Sen noci svatojánské

William Shakespeare

Obálka knihy Sen noci svatojánské

Athénský král Théseus chystá sňatek s královnou Amazonek Hipolytou. Několik dní před svatbou ke králi přichází měšťan Egeus s dcerou Hermií s prosbou, aby domluvil dceři, že si má vzít za muže Demetria. Hermie však miluje Lysandra. Ani králova domluva nepomohla. Hermie se domluví s Lysandrem, že spolu utečou k tetičce a tajně se vezmou. Mezitím divadelní ochotníci připravují na královskou svatbu divadelní hru. Představení nacvičují v lese. V tutéž dobu se královna lesních víl Titanie pohádá se svým manželem, králem Oberonem. Oberon posílá svého služebníka, skřítka Puka, pro čarovnou bylinu. Potřou-li se spícímu člověku bylinou víčka, zamiluje se do prvního člověka, kterého po probuzení spatří....... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1994 , Dilia
Originální název: A Midsummer Night's Dream, 1600

Komentáře knihy Sen noci svatojánské

Rilian
včera

Pohádková komedie plná omylů se šťastným koncem. Musím říci, že mě až překvapilo, jak skvěle dokázal autor vytvořit komickou situaci, kdy dva muži nejprve tíhnou láskou k jedné ženě, aby se následně vlivem kouzla stejnou razancí zamilovali do ženy druhé. Sám jsem se přistihl, že jsem se během čtení několikrát hlasitě zasmál. Scény s divadelní společností pana Klubka jsou zábavné a vtipné i v dnešní době. Ostatně, kdo by se nesmál, když banda dospělých herců vážně debatuje o tom, jak nejlépe zahrát zeď ohozenou maltou s malou dírou ve zdivu, skrze níž si budou dva jiní herci povídat.
Při detailnějším čtení může čtenář odhalit i odkazy na Shakespearovy sonety (zejm. 4, 5 a 6) vyzývající posluchače, aby měli děti, jelikož tím zajistí přežití svého odkazu, stejně jako tresť růže zachová její vůni, i když růže dávno uvadla.

Caporegime
12.01.2026

Mě patří léto celá jeho síla, se mnou se staneš nesmrtelným duchem společně budem létat vzduchem

*Pájuše*
09.01.2026

Dlouho jsem váhala, zda číst zrovna tuto divadelní hru. Nějak jsem si spíš oblíbila jeho tragédie, než komedie, ale i ty mají, díky tomuto „čaropisci“, něco do sebe. Květnatá mluva tak typická pro Shakespeara dodává dílů údernost. Možná i díky tomu, že autor zde pracuje s blankversem. Celkově jsou jeho díla opojná a kouzelná, jemná a tak bohatá. Ve hře se také odehrává další hra. Takový nečekaný prvek, který mě překvapil. Dílo hodnotím kladně, leč v paměti mi dlouho nezůstane.

Belforn
27.10.2025

Po zhlédnutí divadelní hry v Ypsilonce jsem se rozhodl, že opět splatím kousek svého dluhu vúči Shakespearovi. Musím říct, že mě to bavilo. Místy několik skvělých vtipů, které pobaví i dnes, humorná zápletka a do toho několik skvělých herců z lidu mozolnatého. Děj mi ubíhal poměrně rychle, ale musím říct, že jazykové je mi to již vzdáleno (možná proto, že jsem zvolil volně přístupnou verzi z webu pražské knihovny).

Mrtvolka
23.06.2025

Do knížky Sen noci svatojánské jsem se pustila, protože se chystám na hru do divadla, tak abych věděla, co a jak. Vlastně ani nevím, z jakého důvodu jsem knihu nečetla dřív, třeba na maturitu.
Každopádně, asi to tak mělo být, protože se mi to moc líbilo. Děj byl zábavný a svižný. Je to opravdu otázka možná dvou hodin, protože kniha má asi 100 stran. Tím, že se jedná o scénář, tak to ani nejsou plnohodnotné strany popsané kompletně.
Po přečtení mám chuť zkusit i další Shakespearova díla.

verka5083
17.06.2025

Tato kniha byla už třetí, kterou jsem četla od Williama Shakespeara, a i když mě z jeho děl zatím oslovila nejméně, stále oceňuji její jedinečné zpracování. Možná je to tím, že mě tolik nebaví prostředí starověkých Athén a témata spojená s antickým světem, která se zde odráží.

Příběh začíná v Athénách, kde se král Théseus chystá oženit s královnou Amazonek Hipolytou. Do toho přichází měšťan Egeus s prosbou, aby jeho dcera Hermie uposlechla otcovu vůli a vzala si Demetria. Hermie však miluje jiného – Lysandra. Mladí milenci se proto rozhodnou uprchnout do lesa. V téže době se v lese scházejí divadelní ochotníci, aby nacvičili představení na královskou svatbu, a zároveň se zde odehrává hádka mezi králem víl Oberonem a jeho ženou Titanií. Do hry pak vstupuje kouzelná bylina a skřítek Puk, díky čemuž vzniká řada komických i kouzelných situací.

