Romeo a Julie

William Shakespeare

Slavná a nesmrtelná Shakespearova tragédie o lásce dvou milenců ze znesvářených rodů Monteků a Kapuletů.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2006 , Atlantis
Originální název: Romeo and Juliet, 1595

Komentáře knihy Romeo a Julie

alnovka82
31.12.2025

Naprostá klasika. Snad každý zná jejich příběh, ale ne každý jej četl. Já ho četla po několikáté a pravda je, že se mi nečte příliš dobře. Styl psaní je těžkopádný a často nezáživný. Ale kniha jako celek je nádherná

Niu
11.12.2025

Sem tam mám ráda veršované příběhy, každý zná Shakespeara, ale já moc jeho tvorbě neholduju. Letos jsem se pokoušela číst znovu, ale nějak mě to nebavilo - byla tam nějaká pasáž, jak se zmocnit ženy proti její vůli a to se mi zrovna číst nechtělo.

PetraBery
23.11.2025

Jedna z nejznámějších divadelních her o tragické lásce potomků znepřátelených rodů. Četla jsem po téměř 30 letech a oslovila mě stejně jako tenkrát.

markyticka
26.10.2025

Souhra nahodilých akcí vedla k sérii tragických událostí, to je zvěčněný příběh kratičké zamilovanosti dvou mladých lidí z Verony. Všichni ho znají a přesto mi vždy přinese nové poznání.

Svitka222
15.08.2025

Klasika, která neomrzí. Četla jsem ji několikrát a pokaždé jsem si v ní našla něco nového, co jsem si z ní vzala. Možná mě trochu mrzí, že je to psáno jako divadelní hra a ne jako próza, myslím, že by pak kniha byla mnohem čtivější, ale rozhodně to neubírá na kvalitě příběhu. Ostatně se od této klasiky odvíjí většina romantických linek moderních románů.

Lu.Cab
09.07.2025

Hezké drama, které se čte příjemně a má jednoduchý děj. Za mě se volbou této knihy nedá šlápnout vedle.

Afareus
09.07.2025

Vždycky jsem si myslel , jaká je to tragédie, ale vlastně je to spíš komedie s tragickým koncem.

Lucciella_L
23.06.2025

Další z povinné četby ke zkouškám, která mě vrátila trošku do nostalgie…

Příběh, který zná asi každý, ale při opětovném čtení člověk zase objeví něco, co mu dřív uniklo. Nejen tragická láska, ale taky spousta emocí, unáhlených rozhodnutí a myšlenek, které jsou aktuální i dnes. A pořád mě dojímá, že tenhle příběh napsal Shakespeare ve svých 30 letech… a my ho i o 400 let později stále čteme a sledujeme v nejrůznějších úpravách.

Nejslavnější tragédie všech dob. Dva mladí lidé, dvě znepřátelené rodiny a láska, která trvá jen několik dní… ale dokáže změnit všechno. Romeo a Julie je důkazem, že city a lidské chyby se od Shakespearových časů zas tak moc nezměnily.

Nepřestávám se divit, jak Romeo umí být přelétavý (během večera zapomene na jednu lásku, zamiluje se do jiné a ještě se stihne oženit) :) A to se říká, že je dnešní doba uspěchaná :D

Musím uznat, že Shakespeare "měl za ušima" a jeho nadčasovost a svižnost dává spoustu možností, jak dílo interpretovat dál....

Mrtvolka
19.06.2025

Kdo by neznal Romea a Julii? Přes to všechno co jsem o tomhle díle slyšela jsem si ho nakonec přečetla. Možná jsem měla velká očekávání, ale knížka mě tak moc neuchvátila. Pěkný příběh, pěkně napsané, ale víc nic.

