Kájula Kájula komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Harry Potter. Zvláštní to kniha. Já sama preferuji knihy prvně přečíst a až poté se podívat na film. Je to lepší, protože film většinou zklame a takto může uvrhnout i temné světlo na jinak skvělou knihu. U této jsem udělala pravý opak. Jako dítě jsem poprvé uviděla Harryho ve filmové podobě a musím říct, že mne naprosto dostal. Milovala jsem tento příběh a každý díl viděla snad stokrát a klidně bych se podívala na jakýkoli znova. Na 7. díl jsem se těšila jako malé dítě na bonbónek. Dočkala jsem se a byla jsem více než uchvácena. Až nyní jsem našla odvahu a pustila se i do knižní verze. Mám za sebou první díl a musím říct, že jsem více než mile překvapena. I když znám první díl tak dobře, ponořila jsem se opět do příběhu natolik, že jsem ho přečetla jedním dechem a chci se pustit do dalšího. Autorka skvěle zachycuje děj, který se ubírá od pohádkového příběhu k temnému románu. Děj je velmi zajímavý a nezklame. Autorka musela při psaní velmi překypovat fantazií. Je to zvláštní, ale velmi uvěřitelné dílo. Lituji jen toho, že jsem se ke knize dostala až takto pozdě. Je to prostě skvělá kniha. I když určená spíše pro děti, mám jí moc ráda a nedám na ni dopustit ..:) Jsem spíše toho názoru, že kniha je věkově neomezená..:))

23.05.2013 5 z 5


Bílý kůň Bílý kůň Alex Adams

Tento žánr postapokalyptična příliš nevyhledávám, ale tato kniha mě zaujala. Půjčila jsem si ji s velkým očekáváním. Nadšeně jsem se do ní pustila a musím říct, že napínavá a zajímavá vážně je. Člověk si sice zpočátku musí zvyknout na styl psaní autorky a také na její líčení pocitů se spoustou ironie a sarkasmu. Je zde také často pužívaná personifikace a přirovnání. Chvílemi se člověk může trochu ztrácet ve vyprávění příběhu a také v tom, co autorka zrovna myslí tím, co napsala. Ale když si člověk zvykne a nechá se unášet příběhem nezklame ho. Je to zajímavý děj a musím uznat, že autorka má velmi zvláštní fantazii. Je to něco nového a neotřelého. Děj je napínavý a chvílemi dost morbidní. Naprosto mě odrovnávalo to, kolik lidí najednou dokázala pozabíjet. Autorka se nebála vpustit postavu do příběhu a záhy ji s klidným svědomím zabít. Překvapovalo mě to, ale dávalo to příběhu jistý nový směr. Pokud bych, jako správný milovník knih, nehledala chyby, ale dívala se po tom dobrém, co si můžeme z knihy odnést...můžu doporučit, je to příjemné čtení pro ty, kteří si libují v hororech s relativně šťastným koncem. Je zde akce i napětí, krev a nebezpečí. Můžeme vidět jak temnou stránku lidské duše, tak i tu dobrou, která zůstala i přes všechna příkoří neposkvrněná..téměř..bylo zde vidět jak hl. hrdinka bojuje o holý život i o to zůstat člověkem. Láska, nenávist, porozumění, bolest, smutek..kniha je nabitá emocemi a strhne vás s sebou...

18.05.2013 5 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Drákulu jsem začala číst s velkým očekáváním. Už dlouho jsem ho sháněla, a když se mi konečně dostal do rukou, byla jsem nadšená. Drákula je světová klasika. Je to zástupce upírů, ale je to ten pravý upír. Nepatří mezi novodobou upírskou slátaninu pro "mladé" a to je jeho velké plus. Tento hororový román musí dostat prostě každého. Je to tajemné a strašidelné. Četla jsem ho po nocích, takže jsem díky němu usínala nad ránem s peřinou přetaženou přes hlavu a s děsivými představami. Musím říct, že se mi četl dobře, ale i když patří mezi mé oblíbené knihy v jedné věci mě zklamal. Byl to ten konec...*POZOR SPOILER* konec mě velmi zklamal..asi tím, že byl až příliš konečný. Čekala jsem nějaké drama na závěr, ale nic se nekonalo, prostě a jednoduše mu usekli hlavu těsně předtím, než se setmělo a tím to haslo, zkazilo mi to celý příběh, ale když se na tento román zaměřím objektivně, hodnotím velmi kladně. Byl to zajímavý příběh a místy velmi strašidelný a tajemný. Moc se mi líbil a myslím, že se k němu ještě moc ráda vrátím.

27.04.2013 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Myslím, že tuto knihu nejde kriticky ohodnotit jinak než kladně. Je to naprostá klasika, kterou by si měl v životě přečíst, alespoň jednou, každý. Je to krásné dílo, které mě okouzlilo. Láska dvou mladých lidí (velmi mě překvapilo, že Julii bylo jen 14 let),která sice velmi rychle vzplanula, ale o to byl plamen silnější a jasnější. Přišlo mi velmi tragické, jak jejich příběh skončil, ale o to mi to přišlo zajímavější. Krásné...jiné slovo nesedí lépe. Ty krásné verše, když Julie stojí na balkóně a Romeo ji přijde navštívit a vyznat lásku. Četla jsem tento veršovaný příběh 2krát a myslím, že se k němu určitě ještě nejednou vrátím. I kdybych ho četla 100krát neomrzelo by mě to..:) Je to příběh pro každého, kdo má v sobě alespoň kousek citu ..:)

24.04.2013 5 z 5


Smečka Smečka Andrea R. Cremer

Je to další fantasy dívčí román. Nebyla to špatná kniha, ale nic neuvěřitelného to také nebylo. Četlo se to dobře a celkem rychle. Moc se mi líbil Shay i Ren..Calla byla zvláštní, taková nerozhodná, ale aspoň nebyla odkázána na pomoc ostatních jako jiné hrdinky podobných románů. Musím říct, že kniha se mi líbila a celkem mě i zaujala. Už se k ní asi nevrátím, ale špatná rozhodně nebyla. Příběh ubíhal rychle a chvílemi byl hezky napínavý. Četla jsem i Temné dny a Vzpouru a také nebyly špatné, četlo se to dobře, ale opět musím podotknout, že by k této knize měl každý přistupovat jako k dívčímu románu. Poslední díl Oběť se mi ale asi líbil ze všech nejmíň...bylo to zvláští a chvílemi jsem se do něj musela nutit. Konec byl tak předvídatelný. Jak jinak to může dopadnout při milostném trojúhelníku? "Záhada"...No ale i přesto je to dobré oddechové čtení pro ty, co mají rádi fantasy s romantikou...

24.04.2013 4 z 5


Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Moje první kniha, kterou jsem dostala. Vyrůstala jsem s ní a nelituju. Je to moc hezký příběh o pejskovi. Pro děti úžasné. Ani teď, když jsem starší neomrzí mě přečíst si tuto knížku. Pro ty, kteří ji ve svém životě asoň jednou nečetli, je to velká škoda a ani neví o co přicházejí. Četli ji mí rodiče..četla jsem ji já..budou ji číst i mé děti..:))

24.04.2013 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Tato kniha je velmi zajímavá. Myslím, že každý v ní našel kousek sebe. Bylo neuvěřitelné pozorovat tu změnu povahy a pohledu na svět jednoho člověka. Velmi mě překvapilo, jak se Dorian z milého a nevinného chlapce proměnil ve vraždící a bezcitné monstrum. Tady se velmi hezky ukázalo, že krása neznamená vše a také, co vše pro ni lidé i přesto jsou schopni udělat. Krása je pomíjivá a lidé jsou malicherní. Tady v tomto díle to autor dokonale popsal. Kniha mě uchvátila a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst a vzít si z ní něco hezkého do života.. uvízla mi už asi navždy v mysli..a jsem za to ráda. Je až neuvěřitelné, jak některé knihy dokážou ovlivnit život člověka i po tolika letech. Nedokážu si představit život bez knih a snažím si z každé něco vzít (z těch co jsou kvalitně napsány), jsem vděčná, že je možné číst si myšlenky lidí, které nemáme šanci poznat v reálném životě, ale máme šanci přečíst si o tom, o čem přemýšleli, čím žili..všechny jejich myšlenky a názory..je to úžasné a nechápu lidi, kteří to nevidí..

