Únik z Osvětimi: Opravdový příběh Rudolfa Vrby

Únik z Osvětimi: Opravdový příběh Rudolfa Vrby https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514258/bmid_unik-z-osvetimi-opravdovy-pribeh-ru-SR3-514258.jpg 4 30 9

V dubnu 1944 se Rudolf Vrba zařadil mezi hrstku lidí, jimž se podařilo utéct z Osvětimi. Udělal to, aby odhalil pravdu o táboře smrti a varoval poslední Židy v Evropě před krutým osudem čekajícím na konci železniční trati. Rudolf Vrba propašoval ven vůbec první popis Osvětimi – a ten se dostal až k Franklinu Rooseveltovi, Winstonu Churchillovi nebo papeži. Díky jejich odvaze byl celý svět přinucen přestat zavírat oči před jedním z nejstrašnějších zločinů v celé historii lidstva. V roce 2007 vyšla kniha Rudolfa Vrby Utekl jsem z Osvětimi. Příběh slovenského Žida za okupace shrnuje především jeho zážitky z koncentračního tábora, končí rokem 1945. Kniha Jonathana Freedlanda velmi poutavě a autenticky líčí nejen toto období, ale i vše, co se odehrálo potom – tzn. předání informací o dění v Osvětimi představitelům židovské obce a následně britským spojencům i celý jeho další profesní i rodinný život. Rudolf Vrba zemřel v Kanadě v roce 2006. Strhující vyprávění od oceňovaného žurnalisty vás provede neuvěřitelným, a přece skutečným příběhem muže, který odhalil nejtemnější tajemství holocaustu.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Escape Artist: The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World , 2022


více info...

Přidat komentář

Acquenta
dnes 4 z 5

Film jsem viděla, knihu přečetla. Co dodat více ? :-( Bylo to kruté , to nejhorší, co se kdy stát mohlo :-(

p.stranska
06.03.2024 4 z 5

Silný příběh. Nejen ta část, odehrávající se v Osvětimi, ale i život poté, de facto až do smrti Rudolfa Vrby, je silný kafe. Jak se dokážou dva roky strávené v lágru zavrtat pod kůži, vyhranit osobnostní rysy a zamávat s celým dalším životem... Kniha je psaná dokumentární formou, spíš jako dlouhý článek na Wikipedii, ale zvykla jsem si a nijak mě to nerušilo při čtení.


JancaMia
08.01.2024 5 z 5

Životní cesta Rudolfa Vrby. Kniha je členěna na čtyři části , zabývá se Rudolfovým životem před Osvětimí , v Osvětimi a co se vše odehrálo po Osvětimi . V knize vzpomínají ex-manželky, přátelé .. vzpomínají i na to co se Rudolfovi honilo hlavou, i když Osvětim fyzicky dávno opustil , duše a mysl zůstala a stále si nesl svoje démony, kteří mu ničili život jako mnoha dalším přeživším ...
Nicméně doporučuji před toutou knihou přečíst Vrbovu knihu "Utekl jsem z Osvětimi" ( je nově zfilmována , poměrně autenticky) ale i "Co Dante neviděl" ...
Půjčeno z knihovny.

Mojepočteníčko
26.08.2023 3 z 5

Jméno Rudolf Vrba mi nebylo neznámé, nicméně jsem doposud nečetla žádnou knihu, která by se zabývala jeho životem. Autor mapuje Vrbův život od dětství a mládí, přes pobyt v Osvětimi, útěk, poválečné aktivity až do jeho smrti v březnu 2006.

Sama pro sebe jsem si knihu rozdělila na dvě poloviny část před útěkem a část od samotného útěku do konce.

První polovina na mě působila trochu kostrbatě. Možná to bylo tím, že autor je novinář a v okamžiku, kdy měl propojit fakta s nějakými pocity či emocemi hlavní postavy, tak to prostě nefungovalo. Vím, že překlad ani korektura textu nejsou jednoduchou záležitostí, leč nějaké nedostatky v tomto ohledu byly a celý text pak na mě působil trochu nekompaktně. Navíc mi bylo líto, že pro zdůraznění jakékoli příšernosti, využil autor zmínku o dětech, mnohdy i několikrát po sobě.

