní mi nakonec přišel fajn, ale znova už bych do ní nešla.

04.04.2024 4 z 5


Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Uff... vybrala jsem si ji jako četbu k maturitě a myslím, že jednou stačilo. Jazyk a celková atmosféra mě udivila, ale to bylo z mého pohledu tak vše. Možná, hodně možná se k ni za pár let vrátím, ale teď bylo čtením utrpením.

25.03.2024 2 z 5


České nebe České nebe Zdeněk Svěrák

Moje první Cimrmanovská hra, kterou jsem si vybrala i do maturitní četby. A rozhodně nebyla poslední! Ten inteligentní humor a pozadí historických osobností a událostí se mi fakt líbí!

30.01.2024 5 z 5


Návštěva staré dámy Návštěva staré dámy Friedrich Dürrenmatt

Asi nejlepší drama, co jsem zatím přečetla. Vybrala jsem si ji díky vyprávění češtinářky a tím, že ji mám v maturitní četbě a nezklamala. Srozumitelná, děj plyne, zbytečně se nenatahuje a končí, alespoň pro mě, překvapivě.

20.01.2024 5 z 5


Román pro ženy Román pro ženy Michal Viewegh

Knihu jsem si vybrala v rámci maturitní četby a nezklamala. Ačkoli jsem se v ní místy ztrácela, bavila mě celou dobu. Laura sice byla občas na přes držku, ale to už tam v životě bývá. Ale znova už bych si ji nepřečetla.

17.01.2024 3 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Nejdříve jsem sice viděla film, ale knihu jsem četla s dostatečným odstupem, Původně jsem si ji chtěla přečíst jen tak někdy, ale když už ji mám v seznamu na maturitní četbu, sfoukla jsem to najednou. Celou dobu mě kniha bavila, i díky propojení dvou linií to neztrácelo dech, smála jsem se některým pasážím, ovšem tak v půlce už jsem se začala v událostech ztrácet. I přes to se mi moc, na rozdíl od některých čtenářů, líbilo propojení staříka s událostmi. Protože si myslím, že by v každé knize měl být alespoň kus pravdy.

29.12.2023 5 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Od pana Moravce mám přečtené všechny knihy. A ani ta poslední nezklamala. Teď vnímám to zdravotnictví trochu jinak. Správně položené otázky, kdy se toho dozvíte mnoho.

27.12.2023 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Moje první kniha od Shakespeara. Obsah zná každý, ale já k ní po přečtení mám ještě silnější a kladnější vztah. Naivita lásky, nepřátelství rodů a pochopení až když je pozdě. Velmi nadčasové dílo, i když místy těžké k porozumění (kde mi tedy dopomohl film). Určitě to patří k základu literatury celosvětově a každý by si to za život měl aspoň jednou přečíst.

15.11.2023 4 z 5


Hamlet, dánský princ / Hamlet, the Prince of Denmark Hamlet, dánský princ / Hamlet, the Prince of Denmark William Shakespeare

Nechtěla jsem se do čtení moc pustit, protože po Romeovi a Julii jsem byla docela otrávená z pro mě těžkého jazyka. Ale Hamlet mě vážně překvapil a nadchnul. Rozuměla jsem tomu a dokonce jsem si to i užila. Takže jedna z top knížek k maturitě!

15.11.2023 5 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Po každém přečtení to ve mně vyvolá jiný pocit. Tím, že jsem viděla i film, kniha ve mě dlouho zůstane a za pár let si ji znova přečtu. Sice to každý znám, ale málokdo to opravdu pochopí. Mácha dokáže vtáhnout do děje charakteristikami krajiny, osob, atmosféry a především hrou s jazykem.

15.11.2023 5 z 5


Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

Kniha, kde se prolíná smutek a obrovská odvaha. Borovského styl psaní mě zaujal.

15.11.2023 3 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Točení se v kruhu, opakování chyb, snažení se o to být nejlepší. Vyzvdvihla bych popis událostí očima několika postav,realistické situace a propojené vztahy. Kniha dotažená do konce, který alespoň pro mě byl nepředvídatelný.

11.09.2023 5 z 5


Únik z Osvětimi: Opravdový příběh Rudolfa Vrby Únik z Osvětimi: Opravdový příběh Rudolfa Vrby Jonathan Freedland

Příběh, který krom informací okolo samotného útěku reflektuje i všeobecné dění a poválečný osud hrdiny. Je to kniha silných emocí spojených se smrtí a bolestí bohužel typickou pro toto místo a období.

28.07.2023 5 z 5


Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Přečteno během 1 dne. Realisticky a poutavě vykreslený příběh rodiny dítěte s poruchou. Ono ne každé dítě, které zlobí, je nevychovaný spratek. Ve světě odlišnost je a my bychom ji měli více brát jako součást našich životů. Některé pasáže v knize byli úsměvné, jiné frustrující, ale takový ten život s autistou je. Určitě doporučuji, protože celá kniha byla pochopitelná a zároveň uvěřitelná ve shodě s realitou.

22.05.2023 5 z 5


Fotogenické problémy Fotogenické problémy Filip Koryta

To kouzlení s jazykem a hlubším zamyšlením u jednotlivých básní, ach. Ale nepřijde mi zas tak skvělá, abych ji musela mít v knihovně.

17.05.2023 4 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

(SPOILER) Poměrně obsáhlé 20. století stručně, ale výstižně shrnuto. Čtivé, zajímavé a konečně něco, kde je shrnuta poválečná historie, která se snad do hodin dějepisu nikdy nevešla a vždy se končilo u druhé světové. Asi to není úplně přesný popis, ovšem dobu to přiblíží dostatečně. Moc se mi líbilo i členění podle roků a oblastí života. A rozhovory na konci to jenom podtrhly.
Zároveň ale některé pasáže by zasloužily více pozornosti, některé zase méně.

16.05.2023 4 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Četla jsem jako povinnost četbu a nic moc. Určitě je to nadčasové a mrazí z toho, ale víc mi vzala dech Bílá nemoc nebo RUR.

27.04.2023 3 z 5


Vztahy a pasti Vztahy a pasti Jan Vojtko

Po přečtení Vztahy a mýty jsem byla nadšená a těšila se na další. Bohužel to mě dost zklamalo. Určitě je to zajímavé, ale já dost často stránky třeba i přeskočila a celkově mi to přišlo jako tlachání o "pastech", které mi přijdou normální, a jako by snad autor většinu knihy psal horkou jehlou.

29.03.2023 3 z 5


Edison Edison Vítězslav Nezval

Přečteno v rámci povinné četby a moc mě to tedy nechytlo a ani nebavilo. Sice je tam použito pár zajímavých slovních, ale pro mě nic moc. Možná ji jen teď neumím docenit a za pár let bude lepší.

29.03.2023 3 z 5