23.04.2013 5 z 5


Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Četla jsem tuto knihu v rámci povinné četby. Spousta lidí mi říkalo ať to nedělám, protože je to nudná a nezajímavá kniha..navíc pěkně tlustá. Já mám pěkně tlusté knihy ráda, a tak jsem si ji i přes toto varování půjčila a musím říct, že jsem nelitovala. Kniha se mi, až na nudnější začátek, četla velmi dobře a rychle. Dokonce mě i párkrát hezky rozesmála. Mám ráda historické romány, a tak jsem ji brala jako hezké oddychové čtení.

23.04.2013 3 z 5


Carrie Carrie Stephen King

Má první kniha, kterou jsem od Kinga četla. Musím říct, že tato kniha se mě velmi dotkla. Autor v ní popisuje příběh dívky , která prochází spoustou bolesti a utrpení. Cariie mi bylo velmi líto a cítila jsem s ní její bolest. Když zaútočila na město chápala jsem její hněv a nedivila jsem se, proč to dělá, i když to co dělala, správné nebylo. Je neuvěřitelné, jak King dokázal popsat pocity všech těch lidí..jak dokázal popsat události, co se tam staly, tak důvěryhodně jakoby je sám prožil. Myslím, že popsat pocity dospívající dívky není tak jednoduché, ale on to dokázal více než mistrovsky. Jeho knihy jsou skvělé a on patří mezi mé nejoblíbenější autory..

23.04.2013 5 z 5


Misery Misery Stephen King

Má druhá kniha, kterou jsem od autora četla. No co dodat?... Byla naprosto dokonalá. Miluju horory a thillery a tato kniha mě naprosto uchvátila. Prožívala jsem s Paulem každou jeho bolest i utrpení. Každý psychický záchvěv mě hluboce zasáhl. Myslím, že se tato kniha autorovi víc než povedla. Kniha je sice chvílemi velmi morbidní, ale i přesto to není jen krev a masakr. Kniha má hloubku a sama jsem se Annie bála, když vybouchla vzteky. No prostě úžasný horor, díky němu se stal King mým nejoblíbenějším autorem a když hledám kvalitní horor sáhnu vždy po jeho knihách. Pokud má někdo stejně v lásce horory jako já, jedině doporučuji.

23.04.2013 5 z 5


Smrtonoš Smrtonoš Agatha Christie

Půjčila jsem si tuto knihu, protože jsem doufala, že si konečně přečtu úžasnou detektivku od světoznámé autorky. Zalíbil se mi obal i název a říkala jsem si, že za zkoušku nic nedám. Kniha mě zaujala v knihovně, a tak jsem si ji ihned půjčila. Překvapilo mě, když jsem zjistila, že to jsou povídky a ne normální román, ale nebyla jsem zklamaná. Mám ráda tajemno, a tak se mi povídky líbily a zaujaly mě. Nemůžu říct, že bych si je přečetla znovu nebo se ke knize vrátila, ale pro večerní čtení u svíčky to není vůbec špatné. Doporučuji jako oddechové čtení, při kterém příjemně mrazí v zádech.

23.04.2013 3 z 5


Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Úžasný a dojemný příběh...musím se přiznat, že na konci mi nejednou ukápla slza...Příběh o ženě, která obětovala svůj život i štěstí pro svou lásku..krásné..musím jedině doporučit...

15.03.2013 5 z 5


Předurčená Předurčená Kristin Cast

Celkem dobrá série, prvním dílem jsem byla unešená, ale čím víc dílů je, tím mi to příjde nudnější a pořád omílané dokola. Pořád samá Neferet a její intriky. Mimochodem dílů má být 12, takže mě zajímá, o čem to bude dál...? Snad ne pořád to samé. Potřebovalo by to něco nového, ale jinak se to čte celkem dobře, takové pro volnou chvíli, když není nic lepšího k sehnání...