Druhá polovina, útěkem počínaje, už pro mě byla stravitelnější i přínosnější. Nejspíš za to může skutečnost, že se autor více zaměřil na práci s různými fakty. Překvapilo mě, že ačkoli Vrba a jeho společník vynesli na světlo první popis všeho, co se v Osvětimi děje, nebyla jejich zprávě přikládána důležitost, kterou si nepochybně zasloužila, výpovědi byly často zpochybňovány a celý proces její distribuce na patřičná místa byl velmi pomalý.

Díky této knize vnímám Rudolfa Vrbu jako statečného muže, který výrazně zasáhl do historie a zároveň jako muže, jež se celoživotně potýkal s nejrůznějšími soudy z řad veřejností a zároveň bojoval s přízraky minulosti, které se výrazně podepsaly na jeho osobnosti, ačkoli si to on sám nejspíš nechtěl úplně připustit.

Hodnotím 3,5*/5*

Kara28
28.07.2023 5 z 5

Příběh, který krom informací okolo samotného útěku reflektuje i všeobecné dění a poválečný osud hrdiny. Je to kniha silných emocí spojených se smrtí a bolestí bohužel typickou pro toto místo a období.

LukBook
13.07.2023 5 z 5

Za mě skvělá kniha, který významně rozšiřuje informace okolo života Rudolfa Vrby. Významné jsou zejména popisy jeho poválečných skutků, ale podrobněji se zaměřuji i na předání zprávy o Osvětimi. Samozřejmě nechybí řada emotivních momentů, bolesti a smrti, která bohužel byla v polském pekle každodenní záležitostí.

Felidae
13.07.2023 3 z 5

Čekala jsem "opravdový příběh" Rudolfa Vrby.... Prvních 400 stran je převyprávěním jeho vlastních vzpomínek Utekl jsem z Osvětimi, které jsou skvělé a rozhodně lepší. Autor pouze doplňuje vysvětlivky. Až v posledních sto stránek něco málo doplní o poválečných osudech hlavního hrdiny.

eva3992
11.06.2023 4 z 5

Jak už samotný podtitul opravdový příběh Rudolfa Vrby napovídá, autor nás seznámí se slovenským židem, který jako jeden z mála uprchl z tábora smrti, aby varoval svět před hrůzami, které se v Osvětimi dějí. Jeho zpráva se dostala až k nejvýznamnějším mužům té doby a ukázala světu nejtemnější tajemství holocaustu.

Rudolfa Vrbu v knize poznáme od jeho dětství, přes život během války, čerstvě po válce, až po jeho pokojné stáří. Je to příběh popisný, životopisný, je to literatura faktu, ale psána více jako beletrie. Díky tomu je dostupný pro širší okruh čtenářů.

Ač už jsem četla příběhů z Osvětimi dost, nikdy mě ty hrůzy nepřestanou udivovat. Je to nepředstavitelné a neuvěřitelné, čeho všeho byli lidé schopni. V této knize je popis Osvětimi ještě podrobnější, to, jak to v táboře fungovalo, je tu psáno více do podrobností.

Moc mě bavila část, když byl Rudolf na útěku, čím si musel projít. Nové informace pro mě byly ohledně Vrbovy zprávy, kam všude se dostala, případně nedostala a co u jednotlivých lidí vyvolala. Zajímavá byla i část po válce, kam se všude dostal a jak působil na ostatní lidi.

Jediné, co bych knize vytkla, tak to, že mi v ní chyběly fotografie. Dohledávala jsem si je sama, ale pokud by byly součástí knihy, bylo by to úžasné.

Myslím, že je dobře, že takovéto knihy vycházejí, jsou mezi námi poslední pamětníci té doby a je skvělé, že jejich příběhy zůstanou zachovány i pro další generace.

georgearrow
27.05.2023 4 z 5

Je dobře, že takové knihy vycházejí. Příběh "Rudolfa Vrby" se ke mně dostal před mnoha lety, jakožto toho, který utekl z Osvětimi, aby varoval svět před tím, co se tam děje. Příběh maďarských Židů mi též nebyl neznámý, zejména kvůli knize o Eichmannovi a též díky Hannah Arendtové. Tato kniha ukazuje příběh z autentické strany hlavního protagonisty. Jediný problém je s kostrbatou češtinou překladu.