Ze začátku jsem se trochu ztrácela ve jménech a musela jsem si některé věci dohledávat, abych děj pochopila. Přesto kniha nabízí zajímavý pohled na vztahy, lásku i sílu kouzel. Pro čtenáře, které baví snová atmosféra, magie a antické motivy, to určitě bude skvělý zážitek.

dasa6360
03.03.2025

Za mě jedna z nejlépe vyvážených Shakespearových komedií se silným dějem, bohatými postavami, magickou atmosférou i skvělým humorem. K tomu mi navíc přišla srozumitelnější a přístupnější než některé jiné jeho hry, a to hlavně díky té nádherné kombinaci romantiky a kouzel, které se krásně prolínají. A nesmím zapomenout na řemeslníky – jejich nešikovnost a chuť zahrát něco „velkého“ mě bavily snad nejvíc. Jednoduše taková pohádka pro dospělé, která je zábavná a dobře čitelná i dnes.

Alethea_k
31.12.2024

Asi bych se k přečtení nikdy nedostala, nebýt audio verze na Českém rozhlasu. Chtěla jsem si pustit jen kousek, abych si potvrdila, že Shakespeare není autorem pro mě, ale zázrak se stal! Poslechla jsem to celé na jeden zátah - a co víc - fakt se mně to líbilo! Tato divadelní hra má zajímavou zápletku, nadpřirozeno je skvělé ozvláštnění :-) Nebudu ale lhát. Mnohem víc se mi to líbí právě proto, že je to namluvené. Kdybych hru jen sama četla, asi to takové hodnocení nedostane. Každopádně milé překvapení a pokud vám nevadí poslouchat audio, směle do toho! Je celé vymazlené, včetně ozvěn, odcházení postav a vzdalování se hlasů. Nádhera!

Vendula39
01.10.2024

Zajímavé, ale pro mě místy nesrozumitelné dílo. Musela jsem číst v anglickém originále a k dostatečnému pochopení, jsem si dohledávala informace a český překlad. Celkově hodnotím velmi kladně. :)

stanislav0373
19.07.2024

Posloucháno jako dramatizace a musím uznat, že jsem se místy skutečně nahlas smál. Veselá, jednoduchá hra s verši, jež vaše duše pohladí a bránici rozkmitají.

Ema22
12.04.2024

Na můj vkus příliš mnoho postav, omylů a ztřeštěných situací. Mm šálkem jsou autorovy tragédie.

666Jitka
14.03.2024

Zamotaná pohádková divadelní hra o lásce, poslušnosti a o tom, jak jeden malý rozverný rarášek dovede zašmodrchat životy a city lidí tak, že už se v tom dá pramálo vyznat. Nakonec vše samozřejmě dobře dopadne a všichni jsou šťastní. Více než chaotický a bláznivý děj mě zaujaly nádherné košaté verše, bez nichž by zbyla jen průměrná potřeštěná motanice.

ellypusik
03.03.2024

Shakespeare mám ráda, ale toto drama mi nesedlo. Pochopila jsem zápletku, ale přišla mi moc povrchově podaná a ukvapeně vyřešená. Verše byly krásné a český překlad kvalitní!

janavom
01.01.2024

Přečteno v rámci výzvy 2023.
No, nevím, znova číst nebudu.

Obelix15
30.12.2023

S touto divadelní hrou jsem se nijak neztotožnil, ale své zastánce a fanoušky si toto dílo jistě najde.

janina66
29.11.2023

Milá úsměvná komedie s prvky magie, která vše zamotala. Láska a zase láska.

klaraj093
19.11.2023

Na tu dobu to bylo jistě velké dílo. Mě divadelní hry nikdy nebavily. Tohle není nic pro mě. Bavila mě pouze pasáž uprostřed. Jsem si jista, že vidět to v divadle mám lepší pohled.

Katania
29.10.2023

Nic pro mě bohužel.

lilites
06.10.2023

Tuto hru jsem měla možnost vidět před několika lety v Národním divadle a ten zážitek mám stále v paměti, moc krásné to bylo, tak proč si ho nepřipomenout přečtením této hry.

Opět krásně zamotaný děj, to Shakespeare prostě umí dokonale a také se z něho vždy bravurně vymotá.

Díky raráškovi Pukovi, kterého mám v této hře nejraději, se vlastně všechno zamotá když potře oči kouzelnou šťávou někomu jinému, než mu nakázal jeho pán.

Jde tu opět o veselohru a o záměně lásky od jednoho k druhému a nazpět. Děj je složitější s mnoha a mnoha postavami, ale věřte mi, že stojí za to!

Velice krásná, kouzelná hra, která Vás pohltí..

Zuzvil
04.10.2023

Komedie z pera slavného anglického spisovatele a dramatika 16. století, která i v 21. století má čtenáře, příznivce a následovatele. Já jsem fascinovaná tou "dlouhověkostí" díla, již méně jsem nadšená dílem samotným. Celou dobu během čtení mi hlavou běželo, že když jsem viděla toto drama v divadelní podobě, tak jsem byla moc spokojená, ale při vlastním čtení jsem se musela hodně soustředit, protože běžně verše nečtu a není to úplně můj "šálek kávy", ale jistou fascinaci jsem zažívala, proto hodnotím zlato střední cestou. Každopádně jsem moc ráda, že jsem tuto klasiku klasik přečetla.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

William Shakespeare také napsal(a)

William Shakespeare
anglická, 1564 - 1616