02.10.2012 3 z 5


Útok z podzemí Útok z podzemí Roderick Gordon

S těmito knihami od Gordona a Williamse jsem vyrůstala od svých 12 do zatím 16 let, jestli nebude pokračování..:) Musím říct, že jsem za to velmi vděčná, prostě naprosto úžasné čtení - napínavé, čtivé a někdy i strašidelné. Velmi dobře to rozvíjí představivost a fantazii a mohu jedině doporučit. S věkem sice více opouštím fantasy příběhy a spíše čtu knihy pro "dospěláky", z povinné četby například, tak k těmto knihám se velmi ráda vracím a patří mezi mé nejoblíbenější..:) a vždy budou...:) je to úžasný příběh a na konci Útoku z podzemí *POZOR SPOILER* jsem si i trochu pobrečela při smrti pár hlavních hrdinů...Bylo mi to líto, protože mě doprovázeli velmi dlouho a najednou to skončilo...ale hezké vyústění příběhu. Hlavně pár posledních řádků této knihy, kdo četl, ví.

18.09.2012 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Skvělá knížka..moc hezky napsaná..poučně a nenásilně..moc se mi líbila a mohu jedině doporučit..:)) Viděla jsem i krátký film na motivy této knihy..moc hezké..:)

18.09.2012 5 z 5


Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek) Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek) Hans Christian Andersen

Moc hezká kniha se skvělými pohádkami..:) Četla jsem je synovci s neteří..moc se jim tyto pohádky líbily..můžu jen doporučit..:))

14.09.2012 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Nejlepší kniha jakou jsem kdy četla. Tahle kniha byla úplně dokonalá, chvilkami úsměvná jindy mě doháněla k slzám. Úžasný příběh. Nemůžu dodat nic krom jediného slova DOKONALÁ... je to dojemné a musím říct, že jsem si hezky pobrečela...hlavně na konci.Můžu jedině doporučit. :))

14.09.2012 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Jelikož jsem se naprosto zamilovala do Pana Darcyho...tak musím říct že kniha mě naprosto okouzlila..Nemohla jsem se od ní odtrhnout a přečetla jsem ji jedním dechem až mi bylo líto že příběh skončil..Bylo to sice napsáno v duchu romantiky a spíš stylem že tomu nejde uvěřit že by se něco podobného stalo..Já jsem ale beznadějná romantička..takže mě příběh naprosto odrovnal..Vžívala jsem se do Elizabeth...a zamilovala se do Pana Darcyho asi stejně jako ona..a přála jsem si být místo ní v tomto příběhu hlavní hrdinkou..až tak mě to vzalo...nikdy na tuto knihu nezapomenu..a rozhodně se k ní vrátím..je přímo okouzlující..a ihned se dostala mezi mé nejoblíbenější knihy co jsem kdy četla..a přečetla jsem jich spoustu..:)

18.05.2012 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Knížka se mi velice líbila..na začátku jsem se sice ztrácela v těch rodinných vztazích kdo je čí bratranec..a kdo si koho vzal..Ale potom se vše osvětlilo a já jsem se naplo vžila do příběhu..a zcela mě zaujal..nenávist Heatcliffa mě překvapovala ale i přesto miloval Kateřinu nade vše..a jeho chuť po pomstě..fascinující...No nejhezčím bodem knížky nejspíš bylo když se Katka mladší a Hareton do sebe zamilovali..:) I když byl průběh knihy celkem smutný a krutý..konec dopadl dobře...:) Mě se moc líbil tenhle příběh a myslím že se kněmu jednou zase vrátím..

18.05.2012 5 z 5


Ztracený svět v podzemí Ztracený svět v podzemí Roderick Gordon

Začátek mě celkem nudil...chcíli trvalo než sem se do toho začetla..ale pak...ta knížka mě tak zaujala..je naprosto úžasná...:)
Jedna z mých nejoblíbenějších...už sem četla i druhý a třetí díl a ty jsou taky úžasné...chystám se číst další a už se nemůžu dočkat..Tato kniha má úžasný dobrodružný příběh..a i když začátek je vždy slabší pak to dostane neskutečný spád a konec je vždy naprosto nečekaný a naprosto strhující..Tuto sérii knih miluju a jen málo kdy se stane že se něco může takhle povést..:)) Autoři se vůbec nebáli popustit uzdu fantazie a podle toho to i vypadá...je to prostě úžasná kniha a jen doporučuji všechny(zatím) 4 díly..! :))

20.11.2011 5 z 5