Tess_BooksNerd
09.05.2025

Romeo a Julie je kniha, která vás pohltí svou vášní, krásickým osudem dvou mladých milenců. Shakespeare dokázal vytvořit příběh, který rezonuje i po staletích. Je to klasika, která vás donutí přemýšlet o lásce, osudu a lidské pošetilosti.

knihomolmoravy
26.04.2025

Tato Shakespearovská klasika nepotřebuje žádného dovysvětlení, příběh o tragické lásce je totiž znám všude na světě. Jediná věc, kterou jsem do přečtení knihy nevěděl, bylo to, kdo z milenců patří do kterého rodu. Český překlad perfektně ponechává kouzlo vázaných veršů. I když je začátek nudný, tak se po první čtvrtině knihy rád navracím k eskalujícímu ději. Rozhodně doporučuji tohle dílo přečíst, především pro všechny, kteří budou maturovat z češtiny.

Christie2020
02.04.2025

Klasika, mnohokrát čteno drama, tentokrát jsem poslouchala jako rozhlasovou hru se spoustou slavných hlasů. Hezké.

L3MON_CZ
18.02.2025

Četla jsem jako povinnou četbu do školy. Četlo se mi to celkem špatně, ale to je tím, že na to nejsem zvyklá. Příběh je hezký a smutný

andrea7191
09.02.2025

Ajaj, tohle je kapitolka sama pro sebe. Klasika, ale tak nějak zajímavá, čtivá a rozhodně si to pamatuje každý.

Hana62
30.01.2025

Zná každý, ale stejně zasáhne srdce pokaždé.
Miluji balet Romeo a Julie (shlédnuto 3x v Národním divadle), operu ani činohru jsem neviděla.

Iva095
23.01.2025

Klasika, kterou podle mě zná každý.

lilites
18.01.2025

Jeden z nejznámějších a nejtragičtějších příběhů o lásce, který zná celý svět. A málo kdo ho alespoň jednou v životě nečetl.

Klasik klasiků William Shakespeare a jeho, snad, nejslavnější dílo. Romeo a Julie.

Co k tomu více říci..

Nepřátelské rody, láska až za hrob a hned několik mrtvol.

Strašně mě bavily všechny ty dvojsmysly, hlavně když mluví Merkucio.. to je paráda

Trochu šokující můžou být fakta, že

Julii je pouhých 13 let

Romeo je nešťastně, ale urputně zamilovaný do jakési Rosalindy, ale jakmile uvidí Julii jeho láska se ihned přesune na ni.

Romeo a Julie se nechají tajně oddat hned druhý den od seznámení.

Velké emoce a ještě větší činy všude kam se podíváte.

A o tom kolik vražd a sebevražd se dá za tak malý časový úsek zažít, ani nemluvě, hotový masakr.

Ale je to skvěle napsané a dokonale přeložené, text je ve verších, místy zábavný, místy opravdu srdcervoucí a čte se velmi hezky. Možná proto je toto dílo tak nesmrtelné.

Perfektní..

Shakespeara prostě můžu!

Naďa2411
15.01.2025

Dílo jsem si připomněla ráda v podobě aknihy. Kniha byla mou povinnou četbou na střední škole. Každý by měl znát příběh nepřátelských rodů Montéků (Julie) a Kapuletů (Romeo) z krásného prostřední, kde jsem byla na podzim - v italské Veroně. Námětem je tragická láska, která.....vždyť víme...
Pěkné zveršované dílo, ač je smutné je velmi oblíbené a čtivé, nezapomenutelné a poučné.

Hradčiatko
09.01.2025

ČV 13/25. Klasika, ktorá chytí za srdce, či už čitateľ odoláva viac, alebo jej ide naproti. Pokiaľ len trochu vládnete angličtinou (tuto nie je potrebné excelovať, Shakespearove drámy zvládnu i stredoškoláci s trochou odhodlania), veľmi doporučujem skúsiť originál alebo dvojjazyčné vydanie a ideálne s vysvetlivkami pod čiarou. To je potom skutočný jazykový, rytmický, veršový, poetický, romantický pôžitok. William bol majster pera, bezpochyby a tento príbeh sa napriek priamočiarosti práve vďaka majstrovstvu autora neprepadol do klišé.

marketa9252
07.01.2025

Romeo a Julie,kdo to nečetl?

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi